Cervicale poliepen: Goedaardige gezwellen in baarmoederhals
Een cervicale poliep (baarmoederhalspoliep) is een soort gezwelletje dat zich ontwikkelt op de cervix (baarmoederhals: het kanaal dat de baarmoeder met de vagina verbindt). Voor het bevruchten van een ei moet sperma door de cervix kunnen gaan. De poliepen zijn meestal goedaardig maar ze veroorzaken wel tekenen die doen denken aan kanker, zoals bloedingen en een (stinkende) vaginale afscheiding. De arts moet daarom tijdig baarmoederhalspoliepen onderzoeken om baarmoederhalskanker uit te kunnen sluiten. Meestal verwijdert de arts de poliepen, en dan is de prognose zeer goed.
Epidemiologie: Vrouwen van middelbare leeftijd
Vrouwen tussen de veertig en vijftig jaar zijn het vaakst getroffen door
poliepen in de baarmoederhals. Vooral vrouwen die meer dan één kind hebben gekregen, zijn aangetast. Hogere
oestrogeenspiegels maken zwangere vrouwen ook vatbaarder maken voor baarmoederhalspoliepen. Vrouwen die nog niet zijn begonnen met menstrueren, krijgen tot slot zelden te maken met cervicale poliepen.
Soorten van baarmoederhalspoliepen
Er ontstaan mogelijk twee verschillende polieptypen op de baarmoederhals:
- Ectocervicale poliepen: Postmenopauzale vrouwen hebben meer kans op het hebben van deze poliepen. De poliepen groeien op de cellen in de buitenste oppervlaktelaag van de cervix.
- Endocervicale poliepen: Endocervicale poliepen groeien meestal uit cervicale klieren in het baarmoederhalskanaal. Dit type poliep treft het vaakst vrouwen in de premenopauze.
Oorzaken en risicofactoren van cervicale poliepen
Het is anno oktober 2020 niet duidelijk waarom sommige vrouwen poliepen ontwikkelen.
Mogelijke risicofactoren zijn:

Een zwangerschap veroorzaakt soms een ontsteking van de baarmoederhals /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayOntsteking van de baarmoederhals
Een ontsteking van de
baarmoederhals verschijnt als gevolg van:
Verhoogde oestrogeenspiegels
Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon. Tijdens het leven van een vrouw stijgen en dalen de oestrogeenspiegels. Ze zijn het hoogst in de vruchtbare jaren, dus daarom komen cervicale poliepen het vaakst voor in deze periode. Het oestrogeengehalte stijgt eveneens tijdens de zwangerschap. Het is ook mogelijk dat chemische oestrogenen in producten zoals luchtverfrissers de oestrogeenniveaus aantasten.
Symptomen
Cervicale poliepen groeien als enkelvoudige gezwellen of ze zijn in clusters (groepjes) aanwezig. Ze variëren in grootte, maar zijn meestal ongeveer één tot twee centimeter lang. De poliepen variëren eveneens in kleur van een grijze, bijna witte kleur tot fel rood of paars. Ze doen verder denken aan bloembollen die op stengels groeien. Niet altijd komen symptomen voor, maar vrouwen die tekenen ervaren, kampen met één of meer van volgende klachten:
Als vrouwen één van de bovenstaande symptomen ervaren, moeten ze zo snel mogelijk een afspraak maken met de arts. Hoewel dit mogelijk wijst op poliepen in de baarmoederhals, zijn ze soms ook een teken van
kanker.
Diagnose en onderzoeken
De diagnose van de meeste baarmoederhalspoliepen vindt plaats tijdens een standaard gynaecologisch onderzoek of het nemen van een
uitstrijkje. Als de arts poliepen bemerkt, wil hij deze verwijderen. De arts neemt ook een
weefselmonster (biopt) van de poliepen, en stuurt dit dan naar het laboratorium voor verder onderzoek. Op deze manier komt hij te weten of de cervicale poliepen goedaardig of kwaadaardig zijn.
Behandeling
Niet altijd een behandeling nodig
Een behandeling is niet nodig wanneer goedaardige poliepen geen symptomen of ongemak veroorzaken, maar een arts volgt de poliepen wel nauwlettend op. Soms komen cervicale poliepen ook spontaan uit de baarmoederhals. Dit gebeurt dan tijdens de menstruatie of geslachtsgemeenschap.
Chirurgische verwijdering
Zijn de cervicale poliepen kwaadaardig of veroorzaken ze problemen voor de vrouw, dan volgt een operatieve verwijdering van de poliepen. Dit is mogelijk door middel van diverse technieken en vindt afhankelijk van de poliepgrootte plaats met lokale, regionale of algehele
anesthesie. Vrouwen ervaren milde
pijn en ongemak tijdens het verwijderen van de poliepen. Zodra de procedure voorbij is, mogen ze naar huis en mogen ze de vaginale bloedingen,
vaginale krampen of
vaginale pijn behandelen met vrij verkrijgbare
pijnstillers. Vrouwen moeten zich ten minste drie dagen na de operatie onthouden van geslachtsgemeenschap. De arts laat de verwijderde poliepen ook testen op de aanwezigheid van kanker. Bij een kwaadaardige baarmoederhalspoliep is namelijk een verdere behandeling noodzakelijk. De behandeling hangt dan af van het type
baarmoederhalskanker.
Prognose van goedaardige gezwellen
De vooruitzichten voor vrouwen die een poliep in de baarmoederhals chirurgisch hebben laten verwijderen, zijn positief. De poliepen groeien meestal niet terug. Een vrouw die in het verleden wel cervicale poliepen heeft ontwikkeld, heeft echter een hoger risico om deze opnieuw te ontwikkelen. Daarom is een regelmatige opvolging bij de gynaecoloog nodig zodat hij tijdig nieuwe gezwellen kan ontdekken.
Preventie
Meestal zijn baarmoederhalspoliepen niet te voorkomen. Een regelmatig gynaecologisch onderzoek en uitstrijkjes detecteren baarmoederhalspoliepen tijdig zodat de arts een snelle behandeling kan inzetten. Omdat ook sommige infecties mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van cervicale poliepen, is het beoefenen van een veilige geslachtsgemeenschap en het hanteren van een goede hygiëne nodig om de poliepen in de baarmoederhals te voorkomen. Voorts dragen vrouwen ook best katoenen ondergoed om de luchtstroom naar het gebied te vergroten. Dit voorkomt dat de regio te warm en vochtig wordt, wat de perfecte omgeving is voor infecties.
Lees verder