Is er wat te doen aan een zwakke blaas?

Is er wat te doen aan een zwakke blaas? Het hebben van een zwakke blaas is eenvoudig gezegd niet prettig. Het kan je op de meest onverwachte momenten overvallen. Je moet altijd voorzorgsmaatregelen treffen en dan nog kan het fout gaan. Hoe prettig zou het zijn als er iets aan te doen is en je niet continue bezig hoeft te zijn met het gegeven dat je een zwakke blaas hebt. Zijn er mogelijkheden het probleem op te lossen en zo ja, wat is dat dan?

Problemen bij de zwakke blaas

Als je blaas zwak - officieel ook wel overactief genoemd - is, dan kan dit vervelende gevolgen voor je dagelijks leven hebben. Bij alles wat je doet, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je een toilet in de buurt hebt. Ga je wat langer de deur uit, dan moet je wat schone kleren meenemen voor het geval het toch fout gaat. Een andere optie is incontinentiemateriaal dragen. Hoewel dit materiaal steeds meer comfort krijgt, blijft het toch iets wat we liever niet doen.

Daarnaast kan een zwakke blaas je tijdens de nachtelijke uren uit je slaap houden. Ook al ben je een gemakkelijke slaper, je slaap wordt toch meerdere keren per nacht onderbroken. Dat is niet bevorderlijk voor het zo belangrijke rustmoment. Tel hier de schaamte van de problematiek nog maar eens bij op, want menigeen durft er niet over te praten uit een soort schaamtegevoel.

Probleem aanpakken

Om er achter te komen wat je er aan kunt doen, moet je beginnen met het aan iemand te vertellen. Iemand in je nabije omgeving die je kunt vertrouwen, dat lucht vaak al op. Vervolgens is het verstandig je huisarts de problematiek voor te leggen en met hem of haar te bekijken hoe je concreet geholpen kunt worden.

Bron: Lumpi, PixabayBron: Lumpi, Pixabay
Soorten incontinentie
Om te kijken hoe je geholpen kunt worden met je zwakke blaas, is het van belang het onderscheid te maken tussen stressincontinentie en aandrangincontinentie. Stressincontinentie heeft niets met stress te maken zoals we dit meestal kennen, maar betreft de druk op de blaas als je bijvoorbeeld moet niezen of tijdens het sporten. Het grootste gedeelte van de mensen die hier last van heeft zijn vrouwen die kinderen gebaard hebben. De volledige urineweg en de bekkenbodemspieren hebben na een bevalling bij nogal wat vrouwen wat te verduren gehad. Aandrangincontinentie heeft te maken met de zwakke of overactieve blaas. De blaasspieren zijn overactief en zo kan je als vanuit het niets aandrang krijgen. Deze vorm van incontinentie zie je voor een groot gedeelte bij oudere mensen en ook vrouwen die in de menopauze krijgen er nogal eens mee te maken.

Voor beide type incontinentie geldt dat naarmate de jaren vorderen, het erger kan worden. Bovendien zijn er nogal wat zaken die het proces negatief stimuleren, te weten:
  • Alcoholgebruik
  • Cafeïnegebruik
  • Overgewicht
  • Roken

Verder zijn er enkele ziekten die de zwakke blaas negatief beïnvloeden, zoals Parkinson, dementie en Multiple sclerose.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden die direct of indirect invloed uit kunnen oefenen op het sterker maken van de spieren en de blaas op deze wijze beter onder controle te krijgen, zoals:

De bekkenbodemspieren trainen
Er zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten die je hierbij kunnen helpen. Een goede oefening die je zelf iedere dag kunt doen is het volgende:
  • Ga plat op je rug liggen (schouders plat op de grond) en de benen recht naar boven (uitgestrekt).
  • De voeten zijn gekruist.
  • De armen zijwaarts uitspreiden, met de handpalmen naar het plafond gericht en de vingers uitgespreid.
  • De buikspieren nu aanspannen en je zitvlak in alle rust ook omhoog brengen (en de benen gestrekt omhoog blijven houden). Op dit moment kan je de bekkenbodemspieren aanspannen.
  • Even vasthouden en terugkomen naar de startpositie.
  • Doe deze oefening een vijftal keer.

