Zenuwpijn in het gezicht: oorzaken, behandeling en preventie

Zenuwpijn in het gezicht: oorzaken, behandeling en preventie Zenuwpijn kan ook in het gezicht of gelaat voorkomen. In de meeste gevallen wordt zenuwpijn in het gezicht veroorzaakt door trigeminusneuralgie of aangezichtspijn, een zeer pijnlijke aandoening van het aangezicht, vooral aan één zijde. De pijn heeft zijn oorsprong in de vijfde hersenzenuw of de nervus trigeminus (of drielingzenuw). De symptomen kunnen op de wangen, het voorhoofd, de kin of de mond aanwezig zijn, afhankelijk van welk deel van de tak is aangedaan. Je krijgt hierbij last van kortdurende aanvallen van felle schietende pijn, die mogelijk uitgelokt worden door alledaagse prikkels, zoals eten, wassen, scheren, kou, warmte en tocht.

Wat is zenuwpijn in het gezicht?

Bij zenuwpijn in het gezicht gaat het vaak om aangezichtspijn. In de geneeskunde wordt aangezichtspijn ook wel trigeminusneuralgie genoemd. Je hebt hierbij last van kortdurende pijnscheuten in het aangezicht. Het gaat om kortdurende pijn, maar deze pijnaanvallen zijn erg intens. Naast aangezichtspijn, zijn er ook andere mogelijke oorzaken van zenuwpijn in het gelaat.

Drielingzenuw (nervus trigeminus) / Bron: Lipothymia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Drielingzenuw (nervus trigeminus) / Bron: Lipothymia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken van zenuwpijn in het gelaat

Veel voorkomende oorzaken

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van zenuwpijn in het gezicht, zoals onder meer:
 • aangezichtspijn of trigeminusneuralgie
 • multiple sclerose (MS)
 • stoornissen in de bloedsomloop
 • tandheelkundige problemen zoals een zenuwontsteking
 • tumor

Aangezichtspijn of trigeminusneuralgie

Zenuwpijn in het gezicht wordt meestal veroorzaakt door schade of irritatie van de nervus trigeminus, de vijfde hersenzenuw; er zijn in totaal twaalf hersenzenuwen. De precieze oorzaak aangezichtspijn of trigeminusneuralgie is anno 2024 niet bekend. Vermoedelijk wordt deze pijn veroorzaakt door overprikkeling van de aangezichtszenuw. Nadat deze zenuw uit de basis van de schedel ter hoogte van het oor is gekomen, verdeelt deze zich in drie takken, die verschillende gelaatsdelen innerveren. Als er een irritatie is van de zenuwschede in het gebied van de nervus trigeminus, resulteert dit vaak in een episodische zenuwpijn in het gezicht. De klachten zijn afhankelijk van welke tak van de zenuw is aangedaan:
 • de eerste tak geeft zenuwpijn boven op hoofd, voorhoofd en rond het oog
 • de tweede tak geeft zenuwpijn rond de bovenkaak
 • de derde tak geeft zenuwpijn ter hoogte van de onderkaak

Er zijn bepaalde triggers die de klachten kunnen uitlokken. Het gaat hierbij om bepaalde stimuli die zich voordoen in het leveringsgebied van de zenuw. Deze omvatten aanraking van de wang en het voorhoofd, koele briesjes, kauwen, praten, slikken, borstelen en zelfs lachen.

Onderliggende aandoening

In de literatuur wordt soms onderscheid gemaakt tussen twee vormen van trigeminusneuralgie. Dit zijn idiopathische en symptomatische trigeminusneuralgie. Hoewel aan de idiopathische vorm geen herkenbare oorzaken kunnen worden toegewezen, wordt de symptomatische vorm veroorzaakt door andere ziekten. Dit kunnen multiple sclerose, stoornissen in de bloedsomloop, hoofdletsel, ontsteking of tumoren zijn. Tandheelkundige problemen leiden slechts zelden tot pijn in het aangezicht.

Atypische gezichtspijn

Een typisch symptoom van neuralgie in het gezicht als gevolg van trigeminusneuralgie is het plotseling optreden van pijn aan één kant van het gezicht. In de meeste gevallen worden de boven- en onderkaken en de mond aangetast. Niet zelden is er verwarring tussen een trigeminusneuralgie en de atypische gezichtspijn, wat ook resulteert in eenzijdige diepe pijn in het aangezicht. De oorzaak van atypische aangezichtspijn is anno 2024 nog onbekend, maar mogelijk wordt de pijn veroorzaakt door processen in de hersenen en zenuwen die nog niet ontdekt zijn.

Voorts kunnen herpes zoster (gordelroos) of een sinusitis (bijholteontsteking) verantwoordelijk zijn voor gezichtspijn. Sommige personen kunnen complicaties ervaren bij aanhoudende pijn, zoals depressie.

