Hoe ontstaan blaren en hoe verzorg je ze?

Hoe ontstaan blaren en hoe verzorg je ze? Een blaar kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van de verkeerde (hand)schoenen. Tijdens een lange wandeltocht of werkzaamheden in de tuin is de kans op het krijgen van blaren meer dan anders. Hierbij is er namelijk een grotere kans op het ontstaan van wrijving. In sommige gevallen dient de blaar lek gestoken te worden. Vervolgens kan er gebruik gemaakt worden van een blaarpleister om de wond mee af te dekken. Het is belangrijk om een blaar daarna rust te geven zodat het zich kan herstellen.

Blaren


Hoe ontstaan blaren?

Een blaar ontstaat meestal vanwege de wrijving van de huid tegen de binnenkant van de schoen. Hierdoor wordt het getroffen gebied rood van kleur. Vervolgens ontstaat er onder de huid een vochtophoping. Hiernaast kan een blaar ontstaan vanwege sokken die niet de juiste maat hebben. Ze kunnen te krap of zelfs te ruim zijn. Personen die tijdens het lopen last hebben gekregen van een blaar, beginnen vanwege de pijn anders te lopen. Dit verergert de situatie waardoor er op andere plaatsen een blaar kan ontstaan. Niet iedereen heeft evenveel kans op het krijgen van een blaar.

Welke personen hebben een verhoogde kans op het krijgen van een blaar?

Personen die last hebben van een eksteroog of hamerteen lopen een verhoogd risico. Omdat er hierdoor op een andere manier gelopen wordt, ontstaat er op een bepaalde plek een drukpunt. Sporters en mensen die een bepaald beroep uitoefenen waarbij veel gelopen dient te worden, hebben eveneens een verhoogde kans op het krijgen van een blaar. Gelukkig is een blaar goed te behandelen en te voorkomen.

Hoe behandel ik een blaar?

De beste remedie voor een kleine blaar is de blaar zoveel mogelijk rust geven. Een kleine blaar doet meestal niet zoveel pijn. Het is belangrijk om naar de oorzaak te kijken zodat het niet kan verergeren. Wanneer de blaar open gemaakt wordt kan het namelijk een infectie veroorzaken. Een kleine blaar kan binnen een korte periode uit zichzelf te genezen. Wanneer de blaar zich echter op een plek bevindt waar wrijving kan ontstaan, is het verstandiger om de blaar alsnog door te prikken. Dit wordt vooral aanbevolen wanneer je last hebt van een grote blaar.

Grote blaren

Grotere blaren hebben meer zorg nodig om te kunnen helen. Deze dienen echter wél leeggeprikt te worden. Dit doe je eerst door de blaar en het getroffen gebied te desinfecteren. Dit kan bijvoorbeeld met het product Betadine (druppels). Vervolgens maak je minstens twee gaatjes aan verschillende uiteinden om de blaar lek te prikken. Dit doe je door voorzichtig via de zijkant te prikken. Hiermee voorkom je dat de naald te diep in je huid terecht komt. Vervolgens verwijder je langzaam het vocht met behulp van een steriel gaasje of schone watten. Dit verkleint namelijk de kans op bacteriën die bij de wond terecht komen. Vervolgens is het belangrijk om het gebied nogmaals te desinfecteren. Dit minimaliseert de kans op het krijgen van een infectie. Ten slotte is het verstandig om het wondje af te dekken met een pleister. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een Betadinedesinfectiepleister voor gebruiken. Deze pleister bevat namelijk al de desinfecterende werking. Hiernaast bestaan er verschillende producten van de merken Hansaplast en Compeed die speciaal tegen blaren bedoeld zijn. Pleisters dient men voor een korte periode te gebruiken om een goede verzorging te kunnen bewerkstelligen.

Het is belangrijk om pleisters regelmatig te vervangen

Het is van belang om de eerste drie dagen dagelijks (1 of 2 keer per dag) de pleister te vervangen met een nieuwe pleister. Dit minimaliseert de kans op het krijgen van een bacteriële infectie. Men heeft het product Betadine bewust een bruine kleur gegeven. Hiermee kun je namelijk eenvoudig de plekken identificeren die nog niet behandeld zijn. Probeer vervolgens de blaar zoveel mogelijk rust te gunnen. Het is aanbevolen om in het vervolg bewust te zijn dat er door wrijving blaren kunnen ontstaan om deze aandoening te kunnen voorkomen.

Hoe kan ik blaren voorkomen?

Wandeltochten

Goede schoenen zijn zeer belangrijk om deze aandoening te voorkomen. Tevens is het van belang dat deze schoenen zijn ingelopen. Het is hierdoor afgeraden om nieuwe schoenen te dragen wanneer je van plan bent om lange afstanden af te leggen. De juiste inlegzolen kunnen eveneens een voordeel bieden. Wanneer deze inlegzolen echter niet goed passen kan de kans op het krijgen van blaren echter toenemen. Tevens kunnen naadloze sokken de kans op blaren verminderen. Zalfjes en poeders kunnen ervoor zorgen dat je huid harder wordt en hierdoor beter beschermd is. Dit is vooral belangrijk voor het uitvoeren van zware handarbeid.

Werkzaamheden waarbij je handschoenen gebruikt

Het is handig om handschoenen aan te trekken wanneer je van plan bent om je handen intensief te gebruiken. Hierbij kun je denken aan specifieke banen waarbij je je handen intensief dient te gebruiken. Personen die van plan zijn om in de tuin werkzaamheden te verrichten hebben eveneens baat bij het gebruik van handschoenen. Wanneer je handschoenen niet goed passen of kunnen schuren is de kans op het krijgen van een blaar echter groter. Wanneer je gebruik maakt van gereedschap kun je in sommige situaties gebruik maken van een hefboom. Zo'n hefboom kan in een aantal situaties ervoor zorgen dat je minder kracht hoeft te zetten. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij het los- of vastdraaien van een schroef.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfzorg bij blaren: verzorging en nabehandelingZelfzorg bij blaren: verzorging en nabehandelingBij te veel wrijving of druk op de huid kan er een blaar ontstaan. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een lang stuk te w…
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…
Tweedegraads brandwondenTweedegraads brandwonden kunnen op verschillende manier ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de huid in aanraking komt met het…
Behandelen van blaren op de voetenBehandelen van blaren op de voetenBlaren kunnen pijnlijk zijn. Het is meestal het gevolg van een fysieke inspanning die te lang aanhoudt, en op een bepaal…

Ziekte van Ménière: Duizeligheid, oorsuizen en gehoorverliesZiekte van Ménière: Duizeligheid, oorsuizen en gehoorverliesDe ziekte van Ménière is een chronische aandoening van het binnenoor. Typische kenmerken omvatten duizeligheid, oorsuize…
Tinnitus aurium: Oorsuizen door ziekten of externe factorenTinnitus aurium: Oorsuizen door ziekten of externe factorenTinnitus aurium is de medische term voor het horen van geluiden in de oren wanneer geen externe geluidsprikkel aanwezig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aleser, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/blaren-op-de-voet/
  • http://www.betadine.nl/blaren
  • http://www.trek11.nl/praktisch/gezondheid/blaren/
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 26-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.