Basofilie: Verhoogd aantal basofielen in het bloed

Basofilie: Verhoogd aantal basofielen in het bloed Het beenmerg produceert alle typen bloedcellen: witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Basofielen zijn een type witte bloedcellen die een minimale hoeveelheid (minder dan 3%) celpopulatie van het lichaam uitmaken. Dit type bloedcellen helpt bij de genezing van wonden en onderhoudt het immuunsysteem. Ze vallen indringers aan om het lichaam te beschermen tegen ziekten. Basofilie is een toestand waarbij in het bloed overmatig veel basofielen aanwezig zijn. Basofilie duidt veelal op andere onderliggende medische problemen en komt zelden zonder onderliggende oorzaak tot stand. De symptomen, behandelingen en vooruitzichten voor basofilie zijn erg verschillend en hangen volledig af van de oorzaak.

Oorzaken en symptomen van basofilie

Allergieën

Allergieën zoals allergische rhinitis (hooikoorts), allergische reacties op voedingsmiddelen (voedselallergie) en allergische reacties op medicijnen veroorzaken mogelijk basofilie. Meestal bepaalt de ernst van de allergische reactie ook hoe ernstig basofilie is; deze correleren namelijk.

Bekende symptomen van een allergische reactie zijn:

Het is voor de patiënt belangrijk om het allergeen (uitlokkende stof van de allergische reactie) te identificeren en dit indien mogelijk te vermijden. Daarnaast zijn medicijnen beschikbaar zoals antihistaminica, hydrocortisoncrème en corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers). Treedt een ernstige allergische reactie op, dan is sprake van anafylaxie. Een spoedbehandeling met epinefrine is dan vereist.

Endocriene aandoeningen

Endocriene stoornissen zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en hypothyreoïdie (vertraagde schildklierwerking) verhogen bij een aantal patiënten eveneens de basofielen in het bloed.

Suikerziekte
Diabetes mellitus kenmerkt zich door abnormaal hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) met bijvoorbeeld symptomen van dorst, een wazig gezichtsvermogen, jeukende voeten, hikken en zwakte. De behandeling bestaat uit medicatie, voedingsaanpassingen, meer water drinken en onderliggende stress en ziekten behandelen.

Trage werking van schildklier
Patiënten met een trage werking van de schildklier (hypothyreoïdie) ervaren onder andere spierpijn, constipatie, een onbedoelde gewichtstoename en gewrichtsstijfheid. Medicijnen en wijzigingen in de levensstijl zijn nodig.

Hoofdpijn komt voor bij een tekort aan ijzer in het bloed / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn komt voor bij een tekort aan ijzer in het bloed / Bron: Geralt, Pixabay

IJzertekort

Patiënten met ferriprieve anemie (tekort aan ijzer in het bloed) ervaren mogelijk ook basofilie. Aanhoudende vermoeidheid, zwakte en hoofdpijn zijn enkele symptomen van een ijzertekort. Als bloedarmoede door ijzertekort de oorzaak is van basofilie, neemt de patiënt ijzersupplementen.

Infecties

Infecties veroorzaken vaak een ontstekingsreactie in het lichaam, waardoor de kans groter is dat een patiënt basofilie ontwikkelt. Het gebeurt echter zelden dat een patiënt basofilie ontwikkelt als gevolg van een acute infectie. Bepaalde infecties, waaronder influenza (griep), pokken, waterpokken (infectie met algemene symptomen en huiduitslag) en tuberculose (bacteriële infectie met longproblemen), verhogen wel de kans op basofilie, Koorts, vermoeidheid en een algemeen ziek gevoel komen voor bij infectieziekten naast de typische kenmerken van de infectie. Bacteriële infecties die basofilie veroorzaken, vereisen een behandeling via antibiotica. Rust nemen en voldoende vocht drinken zijn andere nuttige tips.

Lymfoom

Een Hodgkin-lymfoom, een vorm van een lymfoom, is een soort kanker waarbij de lymfocyten drastisch stijgen. Lymfocyten zijn een soort van witte bloedcellen. Het Hodgkin-lymfoom tast de lymfeweefsels aan en vergroot het lymfoïde weefsel. Hierdoor stijgen de witte bloedcellen dus ook de basofielen. Vergrote lymfeklieren, koorts en vermoeidheid zijn enkele kenmerkende symptomen. De behandeling van een Hodgkin-lymfoom bestaat uit radiotherapie en/of chemotherapie.

Patiënten met een myeloprofileratieve aandoening krijgen sneller te maken met blauwe plekken en bloedingen / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Patiënten met een myeloprofileratieve aandoening krijgen sneller te maken met blauwe plekken en bloedingen / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Myeloproliferatieve aandoeningen

Bij myeloproliferatieve aandoeningen produceert het beenmerg overmatig veel verschillende soorten bloedcellen waaronder basofielen. Volgende myeloproliferatieve aandoeningen veroorzaken mogelijk basofilie:

De symptomen zijn afhankelijk van de precieze myeloproliferatieve aandoening maar bestaan vooral uit:

De behandeling van een myeloproliferatieve aandoening is zeer individueel gericht en bestaat meestal uit (een combinatie van) chemotherapie, een splenectomie (operatie om de milt te verwijderen), een stamceltransplantatie en radiotherapie.

