Netelroos: een allergische huidreactie

Netelroos: een allergische huidreactie Netelroos is een allergische reactie waarbij er over heel het lichaam een uitslag kan ontstaan met kleine tot grote bulten en roodheid. De huidreactie kan in grote plekken voor komen. Meestal gaat dit gepaard met veel jeuk en pijn. Netelroos kan je voornamelijk krijgen door een allergische reactie op medicatie. Deze medicatie moet dan onmiddellijk gestopt worden en de arts moet gecontacteerd worden. Netelroos verdwijnt vanzelf, maar kan ook een waarschuwingsteken zijn voor een ergere reactie.

Wat is netelroos?

Netelroos is een allergische reactie. Meestal komt deze reactie door medicatie, maar je kan het ook krijgen door alcohol of eten van bepaald voedsel. Netelroos ziet eruit als een grote oppervlakte met kleine en grote bulten. Verder ziet heel de oppervlakte er rood uit. Ook kunnen de plekken enorme jeuk geven of een stekend gevoel geven. Het kan zo vervelend zijn dat je er niet van kan slapen.

Netelroos wordt veroorzaakt door bloedplasma uit de bloedvaten. Ze worden in onze huid gebracht door middel van histamine. Histamine is een stof die opgeslagen is in de mestcellen van de huid. Deze cellen bevinden zich overal. De mestcellen staan in voor de bescherming en de afweer. Wanneer ze iets verdachts opmerken laten ze hoeveelheid histamine vrij om het lichaam te beschermen van de 'indringers'. Bij netelroos is er een grote hoeveelheid histamine in de huid opgenomen terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Daardoor ontstaan de uitgesproken rode plekken.

Netelroos wordt zo genoemd omdat het erg lijkt op de huidreactie die je krijgt als je naakt in een veld netels zou gaan liggen en een tijdje rollen. Ook de stekende pijn is te vergelijken met die van netels.

Een allergische reactie in drie stappen

Een allergische reactie verloopt altijd in drie stappen. De eerste stap is de netelroos. Op zich is de netelroos niet erg of levensbedreigend. Wel kan het heel vervelend zijn voor de patiënt. Wanneer je de oorzaak van de allergische reactie niet wegneemt, zal je lichaam de reactie kunnen uitbouwen en kom je op de tweede stap.

Bij de tweede stap heb je op schillende plaatsen netelroos. Bovendien zit de reactie niet alleen op je huid, maar heeft deze ook een invloed op de cardiovasculaire circulatie. Je hart klopt sneller, je bloeddruk is hoger dan normaal. Je kan er ook duizelig en misselijk van worden. Wanneer je nog altijd geen actie onderneemt is de derde en gevaarlijkste stap niet ver weg.

Bij de derde en laatste stap zwelt de keel en de tong van de patiënt snel op. Ook is er spraken van een ademhalingstekort. Wanneer er nu niet snel ingegrepen wordt zal de patiënt in shock gaan en uiteindelijk sterven.

Oorzaken van netelroos

Als je netelroos hebt, moet je onmiddellijk naar de oorzaak zoeken. Alleen door de oorzaak aan te pakken kan je voorkomen dat de allergische reactie zich uitbreidt en gevaarlijker wordt. Er zijn ondertussen een aantal medicamenten bekend waarbij je sneller een allergische reactie kan krijgen. Deze zijn:
  • Penicilline
  • Bactrim forte, waarbij de werkzame stof een Sulfamide is
  • Kalmeermiddelen
  • Neusdruppels
  • Pijnstillers
  • plasmiddelen

Ook kan je een allergische reactie krijgen van bepaalde voedingsmiddelen. Bekende allergieën tegen voedsel zijn:
  • Notenallergie
  • Vis
  • Eieren
  • Melk
  • Aardbeien
  • Selderij
  • Tomaten

Verder kunnen infecties van bacteriën of virussen ook voor netelroos zorgen. In extreme gevallen kan de oorzaak zelfs de zon of de koude zijn. Ook insecten kunnen een allergische reactie veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn muggenbeten of een bijensteek.

Hoe netelroos voorkomen?

Het is onmogelijk om netelroos te voorkomen. Dit omdat je namelijk niet altijd weet waarvoor je allergisch bent of nog nooit met een stof die netelroos uitlokt in contact bent gekomen. Wanneer je weet dat je allergisch bent voor een stof of product moet je dit product vermijden als je geen allergische reactie wil.

