Zenuwpijn in de voet: oorzaken van zenuwpijn in de voeten

Zenuwpijn in de voet: oorzaken van zenuwpijn in de voeten Zenuwpijn in de voet is een relatief veel voorkomend probleem. Zenuwpijn kan bestaan uit brandende voetpijn, tintelingen, gevoelloosheid of zwakte. De symptomen kunnen beperkt blijven tot de voet, maar ze kunnen soms ook in je been gevoeld worden. Zenuwpijn in de voet wordt dikwijls veroorzaakt door zenuwschade ergens langs het pad van de wervelkolom naar de voet, wat vaak komt door een trauma of verwonding aan de rug, been of voet, een onderliggende aandoening of een bijwerking van bepaalde geneesmiddelen.
Zenuwpijn aan de voeten is een veel voorkomend probleem / Bron: Sole lover, Wikimedia Commons (CC0)Zenuwpijn aan de voeten is een veel voorkomend probleem / Bron: Sole lover, Wikimedia Commons (CC0)

Zenuwpijn in de voet

De voeten

De voeten vormen de stabiele basis van het lichaam en zijn als zodanig blootgesteld aan talloze belastingen. Met een gemiddelde van 5.000 tot 7.000 stappen per dag is het niet verwonderlijk dat voetpijn een van de meest voorkomende dagelijkse klachten is. Vaak wordt dit ongemak veroorzaakt door gewrichten, pezen en ligamenten en is de klacht vrij gemakkelijk te bestrijden. In sommige gevallen is er echter sprake van stekende of brandende zenuwpijn in de voeten (brandende voeten) waartegen gewone pijnstillers zoals paracetamol niet helpen.

Zenuwen

Zenuwen zijn verantwoordelijk voor het versturen van boodschappen die aan spieren doorgeven hoe en wanneer ze moeten werken, informatie verstrekken over verschillende sensaties zoals warmte en koude en het regelen van verschillende lichaamsfuncties. Schade in de loop van een zenuwbaan interfereert met het vermogen om deze berichten te verzenden en kan zenuwpijn in de voet veroorzaken, ook bekend als neuropathie in de voeten of neuropathische voetpijn.

Twee locaties van zenuwpijn

Zenuwpijn in de voet van twee plaatsen afkomen:
De wervelkolom: schade aan de onderrug is een veel voorkomende oorzaak van zenuwpijn in de voet. Dit veroorzaakt vaak
 • lage rugpijn met uitstralingspijn naar het been of de bil, evenals voetpijn en spierzwakte.
 • De zenuw: een perifere neuropathie (perifeer betekent: aan de rand gelegen) wordt veroorzaakt door schade langs de loop van de zenuw (zenuwschade) ergens in het been of in de voet zelf. In dit geval zijn de symptomen meestal gelokaliseerd in de voet en mogelijk het onderbeen.

Hoge hakken kunnen voetklachten veroorzaken, waaronder zenuwpijn / Bron: Jill111, PixabayHoge hakken kunnen voetklachten veroorzaken, waaronder zenuwpijn / Bron: Jill111, Pixabay

Oorzaken van zenuwpijn in de voet

Beklemde zenuw in de voorvoet

Voor neuralgie in de voet zijn er veel uiteenlopende triggers. Een daarvan is bijvoorbeeld het Morton-neuroom, een beklemde zenuw in de voorvoet ofwel een goedaardige verdikking van een zenuw die tussen de derde en vierde teen loopt. Typische symptomen hiervan zijn een scherpe, ononderbroken pijn tussen de tenen, die sterker wordt tijdens het lopen, en een druksensatie onder de tenen. Deze aandoening treft vooral vrouwen, mogelijk vanwege de hoge hakken die veel vrouwen dragen, of vanwege te strakke schoenen.

Zenuwirritatie in de voet

Een andere oorzaak van zenuwpijn in de voet is zenuwirritatie en compressie die kan optreden in verschillende delen van de voeten. Redenen voor dergelijke schade zijn overbelasting, zwelling veroorzaakt door blauwe plekken, kneuzingen of te strakke schoenen. Beknelde zenuwen worden merkbaar door brandende, stekende pijn of verlies van gevoel in het bovenste deel van de voet.

Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom kan ook verantwoordelijk zijn voor zenuwcompressie. Je kunt hierbij last hebben van tintelingen en een brandend pijnlijk gevoel onder de voetzool en aan de onderkant van de tenen. De oorzaak is compressie of afknelling van de scheenbeenzenuw of nervus tibialis, ter hoogte van de binnenzijde van de enkel.

Diabetische neuropathie

Als je bloedsuikerspiegel chronisch is verhoogd als gevolg van (ongecontroleerde) diabetes, kan dit perifere neuropathie veroorzaken, die meestal de onderste ledematen beïnvloedt, vooral enkels en voeten. Naar schatting lijdt een op de vier diabetici aan diabetische neuropathie tijdens hun ziekte, bijvoorbeeld zenuwpijn in de voetzool.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van pijnlijke neuralgie aan de voeten zijn:

Behandeling van zenuwpijn in de voet

De therapie voor zenuwpijn of neuralgie van de voeten hangt af van de specifieke oorzaak. In het geval van het Morton-neuroom omvat de behandeling onder andere de aanpassing van de schoenen, het gebruik van orthopedische inlegzolen en cortisone-injecties om de ontsteking van de zenuwen te verlichten. Corticosteroïden zijn stresshormonen die worden aangemaakt door de bijnieren in het lichaam. Als conservatieve behandeling het gewenste resultaat niet bereikt, kan de arts aanbevelen het neuroom te verwijderen als onderdeel van een minimaal invasieve procedure met behulp van endoscopische chirurgische technieken.

Als een tarsaal tunnel syndroom aanwezig is, begint de behandeling met de detectie en verwijdering van de werkelijke trigger. De behandeling van zenuwdisfunctiesyndromen zoals het tarsaal tunnel syndroom voorziet in het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen en cortisone-injecties. Ook kan een podotherapeut middels een zooltherapie voetafwijkingen die de zenuwen irriteren corrigeren en aldus verlichting van de klachten brengen. Fysiotherapie kan ondersteunend ingezet worden. Als deze maatregelen niet succesvol zijn, kan een operatie nodig zijn.

De behandeling van diabetische neuropathie omvat regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel, geneesmiddelen voor lichamelijk ongemak en de toediening van alfaliponzuur of vitamine B-supplementen.

Medicatie voor zenuwpijn in de voeten

Voorgeschreven medicijnen

Hoewel gewone pijnstillers zoals paracetamol of acetylsalicylzuur (beter bekend onder de merknaam 'aspirine') meestal niet helpen, zijn een aantal andere medicijnen nuttig gebleken bij zenuwpijn. Vaak worden sterke pijnstillers voorgeschreven, zoals tramadol of oxycodon. Om het beste effect te bereiken, is het noodzakelijk om de medicijnen precies zoals voorgeschreven in te nemen.

Tricyclische antidepressiva, zoals amitriptyline en anticonvulsiva worden ook gebruikt om zenuwpijn te behandelen. Vanwege hun mogelijke bijwerkingen zijn deze middelen echter niet geschikt voor alle patiënten. Hoewel antidepressiva die behoren tot het type selectieve serotonine heropname remmers (SSRI's) minder bijwerkingen hebben, is er anno 2023 nog onvoldoende bewijs voor hun werkzaamheid bij pijnlijke voetneuropathieën. Wel zijn de analgetische effecten van de serotonine-norepinefrine heropname remmers (SNRI's): en van anti-epileptica zoals gabapentine of pregabaline (lyrica) aangetoond. Als deze geneesmiddelen niet helpen, worden in geval van ondraaglijke pijn soms sterke opioïden gebruikt (zoals tramadol of oxycodin). De injectie van lokale verdovingsmiddelen kan ook nodig zijn om de klachten te verlichten.

Alfaliponzuur (bij diabetes)

Infusies met alfaliponzuur verzachten niet alleen de pijn, ze verbeteren waarschijnlijk ook het metabolisme in de zenuwcellen, ze zorgen voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel en bieden bescherming van het zenuwweefsel tegen vrije radicalen. Het nemen van dit middel in tabletvorm vertoont een soortgelijk effect. Het medicijn is niet op recept verkrijgbaar.

