Amoebe leverabces: Pus in lever door parasiet met buikpijn

Amoebe leverabces: Pus in lever door parasiet met buikpijn Een amoebe leverabces is een verzameling van pus in de lever als reactie op de parasiet Entamoeba histolytica die zich in de lever bevindt. Vooral in ontwikkelingslanden komt een amoebe leverabces (amoebenabces) voor. Patiënten met een amoebe leverabces presenteren zich met ernstige buikpijn die gepaard gaat met gewichtsverlies en algemene symptomen. Een medische behandeling is vereist om de verspreiding van de infectie te stoppen en de parasiet te doden. De vooruitzichten voor patiënten die met medicatie en/of een operatie behandeld zijn, zijn erg goed, maar zonder behandeling is de ziekte dodelijk.

Epidemiologie amoebe leverabces

De infectie komt wereldwijd voor, maar komt het meest voor in tropische gebieden waar overvolle leefomstandigheden en slechte sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. Een amoebe leverabces als gevolg van amoebiasis komt voornamelijk voor in Afrika, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en India. Mannen zijn zeven tot twaalf keer vaker aangetast door een amoebe leverabces dan vrouwen. De piekincidentie van een amoebe leverabces is tot slot te vinden bij mensen van dertig tot zestig jaar, hoewel de infectie op elke leeftijd mogelijk is.

Oorzaken: Parasiet die amoebiasis veroorzaakt

Een amoebe leverabces is het gevolg van de parasiet Entamoeba histolytica. Deze parasiet veroorzaakt amoebiasis (amoebedysenterie), een darminfectie. Nadat een infectie heeft plaatsgevonden, verspreidt de parasiet zich via de darm naar de lever. De verspreiding van de ziekte gebeurt door het eten van voedsel of water dat vervuild is met uitwerpselen (soms als gevolg van het gebruik van menselijke uitwerpselen als meststof). De overdracht gebeurt eveneens van persoon tot persoon.

Een zwangerschap is een mogelijke risicofactor voor een amoebe leverabces / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen zwangerschap is een mogelijke risicofactor voor een amoebe leverabces / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Risicofactoren infectie met pus in lever

Risicofactoren voor amoebe leverabces zijn onder meer:

Symptomen: Buikpijn en koorts

De darminfectie zelf gaat meestal niet gepaard met symptomen. Maar patiënten met een amoebe leverabces hebben wel acuut optredende symptomen die lijken op de symptomen van een pyogeen leverabces (pyogenisch leverabces). Wel zijn de patiënten met een amoebe leverabces doorgaans jonger.

Buikpijn is kenmerkend bij alle patiënten, met name in rechtergedeelte bovenaan in de buik. De pijn is intens, constant, dof of stekend. De pijn straalt soms uit naar de rechterschouder. Bij het hoesten, diep ademhalen, wandelen of rusten op de rechterzijde neemt de buikpijn toe. Een verlies van eetlust en gewichtsverlies, geelzucht (icterus), stijfheid, een algemeen ziek gevoel (malaise), hoesten, koorts, rillingen en zweten zijn andere symptomen van een amoebe leverabces. Diarree (bij slechts één derde van de patiënten) en een hik die niet stopt zijn zeldzame tekenen van een amoebe leverabces.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De arts voert heel wat onderzoeken uit om amoebiasis en het daarmee gepaard gaande leverabces op te sporen. De diagnose is namelijk niet altijd eenvoudig omdat de klinische verschijnselen zeer variabel zijn. Volgende testen zijn inzetbaar:
 • een abdominale echografie, CT-scan of MRI-scan; het abces is meestal twee tot zes centimeter in diameter groot
 • een bloedonderzoek naar amoebiasis
 • een leverabcesaspiratie (vocht uit een leverabces nemen met een naald en dit laten controleren op de aanwezigheid van bacteriën
 • een leverscan
 • een ontlastingsonderzoek naar voor amoebiasis
 • een volledig bloedonderzoek
 • leverfunctietesten

Differentiële diagnose

De vele testen zijn nodig omdat de symptomen soms erg lijken op een pyogenisch leverabces, necrotiserende tumoren of andere ziekten die koorts veroorzaken zoals:

Behandeling met medicatie en soms een operatie

De arts zet antibiotica in voor de behandeling van een amoebe leverabces. Verder neemt de patiënt ook medicatie in (paromomycine of diloxanide) om alle restanten van de parasiet in de darm te ontdoen zodat de ziekte niet terugkeert. Deze medicatie neemt de patiënt in nadat hij de antibioticakuur heeft ingenomen. In zeldzame gevallen moet de arts het abces draineren (pus afvoeren) met behulp van een katheter of een operatie, zodat de buikpijn vermindert.

Prognose

Zonder behandeling barst het abces open en verspreidt het abces zich naar andere organen, wat leidt tot de dood. Jaarlijks komen ongeveer 100.000 mensen wereldwijd te overlijden aan een amoebe leverabces en amoebe colitis. Patiënten die een behandeling krijgen voor een amoebe abces, herstellen meestal goed. Af en toe treden kleine complicaties op.

Complicaties

Het abces scheurt soms in de buikholte, de bekleding van de longen, de longen of het hartvlies. De infectie verspreidt zich mogelijk eveneens naar de hersenen.

Preventie

Wanneer iemand naar tropische landen met slechte sanitaire voorzieningen reist, drinkt hij best steeds gezuiverd water en eet hij geen ongekookte groenten of ongeschild fruit.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leverabces: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseLeverabces: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen leverabces is een abces in de lever. Een abces is een verzameling pus een dikke vloeistof van bloed, dode weefsels…
Amoebiasis: een parasitaire darminfectieAmoebiasis, is een een parasitaire darminfectie die wordt veroorzaakt door Entamoeba histolytica, een ééncellige parasie…
Pyogenisch leverabces: Pus in lever, vaak door infectiePyogenisch leverabces: Pus in lever, vaak door infectieEen pyogenisch leverabces is de medische term voor een met etter gevormde ruimte in de lever. Deze zeldzame aandoening k…
Amoebedysenterie oorzaken, symptomen, behandelingAmoebedysenterie oorzaken, symptomen, behandelingEr wordt veel gereisd. Ook naar ontwikkelingslanden in Azië en Afrika. In de klinische diagnostiek nemen importziekten,…

Anorectaal abces: Verzameling van pus rond anus en rectumAnorectaal abces: Verzameling van pus rond anus en rectumEen anorectaal abces is een pijnlijke verzameling van pus in de omgeving van de anus en het rectum (endeldarm). De meest…
Ziekte van Alzheimer: Vorm van dementie (geheugenverlies)Ziekte van Alzheimer: Vorm van dementie (geheugenverlies)De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie, een ziekte waarbij de geheugenfunctie achteruitgaat. 60 tot 80% van de…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 22 januari 2017:
 • Het leverabces - praktische leidraad voor
 • Pyogenic and amebic liver abscess, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6955/
 • Amoebic hepatic abscess, https://radiopaedia.org/articles/amoebic-hepatic-abscess
 • Diagnosis of Amebic Liver Abscess and Intestinal Infection with the TechLab Entamoeba histolytica II Antigen Detection and Antibody Tests, http://jcm.asm.org/content/38/9/3235.full
 • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/183920-differential-diagnoses#showall
 • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/183920-clinical-presentation#showall
 • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/183920-overview#showall
 • Amebic liver abscess, https://medlineplus.gov/ency/article/000211.htm
 • Differentiaaldiagnostiek en behandeling, file:///C:/tvi_2010_5-3-96-103.pdf
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.