Ontstekingsaandoeningen

Een patiënt met een ontstekingsaandoening heeft een chronische ontsteking. Deze patiënten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van basofilie.

Voorbeelden van ontstekingsaandoeningen zijn:

Algemene symptomen die hierbij tot uiting komen zijn bijvoorbeeld:
 • gevoelloosheid en tintelingen in de handen en voeten
 • lichte koorts
 • spierpijn
 • vermoeidheid
 • zwelling

Meestal zet de arts immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken) en ontstekingsremmende medicijnen in.

Symptomen

Een abnormaal hoge hoeveelheid basofielen veroorzaakt naast de symptomen die toe te schrijven zijn aan de onderliggende oorzaak, ook diverse niet-specifieke symptomen zoals:

De symptomen van de onderliggende oorzaken van basofilie zijn voor iedereen echter verschillend. Patiënten met onverklaarde symptomen die na verloop van tijd niet verdwijnen, nemen best contact op met de arts.

Een bloedonderzoek is vereist / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is vereist / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek is nodig om basofilie op te sporen. De arts bemerkt de aandoening tijdens een volledige differentiële telling van de bloedcellen. Wanneer hoge aantal basofielen in het bloed aanwezig zijn, voert de arts nog bijkomende onderzoeken uit op basis van de aanwezige symptomen van de patiënt. Op basis van de bijkomende onderzoeken is de arts in staat om de oorzaak te achterhalen van basofilie. Aanvullende onderzoeken zijn:

Prognose van verhoging van soort witte bloedcellen

De vooruitzichten voor patiënten met basofilie zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Milde infecties verdwijnen veelal met rust, een voldoende vochtinname en eventueel een medicamenteuze behandeling. Ontstekingsziekten en allergieën zijn vaak levenslange aandoeningen waarvan de symptomen wel te behandelen zijn dankzij medicatie en aanpassingen in de levensstijl. Patiënten met basofilie veroorzaakt door een ernstige ziekte, zoals een myeloproliferatieve aandoening, krijgen een persoonlijk behandelplan met informatie omtrent de vooruitzichten.

Complicaties van verhoogd aantal basofielen in het bloed

Een verhoogd aantal basofielen in het bloed veroorzaakt geen complicaties, maar de onderliggende oorzaken van basofilie leiden mogelijk wel tot potentieel ernstige tot zelfs levensbedreigende complicaties zoals een vergrote milt (splenomegalie), frequente infecties en zware bloedingen.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basofilie: symptomen en oorzaken te hoog aantal basofielenBasofilie: symptomen en oorzaken te hoog aantal basofielenBasofilie duidt op een toename van het aantal basofielen, een bepaald type witte bloedcellen, in het bloed. Basofielen o…
Leukocyt en aandoeningenLeukocyt en aandoeningenEen witte bloedcel wordt een leukocyt genoemd. Ze spelen een rol in het afweersysteem van het lichaam. Wanneer er een st…
Witte bloedcellen in urine: oorzaken en symptomen leukocytenWitte bloedcellen in urine: oorzaken en symptomen leukocytenWitte bloedcellen in de urine of leukocyten in de urine wijzen vaak op een urineweginfectie. Witte bloedcellen in de uri…
Tekort aan witte bloedlichaampjesTekort aan witte bloedlichaampjesTekort aan witte bloedlichaampjes oftewel bloedcellen. Een wit bloedlichaampje wordt ook wel een leukocyt genoemd. Norma…

Arsenicumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan arseenArsenicumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan arseenArseen is een natuurlijke semi-metaalachtige chemische stof die zich wereldwijd in het grondwater bevindt. Een overmatig…
Pijn in de bil: symptomen en oorzaken van pijnlijke billenPijn in de bil: symptomen en oorzaken van pijnlijke billenPijn in de bil of billen is een vervelende klacht. Veel aandoeningen en ziekten kunnen pijn in de bil veroorzaken. Oorza…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 15 maart 2018:
 • Basophilia, http://www.cancertherapyadvisor.com/hospital-medicine/basophilia/article/601333/
 • Causes and Symptoms of Basophilia, https://healthhearty.com/causes-symptoms-of-basophilia
 • CAUSES ASSOCIATED WITH BASOPHILIA, http://www.sureviagra.com/causes-associated-with-basophilia.html
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What is Basophilia, Know its Causes, Symptoms, Treatment, https://www.epainassist.com/blood-diseases/what-is-basophilia
 • What is basophilia? Causes and symptoms, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321184.php
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.