Spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door stress

Spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door stress Stress zorgt voor samentrekkingen in de spieren en deze onwillekeurige samentrekkingen zorgen voor gevoelige spieren die onder een verhoogde spanning staan. Wanneer het hier gaat om de spieren in de nek, de hoofdhuid en het gezicht ontstaat er hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt spanningshoofdpijn genoemd. Wat gebeurt er precies tijdens dit proces en hoe kan je dit proces positief beïnvloeden?

Aanspannen van de spieren

Spieren aanspannen doe je tijdens het bewegen. Dit is een normaal proces. Door spanning ga je echter constant een spier aanspannen, zonder dat je deze spier doelmatig gebruikt. Door de voortdurende aanspanning stroomt er minder bloed door deze spier en dit levert een tekort aan zuurstof en andere voedingsstoffen op in deze spier. Bovendien blijven afvalstoffen zo te lang in de spier aanwezig. De spier komt niet tot rust en ontspanning en krijgt hierdoor geen herstelmogelijkheid. Wanneer je dus door stress onwillekeurig steeds dezelfde spier aanspant, is dit een behoorlijke belasting voor deze spier. Dit levert uiteindelijk pijnklachten op en wanneer deze spieren zich in de nek, hoofdhuid of het gezicht bevinden, ontstaat spanningshoofdpijn.

Wat is stress?

Stress is een vorm van verhoogd alert zijn. Het lichaam is klaar voor actie, vechten of vluchten. Om dit voor elkaar te krijgen wordt door het lichaam extra energie vrij gemaakt. Met deze energie wordt de hartslag verhoogd, de ademhaling versneld, worden de spieren aangespannen en is er sprake van een verhoogde waakzaamheid waarbij alle prikkels even hard binnen komen (gevoeliger reageren op licht en geluid). Omdat het lichaam hiervoor extra energie nodig heeft, wordt de stofwisseling versneld. Dit kan buikklachten en gewichtsverlies veroorzaken. Aan andere processen wordt weer wat minder energie besteed om te zorgen dat alle energie beschikbaar is voor actie. Het onderhoud van het immuunsysteem komt hierdoor op een laag pitje te staan, dus chronische stress maakt je vatbaar voor infecties.

Spanningshoofdpijn voorkomen en verhelpen

Wanneer je weet hoe dit proces werkt, kan je hier invloed op uitoefenen. Naast de algemene tips bij stress, zoals lichaamsbeweging, ademhalingstechnieken en ontspannen, kan het volgende helpen:

Massage

Merk je dat je gespannen bent? Masseer dan de spieren in je nek, hoofd en schouders. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding en worden er weer voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd.

Warmte

Probeer de spieren in de nek warm te houden door een sjaaltje om te knopen, tantum te smeren, warmtepleister op te plakken, warmtelamp, een warm bad te nemen, enz. Door warmte ontspant de spier zich weer.

Pepermuntolie

Ruiken aan pepermuntolie en enkele druppels pepermuntolie op het voorhoofd en de slapen smeren heeft evenveel effect als het slikken van 1000 mg Paracetamol (Bron: H. Göbel, J. Fresenius, A. Heinze, M. Dworschak en D. Soyka ‘Effectiveness of Oleum menthae piperitae and paracetamol in therapy of headache of the tension type’ Nervenartz. Aug.1996).
De reden is onbekend, maar men vermoedt dat het smeren van pepermuntolie de bloedcirculatie stimuleert en dat hierdoor weer meer bloed door de onderliggende spieren stroomt. Daarnaast zou pepermuntolie ontspannend kunnen werken.

Let op je houding

Vaak gaan mensen tijdens het werk in een verkeerde houding achter de computer zitten met aangespannen spieren. Het kan dan helpen om even pauze te nemen en een stukje te lopen. Het liefst even een blokje om, maar meestal is dat niet mogelijk dus zal je je moeten behelpen met een wandeling naar het toilet en het koffiezetapparaat.

Drink voldoende

Een paar glazen water drinken kan je lichaam helpen om de afvalstoffen in de spieren sneller op te ruimen. Heb je te weinig gedronken? Een paar glazen water kan helpen dit tekort weer op te vangen en de afvalstoffen in de cellen af te voeren.

Andere oorzaken spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door een verkeerde houding overdag of tijdens de slaap (een slecht kussen). Te weinig drinken of te weinig slapen kan ook een oorzaak zijn van spanningshoofdpijn, maar meestal is stress toch de oorzaak.
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingSpanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingHoofdpijn kent verschillende vormen, waarvan de spanningshoofdpijn de bekendste en vaakst voorkomende is. De oorzaak is…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
SpanningshoofdpijnSpanningshoofdpijnSpanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn ontstaat vaak door emotionele problemen of stress. Het kan echter ook vero…

Kapperseczeem (handeczeem): symptomen en behandelingKapperseczeem (handeczeem): symptomen en behandelingKapperseczeem is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidafwijkingen, meestal handeczeem. Deze vorm van eczeem k…
Cryotherapie: Behandeling met bevriezing bij prostaatkankerCryotherapie: Behandeling met bevriezing bij prostaatkankerCryotherapie maakt gebruik van zeer koude temperaturen om prostaatkankercellen in een vroeg stadium te bevriezen en te d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/basics/causes/con-20014295
  • http://www.praktijkgroenewolddeventer.nl/massageoverbelasting.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8805113
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.