Een burn-out: hoe kan ik een burn-out herkennen?
Een burn-out kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Er bestaan meerdere symptomen die door deze aandoening veroorzaakt kunnen worden. Wanneer je een burn-out hebt merk je over het algemeen dat je minder energie hebt. Hiernaast kun je te maken hebben met onder andere paniekaanvallen, boosheid, besluiteloosheid en problemen hebben met het behouden van je concentratie. Deze symptomen kunnen zowel privé als zakelijk een probleem vormen. Hoe kan een burn-out precies behandeld worden en welke symptomen kunnen er nog meer ontstaan?
Een burn-out herkennen
Wat is een burn-out precies?
Een burn-out is een bepaalde gemoedstoestand. Hierbij kun je te maken krijgen met een aanhoudende emotionele overbelasting en je hierdoor uitgeput voelen. Hiernaast zijn er talloze andere symptomen die kunnen optreden. Deze verschillende symptomen houden in het algemeen voor een langere periode aan. Als de symptomen van een burn-out in een vroeg stadium worden ontdekt is het gemakkelijker om de aandoening te verminderen. Een burn-out kan er uiteindelijk voor zorgen dat je niet meer je werk kunt beoefenen. In enkele gevallen kun je hierdoor zelfs je baan verliezen. Het kan je tevens in een negatief spiraal brengen waarbij je depressieve gevoelens krijgt.
Waardoor kan een burn-out worden veroorzaakt?
Wanneer je een lange stressvolle periode ondergaat is er een verhoogde kans op het krijgen van een burn-out. Stressvolle momenten kunnen bijvoorbeeld op je werk ontstaan. Enkele oorzaken van stress zijn onder andere een te hoge werkdruk of te weinig controle hebben over je vrije dagen en pauzes. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan of dit in jouw situatie ook zo is, zodat een burn-out eventueel voorkomen kan worden.
Relationele problemen
Naast je werksituatie kan je gezinssituatie invloed hebben op het ontstaan van een burn-out. Ruzies kunnen bijvoorbeeld een negatief effect hebben op de gemoedstoestand en stress veroorzaken. Burn-outs die door een werksituatie zijn ontstaan komen echter vaker voor.
Wat zijn de symptomen?
Er bestaan talloze symptomen die te maken kunnen hebben met een burn-out. Als je te maken hebt met een burn-out heb je over het algemeen minder energie en krijg je hierdoor weinig zin om activiteiten te ondernemen. Het is ook mogelijk dat er boosheid en agressie ontstaat. Andere symptomen zijn onder andere angst en het ontstaan van verslavingen. Naast deze symptomen bestaan er nog talloze andere verschijnselen die met deze aandoening te maken kunnen hebben:
Emotionele en mentale klachten
Deze aandoening bevat meerdere symptomen die te maken hebben met je gemoedstoestand. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een voortdurend gespannen gevoel, wat tevens verschillende oorzaken kan hebben.
Moeite om jezelf te kunnen vermaken
Een burn-out kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om van alledaagse activiteiten te kunnen genieten en is er de neiging om niet de deur uit te gaan. Je kunt tegelijk te maken hebben met neerslachtigheid. Neerslachtigheid is een tijdelijke negatieve stemming die een aantal dagen tot een aantal weken kan duren. Je voelt je gedurende deze periode ongelukkig.
Het uitstellen van taken
Uitstelgedrag kan een symptoom zijn van deze aandoening. Hierbij probeer je (vooral onaangename) taken uit te stellen, ondanks dat dit juist extra stress kan veroorzaken. Je denkt namelijk voor een langere tijd aan de taken die nog uitgevoerd dienen te worden. Hiernaast stapelt het aantal taken dat nog uitgevoerd dient te worden op. Dit gedrag wordt ook wel 'irrationeel uitstel' of 'procrastinatie' genoemd. Irrationeel uitstel kan zowel tijdens werksituaties als in thuissituaties voorkomen.
