Vesicoureterale reflux (VUR): Terugstroom van urine
De urine stroomt normaal van de nieren via de urineleiders naar de blaas. De spieren van de blaas en urineleiders, samen met de druk van de urine in de blaas, voorkomen dat urine terugstroomt door de urineleiders. Bij vesicoureterale reflux (VUR) stroomt urine echter terug van de blaas naar de nieren. Deze aandoening verhoogt het risico op urineweginfecties en kan leiden tot nierschade als het niet tijdig wordt behandeld. De behandeling bestaat uit antibiotica en, in ernstige gevallen, een chirurgische ingreep. Onbehandeld kunnen complicaties aan de nieren ontstaan.
Epidemiologie van vesicoureterale reflux
Baby’s en kinderen lijden het vaakst aan vesicoureterale reflux (VUR). De aandoening kan echter ook bij volwassenen voorkomen.
Oorzaken van vesicoureterale reflux: Defecte klep
Normaal filteren de nieren afvalstoffen en extra vocht uit het bloed, dat als urine wordt uitgescheiden. De urine stroomt via de urineleider (ureter) naar de blaas. Bij een gezond persoon zorgt een klepachtig mechanisme tussen de ureter en de blaas ervoor dat de urine slechts in één richting stroomt. Bij vesicoureterale reflux is er een defect in deze klep, waardoor urine terugstroomt naar de nieren.
Soorten vesicoureterale reflux
Primaire VUR
Primaire VUR is de aangeboren vorm van de aandoening, veroorzaakt door een defect aan de klep aan het uiteinde van de urineleider. De urineleider transporteert normaal urine van de nieren naar de blaas. Primaire VUR komt het vaakst voor en wordt meestal kort na de geboorte gediagnosticeerd. Deze afwijking komt vaak voor zonder andere
aangeboren afwijkingen, hoewel het soms onderdeel kan zijn van een genetische aandoening met bijkomende problemen bij of kort na de geboorte of op latere leeftijd. Een voorbeeld hiervan is het
renaal coloboom-syndroom (afwijkingen aan nieren en ogen).
Secundaire VUR
Secundaire VUR ontstaat wanneer er een obstructie (verstopping) in de blaas of urethra (urineleider) is, waardoor urine naar achteren in de nieren stroomt. Deze vorm kan op elke leeftijd optreden en is vaak het gevolg van een operatie, verwonding, abnormale blaaslediging of een eerdere infectie die druk op de blaas uitoefent. Secundaire vesicoureterale reflux komt vaker voor bij kinderen met andere geboorteafwijkingen, zoals
spina bifida (open rug).
Geassocieerde aandoeningen
Veel volwassen patiënten met VUR hebben andere aandoeningen, zoals
hypertensie (verhoogde bloeddruk),
nierstenen of
nierfalen.
Symptomen van vesicoureterale reflux
Baby’s en kinderen
Een veelvoorkomend symptoom van VUR is een urineweginfectie. Ongeveer één op de drie kinderen met een urineweginfectie lijdt aan vesicoureterale reflux. Typische symptomen van een urineweginfectie zijn koorts,
pijn of een
brandend gevoel bij het urineren (
dysurie), frequent urineren (
pollakisurie),
donkere urine,
troebele urine, bloed in de urine (
hematurie),
stinkende urine,
schuimende urine en het gevoel dat de blaas niet volledig geledigd is (
urineretentie). Incontinentie en
bedplassen komen ook vaak voor bij kinderen met VUR. Bij een kind kan alleen koorts optreden. Hoge
koorts zonder duidelijke oorzaak kan wijzen op een urineweginfectie. Onbehandeld kunnen de volgende tekenen optreden:
- een slechte gewichtstoename
- een voelbare buikmassa, veroorzaakt door een gezwollen nier
- eiwitverlies in de urine
- hypertensie (hoge bloeddruk)
- littekenvorming van nierweefsel
- nierfalen
Volwassenen
De symptomen van vesicoureterale reflux bij volwassenen kunnen variëren. Bij milde tot matige reflux stroomt urine slechts terug naar de urineleider. In ernstigere gevallen komt de urine terecht in de nieren, wat daar schade kan veroorzaken. Volwassenen kunnen ook last hebben van frequente urineweginfecties met de bijbehorende symptomen zoals koorts,
braken,
misselijkheid, pijn in de rug (
rugpijn) en buik (
buikpijn). Zonder behandeling kan de infectie zich verspreiden naar de nieren, wat leidt tot permanente littekens en uiteindelijk nierfalen. Daarnaast kunnen patiënten last hebben van
proteïnurie (verlies van eiwit via de urine).
