Natuurlijke middelen bij bindvliesontsteking
Irritaties aan de ogen, die niet goed of snel behandeld worden kunnen blijvende schade aanrichten aan de ogen. Een bindvliesontsteking, ook wel conjunctivitis genoemd, geeft klachten als jeuk en pijn en soms ook het gevoel dat u zand in uw ogen heeft. Het kan ook wondjes in uw ogen veroorzaken. Het is zelfs besmettelijk als de ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën of een virus. Ga met deze klachten altijd naar de huisarts toe. Als het gaat om een bacteriële infectie heeft u namelijk antibiotica nodig in de vorm van oogdruppels, deze bevorderen de genezing en zorgen ervoor dat de kans op besmetting klein is. Tijdens het gebruik van deze antibiotica kunt u de jeuk en pijn verzachten met een aantal natuurlijke middelen.
Inhoud
Wat is het probleem bij bindvliesontsteking?
Als uw ogen rood en geïrriteerd zijn en u heeft plakkerige afscheiding bij de ogen, heeft u waarschijnlijk een bindvliesontsteking. Het bindvlies is een doorschijnend vlies dat aan de binnenkant van de oogleden en om de oogbol zit. Een bindvliesontsteking ontstaat vaak door een bacteriële of virale infectie óf een allergische reactie op stuifmeel, cosmetica, contactlenzen of andere prikkelende stoffen. Er zijn verschillende soorten bindvliesontstekingen en afhankelijk van welke vorm, kunnen uw ogen pijn doen, jeuken, tranen en extreem gevoelig worden voor licht. Tijdens uw slaap kan het gebeuren dat uw wimpers en oogleden aan elkaar gaan plakken door de kleverige afscheiding die opdroogt en zo korsten veroorzaakt.
Soorten ontstekingen
De drie belangrijkste en veel voorkomende bindvliesontstekingen zijn de virale, bacteriële en allergische vorm. Over het algemeen zijn de symptomen van alle drie de vormen hetzelfde, dus is het heel moeilijk om zelf te bepalen welke vorm u heeft. Een arts kan de verschillende vormen eenvoudig van elkaar onderscheiden:
Viraal | Bacterieel | Allergisch |
De infectie begint vaak in één oog, maar verspreidt zich meestal ook naar het andere oog. | vaak is maar één oog aangetast, maar de infectie kan ook het andere oog aantasten. | Meestal zijn beide ogen aangetast. |
Waterige afscheiding. | Irritatie, rode ogen, het gevoel dat er zand in de ogen zit. | Jeukende en tranende ogen. |
Irritatie en rode ogen. | Heel veel afscheiding | Gezwollen oogleden |
Allergische bindvliesontsteking
Mensen die last hebben van bijvoorbeeld hooikoorts, kunnen een allergische bindvliesontsteking krijgen. Maar ook als u klachten krijgt van andere stoffen en prikkels waar u allergisch op reageert. Als u last heeft van een allergische bindvliesontsteking vermijd dan het wrijven in uw ogen, hoe erg de jeuk ook is. Hierdoor kan het bindvlies beschadigd worden en heeft u meer kans op langdurige klachten, zoals het gevoel van zand in uw ogen. Gebruik een anti-allergiemiddel dat u oraal moet innemen om de jeuk en de zwelling te verminderen en vermijd alle mogelijke oorzaken, zoals pollen, dieren, cosmetische producten of stoffen waar u allergisch op reageert.
Natuurlijke middelen om de pijn en jeuk te verzachten
Naast een antibiotica om de bacterie te bestrijden, kunt u ook thuis met behulp van een aantal natuurlijke en eenvoudige middelen de pijn en jeuk kalmeren en zeker als het gaat om een allergische vorm van bindvliesontsteking. Een natuurlijk voordeel heeft u al, in ons traanvocht zitten namelijk antibacteriële stoffen, hierdoor verdwijnen de meeste ooginfecties meestal vanzelf.
Ogen spoelen
Een oogspoeling, ook wel oogdouche genoemd wordt gebruikt om de ogen schoon te maken. Als u last heeft van bindvliesontsteking, dan kunnen door het gebruik van een oogspoeling de ogen gereinigd worden. Op deze manier, in combinatie met een antibiotica, wordt de bacterie bestreden. Bij een allergische bindvliesontsteking kunnen prikkelende stoffen verwijderd worden. Een speciale oogdouche is te verkrijgen bij de apotheek. Dit is een plastic flacon waar u in kunt knijpen met een lang uiteinde eraan dat exact om het oog past. Maar u kunt ook uw ogen spoelen met een oogdruppelaar.
