Zenuwpijn in de hand: oorzaken, behandeling en preventie

Zenuwpijn in de hand: oorzaken, behandeling en preventie Als je je handen en vingers in het dagelijks leven vaak gebruikt, valt pas echt op hoe beperkt je bent als een van je handen getroffen wordt door zenuwpijn. Zenuwpijn in de hand kent verschillende mogelijke oorzaken. De oorzaken van algemene handpijn zijn talrijk. Overbelasting of verkeerd gebruik van de handen kan bijvoorbeeld pijn in de handen veroorzaken. Maar ook ziekte of letsel kan leiden tot pijn in de hand, bijvoorbeeld reumatoïde artritis, sportblessures of gewrichts-, ligament- of peesletsels. Zenuwpijn is ook mogelijk. de meest voorkomende vorm van zenuwpijn in de hand is het carpaal tunnel syndroom, die ontstaat door beknelling van de middenhandszenuw in de pols.
Zenuwpijn in de hand / Bron: Alice Day/Shutterstock.comZenuwpijn in de hand / Bron: Alice Day/Shutterstock.com

Zenuwpijn in de hand

Met je handen kun je voorwerpen beetpakken, je kunt ermee gebaren en je kunt ermee schrijven. Handen vervullen echter veel meer functies: dankzij veel receptoren in de hand zijn ze een belangrijk menselijk sensorisch orgaan. Zelfs de kleinste verwondingen kunnen de interactie van 27 botten (8 handwortelbeentjes, 5 middenhandsbeentjes en 14 vingerkootjes), ligamenten, pezen en spieren beïnvloeden. Als de beweging van de handen beperkt is, kun je vaak de belangrijke dagelijkse functies niet goed uitvoeren. Een van de mogelijke oorzaken van pijn in de hand, is zenuwpijn.

Oorzaken van zenuwpijn in de handen

Zenuwpijn kan van invloed zijn op de hand zelf, maar kan ook uitstralen naar de arm en schouder. Naast gewrichts-, ligament- of peesletsels, sportblessures, reumatoïde artritis en aandoeningen van de bloedsomloop aandoeningen, behoort zenuwpijn tot één van de belangrijkste oorzaken van handpijn.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaal tunnel syndroom

De meest voorkomende neuralgie van de hand is het zogeheten carpaal tunnel syndroom (CTS). Dis is een aandoening van de hand en pols waarbij de middelste handzenuw, die vanuit de onderarm de hand binnenloopt, ingeklemd wordt ter hoogte van het polsgewricht. Dit veroorzaakt tintelingen en soms ook pijn in de hand en de vingers, specifiek de duim, wijsvinger, middelvinger en ringvinger, het verzorgingsgebied van de betreffende zenuw. 's Nachts zijn de klachten vaak erger. Soms voelen je vingers doof aan. Ook kun je minder kracht in de getroffen hand hebben, waardoor je voorwerpen uit de handen laten vallen.

Wartenberg syndroom

Dit verwijst naar een beklemming van de sensibele (gevoels)tak van de nervus radialis. Symptomen zijn onder meer gevoelloosheid, tintelingen en zwakte van het achterste deel van de duim.

Diabetische neuropathie

Diabetische zenuwschade kan onder meer ontstaan door een slechte functie van de kleine bloedvaatjes om de zenuwen heen en een slecht gereguleerd bloedsuikerspiegel. De zenuwschade die daardoor ontstaat staat bekend als diabetische neuropathie. Een deel van de mensen met diabetes krijgt neuropathie, vaak eerst aan de voeten en handen.

Alarmsymptomen

Raadpleeg een arts in geval van ernstige, aanhoudende of terugkerende zenuwpijn in de handen of polsen. Raadpleeg een arts voor handpijn die:
 • niet verbetert met zelfzorg
 • steeds erger wordt
 • niet reageert op een behandeling die een arts aanbeveelt
 • komt door een val of ander letsel
 • optreedt met andere symptomen, zoals pijn in de arm, koorts of uitputting

Ga naar de eerste hulp bij:
 • intense, plotselinge, ondraaglijke handpijn
 • een vermoedelijke gebroken pols of arm
 • een zichtbare verwonding van de hand die zeer intense pijn veroorzaakt

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Welke behandeling voor zenuwpijn in de handen wordt gebruikt, hangt in principe af van de specifieke oorzaak. Daarom zal de arts allereerst uitgebreid diagnostisch onderzoek uitvoeren zodat de oorzaak wordt opgehelderd. In een vraaggesprek zal de arts informeren naar:
 • Hoe lang is de pijn al aanwezig?
 • Wanneer is de pijn erger of minder?
 • Waar komt de pijn precies voor?

