Uitdroging: Langere periodes zonder vochtinname

Uitdroging: Langere periodes zonder vochtinname Mensen en een divers aantal diersoorten hebben dagelijks een grote hoeveelheid water nodig. Bij een tekort aan vocht kunnen er allerlei uitdrogingsverschijnselen optreden. Men begint bijvoorbeeld last te krijgen van een droge keel waardoor het steeds moeilijker wordt om te spreken. De beste oplossing om je dorst te lessen is om voldoende water te drinken. Bepaalde soorten voedsel kunnen eveneens helpen om je dorst te lessen. Voedsel kan echter niet als vervanging voor water gezien worden. Sommige dieren kunnen echter zeer lang leven zonder te drinken. Er bestaan namelijk diersoorten die langdurige periodes van droogte kunnen doorstaan door voedsel te eten dat veel vocht bevat.

Uitdroging


Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water

De mens heeft een grote hoeveelheid water nodig om te kunnen overleven. Een persoon heeft gemiddeld zo'n 1,5 tot 2 liter water per dag nodig om gezond te kunnen leven omdat het grootste gedeelte van ons lichaam uit water bestaat. De hoeveelheid vocht die een persoon nodig heeft is afhankelijk van onder andere de temperatuur, gezondheidstoestand, eetpatroon en leeftijd.

Dorst

De wetenschappelijke benaming voor dorst is 'eudipsia'. Dorst is een gevoel waarbij de keel droog aanvoelt en tegelijk een behoefte aanwezig is om te drinken. Dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme (een waarschuwingssignaal) om ervoor te zorgen dat je op tijd vocht binnenkrijgt. Organismen die in de woestijn leven kunnen een lange periode zonder vocht en krijgen hierdoor minder snel dorst dan mensen.

Kamelen

Kamelen kunnen ongeveer een half jaar zonder drinken. Dit is een stuk langer dan dat wij zonder water kunnen leven. Wanneer er geen water in de buurt te vinden is kunnen zij hun dorst deels stillen door planten te eten waarin vocht te vinden is. De mens kan slechts drie tot vijf dagen zonder water. Water zorgt onder andere voor het vervoer van voedingsstoffen en afvalstoffen. Zonder water kan ons lichaam niet functioneren.

Voedsel

Er bestaan talloze voedselproducten die vocht bevatten. Dit komt omdat deze gewassen zelf vocht nodig hadden om te kunnen overleven. De meeste fruitsoorten bestaan voor een groot gedeelte uit water. Fruitsoorten zoals ananas, sinaasappels en watermeloenen bevatten het meeste vocht. In groenten is ook water aanwezig, echter is de hoeveelheid vocht die in groentesoorten voorkomt vele malen minder dan in fruit.

Bijverschijnselen kokoswater

Schipbreukelingen drinken soms kokoswater om hun dorst te lessen. Over een langere periode kan dit echter negatieve effecten hebben. Het menselijk lichaam is namelijk niet bestand om dagelijks kokoswater binnen te krijgen. De elektrolytenbalans wordt hierdoor verstoord, waardoor onder andere de zuurtegraad van het bloed kan veranderen. Er ontstaat tegelijkertijd een overvloed aan kalium. Hiernaast verhoogt het de bloedsuiker en verlaagt het tegelijk de bloeddruk. Uiteindelijk kunnen er hartproblemen ontstaan.

Zeezout (verwerkt) / Bron: Poyraz 72, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Zeezout (verwerkt) / Bron: Poyraz 72, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Zout

Zout heeft als stof het vermogen om vocht vast te houden, echter kan het negatieve gevolgen hebben wanneer men last begint te krijgen van uitdroging. Zeelieden die in de problemen raken worden sterk afgeraden om zeewater te drinken. Door het zeewater droogt men namelijk sneller uit en wordt de drang om te drinken juist versterkt. Er zijn gevallen bekend waarbij schipbreukelingen uiteindelijk zeewater begonnen te drinken omdat zij de verleiding niet konden weerstaan.

Uitdrogingsverschijnselen

Wanneer je te weinig vocht hebt, kun je last krijgen van uitdrogingsverschijnselen. Dorst is het verschijnsel dat al in een vroeg stadium op te merken valt. De huid begint bij een tekort aan vocht te schilferen. Personen die voor een langere periode gedehydrateerd zijn kunnen zelfs blijvende schade ondervinden aan hun lichamelijke gesteldheid. In eerste instantie is er kans op het krijgen van hoofdpijn. Hiernaast krijgt men last van droge lippen en de mond begint droog aan te voelen. Het is hierdoor belangrijk om op tijd (maar niet te snel) vocht binnen te krijgen.

Langdurige periodes zonder vochtinname

Personen die al meer dan een dag niet gedronken hebben kunnen last krijgen van hartkloppingen. Ten slotte kan men zelfs een hartaanval krijgen en uiteindelijk hieraan sterven. Het is van levensbelang om altijd voldoende water bij je te hebben wanneer je bijvoorbeeld een lange reis in de natuur wilt maken.

Versterven

Wanneer men te weinig begint te eten en drinken spreekt men van 'versterven'. Versterven gebeurt meestal pas op een oudere leeftijd. Dit kan een langdurig proces zijn waarbij de patiënt zich steeds zwakker begint te voelen. Hierdoor worden dagelijkse bezigheden steeds vermoeiender en slaapt de patiënt zelfs uiteindelijk in.
© 2017 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water drinken is noodzakelijkWater drinken is noodzakelijkBestaat er een functie voor het drinken van water? Wat is de reden waarom wij, de mens, voldoende water moeten drinken?…
Dorst en dorstgevoelDorst en dorstgevoelDorst is een gevoel dat optreedt in de mond. Bij het dorstgevoel drogen de slijmvliezen van de mond-en keelholte als eer…
Uitdroging bij kinderenUitdroging bij kinderenJonge kinderen zijn niet altijd in staat om zelf aan te geven dat ze tekort aan vocht hebben. Een eerste symptoom hierva…

Pseudojicht: Pijn en zwelling van gewricht in knie en polsPseudojicht: Pijn en zwelling van gewricht in knie en polsPseudojicht is een soort gewrichtsontsteking (artritis) die vooral ouderen treft. De aandoening is veroorzaakt door afze…
Radiculopathie: Aandoening met beknelde zenuw in wervelkolomRadiculopathie: Aandoening met beknelde zenuw in wervelkolomRadiculopathie is een aandoening waarbij een zenuwwortel in de wervelkolom samengedrukt is, en dit vooral in de (onder)r…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Crisco 1492, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorst_(biologie)
  • http://animals.howstuffworks.com/mammals/camel-go-without-water.htm
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/vocht.aspx
  • https://www.prolife.nl/over-pro-life/publicaties/paginas/versterven.aspx
  • http://www.stylecraze.com/articles/disadvantages-of-coconut-water/#gref
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrolyt
  • http://familylifegoals.com/dangers-of-too-much-coconut-water/
  • Afbeelding bron 1: Poyraz 72, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.