Oogspoelingen
- U kunt een oogspoeling maken op basis van zout water. Breng hiervoor water aan de kook en voeg hier 1 theelepel zout aan toe, laat dit vervolgens minimaal 15 minuten koken. Koel het daarna af en breng deze oogspoeling aan met een steriele oogdruppelaar of oogdouche. Steriliseer de oogdruppelaar of oogdouche na elke behandeling in kokend water.
- Een oogspoeling op basis van Canadese geelwortel zorgt ervoor dat de infectie bestreden wordt. In geelwortel zit de stof berberine die antibacteriële eigenschappen heeft. Laat 1 theelepel gedroogde geelwortel 10 minuten trekken in kokend water. Na 10 minuten moet de spoeling gezeefd en afgekoeld worden. Breng deze oogspoeling drie keer op een dag aan met een oogdouche of een steriele oogdruppelaar.
Kompressen
Uw ogen spoelen met speciale spoelingen kan helpen om pijn en jeuk te verzachten, maar het gebruik van warme of koude kompressen kunnen helpen om kleverige afscheiding bij de ogen weg te halen en te voorkomen. Door het gebruik van een warm kompres kan korstvorming door afscheiding voorkomen worden. Een koud kompres wil helpen om zwelling en jeuk te verminderen. U kunt ze beide toepassen, maar ook een van de twee en doe dit drie tot vier keer op een dag. Gebruik wel elke keer een schoon kompres.
Pijn verminderen
Pijnlijke ogen zijn heel vervelend, maar met behulp van kamille en korianderzaden kunnen zere ogen verzacht worden. Het gebruik van korianderzaden wordt ook veel gebruikt in de Indiase geneeskunde ayurveda.
Kamille
Een kompres op basis van kamille kan helpen om de pijn aan uw ogen te verzachten. Gebruik hiervoor theezakjes van kamillethee. Leg deze theezakje eerst twee tot drie minuten in een kop warm water, knijp ze daarna uit en leg deze tien minuten lang op uw gesloten ogen. Dit kunt u gerust drie tot vier keer op een dag doen.
Korianderzaden
Pureer een handjevol korianderzaden met 100 ml. water, vervolgens zeeft u het, zodat het vocht weggaat en er alleen pulp overblijft. Deze pulp smeert u dan op uw gesloten oogleden, laat dit enkele minuten zitten. Wel eerst weghalen voor u de ogen weer open doet. U kunt er ook voor kiezen om een theelepel korianderzaden 15 minuten te laten trekken in een kop kokend water. Zeef daarna de vloeistof, laat het afkoelen en gebruik deze vloeistof dan als oogdouche. Let er wel op dat de oogleden gesloten blijven en dep daarna uw ogen goed droog voor u ze weer opendoet.
Tips om besmetting te vermijden
- Zolang u last heeft van een bindvliesontsteking is het aan te raden om tijdelijk geen contactlenzen te dragen, totdat de infectie helemaal weg is. Steriliseer de lenzen ook zorgvuldig voor u ze weer gaat dragen, nadat de infectie verdwenen is. Was uw handen altijd voor u uw lenzen in of uit doet, en maak uw contactlenzen nooit schoon met speeksel.
- Om niet opnieuw besmet te worden kunt u ook beter geen oogmake-up gebruiken. Gooi eventuele make-up weg, die u gebruikte toen de infectie begon.
- Probeer niet aan uw ogen te zitten. Als dit wel gebeurt, was dan uw handen direct met water en zeep en droog ze af met keukenpapier in plaats van met een handdoek.
- Wilt u uw ogen schoon of droog deppen, gebruik dan het liefst papieren zakdoekjes en gebruik voor elk oog een ander zakdoekje. Gebruik ook telkens een schone zakdoek en gooi gebruikte zakdoekjes direct weg en was uw handen.
- U kunt ook een flesje ontsmettende gel kopen en hiermee regelmatig uw handen mee wassen.
- Was uw handdoek, washandje en kussensloop elke dag om te voorkomen dat de bacteriën of het virus de ogen steeds opnieuw blijven besmetten, ook andere mensen kunnen bindvliesontsteking krijgen als ze bijvoorbeeld uw handdoek e.d. gebruiken.
- Laat iemand anders de bedden opmaken. Een bindvliesontsteking kan zich via uw handen naar de lakens verspreiden.
- Als een kind een bindvliesontsteking heeft en nog niet beseft dat het zijn ogen niet mag aanraken en zijn handen vaak moet wassen, houd het kind dan thuis van school, om zo verder besmetting te voorkomen.