Ovula nabothi: Goedaardige cysten op baarmoederhals

Ovula nabothi: Goedaardige cysten op baarmoederhals Ongeveer 12% van de vrouwen krijgt tijdens de vruchtbare leeftijd te maken met ovula nabothi. Deze aandoening wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine cysten op het oppervlak van de baarmoederhals. De baarmoederhals verbindt de vagina met de baarmoeder. De cysten bevatten slijm dat door de klieren van de baarmoederhals wordt uitgescheiden. Meestal veroorzaken deze cysten geen symptomen en is behandeling vaak niet noodzakelijk. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om een cyste te verwijderen. De vooruitzichten voor vrouwen met deze slijmcysten zijn uitstekend. Er is geen bekende methode om ovula nabothi te voorkomen.

Synoniemen van ovula nabothi

Ovuli nabothi zijn ook bekend onder de volgende namen:
  • []Nabothiaanse cysten
  • []Retentiecysten van slijmklieren van de baarmoederhals (door Naboth destijds voor eieren aangezien, ook bekend als naboth-eieren)

Oorzaken van ovula nabothi

Plaveiselepitheel op slijmproducerende klieren
De baarmoederhals is bekleed met klieren en cellen die slijm afscheiden. In bepaalde omstandigheden kunnen deze klieren bedekt raken met plaveiselepitheel, een soort huidcellen. Het plaveiselepitheel sluit de klieren af, waardoor slijm zich ophoopt in de klieren en er een gladde, afgeronde cyste ontstaat, bekend als ovula nabothi.

Risicofactoren
Een bevalling kan de oorzaak zijn van deze kleine, witte bultjes in de baarmoederhals. Ook kunnen ovula nabothi ontstaan als onderdeel van het genezingsproces van chronische cervicitis (ontsteking van de baarmoederhals). Een hysterectomie (chirurgische verwijdering van de baarmoeder) is een andere mogelijke oorzaak. In sommige gevallen veroorzaken ovula nabothi die ontstaan na een hysterectomie wel symptomen.

Symptomen

De grootte van ovula nabothi varieert van enkele millimeters tot vier centimeter in doorsnee. De cysten zijn glad en kunnen wit of geel van kleur zijn. Een vrouw kan één of meerdere cysten hebben. Over het algemeen veroorzaken de cysten geen pijn, ongemak of andere symptomen.

Diagnose en onderzoeken

Een gynaecologisch onderzoek is nodig om de cysten te identificeren. Meestal zoekt de arts niet specifiek naar ovula nabothi omdat deze cysten vaak asymptomatisch zijn. De arts voert vaak een gynaecologisch onderzoek uit om andere redenen en kan bij toeval ovula nabothi opmerken. Bij twijfel kan de arts een cyste doorbreken om de diagnose te bevestigen. Als er nog steeds twijfel bestaat, kan een colposcopie (inwendig kijkonderzoek van de baarmoederhals, de vagina en de vulva) worden gebruikt om de diagnose nauwkeurig te stellen en ovula nabothi te onderscheiden van andere soorten knobbeltjes en gezwellen, zoals een Bartholinkliercyste of een adenoma malignum (adenoom met kenmerken van een adenocarcinoom).

Behandeling van goedaardige cysten op de baarmoederhals

Behandeling is meestal niet nodig voor deze goedaardige cysten. Ovula nabothi zijn meestal klein, maar soms kunnen ze groot genoeg worden om de vorm en grootte van de baarmoederhals te beïnvloeden, wat een inwendig kijkonderzoek bemoeilijkt of onmogelijk maakt. In dergelijke gevallen kan de arts besluiten de cysten te verwijderen om een grondig onderzoek van de baarmoederhals mogelijk te maken. Dit is belangrijk voor het tijdig opsporen van problemen met de baarmoederhals. De verwijdering van ovula nabothi kan worden uitgevoerd door chirurgische uitsnijding (excisie) met een mes of scalpel. Elektrocauterisatie ablatie, waarbij de arts elektrische stroom gebruikt om de cysten te verwijderen, kan ook worden toegepast. De elektrische stroom produceert warmte die wordt toegepast op de cysten. Soms wordt cryotherapie (behandeling via bevriezing) ingezet. Het kan ook nodig zijn om de vloeistof van een cyste af te tappen.

Prognose

Ovula nabothi vormen geen bedreiging voor de gezondheid en zijn geen voorloper van baarmoederhalskanker. Deze goedaardige gezwellen hebben geen negatieve invloed op de algehele gezondheid van de vrouw.

