Welke allergieën bestaan er onder andere?

Welke allergieën bestaan er onder andere? Er bestaan talloze allergieën. Een aantal hiervan treft een groot deel van de menselijke bevolking. Sommige allergieën kunnen zelfs levensbedreigend zijn. Gelukkig bestaan er allerlei medicijnen en methodes om de symptomen te verminderen. Tijdens kritieke situaties is het belangrijk om op tijd hulpverlening te kunnen bieden door middel van medicijnen en de hulpdiensten in te schakelen. Welke allergieën zijn zeer bekend en wat zijn de symptomen hiervan? Welke medicijnen kan ik gebruiken om de lichamelijke reacties die hierdoor ontstaan te verminderen?

Allergieën


Het afweersysteem

Een allergie zorgt ervoor dat het afweersysteem abnormaal op bepaalde stoffen reageert. Deze stoffen kunnen een chemische of biologische aard hebben. Het lichaam ziet deze stoffen terecht (of soms zelfs onterecht) als bedreiging. De reactie die het lichaam teweegbrengt kan hierdoor zeer heftig zijn. De stoffen die deze reacties kunnen opwekken worden allergenen genoemd. Soms kan een allergeen zelfs dodelijk zijn.

Bron: Meineresterampe, PixabayBron: Meineresterampe, Pixabay

Hooikoorts

Hooikoorts ('allergische rhinitis') is een aandoening die het meest in de lente en zomer voorkomt. Deze periode wordt ook wel het pollenseizoen genoemd. Het is een allergische reactie op stuifmeel of pollen die zich in de lucht bevinden. Dit zijn de stoffen waarmee planten zich kunnen voortplanten. Personen met hooikoorts krijgen hierdoor last van hun luchtwegen. Als gevolg hiervan kunnen er onder andere niesbuien ontstaan. Hiernaast kan er jeuk, hoofdpijn en vermoeidheid ontstaan.

Er zijn drie manieren om hiermee om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld pollen zoveel mogelijk vermijden. Hiernaast behoren symptoombestrijding en "immunotherapie" tot de mogelijkheden. Met behulp van immunotherapie wordt de patiënt immuun gemaakt voor pollen door kleine hoeveelheden van de stoffen toe te dienen. Tevens bestaan er diverse medicijnen en overige producten om hooikoorts te voorkomen of de symptomen te verminderen. Stuifmeelkorrels kunnen bijvoorbeeld de allergische reactie tegengaan. Deze stuifmeelkorrels bevatten speeksel dat afkomstig is van bijen. Hiernaast bestaan er tabletten zoals 'Cetirizine' en 'Prevalin' om de klachten te verminderen.

Allergische oogontsteking

Als gevolg van hooikoorts kan er een allergische oogontsteking ontstaan. Net als bij overige symptomen is hierbij sprake van een afweerreactie van het lichaam. Onder andere histamine en antistoffen worden tijdens zo'n afweerreactie aangemaakt. Vaak ontstaat er hierbij jeuk en een branderig gevoel bij de ogen. Als gevolg hiervan kunnen er tranen ontstaan. In ergere gevallen kan er rondom het oog een zwelling optreden. Wanneer je in je ogen wrijft kunnen de symptomen per ongeluk verergerd worden.

Overige oorzaken van een allergische oogontsteking
Naast hooikoorts kan een oogontsteking in verband staan met bijvoorbeeld huisstofmijt en huidschilfers. Schimmels kunnen hier eveneens een allergische reactie opwekken. Een allergische oogontsteking ontstaat vaak synchroon met klachten aan de neus. Hierbij kun je denken aan het ontstaan van een niesbui of loopneus.

Oogdruppels
Om een allergische oogontsteking tegen te gaan kan er gebruik gemaakt worden van speciale oogdruppels. Hierin zitten anti-allergiemiddelen ('antihistaminica'), om de symptomen te bestrijden. Enkele voorbeelden zijn onder andere ketotifen en emedastine. Er bestaan ook oogdruppels die bestemd zijn om een allergische oogontsteking te voorkomen. Deze medicijnen werken echter pas na een aantal dagen. Hiervoor kan onder andere edocromil of cromoglicinezuur gebruikt worden.

Voedselallergieën

Er bestaan meerdere soorten voedselallergieën. Deze kunnen vaak een pijnlijk gevoel rondom de maagstreek teweegbrengen. In enkele gevallen kan het zelfs ernstige gevolgen hebben.

