Pijn aan de penis: oorzaken van pijnlijke penis of penispijn

Pijn aan de penis: oorzaken van pijnlijke penis of penispijn Pijn aan de penis of penispijn is een klacht die tot ongerustheid kan leiden. Pijn aan de penis is iets waar mannen normaal gesproken niet over nadenken, totdat ze last krijgen van een pijnlijke penis. Als je penis pijnlijk is, kan kan je gaan panikeren, afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de pijn. Soms is het duidelijk waar de (hevige) pijn aan de penis vandaan komt, zoals bij een sportblessure. Maar het is niet altijd duidelijk waar penispijn door wordt veroorzaakt. Het is verstandig om bij pijn aan de penis altijd de huisarts te raadplegen, zodat vastgesteld kan worden wat de oorzaak is en welke behandeling nodig is. Blijf niet doorlopen met pijn aan je lid. Hierdoor kunnen de klachten verergeren en kan dit kan een behandeling bemoeilijken.

Klachten en symptomen van penispijn

Locatie van de pijn

Symptomen van pijn aan de penis kunnen variëren, afhankelijk van waar de pijn optreedt in de penis:
 • De basis van de penis, het inwendige gedeelte;
 • De corpora cavernosa (aan beide zijden van de penis bovenin) of het corpus spongiosum (aan de onderzijde rond de plasbuis);
 • In de glanspenis of eikel; of
 • In de buis die door de penis loopt en ​​sperma en urine vervoert, de urethra of plasbuis.

Pijn kan variëren

Pijn aan de penis kan zich langzaam ontwikkelen of acuut optreden. De pijn kan scherp, dof, of kloppend zijn. Het kan uren tot dagen duren, of slechts gedurende een paar tellen. Penispijn kan de normale activiteiten van een man, zoals geslachtsgemeenschap of plassen, verstoren. Voor andere mensen kan het slechts enige ongemak veroorzaken, waar ze verder weinig last van hebben.

Bijkomende symptomen

Penispijn kan gepaard gaan met andere symptomen. Raadpleeg je huisarts als een van de volgende symptomen optreden samen met een pijnlijke penis:

Wanneer direct medische hulp inschakelen?

Als je naast pijn aan de penis één van de volgende situaties of symptomen ervaart, schakel dan direct medische hulp in:
 • Een erectie die vier uur of langer duurt. Dit is een aandoening die bekend staat als priapisme en beschouwd wordt als een medische noodsituatie.
 • Als je een knallend of krakend geluid hoort tijdens een erectie of geslachtsgemeenschap.
 • Als je niet kunt plassen.
 • Een ongeval of sportblessure waarbij je penis, testikels en/of liesstreek is verwond.

Oorzaken van pijn aan de penis

Twee voor de hand liggende oorzaken van pijn aan de penis is sportletsel aan de penis en priaprisme, ofwel aanhoudende erectie. Er is echter een breed scala aan andere oorzaken van een pijnlijke penis die aandacht verdienen. Hieronder passeren ze de revue.

Trauma, blessure of ongeval

Pijn aan penis door een sportblessure

Trauma aan de penis is een zeldzame maar potentieel ernstige sportblessure. Hoewel een dergelijk trauma kan ontstaan door vele verschillende mechanismen, met inbegrip van valpartijen, botsingen, vechtpartijen, is de klinische presentatie bijna altijd hetzelfde, Het wordt gekenmerkt door pijn en zwelling. Bijna alle sportgerelateerde letsels aan de penis komen van stomp trauma, waarbij het scrotum veel vaker is geblesseerd dan de penis. De meeste verwondingen kunnen conservatief worden behandeld.

Penisbreuk (gebroken penis)

Een penisbreuk kun je oplopen tijdens een ongeval of tijdens de coïtus. Het betreft een scheur in de wand van een van de zwellichamen in de penis. Op het moment dat het gebeurt, hoor je een krakend geluid. Na het incident verschijnt een blauw-paarse zwelling, de erectie verdwijnt en de penis geeft een kromstand. Schakel bij een penisbreuk direct medische hulp in.

Hevige pijnlijke penis door priaprisme

Priapisme is een langdurige erectie van de penis. De aanhoudende erectie blijft uren aanhouden, is vaak pijnlijk en wordt niet veroorzaakt door seksuele stimulatie. Hoewel priapisme een zeldzame aandoening is, komt het vaak voor bij bepaalde groepen, zoals mensen met sikkelcelanemie. Snelle behandeling van priapisme is meestal nodig om weefselschade die zou kunnen leiden tot erectiestoornissen te voorkomen. Priapisme komt het meest voor bij mannen die in de 30 zijn.