Verder kan tijdens het plassen de plas laten gaan en dan weer een moment inhouden (en dit enkele keren afwisselen) ook een goede oefening zijn voor de bekkenbodemspieren.

Bron: Svyatoslav, PixabayBron: Svyatoslav, Pixabay
Vocht innemen en uitscheiden
Het is belangrijk dat je goed drinkt en met goed hebben we het over water of thee (bij voorkeur zonder cafeïne). Cranberrysap is ook goed voor de blaas. Alcohol en cafeïnedrankjes zijn niet goed. Op voorhand ‘alvast’ naar de wc gaan op het moment dat je weggaat is verkeerd. De blaas kan gemiddeld een halve liter vocht ‘bewaren’. Als je gaat terwijl je maar 100 of 200 ml vocht in je blaas hebt, kan dit op den duur stressincontinentie opleveren.

Voor een goede vochtbalans is gemiddeld anderhalve liter tot twee liter vocht prima, teveel kan de blaas ook negatief beïnvloeden.

Supplementen
Er is geen kant-en-klare pil die je probleem even oplost. Echter, regelmatig magnesium tot je nemen kan de blaas wel ontspannen. Stem met de arts of professional in de winkel af, in welke hoeveelheden magnesium je het beste tot je kunt nemen, De blaasspieren kun je ook ondersteunen met flotrol. Dit is een extract van pompoenpitten en sojabonen.

Operatie
Als niets meer helpt kan bij stressincontinentie een bandje ingebracht worden om de urinebuis te ondersteunen. Of er wordt bij incontinentie een zogenaamde colposuspensie-operatie uitgevoerd. Dan brengen ze de urineuitgang ietwat omhoog. De operatie kan echter ook wel eens problemen geven, het bandje kan namelijk verschuiven.

Verder is er de neuromodulatie. Dit is een pacemakerachtig apparaat dat helpt de aandrang te beperken. Dit wordt niet snel toegepast, maar kan in uiterste gevallen ingezet worden.

Tot slot

Een zwakke of overactieve blaas is op zijn minst zeer onprettig en kan uiteindelijk tot een social isolement leiden. Belangrijk dus om actie te ondernemen als je er last van hebt. Er zijn genoeg zaken die je kunt ondernemen om van die zwakke blaas af te komen of het minimaal onder controle te krijgen.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie is een kwaal, die vaak op latere leeftijd een rol gaat spelen. Het komt vooral bij vrouwen voor. Uri…
Incontinentie, ongewild urineverliesJe zult het maar hebben. Incontinentie. Je voelt je opgelaten, want zonder dat je er erg in hebt is je broek nat. Incont…
Welke vormen van urine-incontinentie zijn er?Welke vormen van urine-incontinentie zijn er?Bij urine-incontinentie verliest men ongewild enkele druppels urine tot grote hoeveelheden voordat het toilet bereikt is…
Zwakke bekkenbodem en urineverlies, wat te doen?Zwakke bekkenbodem en urineverlies, wat te doen?Bekkenbodemproblemen kunnen een bron van veel stress zijn. De urine moeilijk op kunnen houden, het gevoel dat er 'iets n…

Teelbalkanker: Kanker in teelballen (zaadballen, testikels)Teelbalkanker: Kanker in teelballen (zaadballen, testikels)De testes (zaadballen, teelballen) zijn de twee mannelijke geslachtsorganen die zich in het scrotum (balzak) bevinden. Z…
Rusteloze benen syndroom: Vervelende gevoelens in onderbenenRusteloze benen syndroom: Vervelende gevoelens in onderbenenHet rusteloze benen syndroom is een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door een onbedwingbare drang om de ben…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/overactieve-blaas/
  • Health Magazine, mrt/apr 2017: “Wat doe je aan een zwakke blaas? ”
  • Afbeelding bron 1: Lumpi, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Svyatoslav, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.