Melkallergie

Melkallergie is een voedselallergie die veelvoudig voorkomt. Melkallergie komt het meest bij kinderen voor. Hierbij is meestal koemelk de oorzaak. Soms komt het voor dat melk van andere soort vee (zoals geiten en schapen) klachten kunnen veroorzaken. Wanneer er sprake is van een koemelkallergie kan het eiwit "caseïne" of "wei" betrokken zijn. Eén (of beide) melkeiwitten worden dan door het immuunsysteem onterecht als schadelijk gezien. Als gevolg hiervan kan er diarree veroorzaakt worden. Hiernaast kunnen er ademhalingsproblemen ('anafylaxie') optreden en kan er een loopneus veroorzaakt worden. Soms begint men na enkele uren te braken. Dit wordt een "vertraagde voedselallergie" genoemd. Deze aandoening staat ook wel bekend als het 'Food Protein-induced Enterocolitis Syndroom', oftewel 'FPIES'.

Een melkallergie kan zeer kritiek zijn
Het is aangeraden om een dokter te raadplegen wanneer je de symptomen van een melkallergie opmerkt. Soms kunnen er namelijk gevaarlijke situaties ontstaan wanneer de luchtwegen vernauwd worden. Hierdoor kan de patiënt onverwachts in een shocktoestand terecht komen. Wanneer dit door een allergie wordt veroorzaakt wordt het ook wel 'anafylaxie' genoemd. Diverse medicijnen (met 'antihistaminica') kunnen er echter zorgen dat de symptomen verminderd worden. Je kunt bijvoorbeeld een antihistaminicummedicijn gebruiken om jeuk te verminderen die veroorzaakt wordt door een melkallergie. Het is aangeraden om deze medicijnen altijd bij de hand te hebben omdat melk in allerlei producten voorkomt.

Tarweallergie

Personen met een tarweallergie dienen zich aan een strikt dieet houden omdat tarwe in veel producten voorkomt. Wanneer je als patiënt het allergeen binnenkrijgt kan je onder andere last krijgen van darmklachten, huidklachten en klachten aan de luchtwegen. Bij twijfel kan er door middel van een zogenaamde "voedselprovocatietest" gekeken worden of je daadwerkelijk gevoelig bent voor tarwe. Hiernaast kan er bepaald worden hoe goed je bestand bent tegen deze stof en wanneer er allergische reacties beginnen op te treden. Helaas is er geen medicijn beschikbaar dat de symptomen van tarweallergie kan laten verdwijnen.

Bron: Flyingdream at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Flyingdream at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Pinda-allergie
Jonge kinderen hebben een verhoogde kans op het krijgen van een pinda-allergie. Dit staat mogelijk in verband met het maag-darmkanaal en het afweersysteem die nog niet geheel ontwikkeld zijn. Deze aandoening veroorzaakt meestal maag-darmklachten. Hiernaast kan de huid gaan jeuken vanwege galbulten. In een later stadium kunnen deze galbulten transformeren in blaren. Een pinda-allergie kan net als een melkallergie een anafylactische shock veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen wanneer één van deze symptomen zich voordoen. De arts kan vervolgens een zogenaamde "EpiPen" meegeven. Dit is een spuit waarmee je adrenaline kunt injecteren. De adrenaline heeft het vermogen om een shock te voorkomen en zwellingen bij de keel te verminderen. Hiernaast heeft de dokter middelen om benauwdheid tegen te gaan. Naast voedselallergieën bestaan er ook allergische reacties die men krijgt vanwege contact met dieren.

Allergieën die ontstaan vanwege contact met dieren

Huidschilfers van katten of veren van vogels kunnen onder andere een verstopte neus of benauwdheid veroorzaken. Een allergie zoals een wespenallergie kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Bron: Papagnoc, PixabayBron: Papagnoc, Pixabay
Katten- en hondenallergie
Personen die last hebben van een katten- of hondenallergie kunnen vaak niet tegen de huidschilfers en haren die van hun vacht vandaan komen. Deze allergieën zijn beide zogenaamde "inhalatie-allergieën". Dit heeft te maken met het feit dat de allergische reacties ontstaan na inademing van allergenen. Als gevolg van deze aandoening kan je last krijgen van onder andere een verstopte neus of loopneus, geïrriteerde ogen en/of huid en moeite met de ademhaling. Er bestaan allerlei medicijnen die de symptomen kunnen verminderen. Zij zijn in tabletvorm, als neus-spray, oogdruppels of als inhalator verkrijgbaar.

