Hoe voorkom ik een opgeblazen gevoel?

Hoe voorkom ik een opgeblazen gevoel? Een opgeblazen gevoel kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Het kan onder andere door bepaalde voedselsoorten, een bepaald eetgedrag of door stress veroorzaakt worden. Er bestaan gelukkig meerdere manieren om een opgeblazen gevoel te verminderen of te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde voedsel- of dranksoorten vermijden. Welke manieren bestaan er allemaal nog meer om een opgeblazen gevoel tegen te gaan? Kunnen medicijnen effectief zijn tegen winderigheid? Kan stress een oorzaak zijn van winderigheid?

Opgeblazen gevoel voorkomen


Opgeblazen gevoel

Het is normaal om zo'n 12 tot 25 winden per dag te laten. Er kan pijn in de bovenbuik ontstaan als er in de maag en darmen een overtollige hoeveelheid lucht aanwezig is. Hiernaast kan er zelfs misselijkheid ontstaan. Meerdere factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van overtollige lucht, zoals bijvoorbeeld voedsel en een zogenoemde 'luie maag'.

Een luie maag

Wanneer je maagspieren langzaam werken kan er een opgeblazen gevoel ontstaan. Langzame maagspieren worden ook wel een 'luie maag' genoemd. Tijdens de afbraak van voedsel komen er allerlei gassen vrij. Omdat het voedsel langzaam verteerd wordt kan het gas zich eenvoudig met het overgebleven voedsel mengen. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel in je maag en darmen. Een luie maag wordt behandeld door middel van medicijnen en het volgen van een vet-arm dieet. Personen met een luie maag worden aangeraden om voorzichtig te zijn met het eten van vezels. Een luie maag heeft namelijk moeite om vezels te verteren. Vezels zijn aan de andere kant echter gezond en mogen niet geheel vermeden worden.

Drank & voedsel

Het is belangrijk om voedsel op de juiste manier in te nemen. Zorg tijdens het slikken van eten en drinken dat er zo weinig mogelijk lucht meegaat. Dit doe je door rustig te eten en alleen door je neus te ademen. Hiernaast is het belangrijk om goed te kauwen, zodat het voedsel in kleine stukjes wordt vermalen. Als je voldoende kauwt zorg je ervoor dat er genoeg enzymen met het voedsel verwerkt worden. Deze enzymen zorgen ervoor dat het verteren van voedsel bevorderd wordt. Wanneer er niet voldoende gekauwd wordt kan het gistproces in je darmen langer duren dan normaal.

Drank

Koolzuurhoudende dranken hebben de eigenschap om winderigheid te veroorzaken. Koolzuur zorgt namelijk voor gasvorming. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan frisdranken zoals cola of sinas. Bier kan er ook voor zorgen dat je een opgezette buik krijgt. Bier bevat onder andere koolzuur en koolhydraten. Het is aanbevolen om in plaats hiervan water te drinken.

Bron: Victorgrigas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Victorgrigas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voedsel

Je kunt gasvorming verminderen door op regelmatige tijden te eten. Hiernaast kun je een opgeblazen gevoel verminderen door géén maaltijd over te slaan. Je dient minimaal drie maaltijden per dag te nemen. Bepaalde soorten voedsel hebben een sterke invloed op je maagstreek. Aardappels en bonen staan er bijvoorbeeld bekend om dat ze winderigheid kunnen veroorzaken. Producten waarin veel suiker aanwezig is kunnen eveneens voor winderigheid zorgen. Hiernaast kunnen voedselproducten zoals uien en diverse koolsoorten ook gas veroorzaken. Je kunt het gebruik van uien verminderen door onder andere specerijen of kruiden te gebruiken.

Gist
Het gistproces in je darmen zorgt ervoor dat het voedsel afgebroken wordt. Wanneer de hoeveelheid gisten en bacteriën uit balans is geraakt, kan er overtollig gas ontstaan. Je kunt de disbalans onder andere verminderen door gezond te eten en minder suiker te eten. Een melkproduct zoals yoghurt kan de balans verbeteren vanwege de goede bacteriën die hierin zitten. Hiernaast hebben hormonen ook invloed op hoe goed de balans in je maag is.

Vet
Probeer vet zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt er onder andere voor kiezen om bijvoorbeeld regelmatig rijst te eten. Vissoorten zoals garnalen en kabeljauw bevatten weinig vet. Mager vlees en biefstuk bevatten ook weinig vet waardoor je minder last zult hebben van een opgeblazen gevoel.

