Steken in de borst: wat kan het zijn?

Pijnscheuten in de borst kunnen de aanleiding zijn van veel verschillende aandoeningen. Heel wat mensen hebben er wel eens last van. In de meeste gevallen zijn steken in de borst maar zeer tijdelijk en zijn ze niet gevaarlijk voor ons lichaam. Toch kunnen aanhoudende stekende pijnscheuten een voorbode zijn voor ergere aandoeningen zoals slokdarmkanker of longaandoeningen. Tijdig de symptomen herkennen is daarom zeer belangrijk.

Maagaandoeningen

Pijnscheuten onder de borst kunnen in eerste instantie ontstaan door problemen aan de maag. Echter is er in dit geval sprake van pijn onder de borststreek en niet in de borst zelf. Toch kunnen maagproblemen de oorzaak zijn van een ontsteking aan de slokdarm, waardoor de pijn in de borst toch veroorzaakt wordt door de maag zelf.

Verschillende maagaandoeningen kunnen hiervan het probleem zijn. Heeft u bijvoorbeeld last van het griepvirus, dan kan dit een rol spelen op de slechte werking van de maag. Daarbuiten kan overmatig overgeven ook bijdragen aan de aantasting van de slokdarm. Indien de pijn blijft aanhouden en u vaak last heeft van de maag, dan is het aangeraden om eens een bezoekje te brengen aan de huisdokter.

Problemen met de slokdarm

Problemen aan de slokdarm kunnen ook een oorzaak zijn van stekende pijn in de borst. Pijn aan de slokdarm kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat men iets verkeerd heeft gegeten waardoor de slokdarm aangetast is. Daarbuiten kan ook brandend maagzuur ervoor zorgen dat de slokdarm aangetast wordt. Heeft u vaak last van brandend maagzuur en zure oprispingen, dan kan het gerust dat u te maken heeft met reflux. Bij reflux komt het brandend maagzuur in de keel waardoor de slokdarm aangetast wordt. Dit komt doordat de maagklep en de sluitspier die gesitueerd is tussen de slokdarm en de maag niet goed meer afsluit. De meest voorkomende symptomen van reflux zijn maagzuur dat in de slokdarm komt (dit is zeer goed merkbaar) en slikproblemen door aantasting van de keel en slokdarm. Daarbuiten kunnen er bloedingen, hartkloppingen, een vieze adem of een overmatige hik ontstaan.

Mogelijke oorzaken van reflux

 • Slechte eetgewoonten, teveel eten of vaak eten net voor het slapengaan
 • Roken
 • Druk op de maag door zwangerschap
 • Druk op de maag door overgewicht
 • Een bacteriële infectie
 • Overmatig gebruik van pijnstillers
 • Stress

Gevolgen van reflux

 • Ontsteking van de slokdarm
 • Slokdarm van Barrett (aantasting van het slijmvlies van de slokdarm, veroorzaakt door brandend maagzuur)
 • Verhoogde kans op slokdarmkanker door aantasting van het slijmvlies van de slokdarm

De behandeling van reflux

In eerste instantie kan reflux ontstaan door een aanpassing van de eetgewoonten. Het verminderen van koffie, chocolade, vetrijke voeding en alcohol wordt ten sterkste aangeraden bij mensen die last hebben van reflux. Ook roken is ten sterkste afgeraden.

Wanneer men toch last blijft hebben van reflux, kan men dit proberen te verhelpen met geneesmiddelen. Geneesmiddelen die ervoor zorgen dat overtollig maagzuur omgezet wordt in water (rennie, gaviscon,...) kunnen bijdragen aan het verminderen van reflux. In een verder stadium kan men overgaan tot sterkere geneesmiddelen die enkel verkrijgbaar zijn op voorschrift. Indien medicijnen niet meer helpen is het nodig om reflux operatief te behandelen. Hierbij zullen chirurgen een maagklep reconstrueren.

Longaandoeningen

Heeft u pijn in de borststreek en gaat dit gepaard met kortademigheid? Dan kan het zijn dat dit veroorzaakt wordt door een probleem met de longen. Mensen met een longontsteking of een klaplong hebben vaak ook last van pijnscheuten in de borststreek. Ook mensen met COPD en astma hebben hier soms last van. COPD en astma worden beide veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen. Deze vernauwing zorgt ervoor dat ademhalen moeilijker wordt. Hierdoor zet de patiënt sneller een hogere druk op de luchtwegen en de longen waardoor dit gepaard kan gaan met pijnscheuten in de borst. Mensen die lijden aan COPD zijn in 90% van de gevallen rokers of ex-rokers.

