Faalangst in categorieën, wat kun je ertegen doen?

Faalangst in categorieën, wat kun je ertegen doen? Een beetje angst kun je zien als gezonde stress, maar als je faalangst hebt kan dit je leven gaan beheersen. Er zijn verschillende soorten faalangst, het is fijn om te weten welke soort faalangst je hebt, zodat je er iets aan kunt doen. Van faalangst kun je zowel fysieke als mentale klachten hebben. Het is daarom fijn om te weten wat je kunt doen als je een 'faalangstmoment' hebt.

Soorten faalangst

Er zijn twee manieren om de soorten faalangst te onderscheiden. De eerste manier om de soorten faalangst te onderscheiden gaat vooral om de reden waarom je faalangst hebt. Bij de tweede manier gaat het vooral om het gedrag dat je vertoont of wil vertonen bij de faalangst.

Faalangstcategorieën met betrekking tot de reden van de faalangst

  • Cognitieve faalangst: bij deze vorm van faalangst heb je vooral angst over je kennis van zaken, je bent bang dat je de kennis die je voorgeschoteld krijgt niet goed opneemt en/of bent bang dat je de kennis niet (goed) kunt toepassen. Deze faalangst komt bijvoorbeeld voor bij het maken van en leren voor een tentamen, je kunt hierbij bang zijn om de stof niet goed op te nemen of kunt bang zijn dat je de stof niet goed toe kunt passen.
  • Sociale faalangst: bij deze vorm van faalangst heb je vooral angst bij sociale contacten. Hierbij vind je het moeilijk om contact te hebben met andere mensen, omdat je hier bang voor bent en het gevoel hebt dat je hierbij kunt falen, bijvoorbeeld in een vergadering.
  • Motorische faalangst: bij deze vorm van faalangst heb je vooral angst als je je lichaam moet gebruiken. Als je deze angst hebt kun je je verlamd voelen, alsof je niets meer kunt. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij een sportprestatie of een auto-rijexamen.

Faalangstcategorieën met betrekking tot het gedrag bij faalangst

  • Passieve faalangst: bij deze vorm heb je vooral de neiging om te vluchten. Je taken stel je vaak uit of doe je maar voor de helft zodat je een reden hebt waarom het is mislukt. Ook wil je vaak met een leugen onder een opdracht uitkomen, zodat je deze niet hoeft te doen.
  • Actieve faalangst: bij deze vorm heb je vooral de neiging om te vechten, om heel hard te werken en zo de kans op mislukkingen zo veel mogelijk te beperken. Zo kun je heel de nacht doorhalen voor een tentamen waar je al twee weken voor hebt geleerd, omdat je nog steeds niet overtuigd bent dat je het goed kent. Mensen met deze vorm zijn vaak erg perfectionistisch en eisen te veel van zichzelf.

Bij passieve faalangst ga je waarschijnlijk onder je niveau werken en krijg je een erg negatief zelfbeeld doordat veel mislukt. Bij actieve faalangst kun je jezelf helemaal gaan uitputten, omdat heel hard werken veel energie kost.

Wat kun je ertegen doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je faalangst te verminderen of te laten verdwijnen. Welke tip voor jou het beste werkt hangt af van je persoonlijkheid.

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen je goed helpen op een moment dat je last hebt van faalangst en bijvoorbeeld op een tentamen even helemaal niet meer weet wat je moet doen. Ademhalingsoefeningen kunnen erg fijn zijn, hiermee focus je ook even niet meer op de faalangst en hier word je meestal rustig van.

Sporten

Met sporten raak je even al je adrenaline kwijt en kun je je hoofd leegmaken. Zo denk je even niet aan de faalangst en haal je de stress uit je lichaam. Faalangst kan ervoor zorgen dat je lichamelijke klachten krijgt en bijvoorbeeld je spieren vast gaan zitten. Met het sporten kun je even je spieren losmaken.

Positieve gedachten

Wat erg kan helpen bij faalangst is denken aan positieve dingen. Denk aan het feit dat je al veel bereikt hebt in je leven en dat dit dus ook wel zal lukken. Daarnaast moet je beseffen dat de wereld niet vergaat als het een keer slecht gaat, hier kun je alleen maar van leren en iedereen heeft wel eens een slechte dag.

Zelfvertrouwen

Creëer zelfvertrouwen, dit kan ervoor zorgen dat je positiever naar jezelf gaat kijken en er dus ook minder ruimte voor angsten is. Zelfvertrouwen creëer je het beste door iets te gaan doen waar je goed in bent. Hiermee maak je ook even je hoofd leeg, waardoor je even niet aan je faalangst denkt.

Therapie

Als de tips niet helpen kun je naar een therapeut gaan, er zijn verschillende therapeuten gespecialiseerd in faalangst, deze kunnen je van je angsten afhelpen of het in ieder geval verminderen. Het is zo zonde om je leven te laten beheersen door faalangst, want het leven is zoveel mooier zonder alle stress van faalangst.
© 2016 - 2024 Sannely, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
11 Faalangst tips11 Faalangst tipsFaalangst overwinnen is lastig, maar een aantal goede faalangst tips kunnen jou hierbij helpen. Omgaan met faalangst is…
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Faalangst bij kinderen herkennen & tips tegen faalangstFaalangst bij kinderen herkennen & tips tegen faalangstKinderen kunnen, soms al op zeer jonge leeftijd, faalangst hebben. Door negatieve gevoelens en gedachten zit een kind ni…
Wat is faalangst precies?Een op de vijf eindexamenkandidaten heeft last van faalangst. Van de ruim 200.000 leerlingen die examen doen hebben 40.0…

Geneesmiddel geïnduceerde longaandoeningGeneesmiddel geïnduceerde longaandoeningEen longaandoening die voortkomt uit medicatie, ook gekend als een geneesmiddel geïnduceerde longaandoening, is geen op…
Digitaal rectaal onderzoek: Onderzoek lagere rectumDigitaal rectaal onderzoek: Onderzoek lagere rectumEen digitaal rectaal onderzoek biedt een arts informatie over het lagere rectum (endeldarm). Zo merkt hij bij het onderz…
Bronnen en referenties
  • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/jezelf-ontwikkelen/faalangst-hanteren
  • http://www.opvoedadvies.nl/faalangst.htm
Sannely (5 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.