Behandeling steekwond van bij, wesp, mug, teek, mier of daas

Behandeling steekwond van bij, wesp, mug, teek, mier of daas Bij mooi weer trekken we graag de natuur in en kinderen spelen volop buiten. Helaas zorgt dit ook weleens voor een ongelukkige ontmoeting met een van de vele insecten die hier vertoeven en loopt dit af met een pijnlijke steek- of beetwond. Bijen, wespen en muggen zijn veelal van de partij maar ook teken, mieren en steekvliegen kunnen voor veel ongemak zorgen. Het is dan handig om te weten hoe de plek het best behandeld kan worden en op welke symptomen te letten in geval van een allergische reactie of mogelijke infectie. Het allerbeste is natuurlijk om een steek- of beetwond geheel te voorkomen in plaats van te genezen.

Bijensteek

Symptomen

Een bijensteek zorgt voor een stekende brandende pijn waarbij direct hierna de huid eromheen dik en rood wordt. Dit komt door de angel die door weerhaken in de huid achterblijft. Hieraan bevindt zich een gifzakje dat langzaam in de huid wordt geleegd.

Behandelen

Verwijder de angel zo snel mogelijk zodat er zo min mogelijk gif in de huid terecht komt. Doe dit met een strijkende beweging van uw nagel en niet door het beet te pakken en eraan te trekken. Hierdoor zou juist meer gif in de huid terecht kunnen komen. Behandel de steekplek hierna met alcohol of jodium.

Om de huid te verzachten kunt u deze koelen met een natte doek of ijskompres. Er zijn tevens diverse producten te koop bij de drogist en apotheek die helpen de klachten te verminderen.

Voorkomen
Als u buiten eet of drinkt moet u goed opletten of er geen bij op het eten of drinken zit voor het naar de mond te brengen. Het beste kunt u eten en drinken tussendoor zoveel mogelijk afdekken. Gebruik zo min mogelijk geparfumeerde huidproducten die de bijen aantrekken. Ook transpiratievocht lokt bijen. Bijen worden agressief als er naar ze geslagen wordt en zullen dan sneller steken. Probeer rustig te blijven tot de bij vanzelf weer weggaat.

Allergisch

Bij een allergische reactie zal de zwelling groter zijn en kunnen ook andere lichaamsdelen zoals de lippen en oogleden opzwellen. Binnen een kwartier kunnen tevens ernstige klachten optreden zoals moeilijkheden met ademhalen en bewustzijn verliezen. Bel bij constatering van deze symptomen direct 112.

Neem contact met de huisarts op als u bent gestoken in de neus, mond, keel of tong in verband met moeilijkheden van slikken en ademen. Doe dit tevens bij koorts, rode uitslag en jeuk over het hele lichaam.

Wespensteek

Symptomen

De steek van een wesp geeft een pijnlijk stekend en brandend gevoel. De huid rondom wordt rood en dik en soms vormt er een witte bult die later rood wordt. Net als bij de steek van een bij, wordt er via de angel gif in de huid gespoten. De angel blijft echter niet achter in de huid en de wesp blijft in leven en kan dus ook meerdere keren steken. Meestal verdwijnen de klachten van een wespensteek binnen enkele uren.

Behandelen

Zuig indien mogelijk het gif uit de steekplaats en spuug dit uit. Koel de de plek met een natte doek of ijskompres. Bij de drogist en apotheek zijn meerdere middelen te verkrijgen waarmee u de plek kunt insmeren om de klachten te verminderen.

Voorkomen

Let goed op uw eten en drinken als u dit buiten nuttigt en dek het zoveel mogelijk af. Bij een bedreigend gevoel doordat er naar ze geslagen wordt zal een wesp eerder steken. Probeer rustig te blijven tot de wesp vanzelf wegvliegt. Gebruik zo min mogelijk geparfumeerde producten waar wespen door worden aangetrokken.

Allergisch

Mensen die eerder al eens gestoken zijn door een wesp kunnen allergische antistoffen produceren die zich bij een volgende steek aan het wespengif samenvoegen. Hierdoor komt histamine vrij in het bloed die benauwdheid en shock kan veroorzaken. Bel direct 112 in dit geval.

Neem contact op met de huisarts indien u gestoken bent in de neus, mond, keel of tong in verband met moeilijkheden van slikken en ademen. Doe dit tevens bij koorts, jeuk en rode uitslag over het gehele lichaam of zwellingen die op andere plaatsen van het lichaam voorkomen na de steek.

