Wat is een psychose precies?

Wat is een psychose precies? Een psychose is een aandoening die mentaal kan zijn of veroorzaakt wordt door het gebruik van bepaalde middelen. Personen met een aanleg voor deze aandoening hebben een grotere kans op het krijgen van een psychose. Omgevingsfactoren kunnen eveneens een rol spelen. Een (jeugd)trauma kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je in het dagelijks leven extra prikkelbaar bent. De desbetreffende persoon kan als gevolg hiervan een depressie krijgen en dit kan uiteindelijk zelfs tot psychoses leiden. Tevens kunnen patiënten als gevolg van deze aandoening problemen krijgen met het leggen van sociale contacten. Hiernaast kunnen er waanbeelden ontstaan.

Psychose


Wat is een psychose?

Een psychose is een psychologische aandoening waarbij de zintuigen van de desbetreffende persoon signalen binnenkrijgen die er niet zijn. Als gevolg hiervan kan iemand met een psychose wantrouwig worden of last krijgen van grootheidswaanzin. Hierdoor kan de patiënt een probleem vormen voor zichzelf of de buitenwereld. Het is hierdoor van groot belang dat deze aandoening goed behandeld wordt om de kans op het krijgen van een psychose te verkleinen.

Psychoses zijn een bekend fenomeen

Een psychose is een bekend fenomeen dat verschillende oorzaken kan hebben. Deze aandoening kan onder andere door stress veroorzaakt worden. Wanneer men stemmen hoort tijdens het in slaap vallen kan het in sommige gevallen eveneens wijzen op een psychose. Deze hallucinaties kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van de desbetreffende persoon.

Wat gebeurt er precies wanneer iemand een psychose krijgt?

Een psychose ontstaat op het moment wanneer er een 'storing' in de hersenen optreedt. Hierbij worden de signalen die zich in de hersenen bevinden verkeerd begrepen. De hersenen kunnen gezien worden als een snelweg waarbij door middel van verschillende paden informatie wordt overgedragen. De signalen worden door middel van 'synapsen' doorgegeven aan de neuronen (zenuwcellen) die zich in de hersenen bevinden. Wanneer deze signalen verkeerd overgebracht worden kan het onverwachte resultaten opleveren.

Wat kan allemaal een psychose veroorzaken?

Niet ieder persoon is even gevoelig voor deze aandoening. De kans op het ontwikkelen van een psychose is zeer afhankelijk van of diegene een genetische aanleg hiervoor heeft en omgevingsfactoren. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld jeugdtrauma's en het emigreren naar een onbekende omgeving. Hierdoor krijgt iemand een grote hoeveelheid prikkelingen binnen een korte tijd te verwerken. Tevens kan alcohol- en drankmisbruik een psychose veroorzaken. Het wordt personen afgeraden om drank te gebruiken wanneer zij eerder in aanraking zijn gekomen met deze aandoening. De kans is hierdoor namelijk groter dat de stoornis terugkomt. Sterke medicijnen kunnen soms eveneens een psychose veroorzaken. Dit gebeurt vaker bij een overdosis, waardoor er onverwachte bijverschijnselen optreden.

De oorzaak van een psychose is bij ieder persoon uniek

Een psychose kan door een depressie en/of manie veroorzaakt worden. Hierbij spreken we van een 'psychotische depressie'. In enkele gevallen spreekt men van 'schizofrenie'. Wanneer vrouwen een psychose krijgen nadat hun kind is geboren wordt het 'post-partum psychose' genoemd. Deze aandoening ontstaat vaak in combinatie met een depressie/manie.

Waaraan kan ik een psychose herkennen?

Psychoses zijn te herkennen aan een combinatie van verschillende ervaringen. Deze symptomen kunnen in twee verschillende onderwerpen gecategoriseerd worden, namelijk in 'positieve' en 'negatieve' symptomen.

Positieve symptomen

Positieve symptomen zijn symptomen die bij iemands belevingservaring zijn bijgekomen. Hiervoor had men hier geen last van. Dit zijn in dit geval meestal waanbeelden en hallucinaties. Deze kunnen zich uiten door het beleven van waarnemingen die niet correct zijn. Deze belevenissen kunnen te maken hebben met onjuist dingen proeven, horen en zien. Hierdoor kan de desbetreffende persoon een verwarde indruk maken richting de buitenwereld.

