Zenuwpijn in de arm: oorzaken, behandeling en preventie

Zenuwpijn in de arm: oorzaken, behandeling en preventie Zenuwen zijn belangrijk. Ze geleiden zowel signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren, als informatie van de zintuigen naar het ruggenmerg en de hersenen toe. Zenuwen vertegenwoordigen het natuurlijke alarmsysteem van mensen, maar wanneer ze pijn doen, is het meestal ondraaglijk. Vooral zenuwpijn in de arm kan je dagelijks leven moeilijk maken en interfereren met je dagelijkse bezigheden en taken. Zenuwpijn in de arm beperkt je natuurlijke bewegingsvrijheid enorm. Zenuwpijn in de arm kan verschillende oorzaken hebben en moet altijd door een arts worden onderzocht.

Zenuwpijn in de arm

Zenuwpijn wordt neuralgie genoemd. Het kan van invloed zijn op alle delen van de arm. Een stekende, trekkende pijn komt vooral veel voor in de schouder en bovenarm. De kan kan ook naar de onderarm en de handen trekken. De pijn wordt vooral gevoeld tijdens beweging van de aangedane arm. Maar ook 's nachts kan het tot klachten komen. Afhankelijk van de oorzaak gaat het gevoel van pijn gepaard met een gevoel van gevoelloosheid (doof gevoel) en tintelingen. Bovenal treden de symptomen op tijdens werkzaamheden boven het hoofd, zoals het kammen van haar of het aantrekken van een trui.

Elleboogzenuw / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Elleboogzenuw / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorzaken van zenuwpijn in de arm

Spanning in nek- en schouderspieren

Maar wat zit er achter de pijn in de arm? Er zijn een aantal oorzaken die kunnen leiden tot zenuwpijn in de arm. Aan de ene kant kan er een sterke spanning in de schouderspieren aanwezig zijn en op één zenuw van de arm drukken. Het ongemak kan zelfs uitstralen naar de nek. Vaak is er ook nekspanning bij betrokken, wat vaak kan worden toegeschreven aan een verkeerde houding en slechte lichamelijke activiteit, zoals een verkeerde werkhouding achter de computer. Computerwerk, in combinatie met een verkeerde houding en gebrek aan lichamelijke activiteit, veroorzaken een spierblokkade. Het gevolg is dat sommige spieren hard worden. Deze verhardingen drukken vervolgens op de zenuwen en veroorzaken een onaangename pijn. Door deze abnormale spanningen op de spieren kunnen de zenuwen ook ontsteken, wat ook wordt geassocieerd met pijn in de bovenarm en/of onderarm. Als de pijn in de onderarm wordt gevoeld, kan deze zo uitgesproken zijn dat hand- en vingerbewegingen bijna onmogelijk zijn.

Zenuwcompressie

Een langdurig verkeerde houding kan zenuwen beknellen en irriteren. Belangrijke zenuwen in de arm zijn de nervus radialis (een van de drie grote zenuwen die in de arm verloopt), die in de oksel begint en vervolgens langs de buitenkant van de arm loopt en de nervus ulnaris of elleboogzenuw, die langs de elleboog loop. Beide zenuwen kunnen worden samengedrukt (compressie) door een spierstelsel of irritatie van de zenuw. De elleboogzenuw kan bijvoorbeeld geïrriteerd raken door regelmatige krachtige buig- en strekbewegingen van de elleboog, wat voor kan komen bij het bedienen van apparaten.

Andere oorzaken

Maar soms ligt de oorzaak van de zenuwpijn in de arm ergens anders. Een hernia in de cervicale wervelkolom (nekhernia) kan bijvoorbeeld pijn in de arm veroorzaken, vaak geassocieerd met tintelingen en gevoelloosheid. Maar virussen kunnen ook zenuwpijn veroorzaken. Ze leiden in dit geval tot een ontsteking van zenuwen, zoals bij gordelroos, die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Bovendien zijn tumoren of diabetes in sommige gevallen verantwoordelijk voor de pijn in de arm. Een tumor kan tegen een zenuw aandrukken en diabetes kan leiden tot zenuwschade (diabetische neuropathie).

CT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Het bezoek van je huisarts is aanbevolen wanneer de pijn intens is en lang aanhoudt. De arts stelt vragen over je klachten en neemt je medische geschiedenis in ogenschouw. Daarna volgt lichamelijk onderzoek. Zo nodig laat de huisarts een MRI- of CT-scan maken. In geval van pijn in de linkerarm wil de arts een hartaanval uitsluiten en hij zal zo nodig een ECG (elektrocardiogram of hartfilmpje) laten uitvoeren.

