Rillingen zonder koorts: Oorzaken en symptomen

Rillingen zonder koorts: Oorzaken en symptomen Bij rillingen rilt of trilt het lichaam doordat de spieren zich samentrekken en weer ontspannen. Dit proces helpt het lichaam om warmte te genereren en de interne temperatuur te verhogen. Rillingen gaan vaak gepaard met symptomen zoals kippenvel, klappertanden, trillen en zweten. Patiënten met koorts hebben een verhoogde lichaamstemperatuur. In de meeste gevallen treden rillingen samen met koorts op, maar in sommige gevallen kunnen rillingen ook zonder koorts optreden. Diverse aandoeningen, variërend van mild tot ernstig, evenals omgevingsfactoren, kunnen rillingen veroorzaken zonder dat koorts aanwezig is. Het is raadzaam om medisch advies in te winnen, vooral als er andere ernstige, terugkerende of aanhoudende symptomen optreden in combinatie met de rillingen.
Pijn op de borst kan optreden bij angststoornissen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst kan optreden bij angststoornissen / Bron: Pexels, Pixabay

Angststoornissen of stress

Een paniekaanval of een angststoornis kan leiden tot hartkloppingen, rillingen, doodsangst, trillingen, pijn op de borst, misselijkheid en duizeligheid. Stress en angstvermindering zijn essentieel. Soms is professionele ondersteuning nodig in de vorm van psychotherapie en medicatie.

Bijwerkingen van medicijnen

Rillingen kunnen vaak een bijwerking zijn van medicatie. Voorbeelden van geneesmiddelen die koude rillingen kunnen veroorzaken zonder dat koorts optreedt, zijn ibuprofen, Effexor, Voltaren en Ondansetron. Het is belangrijk om de bijwerkingen van medicijnen met een arts te bespreken.

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede (anemie) heeft het lichaam een tekort aan voldoende gezonde rode bloedcellen en een lage hemoglobinewaarde. Symptomen van anemie omvatten zwakte, verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid, vermoeidheid, een bleke huid (pallor), weinig energie (asthenie), verwardheid, onoplettendheid en een verlies van eetlust. Anemie ontstaat vaak door een tekort aan voedingsstoffen zoals ijzer (ferriprieve anemie), foliumzuur (foliumzuurdeficiëntie) en een vitamine B12-tekort (vitamine B-deficiëntie). Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de productie van hemoglobine in rode bloedcellen. Ook kan bloedverlies door onderliggende ziekten leiden tot vernietiging van rode bloedcellen. Lage hemoglobineconcentraties kunnen soms resulteren in onderbroken rillingen zonder koorts, evenals koude voeten en handen. De behandeling van bloedarmoede omvat het innemen van ijzersupplementen en het volgen van een gezonde en gevarieerde voeding die rijk is aan vitamine C, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen.

Galstenen

Galstenen ontstaan door een ophoping van harde afzettingen van cholesterol in de galblaas. Deze aandoening kan rillingen over het hele lichaam veroorzaken zonder dat koorts aanwezig is. Andere symptomen van galstenen zijn pijn in de onderbuik, misselijkheid, overgeven en koude rillingen. Kleine galstenen vormen meestal geen reden tot paniek, maar bij middelgrote tot grote galstenen die vast komen te zitten in het galkanaal, kunnen de klachten verergeren. De arts kan medicatie voorschrijven. Daarnaast moet de patiënt veel vocht innemen en veel groenten en fruit consumeren, vooral appels.

Infecties

Acute bronchitis

De bronchiën (luchtpijpvertakkingen) zijn buisvormige doorgangen die de luchtstroom naar de longen vergemakkelijken. Bij acute bronchitis zijn de luchtpijpvertakkingen geïnfecteerd door bacteriën of virussen. Kenmerken van deze aandoening zijn pijn op de borst, een ontsteking of zwelling van de luchtpijpvertakkingen, frequente hoestbuien en ademhalingsproblemen. De patiënt kan ook koude rillingen ervaren zonder dat er koorts is. Behandelopties omvatten vrij verkrijgbare pijnstillers, hoestdranken en veel water.

