Li-Fraumeni-syndroom: Ziekte met verhoogd risico op kanker

Li-Fraumeni-syndroom: Ziekte met verhoogd risico op kanker Het Li-Fraumeni-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij patiënten een verhoogd risico hebben op diverse vormen van kanker. Bij deze ziekte is een tumorsuppressorgen door een wijziging in een gen niet meer in staat om te voorkomen dat tumoren zich ontwikkelen. De symptomen, behandelingsvormen en vooruitzichten zijn vergelijkbaar met andere vormen van kanker. Preventieve maatregelen zijn lastig door de autosomaal dominante overerving, maar regelmatig screeningsonderzoek is essentieel om de overlevingskansen van de patiënt te verhogen. Het syndroom werd voor het eerst beschreven door de artsen Drs. Frederick Li en Jozef Fraumeni van het National Cancer Institute in 1969.

Synoniemen Li-Fraumeni-syndroom

Andere namen voor het Li-Fraumeni-syndroom zijn:
  • het sBLA-syndroom
  • sarcoom familie syndroom van Li en Fraumeni
  • sarcoom, borstkanker, leukemie, en bijnier (sBLA) syndroom

De afkorting 'LFS' is ook gangbaar.

Epidemiologie

Wereldwijd lijdt ongeveer 1 op de 5.000 tot 1 op de 20.000 mensen aan het Li-Fraumeni-syndroom. Ongeveer de helft van de patiënten krijgt voor hun dertigste levensjaar te maken met een vorm van kanker. Tegen de tijd dat ze vijfenvijftig jaar oud zijn, hebben alle patiënten een vorm van kanker ontwikkeld die geassocieerd wordt met dit syndroom. Vrouwen zijn vaker aangetast dan mannen, voornamelijk vanwege het hogere voorkomen van borstkanker bij deze ziekte.

Oorzaken

Het Li-Fraumeni-syndroom is een autosomaal dominante aandoening die wordt veroorzaakt door mutaties in een van de volgende genen: TP53, CHEK2 of andere genen op chromosomen 17p13, 1q23 en 22q12.1. Ongeveer 80% van de patiënten heeft geërfde mutaties in het TP53-gen, een tumorsuppressorgen dat normaal gesproken abnormale cellen onder controle houdt. Mutaties in het TP53-gen kunnen leiden tot ongecontroleerde celgroei en tumoren. Mutaties in het CHEK2-gen, dat ook een tumorsuppressorgen is, komen ook voor, maar er is verder onderzoek nodig om de exacte rol van dit gen volledig te begrijpen.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren voor het Li-Fraumeni-syndroom zijn genetische aanleg en familiegeschiedenis. Personen met een familiale voorgeschiedenis van verschillende vormen van kanker, vooral op jonge leeftijd, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van dit syndroom. Er is geen bekende manier om het risico op het Li-Fraumeni-syndroom te verminderen buiten het monitoren van genetische aanleg en regelmatige screening.

Symptomen: Verhoogd risico op kanker

Patiënten met het Li-Fraumeni-syndroom hebben een aanzienlijk verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker, vooral op jonge leeftijd. Borstkanker komt vaak voor bij volwassen patiënten met LFS. Andere kankers die vaak geassocieerd worden met het Li-Fraumeni-syndroom zijn:

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen bij het Li-Fraumeni-syndroom kunnen variëren afhankelijk van het type kanker dat zich ontwikkelt. Veel voorkomende alarmsymptomen zijn:
  • Onverklaarbare gewichtsverlies
  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Ongewone zwellingen of knobbels
  • Aanhoudende pijn die niet reageert op behandeling
  • Veranderingen in de huid of ongewone huidzweren
  • Persistente hoofdpijn of neurologische symptomen zoals verlamming of veranderingen in gezichtsvermogen

Deze symptomen vereisen onmiddellijke medische evaluatie om de mogelijkheid van kanker te onderzoeken.

Diagnose en onderzoeken

Diagnose van het Li-Fraumeni-syndroom wordt doorgaans gesteld door middel van genetische testen die mutaties in de relevante genen identificeren. Daarnaast worden er regelmatig screeningsonderzoeken uitgevoerd, zoals:

Behandeling met chirurgie, chemotherapie en/of radiotherapie

De behandeling van kankers die voortkomen uit het Li-Fraumeni-syndroom volgt de gebruikelijke protocollen voor de specifieke kankersoorten. Dit omvat vaak een combinatie van radiotherapie, chemotherapie en/of chirurgie. Artsen zijn echter voorzichtig met het gebruik van radiotherapie vanwege de verhoogde kans op secundaire kanker bij patiënten met dit syndroom. Daarom wordt in veel gevallen eerst geprobeerd om de kanker te behandelen met een combinatie van chirurgie en chemotherapie.

