Afgescheurde achillespees: behandeling en gebruik brace

Afgescheurde achillespees: behandeling en gebruik brace Een afgescheurde achillespees - ook wel achillespeesruptuur genoemd - is een vervelende blessure die een lange hersteltijd vergt. Naast volledig afscheuren kan de achillespees ook enkel inscheuren. Bij mensen met een actief leven en zeker bij fanatieke sporters wordt er meestal voor gekozen om de scheuring operatief te behandelen. Het is ook mogelijk de blessure met rust te laten herstellen. Na een periode van immobilisatie is vaak nog maanden fysiotherapie nodig. Begint men weer met lopen en sporten dan kan het fijn zijn hierbij een speciale brace voor de achillespees te gebruiken die middels compressie bijdraagt aan het herstel.

Herstel na afscheuren achillespees


Over de achillespees

De achillespees is een dikke pees die aan de achterkant van het onderbeen loopt en de hiel met de kuitspieren verbindt. De achillespees heeft een lengte van ongeveer 15 centimeter en is niet alleen de dikste maar ook de sterkste pees in het menselijk lichaam. De pees is vernoemd naar de Griekse held Achilles. Hij zou direct na zijn geboorte in de rivier Styx gedoopt zijn om hem onsterfelijk te maken. Omdat hij daarbij werd vastgehouden aan zijn hiel bleef dit zijn enige zwakke plek, oftewel zijn achilleshiel. Achilles werd uiteindelijk gedood door een pijl in zijn hiel.

Inscheuren of afscheuren achillespees

Omdat de achillespees zo sterk en dik is, is deze in staat grote krachten te weerstaan. Het is echter mogelijk om de achillespees bij een verkeerde beweging in te scheuren of zelfs helemaal af te scheuren. Er wordt dan gesproken van een achillespeesruptuur of een achillespeesbreuk. Het moment van afscheuren wordt vaak ervaren als een tik of schop tegen de kuit, omdat dit de plek is waar de pees in tweeën scheurt. Of daadwerkelijk sprake is van een volledige ruptuur kan eenvoudig door een arts of fysiotherapeut getest worden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een testje waarbij men geknield op een bank of tafel gaat liggen met de voet over de rand. Wanneer vervolgens in de kuitspier wordt geknepen zou de voet hierdoor moeten bewegen. Gebeurt dit niet dan is dit een teken dat de achillespees niet meer intact is. Beweegt de voet nog wel mee maar is er sprake van intense pijn dan kan dit erop duiden dat de achillespees enkel is ingescheurd.

Het inscheuren of afscheuren van de achillespees komt vaak door het maken van een verkeerde beweging bij het sporten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer men met de voorvoet wegglijdt op een nat grasveld, waardoor er een te grote druk wordt uitgeoefend op de pees aan de achterkant van het onderbeen. Het is echter ook mogelijk dat het gebeurt als gevolg van een veel onschuldiger beweging, bijvoorbeeld tijdens het fietsen of hardlopen. Vaak is dit gewoon stomme pech. Wel kan het risico op een achillespeesruptuur vergroot worden door bepaald medicijngebruik. Dit is bijvoorbeeld bekend van het antibioticum ciprofloxacine. Ook een slechte algehele gezondheid - bijvoorbeeld als gevolg van nierfalen of diabetes - is een risicofactor. De blessure komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Behandeling: operatie of rust

Is een achillespeesscheuring geconstateerd dan moet bekeken worden wat de beste behandeling voor de kwetsuur is. Wat de behandeling van voorkeur is, is doorgaans voor een belangrijk deel afhankelijk van de situatie van de patiënt. Bij mensen die niet erg actief zijn of voor wie een operatie extra risicovol is wordt er vaak voor gekozen de blessure met rust te laten herstellen. Men krijgt dan een gipsspalk of speciale schoen waarmee de voet naar onderen wordt gestrekt om ervoor te zorgen dat de twee afgescheurde uiteinden van de achillespees elkaar raken.