Penispijn door ontstekingen en infecties

Urineweginfectie

Een urineweginfectie is een infectie in een deel van je urinewegen, bestaande uit de nieren, urineleiders, blaas en plasbuis. De meeste infecties hebben betrekking op de lagere urinewegen, de blaas en de plasbuis. Een urineweginfectie kan een waaier aan klachten veroorzaken. Eén van de (minder vaak voorkomende) klachten is pijn aan de penis.

Ontsteking van de plasbuis (urethritis)

Een plasbuisontsteking of urethritis duidt op een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinebuis. Dit geeft niet altijd klachten. Mannen kunnen last krijgen van een branderig gevoel tijdens het urineren; pus of witachtige, slijmerige afscheiding uit de penis; brandend gevoel of jeuk rond de opening van de penis; bloed in de urine of sperma.

Prostaatontsteking

Een prostaatontsteking of prostatitis is een zwelling en ontsteking van de prostaat, een klier ter grootte van een walnoot direct onder de blaas bij mannen. Prostatitis veroorzaakt vaak pijn bij het plassen. Ook heb je moeite met plassen. Andere symptomen zijn pijn in de lies, bekkengebied of genitaliën en soms ook griepachtige symptomen. Prostatitis treft mannen van elke leeftijd, maar wordt vaker gezien bij mannen van 50 of jonger. Als prostatitis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, dan volgt vaak behandeling met antibiotica.

Prostaatabces

Een niet tijdig of adequaat behandelde prostaatontsteking kan een abces in de prostaat veroorzaken, een zogeheten prostaatabces. Dit kan ook onder andere penispijn veroorzaken.

Ontsteking van de eikel (balanitis)

Balanitis is een goedaardige penisaandoening, waarbij de eikel en/of de binnenzijde van de voorhuid ontstoken is. Balanitis kan leiden tot roodheid en zwelling, afscheiding en pijn bij het plassen. Een eenvoudige lichamelijk onderzoek kan voldoende zijn voor het stellen van de diagnose. Slechte hygiëne, irriterende stoffen, infecties en andere huidaandoeningen zijn vaak voorkomende oorzaken. Behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit een combinatiecrème waarin zowel een corticosteroid als een antibioticum in aanwezig is.

Geïnfecteerde penisimplantaat

Penisimplantaten wordt ook wel penisprothese of erectieprothese genoemd. Een penisprothese kan een alternatief zijn voor mannen met erectieproblemen waarbij medicijnen niet werken. Normaal gesproken worden ze goed ontvangen door patiënten, maar soms kan er een infectie optreden, In dat geval moet het implantaat weer verwijderd worden.

Het rijden op een fiets, terreinwagen, paard, of motor

Bij bijvoorbeeld wielrenners die met enige regelmaat meer dan drie uur fietsen, komt vrij vaak een erectiestoornis voor. Dit is meestal tijdelijk en gaat gepaard met een gevoel van doofheid in de penis en scrotum.

Peniskanker

Peniskanker is kanker aan de penis. Infectie met het humaan papillomavirus (HPV) is ene belangrijke risicofactor. Symptomen van peniskanker is de vorming van een zweertje dat maar niet geneest, afscheiding en bloeden. Roodheid, irritatie, of een bultje op de penis, kunnen ook voorkomen.

Allergische reactie op wasmiddelen, zepen, of zaaddodende middelen

Een allergische reactie op wasmiddelen, zepen, of zaaddodende middelen (in bijvoorbeeld condooms) kan irritatie, pijn en ongemak veroorzaken aan de penis.

Een blaassteen van 14 mm / Bron: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een blaassteen van 14 mm / Bron: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Blaasstenen

Blaasstenen zijn harde, kleine samenklonteringen van chemische afvalstoffen in de blaas. Blaasstenen ontwikkelen wanneer de mineralen in geconcentreerde urine kristalliseren. Dit gebeurt vaak wanneer je niet volledig je blaas kan legen. Tekenen en symptomen kunnen variëren van ernstige buikpijn tot bloed in de urine. Soms veroorzaken blaasstenen geen symptomen. Kleine blaasstenen plas je vaak uit, maar bij grotere stenen kan een medische interventie nodig zijn. Onbehandeld kunnen blaasstenen leiden tot infecties en andere complicaties.

Insectenbeten of mensenbeten

Een insectenbeet op de penis of een beet van een mens in de penis, kan leiden tot pijn en andere klachten, zoals zwelling, roodheid en jeuk.