Behandeling van zenuwpijn in de arm

Medicatie

Vaak veroorzaakt ernstige zenuwpijn in de arm ongemak en bewegingsbeperking. De aanhoudende pijn berooft je levensvreugde en goede pijnbestrijding is derhalve geboden. Aanhoudende zenuwpijn kan zelfs leiden tot een depressie. Deze kan door de arts worden bestreden met antidepressiva. Bovendien helpen antidepressiva ook tegen pijn. Pijnstillers tegen de ernstige zenuwpijn zorgen ervoor dat je weer een pijnvrij leven kan leiden. Maar pijnstillers alleen zijn niet genoeg. De arts beslist na de diagnose hoe de behandeling zal worden voortgezet. Wanneer de pijn in de arm wordt veroorzaakt door de zenuwen, worden anticonvulsiva gebruikt, zoals carbamazepine, fenytoïne en pregabaline (lyrica). Deze middelen brengen overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust. Deze medicijnen beïnvloeden de overreagerende zenuwcellen en normaliseren de overdracht van signalen. Dit vermindert de gevoeligheid voor pijn. Anti-epileptica helpen ook tegen ondraaglijke pijn. Voor patiënten met de grootste pijn zal de arts opioïden voorschrijven, zoals tramadol of oxycodon. Ze werken direct op het centrale zenuwstelsel en verminderen ook de overreactie van zenuwcellen. Voor ontsteking en irritatie van de zenuwen kunnen ontstekingsremmers worden gebruikt.

Fysiotherapie

Als de pijn in de arm echter wordt verergerd door gespannen spieren in de schouder, nek of arm of een hernia van de cervicale wervelkolom, moet fysiotherapie worden voorgeschreven. Met specifieke oefeningen, die ook regelmatig thuis worden uitgevoerd, worden de spanningen opgeheven en wordt de zenuw bevrijd van compressie. Als gevolg hiervan verdwijnen de symptomen. In de meeste gevallen worden in dit geval ook spierverslappers gebruikt, die helpen de aangetaste spieren te ontspannen en de symptomen te verlichten.

Preventie

Hoe zenuwpijn in de arm te voorkomen? Om zenuwpijn veroorzaakt door gespannen spieren te voorkomen, helpen alleen oefeningen, een goede (werk)houding en stressvermindering. Het versterken van de schouder-rugspieren in de vorm van gerichte lichamelijke oefeningen kan verharding van de spieren voorkomen, zodat ze de zenuw samengedrukt wordt. Teneinde diabetes of tumoren te voorkomen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, niet te roken, matig te drinken en een gezond gewicht te behouden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe wordt zenuwpijn behandeld?Hoe wordt zenuwpijn behandeld?Zenuwpijn is erg moeilijk te behandelen en er is lastig vast te stellen wat de oorzaak ervan is. Toch zijn er behandelme…
Zenuwpijn of neuralgieZenuwpijn of neuralgieZenuwpijn wordt ook wel neuralgie genoemd. Het is pijn die gevoeld wordt in de omgeving van een gevoelszenuw. Gevoelszen…
Oorzaken van zenuwpijnOorzaken van zenuwpijnZenuwpijn en fantoompijn laten zich helaas niet bestrijden met gewone pijnstillers van de drogist. Een bezoek aan de hui…
Onverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingOnverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAls je zenuwpijn of zenuwschade hebt of hebt gehad weet je dat het verschillende pijnklachten kan geven: brandende pijn,…

Monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers): Type antidepressivaMonoamineoxidaseremmers (MAO-remmers): Type antidepressivaMAO-remmers zijn de eerste antidepressiva die werden geïntroduceerd in de jaren 50. Deze op voorschrift verkrijgbare med…
Morfine: Toepassingen, contra-indicaties en bijwerkingenMorfine: Toepassingen, contra-indicaties en bijwerkingenMorfine is een door de arts voorgeschreven pijnmedicijn van de opiaatfamilie. Deze krachtige opioïde pijnstiller werkt d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
 • https://wikikids.nl/Zenuw
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zenuw
 • https://www.webmd.com/pain-management/guide/compressed-nerves
 • https://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/zenuwletsels/ulnaris-neuropathie/
 • https://kuyperskliniek.nl/behandelingen/hand-en-polschirurgie/compressie-nervus-radialis/
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/carbamazepine
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/pregabaline?product=lyrica
 • https://www.ntvg.nl/artikelen/neuropathische-pijn-oorzaken-en-behandeling/volledig
 • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-pijn
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323306.php
 • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Tyler Olson/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.