Kenny-Caffey syndroom: Symptomen aan gestalte, ogen en bloed

Kenny-Caffey syndroom: Symptomen aan gestalte, ogen en bloed Het Kenny-Caffey syndroom is een bijschildklieraandoening waarbij de bijschildklier onvoldoende hormonen produceert. De symptomen van deze ziekte zijn gerelateerd aan het gestalte, de ogen en het bloed. Afwijkingen in de lange botten en het hoofd zijn tevens mogelijk waardoor sommige artsen deze aandoening bestempelen als een skeletaandoening. Vitaminen en supplementen behandelen de bloedafwijkingen. De andere symptomen behandelt de arts symptomatisch en ondersteunend. De ziekte werd voor het eerst beschreven in de medische literatuur in 1966 door de artsen Kenny en Linerelli. In 1967 beschreef de arts Caffey de ziekte meer in detail.

Synoniemen Kenny-Caffey syndroom

Het Kenny-Caffey syndroom (KCS2) is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • dwerggroei, corticale verdikking van pijpbeenderen & transient hypocalciëmie
 • Kenny-Caffey syndroom, dominant

Epidemiologie aandoening

KCS2 is een uiterst zeldzame skeletaandoening die mannen en vrouwen in gelijke aantallen treft. Sinds het beschrijven van de aandoening zijn enkele tientallen patiënten gerapporteerd in de medische literatuur.

Oorzaken en erfelijkheid

Genmutatie

Een mutatie (wijziging) in het FAM111A-gen veroorzaakt deze ziekte. De precieze functie van het gen FAM111A is niet bekend.

Overervingspatroon

De overervingswijze verloopt op een autosomaal dominante manier, waardoor slechts één kopie van het gewijzigde gen voldoende is om de aandoening te veroorzaken. Verloopt de aandoening op een autosomaal recessieve wijze, dan is sprake van KCS1, beter bekend als het Sanjad Sakati-syndroom.

Symptomen: Afwijkingen aan gestalte, ogen en bloed

Gestalte

Baby’s met de ziekte komen ter wereld met een laag geboortegewicht, waardoor het hoofd abnormaal groot lijkt (macrocefalie). De voorste fontanel sluit zich erg laat bij de pasgeborene. Een fontanel is het gedeelte van de schedel dat nog niet verbeend is bij de geboorte (zachte plek). Een kort gestalte is kenmerkend voor volwassen patiënten met deze ziekte.

Ogen

Af en toe treedt cataract (staar: troebele ooglens) op bij de geboorte. De ogen zijn voorts abnormaal klein (microftalmie). Verziendheid (hypermetropie) en/of bijziendheid (myopie) zijn andere veel voorkomende kenmerken. Bij andere patiënten zijn de oogzenuwen gezwollen en zijn de netvliesbloedvaten abnormaal bochtig en verwijd. De ogen liggen tot slot diep in het gezicht.

Bloed

Patiënten met de aandoening hebben recidiverende lage calciumgehaltes in het bloed (hypocalciëmie). Dit is het gevolg van hypoparathyreoïdie (te traag werkende bijschildklier(en)), een zeldzame calciumstofwisselingsstoornis (met hypocalciëmie en hypocalciurie, hyperfosfatemie (overmatig veel fosfaat in het bloed) en hyperfosfaturie) op grond van een onvoldoende werking van de bijschildklieren. De hypocalciëmie start meestal binnen de twee tot drie maanden van het leven. Dit gaat voorbij, maar komt vaak terug. Bij volwassenen ontstaat hypocalciëmie vaak als gevolg van spanning, een operatie of een ziekte. Een laag calciumgehalte in het bloed veroorzaakt mogelijk tetanie, een symptoom waarbij spiertrekkingen en spasmen, krampen, en een hoge, piepende ademhaling tot stand komen.

