InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Anorectaal abces: Verzameling van pus rond anus en rectum

Anorectaal abces: Verzameling van pus rond anus en rectum

Anorectaal abces: Verzameling van pus rond anus en rectum Een anorectaal abces is een pijnlijke verzameling van pus in de omgeving van de anus en het rectum (endeldarm). De meeste anale abcessen zijn een gevolg van een infectie van kleine anale klieren die tot stand komt na het gebruik van medicijnen, bij een ziekte of bij andere omgevingsfactoren. Rond de anus ontstaat een zwelling en huidirritatie in combinatie met erg veel pijn, vooral bij het maken van stoelgang. Ook vermoeidheid, koorts en andere algemene symptomen treden op bij een abces aan het anale gebied. De diagnose gebeurt meestal aan de hand van en rectaal onderzoek. De behandeling gebeurt aan de hand van een chirurgische ingreep in combinatie met medicijnen en enkele zelfzorgmaatregelen.

Oorzaken anorectaal abces

Veelvoorkomende oorzaken van anorectaal abces zijn onder meer:

Diepe rectale abcessen zijn het gevolg van aandoeningen aan de ingewanden, zoals de ziekte van Crohn (aandoening met buikpijn, diarree en gewichtsverlies) of diverticulitis.

Risicofactoren verzameling van pus rond anus en rectum

Volgende factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van een anorectaal abces:

Symptomen: Pijn en zwelling in anale gebied

Veel voorkomende symptomen zijn een constante, kloppende pijn met zwelling in en huidirritatie rond het anusgebied. De pijn is ernstig wanneer de patiënt stoelgang maakt, hoest en gaat zitten. Andere kenmerkende symptomen zijn constipatie, een verlies van pus of bloed uit het rectum, plasproblemen en roodheid, pijn en een verhard weefsel in het anusgebied. Bij inflammatoire darmziekten bevindt het abces zich dieper in het rectum, hetgeen resulteert in buikpijn. Koorts, koude rillingen, nachtzweten en vermoeidheid zijn enkele andere algemene symptomen die hiermee gepaard gaan. Af en toe is koorts zelfs het enige symptoom van een anorectaal abces. Bij zuigelingen verschijnt het abces vaak als een gezwollen, rode, gevoelige knobbel op de rand van de anus. Het kind is kieskeurig en prikkelbaar door het ongemak.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

Een rectaal onderzoek bevestigt de aanwezigheid van een anorectaal abces. Met een anoscoop kijkt de arts naar een zwelling of roodheid in het gebied, en soms zijn ook karakteristieke gezwelletjes te zien. Een proctosigmoïdoscopie is nodig om andere ziekten uit te sluiten. In zeldzame gevallen is een CT-scan, een MRI-scan of een onderzoek via echografie nodig om de ophoping van pus te lokaliseren. Af en toe zet de arts een colonoscopie in om de dikke darm te inspecteren, wat nodig is om de ziekte van Crohn uit te sluiten.

Differentiële diagnose

Bij volgende aandoeningen komt de symptomenreeks van een anorectaal abces ongeveer overeen, waardoor de arts eerst diverse onderzoeken moet uitvoeren alvorens de diagnose te stellen:
 • aambeien (gezwollen aderen in anus en/of rectum met rectale bloedingen)
 • acute proctitis (ontsteking van het rectum)
 • anale fistels en scheuren
 • buikpijn bij ouderen
 • een rectale prolaps (endeldarmverzakking met verlies van stoelgang)
 • inflammatoire darmziekte
 • necrotiserende weke delen infecties

Behandeling

Een anorectaal abces verdwijnt zelden spontaan en antibiotica alleen zijn niet toereikend voor de behandeling van de behandeling van een abces. De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de arts het abces te opent en het pus afvoert en dit bij voorkeur wanneer het abces nog niet gebarsten is. Na de operatie verlichten warme zitbaden de pijn en verminderen ze de zwelling en daarnaast lekt het pus van het abces gemakkelijker uit. Uitgelekte abcessen laat de arts meestal open; hij brengt dus geen hechtingen aan. Pijnstillers en antibiotica zijn ook nodig na de chirurgische ingreep. Na de ingreep zijn medicijnen nodig om de ontlasting zachter te maken zodat het maken van stoelgang minder pijnlijk is. Zachte of vloeibare levensmiddelen zijn verder vereist totdat het abces genezen is.

Prognose

Met een snelle behandeling is de prognose van een anorectaal abces goed. Baby's en peuters herstellen meestal snel.

Complicaties

Bij een uitgestelde behandeling van een anorectaal abces treden complicaties op, zoals:
 • aanhoudende pijn
 • een anale fistel (abnormale verbinding tussen de anus en de andere structuren. Een fistula-in-ano is vaak het gevolg van een vroeger of huidig anaal abces. Dit treedt op bij 50% van de patiënten met abcessen)
 • een infectie die zich uitbreidt naar het bloed (sepsis)
 • een terugkeer van het probleem (recidief)
 • littekens

Preventie

De preventie of snelle behandeling van seksueel overdraagbare aandoening voorkomt de vorming van een anorectaal abces. Het gebruik van condooms tijdens de geslachtsgemeenschap voorkomt deze infecties. Bij zuigelingen en peuters is het nodig om de luier frequente te vervangen zodat zowel anale kloven als abcessen zich niet ontwikkelen.

Lees verder

© 2017 - 2019 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Anorectaal melanoom: Kanker aan anus en rectum met pijnAnorectaal melanoom: Kanker aan anus en rectum met pijnEen anorectaal melanoom (anorectaal mucosaal melanoom) is een zeldzame vorm van huidkanker die start in het gebied van h…
Perianale fistel: symptomen, oorzaak en behandelingPerianale fistel: symptomen, oorzaak en behandelingEen perianale fistel is een fistel bij de anus, ook vaak 'peri-anale fistel' genoemd. Net binnen de anus bevinden zich e…
Steken in de anus, wat kan het zijn en wat doe je eraan?Het is een veelvoorkomend probleem. Dagelijks op onregelmatige momenten kun je er last van hebben: steken in de anus. De…
Gezwollen anus: symptomen en behandeling van anuszwellingGezwollen anus: symptomen en behandeling van anuszwellingEen gezwollen anus is een vervelende klacht die duidt op zwelling van de anus(regio). De anus is is het laatste stukje v…
Gebitsabces: oorzaak en behandelingGebitsabces: oorzaak en behandelingAls je kiespijn of een gaatje negeert en ermee blijft rondlopen, kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een abces. Pus hoop…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 22 januari 2017:
 • Abscess and Fistula Expanded Information | ASCRS, https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/abscess-and-fistula-expanded-information
 • Anal abscess, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/anal-abscess#1
 • Anal abscess, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/anal-abscess#2
 • Anal/Rectal Abscess, http://www.healthline.com/health/anorectal-abscess
 • Anorectal Abscess, http://patient.info/doctor/anorectal-abscess
 • Anorectal abscess, https://medlineplus.gov/ency/article/001519.htm
 • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/191975-differential-diagnoses#showall
 • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/191975-overview#showall

Reageer op het artikel "Anorectaal abces: Verzameling van pus rond anus en rectum"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 15-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!