Amoebiasis: Darminfectie door parasiet met braken & buikpijn

Amoebiasis: Darminfectie door parasiet met braken & buikpijn Amoebiasis is een darminfectie veroorzaakt door de parasiet Entamoeba histolytica. De hoogste prevalentie van amoebiasis is te vinden in ontwikkelingslanden. Besmette patiënten zijn doorgaans niet ziek. Bij andere patiënten ontstaat onder andere buikpijn, een bloederige ontlasting en gewichtsverlies. De infectie verspreidt zich soms naar andere organen zoals o.a. de lever, de luchtwegen en de hersenen, met bijkomende symptomen als gevolg. De diagnose is soms heel moeilijk voor de arts omdat andere parasieten een zeer vergelijkbaar beeld geven. Medicatie en eventueel chirurgie zijn voorhanden en zijn meestal heel effectief. Indien onbehandeld leidt de ziekte echter tot levensbedreigende complicaties.

Epidemiologie darminfectie

Wereldwijd lijden ongeveer vijftig miljoen patiënten aan amoebiasis en jaarlijks telt de ziekte ook ongeveer 100.000 doden. De ware geschatte prevalentie van E. histolytica leunt dicht aan bij 1% wereldwijd. Entamoeba histolytica is na malaria, de tweede belangrijke oorzaak van sterfte als gevolg van een parasitaire infectie bij de mens. Symptomatische intestinale amoebiasis komt voor in alle leeftijdsgroepen. Leverabcessen door amoebiasis komen tien keer vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Deze aandoening komt voorts wereldwijd voor, en dan vooral in tropische gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en overvolle leefomstandigheden. Afrika, Mexico, delen van Zuid-Amerika en India hebben grote gezondheidsproblemen als gevolg van deze ziekte. Amoebische colitis is de meest voorkomende vorm van amoebiasis in Egypte, terwijl amoebische leverabcessen overheersen in Zuid-Afrika. In ontwikkelde landen treft amoebiasis voornamelijk migranten uit en reizigers naar endemische gebieden, mannen die seks hebben met mannen, en patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

Oorzaken amoebiasis: Parasiet

Parasiet

Entamoeba histolytica, eencellige parasieten, leven in de dikke darm (colon) zonder schade aan de darm te veroorzaken. In sommige gevallen vallen deze de darmwand binnen, waardoor colitis (ontsteking van de dikke darm), acute dysenterie (infectie met bloed in diarree of ontlasting) of chronische diarree ontstaat. De infectie verspreidt zich eveneens via het bloed naar de lever. In zeldzame gevallen verspreidt de infectie zich naar de longen, de hersenen of andere organen.

Overdracht

Op plaatsen waar de infectie voorkomt, gebruiken patiënten vaak menselijke ontlasting als meststof. Zo komt dit in water en voedsel terecht. Entamoeba histolytica verspreidt zich vervolgens via dit besmette voedsel of water. De overdracht (besmetting) van de infectie gebeurt ook van persoon tot persoon, in het bijzonder door contact met de mond of het rectum van een geïnfecteerde patiënt.

Alcoholisme vormt een risicofactor voor amoebiasis / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholisme vormt een risicofactor voor amoebiasis / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Risicofactoren ziekte

Risicofactoren voor ernstige amoebiasis zijn onder andere:

Symptomen: Braken, buikpijn en maagpijn

De meeste patiënten (90%) met deze infectie vertonen geen symptomen. De incubatietijd bedraagt veelal tussen de 7 tot 28 dagen. Dit houdt in dat de symptomen van de ziekte 7 tot 28 dagen na de blootstelling aan de parasiet tot uiting komen.

Volgende symptomen treden geleidelijk op:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit. De patiënt meldt alle informatie in verband met zijn medische geschiedenis, de gemaakte reizen naar het buitenland enzovoort. Tijdens het lichamelijk onderzoek identificeert de arts een leververgroting (hepatomegalie) of een gevoelige onderbuik. Een deel van de patiënten vertoont zich met koorts. Gewichtsverlies treedt in haast de helft van de patiënten op. Verder bemerkt de arts verminderde ademgeluiden bij een auscultatie (beluistering met de stethoscoop). Bloedarmoede treedt soms ook op.

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een bloedonderzoek uit. Ook een ontlastingsonderzoek is nodig, waarbij de arts monsters van meerdere dagen ontlasting nodig heeft. Daarnaast voert hij een sigmoïdoscopie of colonoscopie uit. Dit is een onderzoek van de binnenkant van de dikke darm. Een echografie of CT-scan onthult tot slot mogelijke letsels aan de lever of andere inwendige organen.

