Onverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandeling
Als je zenuwpijn of zenuwschade hebt of hebt gehad weet je dat het verschillende pijnklachten kan geven: brandende pijn, een prikkelend gevoel, elektrische pijn en het gevoel alsof je geprikt wordt met naalden. Als je geen idee hebt wat de zenuwpijn veroorzaakt ben je niet de enige. Miljoenen mensen op de wereld hebben onverklaarbare zenuwpijn. Soms kunnen traditionele medicijnen en behandeling verlichting geven maar er zijn ook andere manieren om de pijn te verlichten.
Bekende oorzaken van zenuwpijn
Zenuwpijn wordt veroorzaakt door schade aan de zenuw. Van meer dan 50 verschillende ziekten en van bepaalde soorten drugs en giftige stoffen is bekend dat ze zenuwpijn kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn diabetes, de ziekte van Lyme, een tekort aan vitamine B12, het HIV-virus, auto-immuunziekten, overmatig alcoholgebruik en als bijwerking van het gebruik van medicatie zoals chemotherapie. Een combinatie van een hoge bloeddruk met een hoog cholesterolgehalte in het bloed en obesitas kan ook zenuwpijn veroorzaken. Als een zenuw eenmaal is beschadigd zal de zenuw zich eerder abnormaal gedragen. De zenuw kan geen informatie meer doorgeven en daardoor een verdoofd gevoel geven, of het kan buitensporig en onnodig pijn doorgeven.
Bij veel mensen kan de oorzaak van de zenuwpijn zelfs na veel testen in het ziekenhuis niet worden gevonden. Dit wordt onverklaarbare zenuwpijn genoemd of idiopatische neuropathie. Onverklaarbare zenuwpijn kan komen door een zenuw die op een bepaald punt beschadigd is, maar de artsen kunnen met hun kennis en testen niet altijd zeggen hoe het is gebeurd en wanneer. Ongeveer 1 op de 10 personen boven de 40 jaar heeft onverklaarbare zenuwpijn, boven de 60 jaar komt het meer voor.
Symptomen
Een beschadiging van een zenuw kan een verdoofd gevoel geven in het lichaamsdeel waar de beschadiging aanwezig is. Soms wordt de beschadiging niet opgemerkt omdat het de beschadiging geen pijn veroorzaakt. Zenuwpijn komt veel voor in de benen en voeten maar ook in de armen en handen. Mensen met zenuwpijn beschrijven hun pijn op verschillende manieren:
- Een branderig gevoel.
- Een prikkelend gevoel.
- Een gevoel alsof er naalden en pennen in het lichaamsdeel worden gestoken.
- Het gevoel alsof er mieren door je lichaam kruipen.
- Elektrische schokken.
Het aanraken kan al zenuwpijn veroorzaken en soms is de pijn constant aanwezig, zelfs als er geen stimulatie is van pijn. Vaak is de onverklaarbare zenuwpijn 's nachts het ergst en het kan je uit de slaap houden. Dit kan problematisch zijn omdat mensen met zenuwpijn hun slaap hard nodig hebben om te kunnen omgaan met de pijn.
Behandeling van de pijn
Als je met zenuwpijn een arts bezoekt dan krijg ze zeer waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek. Er zal bekeken worden of je diabetes hebt, een hoog cholesterolgehalte in je bloed en de bloeddruk zal opgemeten worden. De arts zal vragen of je medicatie of supplementen gebruikt. Verder zal hij nagaan of je recent ziek bent geweest van een virus of vragen of je onlangs aan een giftige stof bent blootgesteld. Daarnaast kan het zijn dat de arts vraagt naar de medische geschiedenis van je familie. Er is medicatie beschikbaar om onverklaarbare zenuwpijn te behandelen en dit kun je met de arts bespreken. De medicatie kan helpen maar gewoonlijk vermindert de zenuwpijn maar half of helemaal niet.
Wat kan je doen om de zenuwpijn te verminderen
Verschillende tips kunnen helpen om beter met de pijn om te gaan en om ermee te leren leven:
- Blijf bewegen. Regelmatig bewegen stimuleert de aderen in de voeten en benen en dit kan ervoor zorgen dat beschadigde zenuwen weer helen. Begin met een dagelijkse wandeling en bouw de snelheid en afstand op.
- Zorg goed voor je voeten. Als je zenuwpijn in de voeten hebt, kijk deze dan dagelijks na, draag comfortabele schoenen en ga regelmatig naar een pedicure.
- Slaap voldoende. Voldoende slaap krijgen kan een probleem zijn als je zenuwpijn hebt. Om de kans op een goede nachtrust te verbeteren kun je 's avonds beter geen koffie meer drinken, op een vaste tijd gaan slapen en in de slaapkamer niets anders doen dan slapen, dus niet lezen en geen spellen spelen op je tablet.
- Ontdek de connectie tussen het lichaam en de geest. Vraag je arts naar een goed aangeschreven meditatiecentrum, een therapeut voor haptonomie, lichaamsgerichte therapie of fysiotherapie.
Als de zenuwpijn niet reageert op medicatie of behandeling zou je een afspraak kunnen maken met een specialist in zenuwpijn. Je huisarts kan je doorsturen naar een neuroloog of een pijnpoli. Een specialist kan andere medicatie voorschrijven en weet wat in individuele gevallen het best zou kunnen helpen.