Muggenbeet

Symptomen

De steek van een mug voelt u op het moment dat het gebeurt niet. Even later zal er een rode bult vormen die jeukt. Na enkele dagen zal deze vanzelf weer verdwijnen. In eerste instantie is een muggenbult onschuldig maar kan in andere landen gevaarlijk zijn in verband met het overbrengen van ziektes.

Behandelen

Muggenbeten komen vrij veel voor en de jeuk kan als irritant worden ervaren. Vaak verergert dit door eraan te krabben. Er zijn middelen verkrijgbaar bij de drogist en apotheek die de jeuk helpen verminderen.

Voorkomen

Er zijn veel manieren die helpen muggen te weren. Horren voor de ramen en deuren houden de muggen uit huis en een klamboe over het bed beschermt u tijdens het slapen. Er zijn tevens antimuggencrèmes die u kunt gebruiken. Een bekend middel is DEET. Dit kunt u aanbrengen op de huid en houdt de muggen voor langere tijd uit de buurt. Ook zijn er stekkers met een bepaalde geur waardoor de mug u niet meer kunt vinden. Eucalyptusolie en citronella zijn geuren die in meerdere antimugproducten worden aangeboden.

Allergisch

Sommige mensen zijn gevoeliger voor de beet van een mug en kunnen heftigere jeuk en zwelling ervaren. Neem indien contact op met de huisarts.

Bron: JerzyGorecki, PixabayBron: JerzyGorecki, Pixabay

Tekenbeet

Symptomen

Teken zijn kleine insecten van maar een tot drie millimeter groot die zich vastbijten in de huid van mensen en dieren om zich met bloed te voeden. Hierdoor zwellen ze langzaam op tot wel een centimeter groot. Ze kunnen niet vliegen of springen maar kruipen en laten zich vallen of klampen zich vast aan een voorbij passerend slachtoffer. Ze komen voornamelijk voor in bomen, struiken en hoog gras. Ze bijten zich vast op warme vochtige plekken van het lichaam zoals achter de oren, de oksels, liezen en knieholtes. De beet zelf voelt men niet en na enkele dagen zal de teek vanzelf loslaten. Teken kunnen ziekten overdragen zoals de ziekte van Lyme waardoor het belangrijk is de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Behandelen

Verwijder de teek zo snel mogelijk om het overdragen van bacteriën te minimaliseren. U kunt een teek verwijderen met een pincet of speciale tekentang. Houd hiermee de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast en trek het er voorzichtig uit. Maak hierna de plek schoon met alcohol of jodium. Het is verstandig te noteren waar en wanneer u gebeten bent om bij latere ziekteverschijnselen dit te kunnen doorgeven aan uw huisarts. De ziekte van Lyme kan goed behandeld worden met antibiotica als deze op tijd wordt ontdekt.

Voorkomen

Bij het naar buiten gaan in de natuur is het verstandig kleding te dragen die zoveel mogelijk van de huid bedekt en afsluit. Draag de broekspijpen in de sokken en bovenkleding met lange mouwen. Laat vooral kleine kinderen een pet of hoedje dragen om hun nek, haargrens en achter de oren te beschermen. Controleer bij thuiskomst goed het gehele lichaam op de aanwezigheid van teken. U kunt ook het middel DEET gebruiken om de huid mee in te smeren dat insecten weert.

Ziekte van Lyme

Na een tekenbeet dient u een aantal maanden alert te zijn op de symptomen van de ziekte van Lyme. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans op besmetting hiervan echter zeer klein.

Neem contact op met de huisarts indien u een teek heeft verwijderd die waarschijnlijk langer dan 24 uur in de huid heeft vastgezeten en als u dubbel gaat zien of een scheef aangezicht krijgt. Doe dit tevens als u binnen drie maanden na de tekenbeet koorts met daarbij hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid ervaart of als er bij de tekenbeet een rode of blauwrode vlek of ring ontstaat die binnen enkele dagen groter wordt. Ook bij tintelingen, pijn of minder kracht in uw arm of been lang na de tekenbeet dient u medische hulp te zoeken. De meeste van deze klachten komen vaak pas na langere tijd van de tekenbeet tevoorschijn.

Mierenbeet

Symptomen

Rode mieren zijn agressiever dan normale mieren en spuiten gif in de huid die een stekende brandende pijn veroorzaakt. De plek wordt rood, zwelt op en kan jeuken. Bij meerdere beten kan een allergische reactie optreden waarbij medische hulp moet worden ingeschakeld.

Behandelen

U kunt de plek koelen door middel van een natte doek of ijskompres om de pijn en zwelling te verzachten. Blijf verder zoveel mogelijk van de steekplek af om verdere verspreiding van het gif onder de huid te beperken. Ontsmet het wondje met alcohol. Dep eventueel met azijn of gebruik crèmes als Prikweg of Afterbite op het wondje tegen de jeuk.

