Regelmatig last van een bloedneus?

Regelmatig last van een bloedneus? Behalve dat een ogenschijnlijk spontane bloedneus lastig is, kan het regelmatig hebben van een bloedneus ook het gevolg zijn van iets wat je niet voorzien hebt. Mogelijk kan je hier wel wat aan doen. Hoewel je niet direct van ernstige ziekten hoeft uit te gaan, is het zonder meer negeren of bagatelliseren van het gegeven dat je regelmatig een bloedneus hebt, nu ook weer niet aan te raden. Als het terug blijft komen, is het goed je eens te verdiepen. Waar kan het vandaan komen, wat kan je er zelf mogelijk aan doen en wanneer schakel je de huisarts in?

De bloedneus

Officieel heet de bloedneus epistaxis, en dit wil zeggen ‘erop druppelen’. Een bloedneus krijg je door kleine scheurtjes in de kleine, veelal gevoelige, bloedvaten van het neusslijmvlies. Omdat bij de ene persoon de bloedvaatjes dichter aan de oppervlakte liggen dan bij de andere persoon, zal de een dus sneller een bloedneus krijgen. Het bloed moet helder- of donkerrood zijn en soms ietwat samengeklonterd. Meestal is het één neusgat dat zal bloeden.

Bron: Ranjatm, PixabayBron: Ranjatm, Pixabay
Het bloeden kan gemakkelijk ontstaan door bijvoorbeeld te niezen of snuiten van de neus bij verkoudheid. Maar ook bij erg droge lucht, als er iets in je neus terecht gekomen is of als je neuspeutert.

Stelpen van de bloedneus

Normaliter als je af en toe eens een bloedneus hebt, dan kan je het beste gaan zitten, licht voorover hellen, rustig door de mond ademen en je neus enkele minuten (ca. 10 minuten) dichtknijpen. Je knijpt je neus vlak onder je neusbeen dicht. Doorgaans is het bloeden dan wel voorbij.

Heb je echter met enige regelmaat een bloedneus, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Het is goed, ook voor je eigen gemoedsrust, om een aantal zaken te controleren en zo nodig toch contact op te nemen met de huisarts.

Er zijn ook zaken die je beter even kunt laten als je een (spontane) bloedneus probeert te stelpen of kort nadat je deze bloedneus hebt kunnen stelpen, zoals:
  • Vooral niet in paniek raken en probeer rustig de bloeding, al dan niet met hulp, te stelpen.
  • Niet gaan liggen, want dan kan er bloed in de keel lopen. Verder is de bloeddruk het laagst als je zit.
  • Geen inspannende dingen doen als je de bloedneus aanpakt. De kans dat de bloeddruk stijgt, is dan namelijk groter.
  • Probeer te heet en gekruid voedsel de eerste dagen na de bloeding achterwege te laten. Dit kan de bloedvaten verwijden en dat is bij het stelpen van een bloedneus niet handig.
  • Vermijd koolzuurhoudende drankjes. Dit kan de slijmvliezen prikkelen.
  • Laat sauna’s en hete douches even achterwege. Dit kan de bloedvaten verwijden.
  • Kijk of je de luchtvochtigheid in je huis kunt verhogen (regelmatig controleren is sowieso niet verkeerd).

Het gaat hier om een spontane bloedneus, ogenschijnlijk vanuit het niets, en niet om een bloedneus ten gevolgen van een ongeluk of klap op de neus.

Bron: Janeb13, PixabayBron: Janeb13, Pixabay
Meer kans op een bloedneus
Er zijn bepaalde groepen mensen die net even wat meer kans op een bloedneus hebben, te weten:
  • Zwangere vrouwen
  • Baby's en kinderen tot 10 jaar
  • Mensen ouder dan 50 jaar
  • Sporters
  • Mensen met specifieke medicatie

Het verhoogde risico heeft te maken met dunnere vaten, bijvoorbeeld bij jonge kinderen. Maar ook verhoogde druk op de vaten, bijvoorbeeld bij sporters en zwangere vrouwen en een verhoogde kans op aderverkalking bij oudere mensen.

Wanneer een arts raadplegen?

Of je nu tot een risicogroep behoort of niet, het kan in geval van relevantie met betrekking tot één of meerdere van onderstaande aspecten, raadzaam zijn de huisarts te raadplegen.

Het gaat hier om:
  • Het hebben van een ziekte die invloed heeft op je bloedstolling.
  • Het na 10 minuten nog steeds niet kunnen stelpen van een bloedneus.
  • Het wekelijks (of meer) hebben van een bloedneus.
  • Het gebruiken van bloedverdunnende medicijnen.
  • Het opspuwen van bloed.
  • Het recentelijk hebben ondergaan van chemotherapie.
  • Het hebben van koorts en mogelijk uitslag.
  • Het licht in het hoofd voelen (of duizelig).
  • Het moeizaam kunnen ademen.

Soms kan de huisarts met een tampon de bloeding proberen te stelpen. Als de huisarts de bloeding zelf kan vinden, kan deze ook met een brandertje of etsend vloeistof de bloeding stoppen. Soms stuurt de huisarts je bijvoorbeeld door naar de KNO-arts op het moment dat de bloeding toch weer start, nadat de tampon enkele dagen in de neus gezeten heeft.

Tot slot

Een bloedneus op zich is niet ernstig, maar het kan geen kwaad dat als je met enige regelmaat een bloedneus hebt je huisarts te consulteren. Soms kan deze bepaalde onzekerheid wegnemen en soms kan de huisarts het raadzaam vinden je door te sturen naar een KNO-arts.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…
Wat te doen bij een bloedneusWat te doen bij een bloedneusVeel mensen ervaren wel eens een bloedneus, iets wat niet echt een prettige ervaring is. Gelukkig is een bloedneus zelf…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…
Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…

Psoriasis: Chronische huidziekte met droge huid en schilfersPsoriasis: Chronische huidziekte met droge huid en schilfersPsoriasis is een veel voorkomende chronische huidziekte waarbij de huid van de patiënt ontstoken is en afschilfert. Ook…
Vitiligo: Huidaandoening met witte vlekken in huidVitiligo: Huidaandoening met witte vlekken in huidVitiligo is een huidaandoening waarbij een verlies van kleur (pigment) bij bepaalde huidgebieden optreedt. De auto-immuu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/spontane-bloedneus/veelgestelde-vragen-over-een-spontane-bloedneus/item43353
  • https://www.thuisarts.nl/bloedneus/ik-heb-bloedneus
  • http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/neus/neusbloeding/
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/bloedneus/
  • Afbeelding bron 1: Ranjatm, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Janeb13, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.