Woede uitbarstingen
Je kunt een opvliegende gemoedstoestand krijgen. Hierdoor kunnen er bijverschijnselen optreden zoals stress en kunnen er overige problemen ontstaan. Hiernaast raak je hierbij veel energie kwijt waardoor er meer frustratie kan ontstaan. Het is afgeraden om boosheid te onderdrukken omdat dit juist de kans op woede-uitbarstingen kan vergroten.
Zelfverzekerdheid
Het is mogelijk dat je door de klachten jezelf onzeker begint te voelen en een negatief zelfbeeld krijgt; je kunt gaan piekeren en minder zelfvertrouwen hebben dan voorheen. De handelingen die je in het verleden gemakkelijk uitvoerde kunnen nu moeizaam zijn.
Lichamelijke klachten
Wanneer je te maken hebt met een burn-out, ontstaan er naast mentale klachten ook vaak fysieke klachten. Hierbij kun je denken aan onder andere hoofdpijn, nek- en schouderpijn en een hoge ademhaling. Deze lichamelijke klachten worden vaak veroorzaakt door de stress die bij een burn-out ontstaat.
Darm & maagklachten
Er kunnen allerlei problemen rondom de darm en maag ontstaan waardoor je een gespannen gevoel op de buikstreek voelt. Deze symptomen lijken veelal op andere aandoeningen waardoor het zeer moeilijk is om te constateren dat het te maken heeft met een burn-out. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Het geheugen
Er kunnen problemen ontstaan met betrekking tot het geheugen. Je kunt namelijk te maken krijgen met vergeetachtigheid en er kan concentratieverlies optreden. De langdurige stress die bij een burn-out optreedt zorgt namelijk voor een verhoogde hoeveelheid cortisol. Dit is een bijnierschorshormoon dat giftig is voor de hippocampus en als gevolg concentratieverlies kan veroorzaken. Hiernaast kan het voorkomen dat je niet meer helder kunt nadenken en je chaotisch gedrag begint te vertonen.
Ziektes
Je kunt vatbaarder zijn voor onder andere griep en verkoudheid. De ziektes ontstaan sneller en kunnen heviger zijn. Hiernaast ben je door deze aandoening vatbaarder voor allerlei allergieën. Dit komt omdat het immuunsysteem vanwege de bijkomende stress aangetast kan zijn.
Hartproblemen
Een burn-out kan zelfs een hoge hartslag teweegbrengen. Dit heeft te maken met de stress die je te verduren krijgt. Hierdoor krijg je hartkloppingen en een hogere bloeddruk. De cholesterolwaarden in je bloed kunnen verhoogd zijn.
Slaapproblemen
Je kunt te maken krijgen met diverse slaapstoornissen. Als je te maken hebt met een slaapstoornis is het mogelijk dat je te weinig, te lang of onrustig slaapt. Je kunt als gevolg van de vermoeidheid weinig zin hebben om bepaalde activiteiten te ondernemen.
Hoe kan een burn-out behandeld worden?
Het is belangrijk om tijdens een burn-out je lichaam en geest tot rust te laten komen. Het is van belang om voldoende bij te slapen, echter kan een langere verlofperiode voor problemen zorgen. Tijdens een langere verlofperiode is de neiging namelijk groter om te gaan piekeren. Dit kan de problemen verergeren omdat er negatieve gedachtes herhaald worden. Gedurende een burn-out is het verstandig om aan je zelfvertrouwen te werken. In plaats van jezelf te richten op de taken die niet lukken, is het aangeraden om je aandacht te besteden aan de doelen die je iedere dag wél behaald hebt.
Begeleiding
Het is bij het ervaren van een burn-out verstandig om professionele hulp te zoeken. Zij kunnen je helpen zodat je gemakkelijker je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren.
Medicijnen
Het is over het algemeen afgeraden om medicatie te gebruiken die erop gericht is om je onder andere fitter te maken. Dit is vaak een tijdelijke oplossing en kan op de langere termijn meer schade veroorzaken. Mocht je echter door een deskundige het advies krijgen om specifiek bepaalde medicijnen in te nemen, is het aanbevolen om het advies van de desbetreffende deskundige te volgen.