Voorkomen

Mieren komen net als andere insecten af op zoetigheid. Dek eten goed af en ruim afval zo snel mogelijk op als u in de natuur eet of drinkt. Verder zijn er lokdoosjes en poeders zoals maïzena, bakpoeder en zout die u om de verblijfplek kunt strooien om de mieren op afstand te houden. Tevens zijn er ook speciale mierenpoeders waarmee de mieren worden gedood. Denk bij gebruik hiervan echter ook aan de eventuele andere beestjes die hiermee in aanraking kunnen komen zoals egels, konijnen en eekhoorns.

Steekvlieg

Symptomen

Vliegen die steken worden ook wel paardenvlieg of een daas genoemd. De vrouwtjesdaas zuigt bloed bij het bijten om haar eitjes te laten rijpen. De beet hiervan kan erg pijnlijk voelen. Ze kunnen zelfs door dunne kleding heen bijten. Het speeksel van de daas zorgt voor een opgezwollen en jeukende plek.

Bron: DanielAlon, PixabayBron: DanielAlon, Pixabay
Behandelen
Bij het oplopen van een dazenbeet is er kans op bacteriële infectie. Ontsmet de beet met azijn of alcohol. Peterselie over de beetplek wrijven zou helpen tegen de jeuk. Koel de plek met een natte doek of ijskompres tegen de zwelling. Bij de apotheek zijn er middelen verkrijgbaar die helpen bij jeuk en ontsteking zoals Azaron.

Voorkomen

Draag dikkere kleding gezien steekvliegen door dunne kleding heen kunnen bijten. Bij verblijf in een landelijke omgeving of bos zijn er speciale vallen voor steekvliegen verkrijgbaar bij kampeerwinkels. Steekvliegen komen ook veelal voor bij vee. Dazen vinden hun slachtoffer onder andere door geur en kunnen dus door insectwerende crèmes en sprays worden vermeden.

Infectie

Bij een infectie kunnen er onderhuidse ontstekingen ontstaan die veel pijn en grote rode vlekken veroorzaken. Ernstige infecties kunnen met antibiotica worden behandeld.
© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijensteek behandelen / Wespensteek behandelenBijensteek behandelen / Wespensteek behandelenEr bestaan verscheidene natuurlijke behandelingen en middeltjes om een bijensteek of wespensteek te behandelen zodat de…
Een wespensteek/bijensteek, wat nu? Snel behandelen!Wespensteken en bijensteken kunnen een pijnlijke steek achterlaten. Vooral in de zomer, wanneer u lekker naar buiten gaa…
Allergisch voor bijen- of wespensteekAllergisch voor bijen- of wespensteekGestoken worden door een wesp of bij kan erg vervelend zijn, maar meestal is de steek niet gevaarlijk. Sommige mensen zi…
Insectenbeten- en steken; voorkomen, symptomen, behandelingInsectenbeten- en steken; voorkomen, symptomen, behandelingInsectenbeten- of steken kunnen vervelende jeuk of pijn veroorzaken en kunnen bij sommige mensen zelfs leiden tot een ge…

Zo ontstaat geelzucht (icterus)Zo ontstaat geelzucht (icterus)Geelzucht (icterus) treedt op wanneer de serumconcentratie bilirubine in het bloed meer dan 1,5 mg per 100 ml bedraagt.…
Taeniasis: Darminfectie door lintwormen in niet gaar vleesTaeniasis: Darminfectie door lintwormen in niet gaar vleesTaeniasis is een darminfectie veroorzaakt door parasieten die zich in onvoldoende verhit varkensvlees of rundvlees bevin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rejon, Openclipart
 • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/bijensteek/ (bezocht 11 april 2016)
 • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/wespensteek/ (bezocht 11 april 2016)
 • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/muggensteek/ (bezocht 11 april 2016)
 • https://www.thuisarts.nl/tekenbeet/ik-heb-tekenbeet (bezocht 11 april 2016)
 • http://www.huidkwalen.nl/een-rode-mierenbeet-behandelen-en-voorkomen/ (bezocht 11 april 2016)
 • http://www.carpfeeling.com/carptalk/artikelen/ehbvo-insectenplagen-deel-3 (bezocht 11 april 2016)
 • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/reizen-vrije-tijd/bijensteek-wespensteek-dazenbeet/ (bezocht 11 april 2016)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dazen (bezocht 11 april 2016)
 • Afbeelding bron 1: Nederland In Foto's, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: JerzyGorecki, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: DanielAlon, Pixabay
Merrymagic (20 artikelen)
Laatste update: 25-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.