Een patiënt met een blaasontsteking moet veel drinken / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayEen patiënt met een blaasontsteking moet veel drinken / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Blaasontsteking

Een blaasontsteking (cystitis) of urineweginfectie ontstaat wanneer bacteriën de urethra binnendringen en een infectie veroorzaken. Dit resulteert in symptomen zoals stinkende urine, troebele urine, pijnlijk urineren (dysurie), bloed in de urine (hematurie), frequent plassen (pollakisurie), krampen in de buik en bekkenpijn. Bij ernstige symptomen kunnen patiënten af en toe koude rillingen ervaren zonder koorts. Een urineweginfectie die zich verspreidt naar de nieren kan aanvankelijk geïsoleerde rillingen veroorzaken, maar later kan er koorts optreden. De behandeling van blaasontstekingen omvat veel drinken om gifstoffen uit het lichaam te spoelen, het drinken van veenbessensap, pijnstillers en antibiotica. Een snelle behandeling is noodzakelijk om te voorkomen dat de infectie zich naar andere lichaamsdelen verspreidt.

Griep en verkoudheid

Virale infecties zoals de griep en een verkoudheid kunnen zowel koorts als koude rillingen veroorzaken, maar niet tegelijkertijd. Patiënten ervaren vaak eerst rillingen zonder koorts, terwijl koorts later kan optreden na de volledige activatie van de ziekteverwekker. Rust en veel water drinken zijn nuttig. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen binnen zeven tot veertien dagen met de juiste behandeling.

Sepsis

Bloedvergiftiging (sepsis) is een potentieel levensbedreigende bloedinfectie die kan leiden tot orgaanfalen, bloedstolling en een bloeddrukdaling. Sepsis ontstaat door bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen, bijvoorbeeld door een schaafwond of snede, of door ernstige medische aandoeningen zoals een blindedarmontsteking, meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn en een stijve nek) of een longontsteking.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een parasitaire infectie veroorzaakt door de parasiet ‘Toxoplasma gondii’. De infectie verspreidt zich vaak door het eten van rauw vlees. Bij gezonde mensen leidt de infectie zelden tot ernstige symptomen. Bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen echter klachten optreden zoals spierpijn, vermoeidheid, gezwollen klieren en terugkerende aanvallen van koude rillingen.

Hypoglykemie (verlaagde bloedsuikerspiegel)

Lage bloedglucosewaarden zijn vaak geassocieerd met diabetes mellitus (suikerziekte). Hypoglykemie kan optreden door een te hoge dosis insuline, die een snelle verlaging van de bloedglucosespiegels veroorzaakt. Andere oorzaken zijn het volgen van een koolhydraatarm dieet, alcoholconsumptie, het eten van een zoete snack of het af en toe overslaan van maaltijden. Langdurige fysieke inspanning kan ook hypoglykemie veroorzaken. Hypoglykemie gaat vaak gepaard met sporadische koude rillingen zonder koorts, duizeligheid, honger, overmatig zweten (hyperhidrose), een snelle hartslag (tachycardie) en hoofdpijn. Diabetici die insuline injecteren zijn gevoeliger voor hypoglykemie.

Hypothyreoïdie (verminderde werking van de schildklier)

Bij hypothyreoïdie (hypothyreoïdie) is de normale afscheiding van schildklierhormonen verstoord. Symptomen van hypothyreoïdie zijn extreme vermoeidheid, neerslachtigheid, een zware menstruatie (menorragie), breekbaar of dun haar, broze nagels of dunne nagels, een droge huid, constipatie, vermoeidheid en koude rillingen zonder koorts. De behandeling van hypothyreoïdie bestaat uit het innemen van synthetische schildklierhormonen. Patiënten moeten deze medicijnen vaak levenslang gebruiken.

Koud weer

Blootstelling aan koude temperaturen kan [koude] rillingen veroorzaken zonder dat er koorts aanwezig is. Hypothermie (onderkoeling) komt vooral voor bij ouderen, maar ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan het risico op hypothermie verhogen. Het dragen van geschikte kleding kan helpen om dit probleem te voorkomen.

