Wat is een hernia en hoe is het te voorkomen?

Wat is een hernia en hoe is het te voorkomen? Een hernia uit zich meestal in pijn aan de onderrug. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen dat je misschien last hebt van een hernia. Bukken en strekken gaat dan namelijk een stuk moeizamer. Met behulp van MRI-scans heeft men echter pas de mogelijkheid om met meer zekerheid een hernia vast te kunnen stellen. Het is mogelijk om de kans op het krijgen van een hernia te verkleinen. Hierbij kan men onder andere denken aan het aannemen van de juiste zithouding. Door een gezonde levensstijl te hanteren kun je eveneens de kans op het krijgen van deze aandoening verminderen.

Hernia


Wat is een hernia en wat zijn de symptomen hiervan?

Een hernia is een aandoening aan de rug. Deze ziekte wordt veroorzaakt door scheuren (of breuken) die zich in de tussenwervelschijf bevinden. De meest voorkomende symptoom is pijn aan de onderrug. Deze pijn kan onverwachts verdwijnen om vervolgens in een latere periode opnieuw tevoorschijn te komen. Hierdoor is het moeilijk om rekening te houden met deze onverwachte klachten. Deze pijn is vooral tijdens het hoesten en niezen merkbaar. Tevens is het mogelijk dat je peesreflexen als gevolg van deze aandoening minder optimaal zijn.

Overige plekken waar het pijn kan doen

De pijn is soms zelfs op andere plekken te voelen. Soms is het zelfs bij de benen voelbaar. In een uiterst geval kan het van tot aan de voet doorlopen. Dit heeft tevens effect op de mogelijkheid om te kunnen bukken. De pijn rondom de benen is vaak blijvend. Soms kan deze aandoening een tijdje pijnvrij zijn.

Bukken is door deze aandoening extra moeizaam

Wanneer je last hebt van een hernia is het lastiger om te bukken. Hierdoor is het moeilijker geworden om de grond te kunnen raken met je vingertoppen wanneer je met gestrekte benen staat. Dit staat ook wel bekend als een verminderde 'vinger-bodemafstand'. Dit wordt gebruikt om de ernst van je hernia te bepalen. Hoe meer je last hebt van de klachten, hoe lastiger het is om de grond via deze methode aan te raken. Naast de vinger-bodemafstand wordt er ook wel de proef van lasègue toegepast.

Wat is de proef van lasègue?

Met de proef van lasègue kun je ook bepalen of je mogelijk last hebt van een hernia. De proef is uit te voeren door op je rug te liggen. Vervolgens dien je het meest gevoelige been gestrekt op te tillen. Wanneer de pijn beter te voelen is betekent het dat je last kunt hebben van een hernia.

MRI-scans

Door middel van MRI-scans en orthopedisch onderzoek kan er mogelijk een diagnose gesteld worden. Patiënten kunnen niet zonder deze MRI-scans behandeld worden. Een hernia kan echter op deze foto's soms 'onzichtbaar' zijn. Dit komt omdat zenuwen verborgen kunnen liggen. Hierdoor kan het lastig zijn om een diagnose te stellen. Eventuele hernia-operaties worden in een zogenaamde "herniakliniek" verricht.

De 'PTED-methode' en 'MED-methode'

PTED en MED zijn endoscopische operaties. Het zijn methodes waarbij je van de pijn af kunt komen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een camera en een endoscoop. Dit is een buis waarmee er in het lichaam gekeken kan worden. PTED staat voor 'transformale endoscopische discetomie'. Hiernaast kan er een micro-endoscopische herniaoperatie toegepast worden, oftewel 'MED'. Door middel van een ruggenprik wordt de desbetreffende plek verdoofd. Hiernaast kan er door de patiënt een slaapmiddel ingenomen worden.

Hoe kan ik een hernia voorkomen?

Houding

Het is belangrijk om een goede houding te hebben. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een rechte zithouding. Zorg hierbij dat de schouders zoveel mogelijk naar achteren zijn en de rug recht is. Dit zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk druk op de tussenwervelschijven terechtkomt. Te lang rechtstaan is echter slecht voor de onderrug. Dit heeft te maken met de druk op de rugspieren. Het is aanbevolen om in plaats hiervan tegen bijvoorbeeld een muur aan te leunen. Een ergonomisch werkomgeving is essentieel. Hierbij kan bijvoorbeeld gelet worden op het bureau- en monitorhoogte.

Tillen

Zware voorwerpen kunnen het beste opgetild worden door middel van hulpmiddelen of met meerdere mensen. Hierbij is het van belang om goed door de knieën te buigen en het gewicht zo dichtbij mogelijk te houden. Dit zorgt ervoor dat je rug zo min mogelijk belast wordt. Het is tevens mogelijk om rug- en buikoefeningen te doen om ervoor te zorgen dat je rug steviger wordt. Hierdoor kunnen klachten vermeden worden.

Slaaphouding

Het aannemen van een correcte slaaphouding is eveneens belangrijk om een hernia te voorkomen. Wanneer je op je buik ligt wordt de rug het meest belast. Hierdoor is het verstandiger om op je zij of rug te liggen.

Voedsel

Overgewicht kan de kans op het krijgen van een hernia vergroten. Het is van belang om gezond te eten zodat je botten en de rest van je lichaam geen tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen. De eiwitten die zich in de botten bevinden worden door mineralen bij elkaar gehouden. De mineralen die hier het meest voorkomen zijn fosfor en calcium. Tevens zorgt gezonde voeding voor voldoende energie. Dit zorgt er meestal automatisch voor dat je over het algemeen meer in beweging komt.
© 2016 - 2021 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hernia: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van rugpijn. In sommige gevallen is er dan sprake van een hernia. Een hernia is een zeer ve…
De oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnDe oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnLage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Het kan verschillende oorzaken hebben. Er worden soms MRI-scans gemaakt wann…
Help, ik heb een hernia!Help, ik heb een hernia!Veel mensen hebben regelmatig last van rugpijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Veel en zwaar tillen, een verkeer…
Spondylolisthesis: symptomen, diagnose en behandelingSpondylolisthesis: symptomen, diagnose en behandelingAls een bot van de wervelkolom onder de eronder liggende wervel schuift, is er sprake van spondylolisthesis. Daardoor ku…

Ziekte van Binswanger: Progressieve neurologische aandoeningZiekte van Binswanger: Progressieve neurologische aandoeningDe ziekte van Binswanger is een progressieve neurologische aandoening die meestal voorkomt bij ouderen. De ziekte is het…
Schizofrenie, veel mensen hebben hier een verkeerd beeld vanSchizofrenie, veel mensen hebben hier een verkeerd beeld vanVeel mensen met een schizofrene aandoening lopen tegen hardnekkige vooroordelen aan. Er wordt gedacht dat ze een gesplet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verdy p, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.herniakliniek.nl/een-hernia/hernia-symptomen.html
  • https://www.ziekenhuis.nl/dossiers/herniaoperatie/endoscopische-operatie-bij-een-rughernia/item25330
  • http://www.hernia-rugpijn.be/hernia-vermijden
  • http://www.welke-matras.nl/nl/slaaphouding/rugpijn/hernia-matras
  • http://www.optimalegezondheid.com/tips-voor-sterke-botten/
Island (91 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.