Is men wel erg actief, is een snel en volledig herstel gewenst of is de scheuring complex dan wordt doorgaans gekozen voor een operatie. Men schat daarmee de kans dat dezelfde blessure terugkomt tevens kleiner in. Bij topsporters wordt hier eigenlijk altijd voor gekozen.Tijdens de operatie worden de twee uiteinden van de achillespees weer aan elkaar gehecht. Bij een complexe scheur kan het nodig zijn om een stuk spier uit een ander deel van het lichaam of een speciaal soort matje te gebruiken en deze om de achillespees heen te wikkelen. Op deze manier wordt de stevigheid van pees vergroot.

Hersteltijd

Hoe lang het duurt om volledig te herstellen van een gescheurde achillespees is volledig afhankelijk van de ernst van de scheuring, de gekozen behandelmethode en de algehele fysieke gesteldheid van de patiënt. Doorgaans moet men rekening houden met een periode van immobilisatie van 4 tot 8 weken. Daarna volgt een periode van fysiotherapie, die afhankelijk van de intensiteit meestal tussen de 3 tot 6 maanden duurt. Een fysiotherapeut kan hierbij naast krachttraining verschillende behandelmethoden aanwenden, waaronder weke delen massage, dry needling, triggerpointtherapie, elektrotherapie en medical taping.

Na letsel achillespees: gebruik van brace bij lopen en sporten

Ben je door de fysiotherapeut hersteld verklaard van een achillespeesscheuring dan kan het best spannend zijn om weer te beginnen met sporten. Zeker als je een fanatieke sporter bent dan zal het best even wennen zijn om weer met de herstelde voet af te zetten bij het hardlopen of springen. Om de achillespees te ondersteunen kan het raadzaam zijn een speciale brace te dragen.

Voor het lopen

De Bauerfeind AchilloTrain achillespees brace is speciaal gemaakt voor mensen die herstellende zijn van een achillespeesruptuur. De brace, die makkelijk in een schoen te dragen is, zorgt voor compressie en een optimale prikkeling van de achillespees. De brace is in verschillende maten verkrijgbaar. Extra stevigheid is daarnaast te verkrijgen door gebruik van de Morsa Achiloberg achillespees brace. Deze kan onder of in plaats van een sok gebruikt worden. Andere achillesbraces zijn onder meer verkrijgbaar van de merken McDavid, Thuasne en Medi. Lees voor je een product aanschaft wel altijd eerst goed de omschrijving. Sommige braces zijn namelijk alleen bedoeld bij klachten van overbelasting en ondersteunen niet het herstel na een scheuring van de achillespees.

Voor het sporten

Er is daarnaast tevens de Bauerfeind AchilloTrain Pro Brace. Deze brace biedt extra voordelen voor sporters. De brace maakt gebruik van een speciale techniek waarbij sprake is van een permanente wisseling tussen compressie en decompressie (een soort frictiemassage), wat de genezing van de pees bevordert. De groeven in de sleeve voorkomen daarnaast het ontstaan van al te erge zwelling na inspanning en stimuleren een goede doorbloeding van het onderbeen.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De achillespees en de blessuresDe achillespees is de sterkste pees in het menselijk lichaam. De pees heeft zijn naam te danken aan de Griekse mythologi…
Pijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontstekingPijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontstekingPijn aan de hiel en een lichte zwelling onderaan het been kunnen erop wijzen dat je last hebt van een blessure aan de ac…
Pijn aan achillespeesPijn aan achillespeesPijn aan de achillespees komt vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd die ook nog eens sporten. De oorzaak…
Gescheurde achillespees: symptomen van achillespeesruptuurGescheurde achillespees: symptomen van achillespeesruptuurEen gescheurde achillespees of achillespeesruptuur is een ruptuur van de achillespees. De scheur wordt veroorzaakt door…

Uitslag op de billen: rode en jeukende huiduitslag op billenUitslag op de billen: rode en jeukende huiduitslag op billenAls je een uitslag op de billen of de binnenkant van de dijen bemerkt, kunnen er een aantal mogelijke oorzaken zijn. De…
Levator ani-syndroom: Krampen en pijn aan rectum en anusLevator ani-syndroom: Krampen en pijn aan rectum en anusHet levator ani-syndroom is een chronische aandoening waarbij een patiënt sporadische episoden van pijn in het rectum (e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Achilles_tendon
  • https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/aandoeningen/item/achillespees-ruptuur
  • https://www.all4fysio.nl/producten/braces/achillespees-brace/show/all.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.