Bijkomende symptomen

Het hoofdhaar is schaars. Mannen hebben vaak kleine testikels, maar de vruchtbaarheid is meestal intact. Epileptische aanvallen komen soms ook voor. De patiënt loopt voorts een hoog risico op cariës (medische term: tandbederf), en ook andere gebitsafwijkingen zijn mogelijk. De intelligentie is voorts bij de meeste patiënten normaal.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

Een bloedonderzoek is nodig wat dan een laag calciumgehalte en een hoog fosforgehalte onthult. Deze resultaten wijzen op een probleem met de werking van het bijschildklierhormoon. Bij een oogonderzoek identificeert de oogarts mogelijk afzettingen van calcium in het hoornvlies (cornea) en het netvlies (retina). Een MRI-scan of CT-scan van de hersenen toont eveneens abnormale afzettingen van calcium in verschillende delen van de hersenen. De lange botten van de armen en benen hebben daarnaast een ongewone vorm met een verdikking van de buisvormige delen. Ook heeft de patiënt abnormaal dunne mergholtes in de botten. De botleeftijd is bovendien vertraagd. Deze afwijkingen zijn te diagnosticeren met een röntgenfoto.

Differentiële diagnose

De symptomenreeks van het Kenny-Caffey Syndroom is gelijkaardig met een aantal aandoeningen en syndromen. Soms maakt de arts hierdoor een foute diagnose, en daarom zijn ze gekend als de differentiële diagnose:
 • cleidocraniale dysplasie (symptomen aan skelet en tanden)
 • congenitale hypoparathyroïdie
 • het Sanjad Sakati-syndroom: Congenitale hypoparathyroïdie; groeivertraging, een verstandelijke handicap en karakteristieke gezichtsafwijkingen. Deze aandoening heeft een autosomaal recessief overervingspatroon in tegenstelling tot het Kenny-Caffey syndroom.
 • osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken)
 • pycnodysostose: Kort gestalte en verhoogde botdichtheid

Behandeling via vitaminen en supplementen

De behandeling van de aandoening bestaat uit een supplement van vitamine D en calcium om hypocalciëmie te bestrijden. Indien bloedarmoede (anemie) optreedt, schrijft de arts ijzersupplementen voor. Verder krijgt de patiënt met KCS2 regelmatig een oogonderzoek.

Prognose

Door het lage aantal patiënten zijn er weinig wetenschappelijke studies gepubliceerd over dit syndroom. Sommige patiënten komen in het tweede decennium te overlijden.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stormorken-syndroom: Afwijkingen aan bloed, ogen en spierenStormorken-syndroom: Afwijkingen aan bloed, ogen en spierenHet Stormorken-syndroom is een uiterst zeldzame multisystemische aandoening die zich kenmerkt door afwijkingen aan het b…
Syndroom van Noonan: symptomen en behandelingSyndroom van Noonan: symptomen en behandelingHet syndroom van Noonan is een aangeboren genetische afwijking. Wordt iemand geboren met deze aandoening dan is er een v…
Baraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenBaraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenIn 1988 beschreven Baraitser en Winter voor het eerst het Baraitser-Winter-syndroom. Dit is een aangeboren genetische aa…
Filippi-syndroom: Afwijkingen gezicht, vingers en/of tenenFilippi-syndroom: Afwijkingen gezicht, vingers en/of tenenHet Filippi-syndroom is een craniodigitaal syndroom. Dit houdt in dat de patiënt met dit syndroom afwijkingen heeft aan…

Terugkerende steenpuisten: furunculose oorzaak en behandelenTerugkerende steenpuisten: furunculose oorzaak en behandelenEen steenpuist wordt furunkel genoemd. Een steenpuist is een diep gelegen, pijnlijke ontsteking van een haarzakje of haa…
Incontinentia pigmenti: Afwijkingen aan ogen en huidIncontinentia pigmenti: Afwijkingen aan ogen en huidIncontinentia pigmenti is een aandoening die vooral de ogen en huid aantast, maar ook andere lichaamssystemen zijn mogel…
Bronnen en referenties
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 9 augustus 2016
 • Kenny-Caffey syndrome type 2;, http://www.forgottendiseases.org/assets/KennyCaffeySyn.html, geraadpleegd op 9 augustus 2016
 • Kenny-Caffey Syndrome, http://rarediseases.org/rare-diseases/kenny-caffey-syndrome/, geraadpleegd op 9 augustus 2016
 • KENNY-CAFFEY SYNDROME, TYPE 1;, http://www.omim.org/entry/244460, geraadpleegd op 9 augustus 2016
 • Kenny-Caffey Syndrome, Type 2, http://disorders.eyes.arizona.edu/handouts/kenny-caffey-syndrome-type-2, geraadpleegd op 9 augustus 2016
 • KENNY-CAFFEY SYNDROME, TYPE 2;, http://www.omim.org/entry/127000, geraadpleegd op 9 augustus 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.