Puistjes op kin: Behandeling van acne op kingebied

Puistjes op kin: Behandeling van acne op kingebied Acne is een aandoening waarbij de poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor ontstaan puistjes, bijvoorbeeld op de kin. Kinpuistjes komen vaak tot stand, vooral tijdens de puberteit en menstruatie, al komen de puistjes op het kingebied mogelijk op elke leeftijd tot stand. Hormonale schommelingen liggen meestal aan de basis van acne. Door diverse zelfzorgbehandelingen is het mogelijk om de puistjes te behandelen. Soms kampt een patiënt met erg veel puistjes en dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Hij zet dan andere behandelingsmethoden in. Meestal zijn puistjes te voorkomen door het beoefenen van een goede huidhygiëne en zelfzorg.

Oorzaken van acne op kin

Huidporiën bevatten talgklieren (smeerklieren) die zorgen voor de productie van talg, een soort olie. Normaal gezien vloeit het talg langs de porie naar buiten. De talg verwijdert dode huidcellen en is nodig voor een beschermende vetlaag op de huid. Soms houdt de natuurlijke talg op de huid vuil, puin en bacteriën vast in één of meer poriën van het gezicht, de nek en de rug. Dit leidt dan tot rode en ontstoken poriën, waardoor puistjes tot stand komen. Meestal is acne het resultaat van hormonale schommelingen.

Risicofactoren van kinacne

Vrouwen en meisjes kampen het vaakst met puistjes op de kin, omdat hormonale factoren aan de basis liggen van de vorming van de puistjes. Ook mannen krijgen echter af en toe te maken met acne op het kingebied.

Symptomen

Door de schommelende hormonen (menstruatie, puberteit, ) komen en gaan de puistjes op de kin ook op verschillende momenten. Kinpuistjes gaan meestal gepaard met grote, witte pijnlijke bultjes of mee-eters. Acne veroorzaakt mogelijk eveneens milde tot matige symptomen van een depressie of angst. Hierdoor ontstaan concentratieproblemen op het werk of school.

Aandoeningen met symptomen die lijken op kinpuistjes

Ingegroeide haartjes

Scheren veroorzaakt mogelijk ingegroeide haartjes op de kin. Mannen kampen bijgevolg vaker met huidletsels aan de kinregio. Deze bultjes, die geen echte puistjes zijn, ontwikkelen zich mogelijk overal op het gezicht of lichaam en ontstaan bijgevolg soms ook bij vrouwen. Ingegroeide haartjes zijn haartjes die in de huid groeien in plaats van er uit te groeien. Dit veroorzaakt pijn, roodheid en een zwelling van de huid. Het gebruik van vochtinbrengende scheerschuim, een scherp scheermes en minder irriterende ontharingsproducten vermindert de kans op ingegroeide haren.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende huidaandoening. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten van een patiënt zichtbaar worden, wat resulteert in merkbare roodheid en zwelling van het gezicht. In sommige gevallen leid rosacea tot bultjes op de huid die gevuld zijn met pus, hetgeen doet denken aan puistjes.

Behandeling van puistjes op kingebied

Een patiënt krijgt het advies om niet aan de puistjes te komen of deze zelf open te knijpen, omdat dit anders leidt tot acnelittekens, ontstekingen en pigmentvlekjes.

Zelfzorg

Patiënten met milde kinpuistjes kunnen deze behandelen met producten die salicylzuur of benzoylperoxide bevatten. Deze middelen laten de puistjes opdrogen binnen een paar dagen tot weken. De patiënt moet eerst het kingebied met een mild reinigingsmiddel dat salicylzuur. Vervolgens past hij gedurende circa vijf minuten een ijspak aan op het gebied om roodheid te verminderen. Daarna brengt hij een crème of zalf aan die benzoylperoxide bevat.

Professionele zorg

Ernstige of aanhoudende kinacne vereist een bezoek aan de dermatoloog (huidarts). Hij adviseert één of meer van volgende behandelingen:
 • anticonceptiepillen, om de hormonen te helpen reguleren die talg produceren
 • chemische peelings
 • crèmes, zalven of gels op sterkte
 • extractie, waarbij een grote cyste wordt gedraineerd en verwijderd
 • fototherapie (behandeling via licht)
 • isotretinoïne, een medicijn dat artsen voorschrijven wanneer andere behandelingen niet effectief zijn
 • lasertherapie
 • orale (via de mond ingenomen) antibiotica, om de vastzittende bacteriën te doden

Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie van acne op kin

Acne op de kin is niet altijd helemaal te voorkomen, maar dankzij enkele tips vermindert de kans op het ontwikkelen van de kinpuistjes:
 • de huid niet laten uitdrogen (met allerlei chemische middelen)
 • de kin en alle gezichtsgebieden twee keer per dag wassen met een milde zeep
 • een gezonde, gevarieerde voeding eten
 • het gezicht niet te vaak aanraken met de handen en vingers
 • het haar van de kin verwijderen en regelmatig schoonmaken
 • huidproducten vermijden die oliën bevatten die de poriën kunnen doen verstoppen
 • lakens en ander beddengoed schoon en regelmatig wassen
 • milde reinigingsproducten en scrubs gebruiken
 • niet met make-up slapen
 • regelmatig olievrije zonnebrandcrème gebruiken
 • stressof andere factoren die mogelijk leiden tot hormonale veranderingen, minimaliseren door te zorgen voor voldoende ontspanning
 • vettig voedsel en erg suikerrijk voedsel vermijden

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Het is waar dat de behandeling van puistjes of acne een zaak is van geduld en volhouden, maar soms heb je daar geen tijd…

Zenuwpijn in de hand: oorzaken, behandeling en preventieZenuwpijn in de hand: oorzaken, behandeling en preventieAls je je handen en vingers in het dagelijks leven vaak gebruikt, valt pas echt op hoe beperkt je bent als een van je ha…
Zenuwpijn in de voet: oorzaken van zenuwpijn in de voetenZenuwpijn in de voet: oorzaken van zenuwpijn in de voetenZenuwpijn in de voet is een relatief veel voorkomend probleem. Zenuwpijn kan bestaan uit brandende voetpijn, tintelingen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
 • Geraadpleegd op 15 augustus 2019:
 • Chin Acne: What Is It, Causes, And How To Treat It, https://www.stylecraze.com/articles/remove-pimples-on-chin/#gref
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to Get Rid of That Chin Pimple, https://www.healthline.com/health/pimple-on-chin
 • Puistjes op de kin, https://www.huidzorghouten.nl/puistjes-op-de-kin
 • What to do about chin pimples, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325991.php
 • Why You Get Chin Acne and How To Fix It, https://www.womenshealthmag.com/uk/beauty/skin/a707222/chin-acne/
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.