Problemen met het hart

Een andere oorzaak van pijn in de borststreek kan ontstaan door hartproblemen. In de meeste gevallen neemt de pijn toe bij inspanning of stress en kan er pijn ontstaan in de hals of in de armen. Ook hartritmestoornissen of andere hartaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat er pijn ontstaat in de borststreek. Daarom is het belangrijk dat men bij langdurige pijn contact opneemt met de huisdokter. Wanneer deze dan luistert naar het hart, kan men al vaak vaststellen of er al dan niet iets mis is met het hart.

Spierpijn of gekneusde ribben

Soms moet u het niet al te ver gaan zoeken en is de pijn gewoon het gevolg van stijve spieren of een verrekte spier. Dit is meestal het gevolg van een overbelasting van de borstspieren. Bent u onlangs gaan fitnessen of heeft u zware fysieke inspanningen gedaan? Dan kan dat de oorzaak zijn van een pijnlijke borst. Ook een blessure door te vallen of de borst te stoten kan ervoor zorgen dat de borst later pijn gaat doen (meestal één dag later). In dit geval is de pijn erger bij beweging en zal hij met de nodige rust vanzelf verdwijnen.

Het kneuzen of breken van één of meer ribben kan ook voor een vreselijke pijn in de borst zorgen. Gekneusde of gebroken ribben kunnen herkend worden aan pijnscheuten die ontstaan bij het normaal ademhalen, het dieper in- en uitademen, lachen, niezen of hoesten. Bij sommige patiënten treden er ook benauwdheidsklachten op. Deze ontstaan door het pijnlijk in- en uitademen waardoor men vaak meer moeite heeft met een normale ademhaling.

Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een aandoening waarbij de spieren die het borstbeen met de ribben verbinden ontstoken zijn. Deze ziekte is onschuldig maar kan wel voor hevige pijn zorgen in en rondom de borststreek. De pijn neemt toe wanneer er druk wordt uitgeoefend op de borst, bijvoorbeeld door op de grond te liggen en dan recht te staan of door de hoesten. Deze chronische aandoening kan makkelijk worden behandeld met pijnstillers.

Huidproblemen

Bij sommige huidaandoeningen kan het voorkomen dat de huidzenuw aangetast wordt waardoor men pijn krijgt aan de huid op de borst. Een voorbeeld hiervan is gordelroos. Dit is een herpesvirus dat een branderig gevoel kan geven op bepaalde plaatsen van ons lichaam, inclusief de borststreek. Echter is de pijn aan de huid makkelijk te herkennen en merkt u direct dat het geen probleem is aan bepaalde organen. De pijn die wordt veroorzaakt door het herpesvirus kan beschreven worden als een erg branderig gevoel aan de huid.
© 2016 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke steken in de borst?Pijnlijke steken in de borst?Heeft u dat ook wel eens? Last van een stekende pijn in de borst en weet u niet goed wat u er mee aanmoet, in dit artike…
Steken op de borst: zeurende of scherpe steken pijn op borstSteken op de borst: zeurende of scherpe steken pijn op borstHeb je last van steken op de borst, kortdurend of aanhoudend? Wanneer je af en toe kortdurende steken in de borst voelt…
Het syndroom van Tietze: diagnose en behandelingHet syndroom van Tietze: diagnose en behandelingHet syndroom van Tietze is een bij het publiek en zelfs bij sommige medici een relatief onbekende reumatische aandoening…
Syndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borstSyndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borstHet syndroom van Tietze is een aandoening van het ribkraakbeen die veel pijnklachten veroorzaakt. Het gaat om een goedaa…

Microscopische colitis: symptomen, oorzaak en behandelingMicroscopische colitis: symptomen, oorzaak en behandelingMicroscopische colitis (MC) is een vorm van dikkedarmontsteking. Microscopische colitis is de overkoepelende naam voor l…
CT-scan: Onderzoek via dwarsdoorsneden van het lichaamCT-scan: Onderzoek via dwarsdoorsneden van het lichaamCT, wat staat voor computertomografie, is een diagnostische onderzoeksmethode om dwarsdoorsneden (schijfjes, dunne plakj…
Bronnen en referenties
 • https://www.gezondheidsnet.nl/hart-en-vaatziekten/9-oorzaken-van-pijn-op-de-borst
 • http://plusmagazine.knack.be/gezondheid/de-beste-remedies-tegen-reflux/article-normal-656475.html
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.