Negatieve symptomen

Negatieve symptomen zijn op te merken wanneer bepaald 'normaal' gedrag niet meer voorkomt. Dit is bijvoorbeeld op te merken wanneer een persoon minder eigen initiatief neemt. De desbetreffende persoon kan zich hiernaast afwezig en moe voelen. Tevens hebben personen die een psychose ondergaan minder behoefte aan het onderhouden van sociale contacten. Zij willen namelijk het liefst alleen zijn. Het is mogelijk dat iemand met een psychose moeite heeft om met zijn of haar gevoelens in contact te komen. Hierdoor ontstaat er een afwezigheid van emoties.

Symptomen die van tevoren op te merken zijn

Er zijn een aantal symptomen die zich voor kunnen doen voordat iemand daadwerkelijk een psychose ervaart. Diegene kan namelijk last krijgen van slaapproblemen en in zichzelf beginnen te praten.

Hoe kan men de kans op het krijgen van deze aandoening verminderen?

Het is zeer belangrijk om voldoende nachtrust te hebben. Tijdens deze nachtrust zorgt het lichaam ervoor dat de desbetreffende persoon mentaal en fysiek weer 'opgeladen' wordt. Een regelmatig slaappatroon zorgt er namelijk voor dat je de volgende dag genoeg energie hebt. Tijdens de nachtrust worden er herinneringen en gedachtes opnieuw geordend. Deze herinneringen worden dan namelijk naar het langetermijngeheugen overgebracht. Hiernaast kunnen psychoses voorkomen worden door drank en drugs te vermijden.

Medicijngebruik

Personen die al eerder een psychose hebben gehad maken soms gebruik van antipsychotica. Dit zijn sterke medicijnen die een herhaling van deze aandoening trachten te voorkomen. Er kunnen echter meerdere bijwerkingen ontstaan vanwege de sterkte van de medicijnen. De meeste patiënten die hier bijwerkingen van krijgen hebben last van hun motoriek.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: SchizofrenieAandoening: SchizofrenieSchizofrenie komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen ermee te maken. Lees hier onder over de aandoening…
Antipsychotica: soorten en werkingAntipsychotica: soorten en werkingAntipsychotica zijn medicijnen die psychotische verschijnselen kunnen onderdrukken. Bij een psychose wordt onderscheid g…
Maken medicijnen tegen psychose je dik?Maken medicijnen tegen psychose je dik?Wie medicijnen neemt tegen psychische aandoeningen zoals psychose of schizofrenie, blijkt vaak te maken te krijgen met e…
Psychose, wat is het?Psychose, wat is het?Als jezelf of een bekende in de omgeving een psychose heeft, zijn we er tegenwoordig veel meer open over en dat is op zi…

Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS): Neurologische aandoeningAmyotrofe Laterale Sclerose (ALS): Neurologische aandoeningAmyotrofe laterale sclerose (ALS) is een snel progressieve neurologische aandoening waarbij zenuwcellen in het ruggenmer…
Gewrichtsziekte: lichaamsbeweging en oefeningen gewrichtenGewrichtsziekte: lichaamsbeweging en oefeningen gewrichtenIn beweging blijven is heel belangrijk om het lichaam in goede conditie te houden. Veel mensen hebben een zittend beroep…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DJ, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/psychose/item67950
  • https://www.helpikhebeenpsychose.nl/psychose/wat-is-een-psychose
  • http://www.zandberghoeve.nl/psychose.php
  • http://www.ggze.nl/ouderenpsychiatrie/welke-zorg/aandoeningen/psychose/psychose-kenmerken-en-ontstaan
  • http://www.spreekuurthuis.nl/themas/schizofrenie/informatie/wat_is_een_psychose%3F
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Synaps
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zenuwcel
  • https://www.alcoholdebaas.nl/U-en-alcohol/Psychisch.aspx
  • http://www.medicijnen-op-maat.nl/hersenen/psychose.htm
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.