Stille migraine: Fasen en symptomen van migraine zonder pijn

Stille migraine: Fasen en symptomen van migraine zonder pijn Stille migraine is een aandoening waarbij de patiënt één of meer van de typische migrainesymptomen heeft, behalve pijn. De slopende aandoening gaat bijvoorbeeld gepaard met symptomen zoals maagpijn, duizeligheid en een overgevoeligheid voor licht. De oorzaken, risicofactoren en behandeling van stille migraine is vergelijkbaar met deze van klassieke migraine. Medicijnen zijn inzetbaar voor het behandelen van de aandoening. Verder vermijdt de patiënt ook alle uitlokkende factoren voor de stille migraine.

Oorzaken van stille migraine

De exacte oorzaak van stille migraine is onbekend anno oktober 2020, maar genetische factoren en omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol. Stille migraine verschijnt als gevolg van een abnormale hersenactiviteit waarbij de zenuwen en bloedvaten aangetast zijn. Veranderingen in de hersenchemicaliën, zoals serotonine, zijn eveneens een bijdragende factor.

Alcohol is een risicofactor voor stille migraine / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol is een risicofactor voor stille migraine / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Risicofactoren van migrainesymptomen zonder pijn

Stille migraine is mogelijk het gevolg door dezelfde uitlokkende factoren die pijnlijke migrainehoofdpijn veroorzaken zoals:
 • een intense lichamelijke inspanning
 • fysieke of emotionele stress
 • geslacht: vrouwen zijn drie keer vaker dan mannen getroffen
 • het gebruik van sommige medicijnen, zoals orale (via de mond ingenomen) anticonceptiva en vasodilatoren
 • leeftijd: patiënten tussen 35-45 jaar zijn het vaakst aangetast
 • overgeslagen maaltijden
 • sensorische stimuli, zoals felle lichten, luide geluiden en sterke geuren
 • spanning
 • veranderingen in de hormoonspiegels: tijdens de menstruatie, de zwangerschap of de menopauze, of bij gebruik van anticonceptiepillen
 • veranderingen in de slaapgewoonten
 • voedingsmiddelen: alcohol, cafeïne, chocolade, noten, voedsel bewaard in azijn of pekel, voedingsmiddelen of dranken met het aminozuur tyramine (rode wijn en oude kaas)
 • weer: extreme hitte of koude en de barometrische druk

Symptomen: Diverse fasen van migraine

De patiënt ervaart symptomen die gepaard gaan met elke fase van een migraineaanval, maar zonder de klassieke pijn rond de slapen.

Waarschuwingsfase

De meeste patiënten ervaren een waarschuwingsfase voor de stille migraineaanval, maar het is mogelijk dat sommige patiënten de fase niet ervaren. Tijdens de prodromale fase (waarschuwingsfase van een migraineaanval) heeft de patiënt mogelijk één of meer van volgende tekenen:

Aurafase

Vervolgens duurt de aurafase meestal ongeveer een uur. De patiënt ervaart vooral visuele hallucinaties zoals het zien van:

Ook is het mogelijk dat de patiënt tijdelijk het gezichtsvermogen verliest.

Soms zijn ook andere zintuigen, de beweging en de spraak aangetast. Volgende symptomen komen dan mogelijk tot uiting:
 • gevoelloosheid, tintelingen (paresthesieën) of een gevoel van naalden en spelden
 • moeite om dingen te horen of dingen horen die er niet zijn
 • problemen om te onthouden of een woord te zeggen
 • vreemde geuren of smaken
 • zwakte

Hoofdpijnfase: Andere lichamelijke klachten

Het hoofd doet geen pijn, maar de migraine uit zich wel op andere manieren:

Niet alle migraineaanvallen volgen hetzelfde patroon. Zelfs voor dezelfde patiënt zijn de symptomen mogelijk onvoorspelbaar.