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De arts zal eerst je hand onderzoeken.

Vervolgonderzoek

De arts kan je testen op andere medische problemen zoals diabetes. Soms kan een zenuwtest (EMG) nodig zijn om te zien of en in hoeverre de zenuwen en spieren zijn aangetast. Deze test controleert ook op andere problemen, zoals een beknelde zenuw. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de oorzaak van zenuwpijn in de hand op te sporen met behulp van een kijkoperatie (artroscopie) van hand en pols.

Hand met uitgestrekte vingers / Bron: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Hand met uitgestrekte vingers / Bron: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Behandeling van zenuwpijn in de hand

Als een carpaal tunnel syndroom is gediagnosticeerd, dan bestaat de behandeling uit afwachten, het dragen van een spalk, een injectie met medicijnen of een operatieve ingreep. Het Wartenberg-syndroom zal in eerste instantie wordn behandeld met rust en handtherapie teneinde de klachten te verminderen. Soms is een injectie met een ontstekingsremmer nodig. Als deze maatregelen onvoldoende soelaas bieden, kan een operatie worden voorgesteld.

De behandeling van diabetische neuropathie richt zich op het verlichten van de pijn, het vertragen van de voortgang van de ziekte en het voorkomen en behandelen van complicaties. Een effectieve controle van het metabolisme via gewichtsreductie, het innemen van medicijnen of het toedienen van insuline is dan vereist. Als de polyneuropathie het gevolg is van een onderliggende ziekte, zoals een tumor of nierbeschadiging, dan zal de behandeling zich hierop richten. Bij neuropathie als gevolg van alcoholisme helpt strikte alcoholonthouding (onder professionele begeleiding), vergezeld van de inname van vitamine B1-supplementen.

Bij immuungerelateerde ziekten, zoals polyarteriitis nodosa (PAN), het syndroom van Guillain-Barré of reumatoïde artritis, ligt de nadruk op immunosuppressieve therapieën met medicijnen zoals azathioprine of cortison.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van zenuwpijnOorzaken van zenuwpijnZenuwpijn en fantoompijn laten zich helaas niet bestrijden met gewone pijnstillers van de drogist. Een bezoek aan de hui…
Hoe wordt zenuwpijn behandeld?Hoe wordt zenuwpijn behandeld?Zenuwpijn is erg moeilijk te behandelen en er is lastig vast te stellen wat de oorzaak ervan is. Toch zijn er behandelme…
Zenuwpijn of neuralgieZenuwpijn of neuralgieZenuwpijn wordt ook wel neuralgie genoemd. Het is pijn die gevoeld wordt in de omgeving van een gevoelszenuw. Gevoelszen…
Onverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingOnverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAls je zenuwpijn of zenuwschade hebt of hebt gehad weet je dat het verschillende pijnklachten kan geven: brandende pijn,…

Steroïde acne: Puistjes door gebruik van corticosteroïdenSteroïde acne: Puistjes door gebruik van corticosteroïdenSteroïde acne (acne steroidalis, steroid induced acne) is een vorm van acne, een aandoening waarbij de talgklieren ontst…
Puistjes op kin: Behandeling van acne op kingebiedPuistjes op kin: Behandeling van acne op kingebiedAcne is een aandoening waarbij de poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor ontstaan puistjes, bijvoor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Astrid Gast
 • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003843.html
 • https://www.xpertclinic.nl/handaandoeningen/carpaal-tunnel-syndroom/
 • https://www.rijnstate.nl/carpaaltunnelsyndroom
 • https://www.xpertclinic.nl/polsaandoeningen/radial-tunnel-syndroom/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Wartenberg%27s_syndrome
 • http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Complicaties-Diabetische-neuropathie
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Zenuwschade-door-diabetes
 • https://encyclopedie.medicinfo.nl/neuropathie-bij-diabetes
 • https://www.webmd.com/pain-management/guide/hand-pain-causes
 • https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hand-pain-and-problems
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324593.php
 • https://www.assh.org/handcare/hand-arm-conditions/cubital-tunnel
 • Afbeelding bron 1: Alice Day/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 3: Genusfotografen (Tomas Gunnarsson) Wikimedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.