Prognose

Bij patiënten met het Li-Fraumeni-syndroom is de prognose vaak afhankelijk van de snelheid van kankerdiagnose en -behandeling. Tegen de tijd dat patiënten zeventig jaar oud zijn, hebben ze bijna altijd ten minste één soort kanker gehad. Meer dan de helft van de patiënten ontwikkelt al voor hun dertigste levensjaar een tumor.

Complicaties

Complicaties van het Li-Fraumeni-syndroom kunnen ernstige medische en psychosociale gevolgen hebben. Deze omvatten:
  • Ulcera en huidveranderingen door tumorbehandelingen
  • Verhoogd risico op bijkomende kankers door eerdere behandelingen
  • Functionele beperkingen als gevolg van tumoren en behandelingen
  • Psychosociale problemen zoals angst en depressie
  • Patiënten kunnen geconfronteerd worden met complexe medische en psychologische uitdagingen als gevolg van hun aandoening.

Preventie

Preventie van het Li-Fraumeni-syndroom zelf is niet mogelijk vanwege de genetische oorzaak. Echter, het monitoren van patiënten met een verhoogd risico door regelmatige screenings kan helpen om kankers vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Aanbevolen preventieve maatregelen zijn onder andere:
  • Regelmatige screenings en controles volgens het aanbevolen schema
  • Gezonde levensstijl en voeding
  • Vermijden van bekende risicofactoren voor kanker, zoals roken en overmatig alcoholgebruik
  • Patiënten en hun families moeten goed geïnformeerd worden over de symptomen en risico's om tijdige medische interventies te waarborgen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rhabdomyosarcoom: Kanker in spierweefsel bij kinderenRhabdomyosarcoom: Kanker in spierweefsel bij kinderenBij rhabdomyosarcoom vormen kwaadaardige cellen (kanker) zich in het dwarsgestreepte spierweefsel van een patiënt, meest…
Het bijnierschorscarcinoom, een vorm van kankerHet bijnierschorscarcinoom, een vorm van kankerIn de schors van de bijnieren kan een tumor ontstaan. Dit wordt een bijnierschorscarcinoom genoemd. Een wat meer bekende…
Bijnierschorscarcinoom: Verhoogde afscheiding van hormonenBijnierschorscarcinoom: Verhoogde afscheiding van hormonenDe bijnierschorscarcinoom is een zeldzame en ernstige aandoening waarbij een kwaadaardige tumor ontstaat in de buitenste…
Medulloblastoom: Hersentumor in kleine hersenenMedulloblastoom: Hersentumor in kleine hersenenEen medulloblastoom is een kwaadaardige hersentumor die ontstaat in het cerebellum, oftewel de kleine hersenen. Dit deel…

Ovula nabothi: Goedaardige cysten op baarmoederhalsOvula nabothi: Goedaardige cysten op baarmoederhalsOngeveer 12% van de vrouwen krijgt tijdens de vruchtbare leeftijd te maken met ovula nabothi. Deze aandoening wordt geke…
Lissencefalie: Hersenaandoening met neurologische symptomenLissencefalie: Hersenaandoening met neurologische symptomenLissencefalie is een zeldzame hersenaandoening waarbij de hersenen een glad oppervlak hebben zonder de gebruikelijke vou…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Li-Fraumeni Syndrome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532286
  • Geraadpleegd op 10 april 2017:
  • Breast cancer in patients with Li-Fraumeni syndrome - a case-series study and review of literature., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28356770
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Li-Fraumeni syndrome, http://www.cancer.net/cancer-types/li-fraumeni-syndrome
  • Li-Fraumeni syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/li-fraumeni-syndrome#synonyms
  • Li-Fraumeni syndrome, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6902/li-fraumeni-syndrome
  • Li-Fraumeni syndroom (LFS), https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/li-fraumeni-syndroom-lfs
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/987356-overview#showall
  • What is LFS?, http://www.lfsassociation.org/what-is-lfs/?lang=nl
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.