Slaapgebrek kan leiden tot slaperigheid / Bron: Unsplash, PixabaySlaapgebrek kan leiden tot slaperigheid / Bron: Unsplash, Pixabay

Slaapgebrek

Slaapgebrek kan leiden tot slaperigheid, prikkelbaarheid, gewichtstoename, overmatig geeuwen, gezwollen ogen, donkere kringen rond de ogen, depressie, humeurigheid en soms ook rillingen. Voldoende nachtrust is cruciaal voor een goede gezondheid.

Spinnenbeten

Bij een beet van een spin zoals de bruine kluizenaar of zwarte weduwe komt gif in het lichaam terecht. Dit veroorzaakt een allergische reactie die niet beperkt is tot het bijtgebied. De pijnlijke symptomen van giftige spinnenbeten kunnen langer dan een dag aanhouden en omvatten bijvoorbeeld misselijkheid, braken en bevingen zonder koorts. Onmiddellijke behandeling met intraveneuze medicatie is noodzakelijk.

Uitdroging

Een uitgedroogd lichaam heeft moeite met het reguleren van de temperatuur, wat kan leiden tot plotselinge koude rillingen zonder koorts. Uitdroging (dehydratie) gaat vaak gepaard met spierkrampen, hoofdpijn, donkere urine en misselijkheid. Het is belangrijk om veel water te drinken om het vochtverlies te herstellen. Ook elektrolytoplossingen zijn nuttig voor het herstellen van elektrolytenstoornissen.

Voeding en rillingen zonder koorts

Een gezonde, gevarieerde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde, gevarieerde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Voedingstekorten

Een slecht voedingspatroon met een tekort aan vitamine B12, vitamine B en andere essentiële voedingsstoffen kan leiden tot rillingen, onverwachte koude, uitputting, duizeligheid en gewichtsverlies. Een goede en gevarieerde voeding met veel (groene) groenten en fruit is belangrijk voor de behandeling van ondervoeding. Ook vlees, zuivelproducten, eieren, zalm en kabeljauw zijn goede bronnen van voedingsstoffen voor het herstellen van het vitamine B12-gehalte.

Voedselvergiftiging

Slecht verwerkt, gekookt of gebakken voedsel kan leiden tot voedselvergiftiging. (Oncontroleerbare) rillingen zonder koorts komen voor bij voedselvergiftiging. Soms zijn de rillingen zo ernstig dat patiënten stotteren in plaats van normaal te spreken. Andere symptomen zijn braken, diarree en buikkrampen. De aandoening verdwijnt meestal binnen ongeveer een week. Het is belangrijk om veel water te drinken en elektrolytoplossingen te gebruiken om het verlies van elektrolyten en vocht door diarree te compenseren.