Behandeling

Medicatie

Als je merkt dat je netelroos ontwikkelt kan je zo snel mogelijk cortisone innemen. Meestal wordt hier Medrol 32 milligram voor gebruikt. Dit zal de reactie proberen tegen te houden. Wanneer je merkt dat je ook last hebt van andere symptomen zoals hoge hartslag of kortademigheid bel je beter zo snel mogelijk een arts. Deze kan de symptomen bekijken en beslissen om je naar het ziekenhuis te laten voeren of andere medicatie toe te dienen.

Wanneer je enkel last had van netelroos kan je een paar uur na de Medrol ook nog Levocetirizine innemen. Dit is bij volwassenen twee maal per dag. Dit pilletje zorgt ervoor dat je je kalmer zal voelen en dat de allergische reactie verder zal afnemen. De reactie zal niet onmiddellijk verdwenen zijn, maar na een paar uur zou je wel al een verbetering moeten merken. Meestal wordt aangeraden om de Levocetirizine nog gedurende zeven dagen te blijven nemen. Op die manier heeft het lichaam rustig de tijd om de allergische reactie te verwerken en voorkom je dat je de netelroos terug krijgt.

Oorzaak achterhalen

Verder is het belangrijk om de oorzaak van de netelroos proberen te achterhalen. Wat heb je ingenomen van medicatie? Is er medicatie die je neemt, ook al is het al een paar dagen, die je anders nooit neemt? Stop deze medicatie dan onmiddellijk. De kans is groot dat de reactie hiervan afkomstig is. Ook voedsel kan een allergische reactie veroorzaken. Ga dus goed na wat je die dag anders hebt gedaan om de oorzaak te vinden. Alleen zo kan je voorkomen dat je weer netelroos krijgt.

Vanzelf verdwijnen

Wanneer je enkel de netelroos hebt en je komt niet meer in contact met de oorzaak van de reactie zal de netelroos ook vanzelf verdwijnen. Hier moet je wel wat geduld voor hebben. Naarmate de grootte van de reacties kan het tot zeven dagen duren voor de reactie verdwenen is. Hou wel goed in de gaten dat je geen andere symptomen krijgt zoals een ademhalingstekort, verhoogde hartslag, duizeligheid, misselijkheid of verhoogde bloeddruk.

Wat na de netelroos?

De netelroos is verdwenen en je hebt de oorzaak gevonden, wat nu? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Vermijd de oorzaak. Een andere oplossing is er niet. Hou er ook rekening mee dat netelroos een eerste teken van een allergische reactie is. Ondertussen heeft je lichaam antistoffen aangemaakt tegen het product waarvoor je allergisch bent. Je lichaam zal de code van deze antistoffen opslaan. Wanneer je nu toch weer in contact komt met een stof waarvoor je allergisch bent, zal de impact veel groter zijn. Je lichaam herkent de stof namelijk en zal onmiddellijk een enorme hoeveelheid antistoffen aanmaken. Daardoor kan je in een kwartier in shock raken en in levensgevaar komen.
© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netelroos bij de hondNetelroos bij de hondNetelroos is een veelvoorkomend probleem bij zowel mens als dier. Het kan een enorme last zijn op je huisdier en soms is…
Netelroos behandelenNetelroos behandelenNetelroos is een soort van allergische reactie van het lichaam waarbij rode vlekjes kunnen verschijnen op het lichaam di…
Netelroos: Mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingenNetelroos: Mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingenNetelroos wordt in medische terminologie urticaria genoemd en is een huidreactie die in de meeste gevallen ontstaat door…
Netelroos/Urticaria/Galbulten, hoe komt u er snel vanaf?Netelroos is een reactie van de huid, het staat ook bekend als Urticaria of Galbulten. Iedereen komt vroeg of laat er me…

Agnosie: Probleem met herkenning van zintuiglijke informatieAgnosie: Probleem met herkenning van zintuiglijke informatieAgnosie is een zeldzame neurologische aandoening waarbij een patiënt niet in staat is om zintuiglijke informatie te herk…
Prostatitis: Ontsteking prostaat met pijn en plasproblemenProstatitis: Ontsteking prostaat met pijn en plasproblemenProstatitis is een aandoening waarbij de prostaatklier ontstoken is. Meestal is dit het gevolg van een bacteriële infect…
Bronnen en referenties
  • Gebaseerd op een eigen ervaring met netelroos.
  • Gebaseerd op een opleiding verpleegkunde.
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1080
  • http://www.netelroos.net/
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.