Complicaties van ovula nabothi

Hoewel ovula nabothi meestal goedaardig zijn en geen symptomen veroorzaken, kunnen er in sommige gevallen complicaties optreden. Deze complicaties zijn echter zeldzaam.

Infectie

Hoewel ovula nabothi meestal geen infecties veroorzaken, kan een geïnfecteerde cyste leiden tot ongemak, pijn en afscheiding. Een geïnfecteerde cyste moet mogelijk worden behandeld met antibiotica of chirurgisch worden verwijderd om verdere complicaties te voorkomen.

Verstoorde gynaecologische onderzoeken

Grote ovula nabothi kunnen de baarmoederhals vervormen, wat een nauwkeurig gynaecologisch onderzoek bemoeilijkt. Dit kan het moeilijker maken om andere aandoeningen op te sporen of te diagnosticeren.

Bloeding

In zeldzame gevallen kunnen ovula nabothi bloeden, vooral als ze beschadigd raken tijdens een gynaecologisch onderzoek of geslachtsgemeenschap. Dit kan leiden tot ongemak en vereisen dat de cyste chirurgisch wordt verwijderd.

Pijn en ongemak

Hoewel zeldzaam, kunnen grote of geïnfecteerde ovula nabothi pijn of een gevoel van druk veroorzaken in de baarmoederhals. Dit kan ongemak veroorzaken tijdens geslachtsgemeenschap of menstruatie.

Belemmering van de bevalling

In uiterst zeldzame gevallen kunnen zeer grote ovula nabothi de bevalling compliceren door de doorgang door de baarmoederhals te belemmeren. In dergelijke situaties kan medische interventie nodig zijn.

Misdiagnose

Soms kunnen ovula nabothi worden verward met andere, ernstigere aandoeningen zoals kwaadaardige tumoren. Dit kan leiden tot onnodige angst en aanvullende diagnostische procedures om een juiste diagnose te stellen.

Het is belangrijk voor vrouwen die symptomen ervaren of bij wie grote of pijnlijke cysten worden ontdekt, om medische hulp in te roepen. Een arts kan de juiste diagnose stellen en indien nodig een passende behandeling aanbevelen.

Preventie en leefstijlaanpassingen

Hoewel er geen specifieke preventieve maatregelen zijn voor ovula nabothi, kunnen bepaalde leefstijlaanpassingen helpen bij het beheersen van de symptomen. Regelmatig gynaecologisch onderzoek kan helpen om deze cysten vroegtijdig op te sporen en mogelijke complicaties te voorkomen. Het handhaven van een goede hygiëne en het vermijden van overmatige vaginale douchen kunnen ook bijdragen aan een gezonde baarmoederhals.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyste: Abnormaal gevormde zakvormige holte in lichaamCyste: Abnormaal gevormde zakvormige holte in lichaamEen cyste (cystis) is een bijna altijd goedaardige blaas- of zakvormige holte met vloeibare, stroperige of taaie inhoud.…
Goedaardige oorcysten: Soms pijn en voorts geen symptomenGoedaardige oorcysten: Soms pijn en voorts geen symptomenBenigne oorcysten zijn goedaardige knobbeltjes of gezwellen in het oor. De grote meerderheid van deze knobbeltjes die me…
Borstcyste: Goedaardige opeenhoping van vloeistof in borstBorstcyste: Goedaardige opeenhoping van vloeistof in borstEen borstcyste is een opeenhoping van vocht in de borst. Dit resulteert afhankelijk van de grootte in een al dan niet vo…
Atheroomcyste: Goedaardige cyste door schade aan huidAtheroomcyste: Goedaardige cyste door schade aan huidEen atheroomcyste komt vaak voor en is een goedaardige cyste onder de huid gevuld met een kaasachtig stinkende en vette…

Het syndroom van Tietze: diagnose en behandelingHet syndroom van Tietze: diagnose en behandelingHet syndroom van Tietze is een bij het publiek en zelfs bij sommige medici een relatief onbekende reumatische aandoening…
Li-Fraumeni-syndroom: Ziekte met verhoogd risico op kankerLi-Fraumeni-syndroom: Ziekte met verhoogd risico op kankerHet Li-Fraumeni-syndroom is een zeldzame erfelijke ziekte waarbij patiënten meer vatbaar zijn voor diverse vormen van ka…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 11 april 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Nabothian cyst, http://healthtools.aarp.org/health/nabothian-cyst
  • Nabothian Cyst, http://www.healthline.com/health/nabothian-cyst#overview1
  • Nabothian cyst, https://medlineplus.gov/ency/article/001514.htm
  • Nabothian cyst, https://radiopaedia.org/articles/nabothian-cyst
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.