Pijn aan penis door een soa

Een soa zoals chlamydia, herpes genitalis, gonorroe en syfilis kan pijn aan de penis veroorzaken, naast een scala aan andere klachten.

Chlamydia

Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland. Deze infectie wordt gemakkelijk verspreid omdat het vaak geen symptomen veroorzaakt en zodoende zonder dat het weet kan worden doorgegeven aan seksuele partners. In feite verlopen ongeveer 75% van de infecties bij vrouwen en 50% bij mannen zonder symptomen. Symptomen bij mannen kunnen bestaan uit:
 • Kleine hoeveelheden heldere of troebele afscheiding vanaf de punt van de penis
 • Pijnlijk urineren
 • Branderigheid en jeuk rond de opening van de penis
 • Pijn en zwelling rond de testikels

Genitale herpes

Herpes genitalis of genitale herpes is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV). De meeste gevallen van genitale herpes worden veroorzaakt door infectie met het herpes simplex-virus type 2 (HSV-2). Herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) is vaker de oorzaak van koortslippen of koortsblaren, maar het kan ook een oorzaak zijn van genitale herpes. De meeste mensen met genitale herpes weten niet dat ze het hebben. Dat komt omdat het bij de meeste mensen geen of zeer milde symptomen veroorzaakt.

Gonorroe

Gonorroe is een soa die wat minder vaak voorkomt. Mannen kunnen gedurende enkele weken nergens last van hebben en sommige mannen ontwikkelen nooit symptomen. Doorgaans krijg je ongeveer een week na besmetting last van de eerste symptomen. Het eerste merkbare symptoom bij mannen is vaak een brandend of pijnlijk gevoel tijdens het plassen. Naarmate het vordert, kunnen andere symptomen optreden:
 • Vaak plassen of meer aandrang;
 • Een pusachtige afscheiding (of druppel) uit de penis (wit, geel, beige of groenig);
 • Zwelling of roodheid bij de opening van de penis;
 • Zwelling of pijn in de testikels.

Syfilis

Er zijn vier stadia van syfilis. Welke symptomen je hebt, hangt af van het stadium van de ziekte waarin je je bevindt. Maar de stadia kunnen elkaar overlappen en de symptomen ontwikkelen zich niet altijd in dezelfde volgorde.

Kromming van de penis (ziekte van Peyronie)

Bij de ziekte van Peyronie ontstaat er een verharding in de penis, als gevolg waarvan de penis bij een erectie een abnormale kromstand vertoont. Dit komt bij ongeveer 0,4% tot 9% van de mannen voor. Het wordt veroorzaakt door littekenweefsel, de zogenaamde plaque, dat zich vormt in de penis. Het zorgt ervoor dat de penis naar boven of opzij buigt als deze stijf is. De meeste mannen met de ziekte van Peyronie kunnen nog steeds seks hebben. Maar voor sommigen is het moeilijk of pijnlijk. Er zijn behandelingen, maar dit is niet altijd nodig, omdat de aandoening spontaan kan verdwijnen.

Pijn aan de penis door vernauwde voorhuid

Een te nauwe voorhuid of fimosis betekent dat de voorhuid niet over de eikel geschoven kan worden. Dit kan een pijnlijke erectie veroorzaken. Behandeling kan bestaan uit circumcisie (besnijdenis) of conservatieve behandeling met een corticosteroïd crème.

Artritis van de plasbuis (Reiter syndroom)

Reactieve artritis of het syndroom van Reiter is een gewrichtsontsteking die ontstaat als reactie op een infectie aan de urinewegen, darmen of geslachtsorganen. Je kunt hierbij onder meer last krijgen van een ontsteking van de plasbuis en de eikel, wat pijn bij het plassen en afscheiding uit de penis veroorzaakt.

Lichen sclerosus van de penis

Lichen sclerosus is een huidaandoening waarbij de huid dunner (atrophicus) of dikker (sclerosus) en daarnaast wit (lichen) en glanzend word. Het kan zich ook voordoen op de genitaliën. Deze chronische huidaandoening komt tien keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij lichen sclerosus van de penis zijn er witte vlekken op de penis aanwezig die meestal niet zweren en bloeden. Deze plekken kunnen jeuk (meest voorkomende symptoom) en soms pijn veroorzaken.