Vezelrijk voedsel
Door vezelrijk voedsel in te nemen kun je verstopping voorkomen (behalve als je last hebt van een luie maag, dan zijn vezels minder geschikt). Het is aanbevolen om per dag 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Het nadeel is dat een overvloed aan vezels soms een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Het is aanbevolen om vezelrijk voedsel (zoals groenten) voldoende te koken zodat de vezels hierin zachter worden. Je maag kan op deze manier eenvoudiger het voedsel verteren.

Brood
Producten zoals brood hebben een andere oorzaak waarbij er winderigheid kan ontstaan. Brood bevat namelijk veel lucht. De kans is groot dat deze lucht wordt ingeslikt.

Stress en ontspanning

Stress kan voor een onrustige maag zorgen waardoor er winderigheid en een opgeblazen gevoel kan ontstaan. Het is hierdoor belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt beginnen met door middel van ademhalingsoefeningen jezelf te ontspannen. Dit doe je door langzaam door je neus in en uit te ademen.

Medicijnen

Hieronder vind je enkele medicijnen tegen winderigheid. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat zij daadwerkelijk effectief zijn. Het gebruik van kruiden zoals venkel, komijn en koriander lijken te kunnen werken, echter is dit ook niet wetenschappelijk vastgesteld.

Rennie Deflatine

Rennie Deflatine-tabletten kunnen ervoor zorgen dat het opgeblazen gevoel vermindert dat door gas wordt veroorzaakt. Het product bestaat uit calciumcarbonaat met magnesiumsubcarbonaat. Deze stoffen zorgen ervoor dat de maaginhoud minder zuur wordt. Er kunnen echter bijwerkingen optreden zoals diarree of verstopping. Hiernaast is het aangeraden om bij de apotheker na te gaan of het eventueel wisselwerkingen heeft met andere medicijnen die je slikt.

Iberogast

Iberogast is een vloeibaar medicijn dat uit natuurlijke kruiden bestaat. Het medicijn is onder andere bedoeld voor de bestrijding van winderigheid. Hiernaast kan het medicijn ingezet worden tegen maagkrampen, misselijkheid en darmkrampen.

Norit

Norit is een medicijn tegen onder andere winderigheid en een opgezette buik. Dit medicijn heeft weinig bijwerkingen omdat het product uit natuurlijke stoffen bestaat. Norit bestaat uit actieve kool (koolstof dat speciaal behandeld is). Er kan echter wel verstopping ontstaan.
© 2017 - 2023 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Last van winderigheidWinden laten is een normaal verschijnsel dat bij iedereen voorkomt. Gemiddeld laat een persoon 10 tot 20 winden per dag.…
Behandeling van winderigheid/flatulentieJe bent in gezelschap en voelt een wind opkomen. Je geneert je, want het is alweer de zoveelste keer. Wat kun je tegen w…
Winderigheid: oorzaken, behandelingWinderigheid: oorzaken, behandelingWinden laten doet iedereen, ongeveer 15 tot 25 keer per dag en dit is normaal. Vervelend wordt het echter als u veel mee…

Exotropie: Buitenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandExotropie: Buitenwaarts scheelzien met afwijkende oogstandExotropie is een vorm van strabisme (scheelzien) waarbij één of beide ogen naar buiten draaien. Hierdoor ontstaat een af…
Laryngo-onycho-cutaan syndroom: Symptomen aan huid en ogenLaryngo-onycho-cutaan syndroom: Symptomen aan huid en ogenHet laryngo-onycho-cutaan syndroom is een aandoening waarbij afwijkingen aan de huid, de nagels, de ogen en het strotten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.jasperalblas.nl/nooit-meer-een-opgeblazen-gevoel/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Winderigheid
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/calciumcarbonaat-met-magnesiumsubcarbonaat?product=rennie-deflatine
 • https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/een-opgeblazen-gevoel
 • https://www.iberogast.nl/nl/maag-darmklachten/vol-gevoel/
 • http://jessevandervelde.com/18-oorzaken-van-een-opgeblazen-buik/
 • https://www.salusi.nl/winderigheid-verhelpen/
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/winderigheid.aspx
 • https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/winderigheid-en-een-opgezette-buik
 • http://www.dokteronline.com/blog/aandoening/luie-maag/
 • https://www.ahealthylife.nl/13-voedingsmiddelen-die-een-opgeblazen-gevoel-geven-en-wat-je-dan-wel-kunt-eten/
 • https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
 • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/winderigheid/?
 • https://www.optimalegezondheid.com/winderigheid-oorzaken-10-beste-tips-ooit/
 • https://www.opgezettebuik.info/norit-actieve-kool-helpt-bij-ontgifting-detox
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Actieve_kool
 • Afbeelding bron 1: Victorgrigas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.