Basofilie: Verhoogd aantal basofielen in het bloed

Basofilie: Verhoogd aantal basofielen in het bloed Het beenmerg speelt een cruciale rol in de productie van alle typen bloedcellen, namelijk witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Onder de verschillende soorten witte bloedcellen bevinden zich de basofielen, die slechts een klein percentage van de totale celpopulatie uitmaken (minder dan 3%). Deze cellen zijn betrokken bij de genezing van wonden en spelen een rol in het immuunsysteem door indringers aan te vallen en het lichaam te beschermen tegen ziekten. Basofilie verwijst naar een abnormaal hoge concentratie van basofielen in het bloed. Deze aandoening duidt vaak op onderliggende medische problemen en komt zelden voor zonder een duidelijke oorzaak. De symptomen, behandelingen en vooruitzichten bij basofilie kunnen sterk variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Oorzaken van basofilie

Allergieën

Allergieën, zoals allergische rhinitis (hooikoorts), allergische reacties op voedingsmiddelen (voedselallergie) en medicijnen, kunnen leiden tot basofilie. De ernst van basofilie correleert vaak met de ernst van de allergische reactie.

Symptomen van allergische reacties zijn onder andere:

Om allergische reacties te behandelen, is het cruciaal om het allergeen te identificeren en, indien mogelijk, te vermijden. Medicijnen zoals antihistaminica, hydrocortisoncrème en corticosteroïden kunnen helpen. In het geval van een ernstige allergische reactie, zoals anafylaxie, is een spoedbehandeling met epinefrine noodzakelijk.

Endocriene aandoeningen

Endocriene stoornissen, zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en hypothyreoïdie (trage schildklierwerking), kunnen bij sommige patiënten de basofielen verhogen.

Diabetes mellitus
Diabetes mellitus wordt gekenmerkt door abnormaal hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie), met symptomen zoals dorst, wazig zicht, jeukende voeten, hikken en zwakte. Behandeling bestaat uit medicatie, dieetveranderingen, verhoogde waterinname, en het aanpakken van stress en onderliggende ziekten.

Hypothyreoïdie
Patiënten met hypothyreoïdie (trage schildklierwerking) kunnen symptomen ervaren zoals spierpijn, constipatie, onbedoelde gewichtstoename en gewrichtsstijfheid. Behandeling omvat vaak medicatie en levensstijlaanpassingen.

Hoofdpijn kan optreden bij een tekort aan ijzer in het bloed / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn kan optreden bij een tekort aan ijzer in het bloed / Bron: Geralt, Pixabay

IJzertekort

Een tekort aan ijzer (ferriprieve anemie) kan ook leiden tot basofilie. Symptomen van ijzertekort zijn onder andere aanhoudende vermoeidheid, zwakte en hoofdpijn. Als ijzertekort de oorzaak van basofilie is, kunnen ijzersupplementen nuttig zijn.

Infecties

Infecties kunnen een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken, wat kan bijdragen aan basofilie. Hoewel basofilie zelden direct door een acute infectie wordt veroorzaakt, kunnen bepaalde infecties zoals influenza (griep), pokken, waterpokken en tuberculose (bacteriële infectie met longproblemen) de kans op basofilie verhogen. Symptomen van infecties omvatten koorts, vermoeidheid en algemene malaise naast de specifieke symptomen van de infectie. Bacteriële infecties die basofilie veroorzaken, worden vaak behandeld met antibiotica. Rust en voldoende vochtinname zijn ook belangrijk.

Lymfoom

Een Hodgkin-lymfoom, een type lymfoom, is een vorm van kanker waarbij de lymfocyten drastisch toenemen. Dit type lymfoom tast de lymfeweefsels aan en kan leiden tot een verhoogd aantal basofielen. Kenmerken van een Hodgkin-lymfoom zijn onder andere vergrote lymfeklieren, koorts en vermoeidheid. Behandelopties zijn radiotherapie en/of chemotherapie.

Patiënten met myeloproliferatieve aandoeningen ervaren vaak blauwe plekken en bloedingen / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Patiënten met myeloproliferatieve aandoeningen ervaren vaak blauwe plekken en bloedingen / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Myeloproliferatieve aandoeningen

Bij myeloproliferatieve aandoeningen produceert het beenmerg overmatig veel bloedcellen, inclusief basofielen. Enkele aandoeningen die mogelijk basofilie veroorzaken zijn:

Symptomen van myeloproliferatieve aandoeningen kunnen omvatten:

De behandeling van myeloproliferatieve aandoeningen is vaak individueel afgestemd en kan bestaan uit (een combinatie van) chemotherapie, een splenectomie (verwijdering van de milt), een stamceltransplantatie en radiotherapie.