Postdromale fase

Ongeveer tachtig procent van de patiënten met stille migraine heeft een postdromale fase, die plaatsvindt aan het einde van de fase waarbij andere lichamelijke symptomen optreden (hoofdpijnfase). Deze fase houdt 24 tot 48 uur aan en veroorzaakt volgende symptomen:
 • concentratieproblemen
 • duizeligheid
 • euforie of een depressieve stemming
 • lichaamspijn
 • vermoeidheid

Diagnose en onderzoeken

Het bijhouden van een dagboek is een belangrijke stap is voor de diagnosestelling van de ziekte. De patiënt meldt hierin alles wat hij eet en drinkt, veranderingen in het slaappatroon of stressniveau en andere mogelijke uitlokkende factoren. De patiënt houdt bovendien de symptomen in de gaten en schrijft in het dagboek op welke tijdstippen de klachten beginnen en eindigen. Het dagboek en de medische geschiedenis helpen de arts om erachter te komen wat er aan de hand is. Af en toe zijn de symptomen een teken van een ander, ernstigere medische aandoening, zoals een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen) of een hersenbloeding. De arts voert daarom soms nog bijkomende onderzoeken uit, zoals een CT-scan of MRI-scan. Soms verwijst de arts de patiënt ook door naar een neuroloog voor een grondig neurologisch onderzoek.

Behandeling met medicijnen

Meer dan honderd medicijnen behandelen migraine, dus mogelijk moet de patiënt meerdere medicijnen proberen alvorens het geschikte medicijn gevonden is. Het is wel belangrijk dat de patiënt aan de arts op voorhand meldt welke vrij verkrijgbare en op voorschrift verkrijgbare medicijnen en supplementen hij neemt, zodat de arts hiermee rekening kan houden bij het voorschrijven van de stille migraine-medicatie. Sommige medicijnen en supplementen interfereren namelijk met de werking van de andere geneesmiddelen, of anders veroorzaken ze sneller bijwerkingen. Voorts is het belangrijk dat de patiënt de uitlokkende factoren vermijdt. Zijn de klachten ernstig of komen ze regelmatig tot uiting, dan schrijft de arts een medicijn voor om de migraine te helpen voorkomen. Tot slot moeten patiënten goed eten, voldoende rusten, regelmatige lichaamsbeweging uitoefenen en stress verlichten.

Prognose van slopende aandoening

Stille migraine tast de kwaliteit van leven van een patiënt aan, vooral als deze vorm van migraine ernstig is of frequent optreedt. Hoewel stille migraine geen pijn veroorzaakt, zijn de andere symptomen mogelijk slopend. Medicijnen en veranderingen in de levensstijl houden de symptomen beter onder controle. De afleveringen van migraine zijn mogelijk milder en komen minder frequent tot uiting naarmate de patiënt veroudert.

Lees verder

© 2018 - 2023 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…

Nitraten: Medicijnen voor behandeling van pijn op de borstNitraten: Medicijnen voor behandeling van pijn op de borstNitraten of nitraatmedicijnen zijn medicijnen die de arts voorschrijft ter voorkoming of behandeling van angina pectoris…
Cervicale poliepen: Goedaardige gezwellen in baarmoederhalsCervicale poliepen: Goedaardige gezwellen in baarmoederhalsEen cervicale poliep (baarmoederhalspoliep) is een soort gezwelletje dat zich ontwikkelt op de cervix (baarmoederhals: h…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 8 september 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Silent Migraine: Symptoms, Treatments, and More, https://www.healthline.com/health/migraine/silent-migraine
 • Silent migraine: What to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323011.php
 • Silent migraines, https://www.webmd.com/migraines-headaches/what-are-silent-migraines#1
 • These Are the Signs You’re Having a Silent Migraine—and How to Treat It, https://www.rd.com/health/conditions/signs-silent-migraine-and-how-to-treat-it/
 • What You Need to Know About Silent Migraines, https://www.verywellhealth.com/what-you-need-to-know-about-silent-migraines-3572845
 • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.