Penisbreuk: symptomen, oorzaken & behandeling gebroken penis

Penisbreuk: symptomen, oorzaken & behandeling gebroken penis Een penisbreuk of penisfractuur is een gebroken penis. Een penisbreuk is een zeldzame verwonding die kan optreden tijdens geslachtsgemeenschap en het betreft een scheur in de wand van een van de zwellichamen in de penis. Symptomen van een penisbreuk zijn een knallend of krakend geluid, hevige pijn, zwelling, onmiddellijk verlies van erectie en bloeduitstortingen van verschillende grootte. Een penisbreuk is niet hetzelfde als een breuk in een bot of botbreuk. In plaats daarvan is het een breuk in de tunica albuginea en soms is ook het corpus cavernosum, een zwellichaam waarvan er twee deel uitmaken van de penis bij de mens, erbij betrokken. Ongecontroleerde vaginale geslachtsgemeenschap en agressieve masturbatie zijn de meest voorkomende oorzaken van een penisbreuk. Een penisbreuk is een medisch noodgeval, en een chirurgische spoedreparatie is de gebruikelijke behandeling.

Wat is een penisbreuk?

Een penisbreuk is een breuk in de tunica albuginea, een bindweefsellaag die de zwellichamen stevigheid geven. En soms zijn ook één of beide zwellichamen (corpora cavernosa) betrokken. Een penisbreuk is een medisch noodgeval. Bij een gebroken penis moet je zo snel mogelijk naar een ziekenhuis gaan voor diagnose en behandeling. Snelle behandeling kan blijvende schade waardonder seksuele en urinaire problemen helpen voorkomen.

Symptomen van een penisbreuk

Als je een flinke klap krijgt tegen de penis, kan de penis pijnlijk of gekneusd zijn. Een penisbreuk is echter een ernstiger letsel. De volgende symptomen kunnen wijzen op een penisbreuk:
 • hoorbaar ploppend of knallend geluid
 • plotseling verlies van je erectie
 • ernstige pijn (penispijn)
 • donkere blauwe plekken rond de breuk
 • gebogen penis
 • bloed dat uit de penis leuk
 • moeilijk plassen of pijn bij het plassen

Oorzaken van een gebroken penis

Een penisbreuk treedt op wanneer door een plotselinge trauma of verbuiging van de penis de tunica albuginea breekt. De zwellichamen onder de tunica albuginea kunnen ook scheuren. Deze zwellichamen zijn van sponsachtig weefsel en vullen zich normaal gesproken met bloed als je seksueel opgewonden raakt, waardoor er een erectie ontstaat. Een fractuur kan ook de urethra of plasbuis beschadigen.

Veel voorkomende oorzaken van een penisbreuk zijn:
 • krachtige buiging van de penis tijdens (vaak onstuimige en ongecontroleerde) geslachtsgemeenschap
 • een harde slag op de penis in geërecteerde toestand tijdens een val, een auto-ongeluk of een ander ongeluk
 • heftige en ongecontroleerde masturbatie

De meest voorkomende oorzaak van een penisbreuk bij seksueel actieve mannen is trauma die wordt opgelopen tijdens vaginale geslachtsgemeenschap.

Risicofactoren

Geslachtsgemeenschap

Een onderzoek van 2014 in Brazilië toonde aan dat geslachtsgemeenschap, waarbij de vrouw een dominante positie inneemt en bovenop de man zit, het grootste risico op een penisbreuk met zich meebrengt, terwijl de missionarishouding waarbij de vrouw op haar rug ligt en de man bovenop haar, met de hoofden aan dezelfde kant, als de veiligste wordt beschouwd. Het onderzoek veronderstelde dat wanneer een vrouw bovenop zit, zij gewoonlijk de bewegingen bestuurt en haar gehele lichaamsgewicht op de stijve penis terechtkomt. Ze kan de beweging niet onderbreken als de penis een verkeerd uitgelijnde penetratie heeft. Omgekeerd, wanneer de man de bewegingen stuurt en controleert, heeft hij betere kansen om de penetratie-impulsen te beëindigen als reactie op pijn, waardoor de schade beperkt blijft.[1]

Penis kraken

Mannen in bepaalde culturen in het Midden-Oosten beoefenen taqaandan of het kraken van de penis. Dit omvat het vastgrijpen van de schacht van een geërecteerde penis en het buigen van de bovenkant totdat je een hoorbaar klikgeluid hoort. Mannen doen dit om verschillende redenen, zoals:
 • een ongewenste erectie te beëindigen
 • proberen hun penis te vergroten of recht te trekken
 • uit gewoonte, zoals het kraken van je knokkels

Arts inschakelen

Als je een penisbreuk vermoedt, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Als het niet wordt behandeld, kan een breuk de penis permanent beschadigen. Een gebroken penis kan ook leiden tot erectieproblemen (erectiestoornissen).