Differentiële diagnose

De symptomenreeks van diverse aandoeningen is gelijkaardig aan deze van amoebiasis en daarom zijn ze nuttig voor de differentiële diagnose. De arts verwart met andere woorden af en toe deze aandoeningen met de infectieziekte:

Behandeling met antibiotica

Naar schatting 4 tot 10% van asymptomatische dragers ontwikkelen symptomatische infecties binnen één jaar na besmetting met de parasiet. Om deze reden is het sterk aanbevolen deze asymptomatische patiënten eveneens te behandelen. De behandeling is sterk afhankelijk van de ernst van de infectie. Een tiendaagse orale antibioticakuur bestrijdt de bacteriën. Intraveneuze medicatie in de vorm van anti-emetica is soms nodig bij het braken. Anti-diarreïca (medicijnen tegen diarree) schrijft de arts veelal niet voor omdat deze de ziektesymptomen vaak verergeren. Na een antibioticabehandeling onderzoekt de arts de ontlasting opnieuw om zeker te zijn dat de infectie verdwenen is. Af en toe is chirurgie nodig wanneer de infectie het colon is binnengedrongen.

Prognose

De resultaten zijn meestal goed met de behandeling. Bij de meeste patiënten kent de ziekte een tijdsduur van ongeveer twee weken. Wanneer de arts deze niet behandelt, komt deze gemakkelijk terug. De vooruitzichten zijn over het algemeen uitstekend, maar wanneer de patiënt helemaal geen behandeling ontvangt, leidt de ziekte af en toe tot de dood.

Complicaties in lever, longen, hersenen en andere organen

Af en toe verspreidt de parasiet zich door het bloed naar de lever, de longen, de hersenen en andere organen. Volgende symptomen treden op:

Lever

  • constipatie
  • diarree
  • doffe buikpijn
  • gewichtsverlies
  • hepatomegalie
  • hoesten
  • koorts
  • misselijkheid
  • winderigheid
  • zweren

Pijn op de borst komt voor bij amoebiasis / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij amoebiasis / Bron: Pexels, Pixabay
Longen

Hersenen


Andere complicaties

Mogelijke andere complicaties omvatten:
  • Abcesvorming in de lever of de hersenen
  • Bijwerkingen van medicijnen, waaronder misselijkheid
  • Een buikvliesontsteking als gevolg van darmzweren
  • Een urogenitale aandoening
  • Pericarditis (ontsteking van vlies rond het hart (hartzakje))

Preventie aandoening

Lokaal water zuiveren is nodig door het langer dan één minuut te koken. Het drinken van vervuild water is afgeraden. Indien mogelijk is gebotteld water tijdens het reizen daarom aanbevolen. Het eten van rauwe groenten en salades, die moeilijk te steriliseren zijn, is ten stelligste af te raden. Gekookt voedsel of zelf geschild fruit zijn een beter alternatief. Tot slot is het nodig om ongekookte groenten te wassen en te weken in azijnzuur of azijn gedurende tien tot vijftien minuten

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amoebe leverabces: Pus in lever door parasiet met buikpijnAmoebe leverabces: Pus in lever door parasiet met buikpijnEen amoebe leverabces is een verzameling van pus in de lever als reactie op de parasiet Entamoeba histolytica die zich i…
Effecten van HIV op het zenuwstelselHet humane immunodeficientievirus (HIV) is de veroorzaker van de ziekte acquired immunodeficiency syndrome (AIDS). Het v…
Amoebiasis: een parasitaire darminfectieAmoebiasis, is een een parasitaire darminfectie die wordt veroorzaakt door Entamoeba histolytica, een ééncellige parasie…
Hymenolepis-lintworminfectie: Milde aandoening met buikpijnHymenolepis-lintworminfectie: Milde aandoening met buikpijnBij een Hymenolepis-lintworminfectie (hymenolepiasis) veroorzaakt een lintworm een meestal milde aandoening bij kinderen…

Hersenaandoeningen: symptomen, oorzaak en behandelingHersenaandoeningen: symptomen, oorzaak en behandelingHersenaandoeningen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Infecties, trauma, beroerte, epileptische aanvall…
Achalasie: Slokdarmaandoening met slikproblemenAchalasie: Slokdarmaandoening met slikproblemenDe slokdarm draagt voedsel van de mond naar de maag. Bij de aandoening achalasie is het voor het onderste deel van de sl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Amebiasis, http://web.stanford.edu/group/parasites/ParaSites2003/Amebiasis/amebiasis.html, geraadpleegd op 28 juli 2016
  • Amebiasis, http://www.healthline.com/health/amebiasis, geraadpleegd op 28 juli 2016
  • Amebiasis, https://medlineplus.gov/ency/article/000298.htm, geraadpleegd op 28 juli 2016
  • Background, http://emedicine.medscape.com/article/212029-overview#showallgeraadpleegd op 28 juli 2016
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/212029-clinical-Presentation#showall, geraadpleegd op 28 juli 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 28 juli 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/212029-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 28 juli 2016
  • General information, https://www.cdc.gov/parasites/amebiasis/general-info.html, geraadpleegd op 28 juli 2016
  • Parasites - Amebiasis - Entamoeba histolytica Infection, https://www.cdc.gov/parasites/amebiasis/, geraadpleegd op 28 juli 2016
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.