Vislintworminfectie door besmette parasiet in zoetwatervis

Vislintworminfectie door besmette parasiet in zoetwatervis Een vislintworminfectie is een darminfectie, veroorzaakt door een lintwormparasiet die zich in vis bevindt. De besmetting gebeurt door het eten van rauwe of onvoldoende verhitte zoetwatervis die lintwormcysten bevat. De vislintworm “Diphyllobothrium Latum” is de grootste parasiet die de mens infecteert. Veelal vertoont de patiënt weinig of anders algemene symptomen zoals buikpijn en zwakte. De diagnose is eenvoudig te stellen door een ontlastings- of eventueel bloedonderzoek. Een behandeling is voorhanden via medicatie waardoor de patiënt snel herstelt. Enkele complicaties zijn mogelijk indien geen snelle behandeling gebeurt. De infectie valt tot slot via enkele tips te voorkomen.

Epidemiologie vislintworminfectie

Dit soort lintwormparasiet komt het meest voor in gebieden waar patiënten rauwe vis eten of vis (uit meren en rivieren) onvoldoende verhitten. Diphyllobothriasis, de naam van de vislintworminfectie, komt voor in het noordelijk halfrond (Europa, Noord-Amerika en Azië), in Zuid-Amerika (Uruguay en Chili), in sommige Scandinavische landen, in kustgebieden van Japan en in bepaalde delen van Afrika, waar mensen vaak zoetwatervissen eten. Vislintwormen komen vaker voor in ontwikkelingslanden als gevolg van ontbrekende of slechte sanitaire voorzieningen, een afwezige riolering en drinkwaterproblemen. Water besmet met menselijk of dierlijk afval bevat zeer waarschijnlijk lintwormen.

Oorzaken: Eten van besmette parasiet in zoetwatervis

Dit type lintworm groeit in gastheren zoals kleine organismen in het water en grote zoogdieren die rauwe vis eten zoals de bruine beer. De verspreiding gebeurt via de uitwerpselen van dieren. Een vislintworminfectie treedt op wanneer een patiënt rauw of onvoldoende verhitte zoetwatervis inneemt die is besmet met de parasiet Diphyllobothrium Latum. De parasiet is beter bekend als de vislintworm. Het duurt ongeveer drie tot zes weken voordat de larven in de darmen van de patiënt volgroeid zijn. De parasieten hechten zich vervolgens vast aan de darmwand. Een volwassen lintworm heeft een lengte van twee tot soms wel vijftien meter lang. Bijgevolg is de lintworm de grootste parasiet die de mens kan treffen.

Symptomen darminfectie

Diphyllobothriasis is soms een langdurige darminfectie (tientallen jaren). Patiënten met een vislintworminfectie hebben zelden merkbare symptomen. Meestal merkt de patiënt dit pas op wanneer hij eieren of segmenten van de lintworm in de ontlasting ontdekt. Mogelijke symptomen omvatten:

Diagnose en onderzoeken

De arts voert een bloedonderzoek uit om de aanwezigheid van de parasiet te identificeren. Meestal gebeurt de diagnose echter via een ontlastingsstaal waarin de wormsegmenten en eieren zich bevinden. Deze zijn met het blote oog zichtbaar.

Behandeling bestaat uit medicatie

De behandeling van een vislintworminfectie gebeurt met een enkele dosis Praziquantel (Biltricide) of Niclosamie. Praziquantel valt in te zetten voor de behandeling van verschillende soorten worminfecties. Dit geneesmiddel veroorzaakt ernstige spasmen in de spieren van de worm, zodat de worm het lichaam verlaat via de ontlasting. Niclosamide is specifiek voorgeschreven voor lintworminfecties en doodt de worm bij contact. De dode worm verlaat later het lichaam via de ontlasting. De patiënt moet Niclosamide wel grondig kauwen of pletten en inslikken met een kleine hoeveelheid water. De arts onderzoekt één week na de behandeling een nieuw ontlastingsstaal bij de patiënt. Vertoont dit dan nog restanten van wormen of eieren, dan is een tweede dosis vereist. Ook schrijft de arts indien nodig vitamine B12-injecties of supplementen voor om het vitamine B12-tekort en de bloedarmoede te behandelen.

Complicaties

Een tijdige diagnose en behandeling zijn belangrijk omdat de patiënt mogelijk ernstige problemen ontwikkelt. De lintworm absorbeert namelijk de voedingsstoffen uit voedsel dat de besmette patiënt inneemt. Dit leidt tot een vitamine B12-deficiëntie (tekort aan vitamine B12) met pernicieuze anemie (bloedarmoede). Massieve infecties leiden tot een darmobstructie (verstopping in darm met buikpijn en braken). Ook is cholecystitis (ontsteking van galblaas met buikpijn, koorts en misselijkheid) of cholangitis (ontsteking van galwegen met koorts, buikpijn en geelzucht) mogelijk.

Prognose

Vislintwormen zijn volledig uit het lichaam te verwijderen met een enkele dosis medicatie. De patiënt ervaart geen blijvende gevolgen.

Preventie

Een vislintworminfectie valt eenvoudig te voorkomen door het hanteren van een aantal maatregelen. De patiënt kookt vis bij een temperatuur van 63 °C gedurende vijf minuten. Het invriezen van de vis gebeurt bij een temperatuur van lager dan -20 °C gedurende minstens zeven dagen of anders bij -31 °C of lager gedurende vijftien uur. Daarnaast wast hij de handen voor en na het werken met rauwe vis, groenten en fruit. Tot slot vermijdt de patiënt contact met een dier dat besmet is met een lintworm.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectie met een lintworm & Oorzaak en behandelingInfectie met een lintworm & Oorzaak en behandelingEen infectie met een lintworm geeft vervelende symptomen. Drie soorten lintwormen kunnen in het menselijke spijsverterin…
Lintwormziekte bij de mensLintwormziekte bij de mensDe lintworm behoort tot de platwormen vanwege zijn platte uiterlijk. De besmetting van de lintworm vindt plaats door het…
Neospora caninumNeospora caninum is een parasiet die voor grote problemen kan zorgen in met name de rundveehouderij. Ook voor honden kan…
Echinococcose, infectie met lintwormEchinococcose, infectie met lintwormEchinococcose is een infectie met de hondenlintworm of vossenlintworm. Je vraagt je af hoe de mens hiermee besmet raakt.…

Ziekte van Hallervorden-Spatz: Neurodegeneratieve aandoeningZiekte van Hallervorden-Spatz: Neurodegeneratieve aandoeningDe ziekte van Hallervorden-Spatz is een zeldzame aandoening gekenmerkt door een progressieve degeneratie van het central…
Onverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingOnverklaarbare zenuwpijn: oorzaken, symptomen en behandelingAls je zenuwpijn of zenuwschade hebt of hebt gehad weet je dat het verschillende pijnklachten kan geven: brandende pijn,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 12 juli 2016
  • Fish tapeworm and sushi, Can Fam Physician. 2012 Jun; 58(6): 654–658., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3374688/, geraadpleegd op 12 juli 2016
  • Fish Tapeworm Infection (Diphyllobothriasis), http://healthtools.aarp.org/health/diphyllobothriasis, geraadpleegd op 12 juli 2016
  • Fish tapeworm infection, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001375.htm, geraadpleegd op 12 juli 2016
  • Parasite Biology, http://www.cdc.gov/dpdx/Diphyllobothriasis/index.html, geraadpleegd op 12 juli 2016
  • Treatment Information, http://www.cdc.gov/dpdx/diphyllobothriasis/tx.html , geraadpleegd op 12 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.