Ontstekingsaandoeningen

Chronische ontstekingsaandoeningen verhogen het risico op basofilie. Voorbeelden zijn:

Algemene symptomen van ontstekingsaandoeningen zijn:
  • gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten
  • lichte koorts
  • spierpijn
  • vermoeidheid
  • zwelling

De behandeling omvat vaak immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken) en ontstekingsremmende medicijnen.

Symptomen

Een verhoogd aantal basofielen kan naast de symptomen die voortkomen uit de onderliggende oorzaak, ook niet-specifieke symptomen veroorzaken zoals:

De symptomen variëren afhankelijk van de oorzaak van de basofilie. Patiënten met aanhoudende onverklaarde symptomen dienen contact op te nemen met hun arts.

Een bloedonderzoek is nodig om basofilie te diagnosticeren / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig om basofilie te diagnosticeren / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek is essentieel voor het opsporen van basofilie. De aandoening wordt vaak ontdekt tijdens een volledige differentiële telling van de bloedcellen. Bij een verhoogd aantal basofielen worden vaak aanvullende onderzoeken uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen. Deze kunnen omvatten:

Prognose van basofilie

De vooruitzichten voor patiënten met basofilie hangen af van de onderliggende oorzaak. Milde infecties kunnen vaak verdwijnen met rust, voldoende vochtinname en mogelijk medicatie. Ontstekingsziekten en allergieën zijn vaak chronische aandoeningen, maar de symptomen kunnen beheerd worden met medicatie en aanpassingen in levensstijl. Voor patiënten met basofilie door ernstige ziekten, zoals myeloproliferatieve aandoeningen, wordt een individueel behandelplan opgesteld met informatie over de vooruitzichten.

Complicaties van Verhoogde basofielen

Een verhoogd aantal basofielen zelf leidt doorgaans niet tot complicaties, maar de onderliggende oorzaken van basofilie kunnen ernstige en mogelijk levensbedreigende complicaties met zich meebrengen. Deze kunnen omvatten: een vergrote milt (splenomegalie), frequente infecties en ernstige bloedingen.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basofilie: symptomen en oorzaken te hoog aantal basofielenBasofilie: symptomen en oorzaken te hoog aantal basofielenBasofilie duidt op een toename van het aantal basofielen, een bepaald type witte bloedcellen, in het bloed. Basofielen o…
Leukocyt en aandoeningenLeukocyt en aandoeningenEen witte bloedcel wordt een leukocyt genoemd. Ze spelen een rol in het afweersysteem van het lichaam. Wanneer er een st…
Verhoogde leukocyten (witte bloedcellen) in urine: OorzakenVerhoogde leukocyten (witte bloedcellen) in urine: OorzakenLeukocyten, ook wel witte bloedcellen genoemd, zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Ze bestrijden infect…
Witte bloedcellen in urine: oorzaken en symptomen leukocytenWitte bloedcellen in urine: oorzaken en symptomen leukocytenWitte bloedcellen in de urine of leukocyten in de urine wijzen vaak op een urineweginfectie. Witte bloedcellen in de uri…

Arsenicumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan arseenArsenicumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan arseenArseen is een natuurlijke semi-metaalachtige chemische stof die zich wereldwijd in het grondwater bevindt. Een overmatig…
Pijn in de bil: symptomen en oorzaken van pijnlijke billenPijn in de bil: symptomen en oorzaken van pijnlijke billenPijn in de bil of billen is een vervelende klacht. Veel aandoeningen en ziekten kunnen pijn in de bil veroorzaken. Oorza…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 15 maart 2018:
  • Basophilia, http://www.cancertherapyadvisor.com/hospital-medicine/basophilia/article/601333/
  • Causes and Symptoms of Basophilia, https://healthhearty.com/causes-symptoms-of-basophilia
  • CAUSES ASSOCIATED WITH BASOPHILIA, http://www.sureviagra.com/causes-associated-with-basophilia.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What is Basophilia, Know its Causes, Symptoms, Treatment, https://www.epainassist.com/blood-diseases/what-is-basophilia
  • What is basophilia? Causes and symptoms, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321184.php
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.