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Een arts kan bevestigen dat er sprake is van een penisbreuk op basis van een vraaggesprek over je klachten en de omstandigheden waarin de klachten zijn ontstaan, en lichamelijk onderzoek.

Beeldvormend onderzoek

Mogelijk laat de arts daarna beeldvormend onderzoek uitvoeren, zoals:
 • Een speciale röntgenfoto, de zogenaamde dynamische cavernosografie, waarvoor een speciale kleurstof in de bloedvaten van de penis moet worden geïnjecteerd en waarmee de veneuze afvoer van de penis kan worden onderzocht en eventuele cavernoveneuze lekkage zichtbaar kan owrden gemaakt.
 • Een echografie van de penis, waarbij de interne structuur van de penis wordt afgebeeld met geluidsgolven.
 • MRI-scan om gedetailleerde beelden te maken van de binnenkant van de penis.

Behandeling van een penisbreuk

Een penisbreuk vereist meestal een operatie. De chirurg hecht de scheur in de tunica albuginea en corpus cavernosum. De belangrijkste doelen van de behandeling zijn het herstellen of behouden van je vermogen om erecties te hebben en om de plasfunctie te behouden.

Herstel

Na de operatie blijf je meestal gedurende één tot drie dagen in het ziekenhuis. De arts zal pijnmedicatie en antibiotica voorschrijven.
Na de operatie duurt het enkele maanden voordat de fractuur volledig is hersteld en genezen. De arts controleert of het herstel goed verloopt. Je mag gedurende ten minste een maand na de operatie geen geslachtsgemeenschap hebben.

Prognose

Niet-chirurgische behandeling leidt in 10-50% van de gevallen tot complicaties, waaronder erectiestoornissen, permanente kromstand van de penis, beschadiging van de urethra en pijn tijdens geslachtsgemeenschap, terwijl operatief behandelde patiënten een complicatiegraad van 11% ervaren.

Preventie

Er zijn sommige seksstandjes die een beetje riskanter lijken te zijn voor je penis, zoals doe waarbij de vrouw bovenop de man zit. Het missionarisstandje is het meest veilig. Verminder het risico door ervoor te zorgen dat je penis volledig rechtop staat voordat je penetreert. Als je dat niet doet, heeft je penis meer kans op torsie of draaiing, wat het risico op een penisfractuur zou kunnen verhogen.

Noot:
 1. Leonardo O. Reis, Marcelo Cartapatti, Rafael Marmiroli, Eduardo Jeronimo de Oliveira Júnior, Ricardo Destro Saade, and Adriano Fregonesi. Mechanisms Predisposing Penile Fracture and Long-Term Outcomes on Erectile and Voiding Functions. Advances in Urology. 2014: 14. doi:10.1155/2014/768158
© 2018 - 2021 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwonding van de penis: penisbreuk, penisamputatie, letselVerwonding van de penis: penisbreuk, penisamputatie, letselDe penis kan op allerlei manieren verwond raken. Het mannelijke lid (penis) is het orgaan van de man voor het geslachtsv…
Pijn aan de penis: oorzaken van pijnlijke penis of penispijnPijn aan de penis: oorzaken van pijnlijke penis of penispijnPijn aan de penis of penispijn is een klacht die tot ongerustheid kan leiden. Pijn aan de penis is iets waar mannen norm…
Penis: aandoeningen, (pijn + jeuk) klachten en afwijkingenPenis: aandoeningen, (pijn + jeuk) klachten en afwijkingenPenis: pijn, jeuk, aandoeningen en afwijkingen. De genitaliën van de man zijn: penis (piemel), teelballen (zaadballen, t…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…

Gezwollen smaakpapillen: Oorzaken van zwelling papillenGezwollen smaakpapillen: Oorzaken van zwelling papillenSmaakpapillen zijn kleine zintuigen die zich als kleine ronde bultjes aan de achterkant van de tong bevinden. Dankzij de…
Urine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plasUrine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plasNiet alleen de kleur, consistentie en hoeveelheid van de urine wijzigt soms. Ook de geur van de plas is soms anders dan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/318566.php
 • https://www.healthline.com/health/mens-health/penile-fracture
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Penile_fracture
 • https://www.menshealth.com/health/a19536362/what-is-a-penile-fracture/
 • Leonardo O. Reis, Marcelo Cartapatti, Rafael Marmiroli, Eduardo Jeronimo de Oliveira Júnior, Ricardo Destro Saade, and Adriano Fregonesi. Mechanisms Predisposing Penile Fracture and Long-Term Outcomes on Erectile and Voiding Functions. Advances in Urology. 2014: 14. doi:10.1155/2014/768158
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/© james steidl
Tartuffel (2.976 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.