Diagnose en onderzoeken
VUR wordt gediagnosticeerd door de arts na het bespreken van de symptomen, het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek en het doen van verdere tests. Tijdens het lichamelijk onderzoek kan de arts een massa in de buik voelen, wat wijst op een gezwollen nier. Een
urineonderzoek wordt uitgevoerd om tekenen van een urineweginfectie op te sporen. Een
echografie kan VUR zichtbaar maken, vooral bij pasgeborenen. Een cystourethrografie (cystografie) wordt gebruikt om VUR op te sporen en de ernst ervan te bepalen, maar deze test wordt meestal pas uitgevoerd nadat een urineweginfectie is behandeld. Tijdens deze test wordt de blaas met kleurstof gevuld, en worden
röntgenfoto’s gemaakt van de blaas wanneer de kleurstof erin zit en wanneer de patiënt deze kleurstof uitplast. Een radionuclide-cystografie (RNC) kan ook worden uitgevoerd. Dit is een soort nucleaire scan die de vorm en functie van de nieren beoordeelt. Omdat sommige vormen van VUR erfelijk zijn, is het belangrijk om broers en zussen te controleren op de aanwezigheid van de aandoening als ze lijden aan een urineweginfectie.
Behandeling van vesicoureterale reflux
Afwachtend beleid
Bij kinderen groeit de urineleider naarmate ze ouder worden, waardoor soms geen behandeling nodig is. Meestal verdwijnen de symptomen van milde VUR wanneer het kind vijf jaar oud is. Ouders en verzorgers moeten echter alert blijven op tekenen van een urineweginfectie en het toiletgebruik van het kind goed in de gaten houden.
Medicatie
Als behandeling nodig is, worden
antibiotica ingezet om infecties te voorkomen of te behandelen en om de kans op littekens die kunnen leiden tot nierschade te verminderen.
Operatie
Een operatie kan noodzakelijk zijn voor patiënten met ernstige VUR. Tijdens de chirurgische ingreep worden nieuwe kleppen voor de urineleiders gemaakt om de terugstroom van urine te voorkomen. Een operatie is ook geïndiceerd bij herhaalde urineweginfecties ondanks antibioticagebruik, als antibiotica niet gebruikt kunnen worden, of om een obstructie te corrigeren of te verwijderen.
Prognose van vesicoureterale reflux
De prognose van vesicoureterale reflux (VUR) is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de effectiviteit van de behandeling.
Bij milde vormen van VUR, vooral bij kinderen, kan de aandoening vaak vanzelf verbeteren naarmate het kind ouder wordt. Ongeveer 80% van de kinderen met milde VUR groeit uit de aandoening zonder ernstige complicaties.
Bij ernstigere gevallen, waar de reflux leidt tot terugkerende urineweginfecties of nierschade, kan een combinatie van medicatie en chirurgische behandeling nodig zijn. Met tijdige en adequate behandeling is de prognose vaak goed, hoewel langdurige monitoring noodzakelijk kan zijn om verdere complicaties te voorkomen.
Onbehandelde ernstige VUR kan leiden tot blijvende nierschade, hypertensie en nierfalen. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal voor een goede uitkomst en het minimaliseren van lange-termijnproblemen.
Complicaties van vesicoureterale reflux
De ernstigste complicatie van vesicoureterale reflux is schade aan de nieren. Littekens in de nieren kunnen leiden tot permanente nierbeschadiging (reflux-nefropathie) bij onbehandelde urineweginfecties. Slecht functionerende nieren kunnen leiden tot hoge bloeddruk. Bij een snelle ophoping van gifstoffen in het bloed door verlies van nierfunctie, kan nierfalen optreden, waarbij nooddialyse nodig kan zijn. Urineweginfecties kunnen in de loop van de tijd steeds ernstiger worden, wat leidt tot complicaties zoals sepsis (bloedvergiftiging), wat levensbedreigend kan zijn zonder tijdige behandeling.
Preventie van vesicoureterale reflux
Hoewel er geen specifieke manier is om vesicoureterale reflux te voorkomen, kunnen ouders en verzorgers de kans op urineweginfecties bij hun kinderen minimaliseren door het kind goed te hydrateren en de blaas regelmatig te laten legen. Als een kind symptomen van een urineweginfectie vertoont, zoals koorts, frequente plasbeurten of pijn bij het urineren, moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen. Regelmatige medische controles kunnen helpen bij het monitoren van de nierfunctie en het identificeren van eventuele afwijkingen vroegtijdig.