Stille migraine: Fasen en symptomen van migraine zonder pijn
Stille migraine is een aandoening waarbij de patiënt één of meer van de typische migrainesymptomen heeft, behalve pijn. De slopende aandoening gaat bijvoorbeeld gepaard met symptomen zoals maagpijn, duizeligheid en een overgevoeligheid voor licht. De oorzaken, risicofactoren en behandeling van stille migraine is vergelijkbaar met deze van klassieke migraine. Medicijnen zijn inzetbaar voor het behandelen van de aandoening. Verder vermijdt de patiënt ook alle uitlokkende factoren voor de stille migraine.
Oorzaken van stille migraine
De exacte oorzaak van stille migraine is onbekend anno oktober 2020, maar genetische factoren en omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol. Stille migraine verschijnt als gevolg van een abnormale hersenactiviteit waarbij de zenuwen en bloedvaten aangetast zijn. Veranderingen in de hersenchemicaliën, zoals serotonine, zijn eveneens een bijdragende factor.

Alcohol is een risicofactor voor stille migraine /
Bron: Jarmoluk, PixabayRisicofactoren van migrainesymptomen zonder pijn
Stille migraine is mogelijk het gevolg door dezelfde uitlokkende factoren die
pijnlijke migrainehoofdpijn veroorzaken zoals:
- een intense lichamelijke inspanning
- fysieke of emotionele stress
- geslacht: vrouwen zijn drie keer vaker dan mannen getroffen
- het gebruik van sommige medicijnen, zoals orale (via de mond ingenomen) anticonceptiva en vasodilatoren
- leeftijd: patiënten tussen 35-45 jaar zijn het vaakst aangetast
- overgeslagen maaltijden
- sensorische stimuli, zoals felle lichten, luide geluiden en sterke geuren
- spanning
- veranderingen in de hormoonspiegels: tijdens de menstruatie, de zwangerschap of de menopauze, of bij gebruik van anticonceptiepillen
- veranderingen in de slaapgewoonten
- voedingsmiddelen: alcohol, cafeïne, chocolade, noten, voedsel bewaard in azijn of pekel, voedingsmiddelen of dranken met het aminozuur tyramine (rode wijn en oude kaas)
- weer: extreme hitte of koude en de barometrische druk
Symptomen: Diverse fasen van migraine
De patiënt ervaart symptomen die gepaard gaan met elke fase van een migraineaanval, maar zonder de klassieke pijn rond de slapen.
Waarschuwingsfase
De meeste patiënten ervaren een waarschuwingsfase voor de stille migraineaanval, maar het is mogelijk dat sommige patiënten de fase niet ervaren. Tijdens de prodromale fase (waarschuwingsfase van een migraineaanval) heeft de patiënt mogelijk één of meer van volgende tekenen:
Aurafase
Vervolgens duurt de aurafase meestal ongeveer een uur. De patiënt ervaart vooral
visuele hallucinaties zoals het zien van:
Ook is het mogelijk dat de patiënt tijdelijk het gezichtsvermogen verliest.
Soms zijn ook andere zintuigen, de beweging en de spraak aangetast. Volgende symptomen komen dan mogelijk tot uiting:
- gevoelloosheid, tintelingen (paresthesieën) of een gevoel van naalden en spelden
- moeite om dingen te horen of dingen horen die er niet zijn
- problemen om te onthouden of een woord te zeggen
- vreemde geuren of smaken
- zwakte
Hoofdpijnfase: Andere lichamelijke klachten
Het hoofd doet geen pijn, maar de migraine uit zich wel op andere manieren:
Niet alle migraineaanvallen volgen hetzelfde patroon. Zelfs voor dezelfde patiënt zijn de symptomen mogelijk onvoorspelbaar.
Postdromale fase
Ongeveer tachtig procent van de patiënten met stille migraine heeft een postdromale fase, die plaatsvindt aan het einde van de fase waarbij andere lichamelijke symptomen optreden (hoofdpijnfase). Deze fase houdt 24 tot 48 uur aan en veroorzaakt volgende symptomen:
- concentratieproblemen
- duizeligheid
- euforie of een depressieve stemming
- lichaamspijn
- vermoeidheid
Diagnose en onderzoeken
Het bijhouden van een dagboek is een belangrijke stap is voor de diagnosestelling van de ziekte. De patiënt meldt hierin alles wat hij eet en drinkt, veranderingen in het slaappatroon of stressniveau en andere mogelijke uitlokkende factoren. De patiënt houdt bovendien de symptomen in de gaten en schrijft in het dagboek op welke tijdstippen de klachten beginnen en eindigen. Het dagboek en de medische geschiedenis helpen de arts om erachter te komen wat er aan de hand is. Af en toe zijn de symptomen een teken van een ander, ernstigere medische aandoening, zoals een
beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de
hersenen met mentale en lichamelijke symptomen) of een
hersenbloeding. De arts voert daarom soms nog bijkomende onderzoeken uit, zoals een
CT-scan of
MRI-scan. Soms verwijst de arts de patiënt ook door naar een neuroloog voor een grondig
neurologisch onderzoek.
Behandeling met medicijnen
Meer dan honderd medicijnen behandelen migraine, dus mogelijk moet de patiënt meerdere medicijnen proberen alvorens het geschikte medicijn gevonden is. Het is wel belangrijk dat de patiënt aan de arts op voorhand meldt welke vrij verkrijgbare en op voorschrift verkrijgbare medicijnen en supplementen hij neemt, zodat de arts hiermee rekening kan houden bij het voorschrijven van de stille migraine-medicatie. Sommige medicijnen en supplementen interfereren namelijk met de werking van de andere geneesmiddelen, of anders veroorzaken ze sneller bijwerkingen. Voorts is het belangrijk dat de patiënt de uitlokkende factoren vermijdt. Zijn de klachten ernstig of komen ze regelmatig tot uiting, dan schrijft de arts een medicijn voor om de migraine te helpen voorkomen. Tot slot moeten patiënten goed eten, voldoende rusten, regelmatige lichaamsbeweging uitoefenen en stress verlichten.
Prognose van slopende aandoening
Stille migraine tast de kwaliteit van leven van een patiënt aan, vooral als deze vorm van
migraine ernstig is of frequent optreedt. Hoewel stille migraine geen pijn veroorzaakt, zijn de andere symptomen mogelijk slopend. Medicijnen en veranderingen in de levensstijl houden de symptomen beter onder controle. De afleveringen van migraine zijn mogelijk milder en komen minder frequent tot uiting naarmate de patiënt veroudert.
Lees verder