Beloop

Soms duren de pijnlijke symptomen van zenuwpijn in het gelaat enkele weken of maanden. Niet zelden wisselen ze af met pijnvrije perioden. Terwijl bijna 30 procent van alle patiënten slechts één keer last heeft van gezichtsneuralgie, komt het bij iets meer dan 20 procent van alle getroffenen herhaaldelijk voor. Dit kan leiden tot aanzienlijke beperkingen in de kwaliteit van leven.

CT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Bij het diagnosticeren van zenuwpijn in het gezicht, is het belangrijk dat de arts andere mogelijke oorzaak uitsluit. Bovendien moet de arts bepalen welke vorm van aangezichtspijn het is. Voor dit doel vinden verschillende neurologische tests plaats. Bovendien kunnen computertomografie (CT-scan) en magnetische resonantiebeeldvorming (MRI-scan) nuttig zijn voor het detecteren van ontstekingen of tumoren.

Een meer gedetailleerde beoordeling van de zenuwbeschadiging is mogelijk door een elektroneurografie (dit verschaft informatie over de mate van functioneren van de aangezichtszenuw). Andere diagnostische methoden omvatten angiografie (een onderzoek van de bloedvaten) of een bloedtest in het laboratorium.

Medicatie / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comMedicatie / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Behandeling van zenuwpijn in het gezicht

Medicatie

Voor de behandeling van aangezichtszenuwpijn zijn verschillende behandelingen beschikbaar. De behandeling van idiopathische trigeminusneuralgie vindt meestal plaats door middel van medicatie en is meestal succesvol. Veel voorkomende geneesmiddelen zijn fenytoïne en carbamazepine. Vanwege mogelijke bijwerkingen moet het gebruik van het medicijn echter zorgvuldig worden overwogen. Als alternatief zijn pregabaline, gabapentine en lamotrigine geschikt.

Operatieve ingreep

Sommige patiënten hebben echter een chirurgische behandeling nodig. De meest gebruikelijke methoden omvatten percutane procedures die poliklinisch kunnen worden uitgevoerd. Vaak gaat het hierbij om percutane radiofrequente thermolaesie van het ganglion van Gasser, waarbij de betreffende zenuw wordt behandeld met warmte met als gevolg dat de zenuw de pijnprikkels niet meer goed kan geleiden en de pijn zal afnemen.

Preventie

Er is geen manier om effectief pijn in het gezicht te voorkomen. De pijnaanvallen kunnen echter worden verminderd door bepaalde behandelingen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zenuwpijn of neuralgieZenuwpijn of neuralgieZenuwpijn wordt ook wel neuralgie genoemd. Het is pijn die gevoeld wordt in de omgeving van een gevoelszenuw. Gevoelszen…
Hoe wordt zenuwpijn behandeld?Hoe wordt zenuwpijn behandeld?Zenuwpijn is erg moeilijk te behandelen en er is lastig vast te stellen wat de oorzaak ervan is. Toch zijn er behandelme…
Zenuwpijn of neuralgie en wat te doenZenuwpijn of neuralgie is bij sommige mensen zo heftig dat het dagelijks leven er sterk door wordt beïnvloed. Zenuwpijn…
Onverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingOnverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAls je zenuwpijn of zenuwschade hebt of hebt gehad weet je dat het verschillende pijnklachten kan geven: brandende pijn,…

Steroïde acne: Puistjes door gebruik van corticosteroïdenSteroïde acne: Puistjes door gebruik van corticosteroïdenSteroïde acne (acne steroidalis, steroid induced acne) is een vorm van acne, een aandoening waarbij de talgklieren ontst…
Puistjes op kin: Behandeling van acne op kingebiedPuistjes op kin: Behandeling van acne op kingebiedAcne is een aandoening waarbij de poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor ontstaan puistjes, bijvoor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: COMSALUD, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/hoofd-en-aangezichtspijn/trigeminusneuralgie/
 • https://www.webmd.com/pain-management/guide/trigeminal-neuralgia
 • https://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/schedel-en-hersenen/trigeminusneuralgie/
 • http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/aangezicht-hoofd-nek/aangezichtspijn
 • https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/richtlijn_chronische_aangezichtspijn.pdf
 • https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/hoofd-en-aangezichtspijn/atypische-aangezichtspijn/
 • http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/aangezicht-hoofd-nek/atypische-aangezichtspijn
 • https://encyclopedie.medicinfo.nl/functieonderzoek-van-aangezichtszenuw/10b6bd9eb00d41128c07b4e6d774bb52
 • https://www.ntvt.nl/artikel/123/11/multidisciplinaire-behandeling-van-aangezichtspijn
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325116.php
 • Afbeelding bron 1: Lipothymia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Tyler Olson/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.