Gevolgen van een te late behandeling

Zenuwpijn kan chronisch worden en daarmee moeilijk te behandelen. Bovendien ontwikkelt het lichaam een ​​zogenaamd pijngeheugen als neuralgie gedurende een langere periode onbehandeld blijft. Aanhoudende pijn beïnvloedt ook de genetische activiteit van zenuwcellen. Het gaat om de vorming van nieuwe eiwitketens, die het celmembraan veranderen, zodat de cel in de toekomst sneller reageert op stimuli. Het resultaat is meer pijn. Dit resulteert in een enorm verlies van kwaliteit van leven. Dit heeft niet alleen invloed op de patiënten zelf, maar op hun hele sociale leven en hun arbeidsleven.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van zenuwpijnOorzaken van zenuwpijnZenuwpijn en fantoompijn laten zich helaas niet bestrijden met gewone pijnstillers van de drogist. Een bezoek aan de hui…
Onverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingOnverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAls je zenuwpijn of zenuwschade hebt of hebt gehad weet je dat het verschillende pijnklachten kan geven: brandende pijn,…
Zenuwpijn of neuralgieZenuwpijn of neuralgieZenuwpijn wordt ook wel neuralgie genoemd. Het is pijn die gevoeld wordt in de omgeving van een gevoelszenuw. Gevoelszen…
Hoe wordt zenuwpijn behandeld?Hoe wordt zenuwpijn behandeld?Zenuwpijn is erg moeilijk te behandelen en er is lastig vast te stellen wat de oorzaak ervan is. Toch zijn er behandelme…

Puistjes op kin: Behandeling van acne op kingebiedPuistjes op kin: Behandeling van acne op kingebiedAcne is een aandoening waarbij de poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor ontstaan puistjes, bijvoor…
Bultje in hand of pols: Oorzaken van knobbeltjesBultje in hand of pols: Oorzaken van knobbeltjesSommige patiënten hebben een knobbeltje in de pols of hand. In de meeste gevallen is de oorzaak van deze bult niet ernst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Artem Furman/Shutterstock.com
 • https://www.verywellhealth.com/nerve-problems-that-cause-foot-pain-1337741
 • https://www.foot-pain-explored.com/nerve-pain-in-foot.html
 • https://en.wikibooks.org/wiki/Human_Physiology/The_Nervous_System
 • https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc
 • https://www.thuisarts.nl/morton-neuroom
 • http://www.cvfoc.com/could-my-foot-pain-be-caused-by-nerve-issues/
 • https://www.zol.be/neurochirurgie/ziektebeelden/perifere-zenuwen/tarsaal-tunnel-syndroom
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/154498-tarsaal-tunnel-syndroom-symptomen-behandeling-oefeningen.html
 • https://www.fysiodouma.nl/wiki/tarsaal-tunnel-syndroom/
 • https://www.zol.be/neurochirurgie/ziektebeelden/perifere-zenuwen/nervus-fibularisperoneus
 • https://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/behandelingen/cortisone-injectie.aspx
 • https://fitpodotherapie.nl/tarsaal-tunnel-syndroom/
 • https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/pijn-na-een-operatie/pijnmedicatie
 • https://www.orthokennis.nl/artikelen/alfaliponzuur-een-superantioxidant-met-bijzondere-capaciteiten
 • Afbeelding bron 1: Sole lover, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Reactie

Fien, 08-04-2020
Ik heb nu ook ruim 4 Jaar hielpijn en allerlei behandelingen gehad maar niets helpt en ben ten einde raad. Vee pijnstillers geprobeerd en nu heb ik morfinepleister en ook deze helpt niet, soms een dag, daarom iets eksta (25) maar dan wordt ik een beetje onwel. Nu de pleister afbouwen en weer normale pijnsteller maar dit lost niets op. Nu ik dit verhaal zo lees lijkt het op tersaalpijn. Wie weet hier voor een oplossing, ben 75 j en verder gezond wil nog graag een beetje goed leven? Reactie infoteur, 08-04-2020
Twijfelt u aan de diagnose of behandeling van uw arts? Dan kunt u een second opinion aanvragen, de mening van een tweede arts. Lees hier verder: https://www.vgz.nl/zorg-regelen/second-opinion.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.