Oogproblemen en abnormale hoofdpositie

Oogproblemen en abnormale hoofdpositie Een abnormaal of compenserende hoofdhouding ontstaat wanneer het hoofd afwijkt van de normale rechte hoofdpositie. De patiënt kantelt hierbij het hoofd omhoog of omlaag of draait dit naar rechts of links, met de kin omhoog of omlaag gedraaid, of hij gebruikt een combinatie van elk van deze abnormale hoofdposities. De abnormale stand van het hoofd is het resultaat van bot- en gewrichtsafwijkingen, een binnenooraandoening en diverse andere lichamelijke afwijkingen. Maar ook tal van oogaandoeningen veroorzaken mogelijk een afwijkende hoofdstand. Een adequate chirurgische behandeling verbetert de oogafwijking waardoor de hoofdpositie zich weer herstelt en klachten van nekpijn en hoofdpijn verdwijnen.

Waarom kantelt of draait een patiënt het hoofd en/of de kin?

Een abnormale hoofdpositie verbetert de gezichtsscherpte en/of voorkomt dubbelzien. Bovendien biedt de andere hoofdhouding voor een aantal patiënten een meer comfortabel gezichtsvermogen met beide ogen.

Nystagmus

Nystagmus is een oogaandoening waarbij de ogen erg schokkerig en onwillekeurig bewegen, ook gekend als "wiebelogen". Bij sommige patiënten vermindert of verdwijnt de nystagmus wanneer ze het hoofd in een bepaalde positie (nulpositie) plaatsen. Een verminderde of afwezige nystagmus zorgt voor een beter gezichtsvermogen. Het is daarom aangewezen om als ouder niets te veranderen aan de 'foute' hoofdpositie.

Ptosis

Ptosis staat voor het afhangen van één of beide bovenste oogleden. Dit is het gevolg van de verlamming van de gemeenschappelijke oogzenuw (n. oculomotorius). Door de kin te verhogen probeert de patiënt 'onder' de hangende oogleden te kijken.

Refractieafwijkingen

Patiënten met een significante refractiefout draaien het hoofd naar de zijkant. Door de gedraaide hoofdpositie kijkt een patiënt door de vernauwde opening van de oogleden, wat een 'turend' mechanisme simuleert. Hierdoor zien patiënten vaak beter. Dit is vooral het geval bij de refractieafwijking astigmatisme waarbij het hoornvlies en in mindere mate de ooglens ongelijkmatig gekromd zijn. Hierdoor is het voor stralen die van één punt uitgaan, niet meer mogelijk tot één punt te verenigen.

Positie van de ogen

Bij strabisme (scheelzien) is de gezichtslijn van één van beide ogen bij alle blikrichtingen afwijkend ten opzichte van het normale. De patiënt plaatst zijn of haar hoofd in een positie waar de ogen het best uitgelijnd zijn. Hierdoor vermindert het dubbelzien (diplopie), en zijn de ogen minder vermoeid (oogvermoeidheid). Dit vindt plaats bij binnenwaarts scheelzien (esotropie) en buitenwaarts scheelzien (exotropie).

Een ander voorbeeld situeert zich bij de verlamming van de vierde of zesde hersenzenuw, waarbij de patiënt het hoofd wegdraait respectievelijk van of naar het aangetaste oog.

Andere oorzaken van een abnormale hoofdhouding door strabisme omvatten het Duane-syndroom, het Brown-syndroom, oogkasfracturen, en beperkte oogbeweging in verband met de schildklier oogziekte (oogziekte van Graves).

Verschil in gezichtsvermogen

Soms ziet een patiënt met het éne oog beter dan het andere. Hij draait dan het hoofd om met het betere oog het doelobject beter te bekijken.

Consequenties langdurige abnormale hoofdhouding

Torticollis (scheefhals: abnormale hoofdpositie) leidt in veel gevallen tot chronische nekpijn of hoofdpijn. Een abnormale hoofdpositie resulteert eveneens in abnormale gezichtsbotten waardoor het gezicht niet meer symmetrisch groeit.

Behandeling afwijkende hoofdpositie

De oogarts behandelt de onderliggende oorzaak van de abnormale hoofdpositie indien mogelijk (scheelzien, nystagmus en ptosis). Dit is mogelijk via een chirurgische ingreep. Een bril is mogelijk bij een refractieafwijking. Een patiënt met amblyopie (een lui oog) krijgt een afdekbehandeling van het goede oog om het slechtere oog te stimuleren. Het is belangrijk dat elke patiënt met een abnormale hoofdpositie een grondig oogonderzoek krijgt door de oogarts.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij het syndroom van DownOogproblemen bij het syndroom van DownBij het Down-syndroom gebeurt een duplicatie van (een gedeelte van) chromosoom 21, waardoor drie kopieën van het chromos…
Exotropie: Buitenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandExotropie: Buitenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandExotropie is een vorm van strabisme (scheelzien) waarbij één of beide ogen naar buiten draaien. Hierdoor ontstaat een af…
Esotropie: Binnenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandEsotropie: Binnenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandCirca één tot twee procent van de bevolking lijdt aan esotropie. Esotropie (strabismus convergens) is een oogaandoening…
Oogproblemen bij het foetaal alcoholsyndroomOogproblemen bij het foetaal alcoholsyndroomAlcoholmisbruik tijdens de zwangerschap veroorzaakt schade aan de foetus waardoor deze ter wereld komt met tal van neuro…

Te hoog kalium in bloed (hyperkaliëmie): symptomen & oorzaakTe hoog kalium in bloed (hyperkaliëmie): symptomen & oorzaakBoven de 5,0 millimol per liter (mmol/l) is er sprake van hyperkaliëmie (een te hoog kaliumgehalte in het bloed). De nor…
Longinfarct door longembolie: symptomen en behandelingLonginfarct door longembolie: symptomen en behandelingBij een longinfarct is er sprake van afstervend weefsel ten gevolge van een zuurstoftekort. Dit zuurstoftekort treedt op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • Abnormal Head Position, https://www.aapos.org/terms/conditions/8, geraadpleegd op 11 september 2016
  • Abnormal Head Posture due to Ocular Problems- A Review , http://www.eurekaselect.com/84270/article/abnormal-head-posture-due-ocular-problems-review, geraadpleegd op 11 september 2016
  • Anomalous Head Postures in Strabismus and Nystagmus - Diagnostic and Management, http://www.jpss.eu/index.php/current-issue/item/317-anomalous-head-postures-in-strabismus-and-nystagmus-diagnostic-and-management, geraadpleegd op 11 september 2016
  • Clinical Study, http://www.nature.com/eye/journal/v23/n2/full/6703087a.html , geraadpleegd op 11 september 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 11 september 2016
  • Differential Diagnosis ofAbnormal Head Posture, http://www.mrcophth.com/AHP11.htm, geraadpleegd op 11 september 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.