Andere oorzaken van rillingen zonder koorts

Er zijn meerdere andere oorzaken van rillingen zonder koorts:
  • Hormonale schommelingen: Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menopauze of menstruatie, kunnen soms rillingen veroorzaken zonder koorts.
  • Auto-immuunziekten: Ziekten zoals lupus of multiple sclerose kunnen ook rillingen veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen het zenuwstelsel aantasten, wat kan leiden tot onverklaarbare rillingen.
  • Bloeddrukproblemen: Lage bloeddruk (hypotensie) kan leiden tot rillingen, vooral als het gepaard gaat met duizeligheid of flauwvallen.
  • Hypoglykemie (suikertekort): Lage bloedsuikerspiegels kunnen rillingen veroorzaken, vooral bij mensen met diabetes die hun bloedsuiker niet goed onder controle hebben.
  • Bloedverlies: Bij aanzienlijke bloedingen, zoals bij een zwaar trauma of interne bloedingen, kan het lichaam rillingen ervaren als een reactie op het bloedverlies.
  • Schildklierproblemen: Zowel hypothyreoïdie (onderactieve schildklier) als hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) kunnen bijdragen aan symptomen zoals rillingen, hoewel dit vaak gepaard gaat met andere symptomen van schildklierdisfunctie.
  • Psychiatrische aandoeningen: Niet alleen angststoornissen, maar ook andere psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie kunnen soms gepaard gaan met rillingen.
  • Fysieke of emotionele stress: Hoge niveaus van stress kunnen leiden tot lichamelijke reacties zoals rillingen, zelfs zonder koorts.
  • Koude omgeving: Het lichaam kan rillingen ervaren door blootstelling aan extreme kou, wat niet altijd gepaard hoeft te gaan met koorts.
  • Intoxicatie of vergiftiging: Het inademen van bepaalde toxische stoffen of blootstelling aan giftige chemicaliën kan leiden tot rillingen als symptoom.
  • Dehydratie: Ernstige uitdroging kan het lichaam onder druk zetten en leiden tot rillingen.
  • Bijnieraandoeningen: Problemen met de bijnieren, zoals de ziekte van Addison of het Cushing-syndroom, kunnen ook leiden tot rillingen als gevolg van hormonale disbalans.
  • Restless Legs Syndrome (RLS): Mensen met RLS ervaren vaak een oncontroleerbare drang om hun benen te bewegen, wat kan leiden tot rillingen of een gevoel van onrust in de benen.
  • Medische behandelingen: Behandelingen zoals chemotherapie kunnen bijwerkingen hebben die rillingen zonder koorts omvatten.

Het is belangrijk om te overleggen met een professionele zorgverlener als rillingen zonder koorts aanhouden of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen. Een arts kan helpen om de onderliggende oorzaak te identificeren en een geschikte behandeling voor te stellen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koorts bij volwassenenKoorts bij volwassenenBij koorts is je lichaamstemperatuur gelijk of hoger dan 38 graden, rectaal gemeten. Andere manieren van de temperatuur…
Gezondheid: KoortsGezondheid: KoortsSoms kunnen mensen nogal spastisch doen als het gaat om het hebben van “koorts”. Maar koorts is een heel normale reactie…
Het nut van koortsHet nut van koortsKoorts hebben hoort bij ziek zijn. Waarom de mens eigenlijk koorts krijgt, is voor velen een raadsel. Koorts is ontzette…
Last van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tipsLast van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tipsKoude rillingen is een fenomeen waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Het gaat om een gevoel dat ook beschreve…

Pijn aan navel: oorzaken van pijnlijke navel of navelpijnPijn aan navel: oorzaken van pijnlijke navel of navelpijnEen pijnlijke navel of pijn in het navelgebied kent meerdere mogelijke oorzaken. Soms komt navelpijn door een ernstige a…
Testikelpijn: Pijn in één of beide zaadballen (teelballen)Testikelpijn: Pijn in één of beide zaadballen (teelballen)Testikelpijn is overal in het scrotum of de testikels voelbaar. Soms start de pijn in de zaadballen zelf, maar soms tree…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 6 maart 2018:
  • 7 Causes for Chills Without Fever and Tips for Treatment, https://www.healthline.com/health/chills-without-fever
  • 7 Conditions That Might Cause Chills With No Fever, https://healdove.com/disease-illness/Chills-without-Fever-are-Caused-by-Different-Conditions
  • Chills Without Fever are Caused by Different Conditions, http://www.healthydietbase.com/chills-without-fever-are-caused-by-different-conditions/
  • Chills without fever what are the possible causes What to do, http://iner-en.curing.in.ua/diseases/28810-chills-without-fever-what-are-the-possible-causes.html
  • Chills without Fever, http://healthylifemed.com/chills-without-fever/
  • Chills without fever, https://www.buzzle.com/articles/chills-without-fever.html
  • Chills without fever, https://www.ihealthblogger.com/chills-without-fever-causes-and-treatment/
  • Chills without Fever: The Most Common Causes and Treatments, https://www.healthyandnaturalworld.com/chills-without-fever/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Got Chills but Not Running a Temperature, Why?, http://www.medguidance.com/thread/Chills-Without-Fever.html
  • How to treat chills without fever, http://basicfirstaid.ca/how-to-treat-chills-without-fever/
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.