Vogelallergie

De symptomen van een vogelallergie zijn meestal op een later tijdstip pas te merken. Meestal zijn de symptomen pas na een paar uur te merken. Personen die last hebben van deze aandoening kunnen hierdoor koorts en griep krijgen. Tevens is er een kans op ademhalingsproblemen.

Een wespenallergie kan levensbedreigend zijn

Een wespenallergie kan zeer gevaarlijke consequenties hebben. Personen die hier last van hebben zijn er gebaat bij om plekken te vermijden waar veel wespen te vinden zijn. Deze insecten komen veelal op zoetigheid af. Ze zijn om deze reden regelmatig bij afvalbakken te vinden. Hiernaast bevinden zij zich vaak nabij markten en terrasjes.

Een wespensteek kan verschillende symptomen opwekken
Na een wespensteek ontstaat er een pijnlijk gevoel en een rode (jeukende) zwelling. Bij sommige personen ontstaat er een zwelling bij de keel en tong. Hierdoor kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan. De zwellingen veroorzaken meestal een piepend geluid tijdens het ademhalen. In het ergste geval kan een persoon zelfs overlijden vanwege een wespensteek. Bij ernstige gevallen dient men de patiënt meteen medicijnen toe te dienen. Soms kan het echter een ongewenste reactie teweegbrengen. In dit geval wordt er 'anapen' of 'EpiPen' door middel van een spuit in het bovenbeen toegediend. Het is van belang om op zo'n moment zo spoedig mogelijk 112 te bellen en de spoedeisende hulp in te lichten.

Huisstofmijtallergie

De huisstofmijt is een microscopisch klein organisme. Personen die een huisstofmijtallergie hebben kunnen niet tegen de uitwerpselen en huidcellen die het organisme achterlaat. De allergenen die de aandoening veroorzaken zijn veelal te vinden op plaatsen met bekleding en stof, zoals tapijten, gordijnen en huisstof. Om de symptomen zoveel mogelijk te vermijden is het van belang om je huis zo schoon mogelijk te houden en het zoveel mogelijk stofvrij te houden.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…

Oogmigraine: Aanvallen van tijdelijke blindheid en hoofdpijnOogmigraine: Aanvallen van tijdelijke blindheid en hoofdpijnOogmigraine is een aandoening waarbij de patiënt meerdere korte aanvallen van tijdelijke blindheid in combinatie met hoo…
Pijn aan de voet: symptomen en oorzaken van pijnlijke voetenPijn aan de voet: symptomen en oorzaken van pijnlijke voetenPijn aan de voet of pijnlijke voeten is een vrij vaak voorkomende klacht. Pijn aan de voet kan je aan de onderkant, bove…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dartmouth Electron Microscope Facility, Dartmouth College, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.hulpbijangst.nl/viewtopic.php?f=28&t=16882
 • http://www.allesoverallergie.nl/allergieen/hooikoorts/
 • https://www.thuisarts.nl/oogontsteking/ik-heb-allergische-oogontsteking
 • http://www.dz.nl/Behandelingen/wespenallergie%20insectenallergie/Paginas/default.aspx
 • https://www.gezondheidsnet.nl/allergie/overgevoelig-voor-gluten
 • https://www.allesoverallergie.nl/blog/allergieen/allergie-voor-huisdieren/
 • https://www.dietcetera.nl/allergie%C3%ABn/pinda-allergie
 • www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coeliakie.aspx
 • http://www.voedselallergie.nl/allergenen/17-tarwe-allergie.html
 • http://www.rijnstate.nl/web/Specialismen-en-afdelingen/Allergologie/Diagnostiek/Voedselprovocatietest.htm
 • http://tarweallergie.nl/
 • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/reizen-vrije-tijd/hooikoorts-een-overzicht-van-medicijnen/
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/cetirizine?product=hooikoortstablet-cetirizine
 • http://www.prevalin.nl/product/allerstop-tabletten/
 • http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/ontstoken-ogen-door-allergie#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-ontstoken-ogen-door-allergie
 • http://www.symptomenallergie.nl/melkallergie/
 • http://www.consumed.nl/ziekten/2375/Pinda-allergie
 • http://www.allergie-anafylaxie.nl/ik-moet-altijd-alert-blijven/
 • http://kids.licg.nl/1d6/handig/huisdier-en-mens/oei-allergisch-voor-mijn-huisdier.html
 • http://www.allergie-check.nl/katten-allergie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Huisstofmijtallergie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Huisstofmijtallergie
 • Afbeelding bron 1: Meineresterampe, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Flyingdream at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Papagnoc, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.