Empyeem (pus of etter) in longen, vaak door longontsteking

Empyeem (pus of etter) in longen, vaak door longontsteking Bij een empyeem verzamelt zich pus (etter) in de ruimte tussen de longen en de binnenkant van de borstwand, oftewel de pleurale ruimte of borstholte. Dit pus bevat bacteriën, ontstekingscellen, beschadigd weefsel en gestolde bloedproducten. Vaak is een empyeem het gevolg van een longontsteking, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Symptomen van een empyeem zijn onder andere koorts, een droge hoest en een algemeen ziek gevoel. De behandeling bestaat uit het afvoeren van het pus in combinatie met medicatie. Omdat de meeste patiënten effectief worden behandeld met antibiotica, komen de symptomen vaak niet tot stand. Bij een snelle diagnose en behandeling zijn de vooruitzichten over het algemeen goed.

Synoniemen empyeem

Een empyeem in de longen staat ook bekend onder de volgende synoniemen:

Oorzaken: Vaak door longontsteking

Een empyeem ontstaat meestal door een infectie die zich heeft verspreid naar de longen, wat leidt tot een ophoping van pus in de pleurale ruimte. Deze pus oefent druk uit op de longen. Vaak is een empyeem het gevolg van een (slechte behandeling van een) longontsteking (pneumonie: ontsteking van de onderste luchtwegen). Andere oorzaken kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een empyeem.

Risicofactoren voor pus of etter in de longen

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een empyeem zijn onder andere:

In zeldzame gevallen kan een empyeem optreden na een thoracocentese. Dit is een procedure waarbij een arts een naald door de borstwand steekt om vloeistof uit de pleurale ruimte af te voeren, vaak voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Patiënten die hun antibioticakuur voor een longontsteking niet volledig afronden, lopen ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van een empyeem.

Pijn op de borst komt voor bij pus of etter in de longen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij pus of etter in de longen / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen: Kortademigheid en Ziek Gevoel

De symptomen van een empyeem kunnen onder meer omvatten:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts de ademgeluiden beluisteren met een stethoscoop (auscultatie). Een abnormaal wrijvend geluid kan wijzen op de aanwezigheid van pus.

Diagnostisch onderzoek

Om de diagnose van een empyeem te bevestigen, kunnen de volgende onderzoeken worden uitgevoerd:
  • Analyse van het pleuravocht: Dit toont vaak een geelgroene etter aan.
  • Een CT-scan van de borstholte
  • Een echografie van de borstholte: Dit onderzoek onthult de hoeveelheid vocht in de borstkas.
  • Een thoracentese (punctie van de borstkas) kan nuttig zijn om overtollig vocht te verwijderen.
  • Een thoraxfoto (röntgenfoto van de borstkas): Op de foto is het vocht vaak wit gekleurd, vooral in het onderste gedeelte van de longen.

Differentiële diagnose

Een empyeem kan soms worden verward met andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen. Mogelijke aandoeningen om te overwegen zijn:

Behandeling: Pus draineren

De behandeling van een empyeem richt zich op het verwijderen van de infectie en het pus uit het lichaam. Dit gebeurt door een plastic slangetje (thoraxdrain) in de borstkas te plaatsen, waardoor het pus kan afvloeien. In sommige gevallen is een operatie nodig om het pus te verwijderen. Daarnaast krijgt de patiënt antibiotica voorgeschreven om de infectie te bestrijden. Indien er ademhalingsproblemen optreden, kan een operatie noodzakelijk zijn om de longen voldoende uit te laten zetten.

Prognose

De meeste patiënten herstellen volledig van een empyeem, vooral als de diagnose vroegtijdig wordt gesteld en een effectieve behandeling wordt gestart. Echter, wanneer een empyeem een complicatie is van een longontsteking, kan het risico op blijvende longschade en overlijden toenemen. Een langdurige behandeling met antibiotica en drainage kan dan noodzakelijk zijn.

Complicaties

Een empyeem kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder:
  • Verdikking van de pleura (borstvlies), wat kan resulteren in een verminderde longfunctie en ademhalingsproblemen.
  • In zeldzame gevallen kan de aandoening leiden tot sepsis (bloedvergiftiging: een overmatige reactie van het immuunsysteem op ziektekiemen).
  • Ontwikkeling van een pneumothorax (klaplong), waarbij lucht zich ophoopt tussen de borstwand en de longen, wat kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen.

Preventie en zelfzorg

  • Vroegtijdige behandeling: Zorg voor een tijdige en volledige behandeling van longontsteking en andere infecties om de kans op een empyeem te verminderen.
  • Regelmatige controle: Bezoek regelmatig een arts voor controle van bestaande longproblemen en volg het behandelplan zorgvuldig op.
  • Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl, waaronder stoppen met roken en matig alcoholgebruik, kan helpen om longproblemen en infecties te voorkomen.
  • Vaccinaties: Overweeg vaccinaties tegen influenza en pneumokokken om de kans op longontstekingen en complicaties te verkleinen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingBij borstvliesontsteking ofwel pleuritis raakt het borstvlies net buiten de longen ontstoken. Dit kan gebeuren door een…
Mediastinitis: Ontsteking van borstkasruimte tussen longenMediastinitis: Ontsteking van borstkasruimte tussen longenBij mediastinitis is de ruimte in de borstkas tussen de beide longen ontstoken. Het mediastinum, de ruimte die deze aand…
Longabces: Bacteriële infectie met abces in longenLongabces: Bacteriële infectie met abces in longenEen longabces is een met pus gevulde holte in het longweefsel die ontstaat door een bacteriële infectie. Door de infecti…
Longontsteking: symptomen, behandeling, soorten antibioticaLongontsteking: symptomen, behandeling, soorten antibioticaDe meeste mensen weten dat een longontsteking een serieuze ziekte is en behandeld moet worden met antibiotica. Normalite…

Overgevoeligheidspneumonitis: LongontstekingOvergevoeligheidspneumonitis: LongontstekingTijdens het uitoefenen van een beroep of hobby kan een patiënt dampen van schimmels, (myco)bacteriën, chemicaliën of die…
Nierfalen: Verminderde of afwezige nierfunctieNierfalen: Verminderde of afwezige nierfunctieNierfalen wordt gekenmerkt door tijdelijke of permanente schade aan de nieren, wat resulteert in een verlies van de norm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Differential Diagnoses,
  • Empyema, http://www.nhs.uk/conditions/empyema/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Empyema, https://medlineplus.gov/ency/article/000123.htm, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Empyema: Causes, Types & Symptoms – Healthline, http://www.healthline.com/health/empyema, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Longen En Ademhalingsstelsel, Auteur: Digest Readers, Uitgever: The Readers Digest, Overige betrokkenen :Elly van der Meijden, Saul Berkowitz, ISBN: 9789064077890, uitgave: september 2010, blz. 144-145, geraadpleegd op 26 augustus 2016
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.