Genitale psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Psoriasis in de schaamstreek staat bekend als genitale psoriasis. Het kan op alle leeftijden voorkomen en zowel mannen, vrouwen als kinderen treffen. Uit de literatuur blijkt dat ongeveer de helft van de mensen met psoriasis ooit last heeft gehad van psoriasis in de schaamstreek. Vaak gaat het gepaard met lichte jeuk, matige jeuk of hevige jeuk, maar het kan ook pijn doen, in het bijzonder bij kloofjes en barstjes, of een branderig gevoel geven.

Ziekte van Mondor van de penis

De ziekte van Mondor is een zeldzame en zelfbeperkende aandoening waarbij je acuut te maken krijgt met een bloedklonter in de penis. De trombose doet zich voor in de dorsale ader van de penis. De eerste tekenen van de ziekte van Mondor zijn meestal fysiek. en bestaan uit:
 • Er is vaak een hard, touwachtig gevoel aan de oppervlakkige dorsale ader van de penis.
 • Er is vaak pijn rond de hardheid. Deze pijn kan episodisch zijn of een ononderbroken kloppende sensatie.
 • Pijn is vaak ernstiger tijdens een erectie.
 • De pijn kan zo ernstig zijn dat geslachtsgemeenschap niet mogelijk is.
 • Erytheem (roodheid) en oedeem kunnen op de penishuid worden waargenomen.
 • Sommige mensen voelen een uitzetting waar de trombose is.

Prostaatstenen

Prostaatstenen zijn stenen in de prostaat en komen vaak voor bij oudere mannen. Pijn is een relatief veel voorkomend probleem waar mannen over klagen als ze prostaatstenen hebben. De pijn kan gevoeld worden in de penis of perineum (perineale pijn). Dit is het gebied tussen het scrotum en de anus. Je kunt ook last krijgen van lage rugpijn bij prostaatstenen.

Medicatie ter behandeling van pijn aan de penis / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie ter behandeling van pijn aan de penis / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van pijn in de penis

De behandeling varieert afhankelijk van de aandoening of ziekte:
 • Er bestaan geen medicijnen tegen de ziekte van Peyronie en een operatieve ingreep wordt alleen gedaan als vrijen niet meer lukt.
 • Sommige soa's kunnen beestreden worden met antibiotica, waaronder chlamydia, gonorroe en syfilis. Antibiotica en antischimmelmiddelen kunnen ook balanitis behandelen. Urineweginfectie en prostaatontsteking worden vaak ook behandeld met antibiotica.
 • Antivirale medicijnen kunnen helpen bij het verminderen of verkorten van een herpesuitbraak.
 • Bij klachten van een te nauwe voorhuid kan de huisarts een crème voorschrijven om de voorhuid los te maken.
 • Een chirurg kan kankerachtige delen van de penis verwijderen. Behandeling voor peniskanker kan ook bestralingstherapie of chemotherapie omvatten.

Pijn in de penis voorkomen

Je kunt enkele stappen nemen om het risico op penispijn te verminderen, zoals condooms gebruiken als je seks hebt, seks vermijden met iemand die een soa heeft en seksuele partners vragen om ruige bewegingen te vermijden waarbij je penis gebogen wordt. Als je herhaalde infecties of andere problemen met je voorhuid hebt, kan het helpen om elke dag je voorhuid goed schoon te spoelen met handwarm water of je kunt een besnijdenis overwegen.

Prognose

Als je pijn in de penis ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk je huisarts. Vroegtijdige diagnose en behandeling van de onderliggende oorzaak geeft een betere prognose.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Pijnlijke gemeenschap bij mannenPijnlijke gemeenschap bij mannenPijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn on…
Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen bij de man (dyspareunie)Pijn tijdens het vrijen (ook wel dyspareunie genoemd) komt zowel bij de vrouw als bij de man voor. Pijn tijdens de seks…
Pijn tijdens het vrijenSeks is iets waarvan je samen wilt genieten. Niet iets waar je tegenop wil zien, omdat je pijn hebt tijdens het vrijen o…

Cushing-syndroom: Te veel cortisol in lichaamCushing-syndroom: Te veel cortisol in lichaamHet Cushing-syndroom is een aandoening die optreedt wanneer het lichaam langdurig is blootgesteld aan een te hoog cortis…
Pijn achter het oor: oorzaken van stekende of kloppende pijnPijn achter het oor: oorzaken van stekende of kloppende pijnPijn achter het oor kan bestaan uit stekende, scherpe of juist doffe, zeurende pijn. Ook kan het gaan om pijn die steeds…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • DoveMed. Lichen Sclerosus of Penis. https://www.dovemed.com/diseases-conditions/lichen-sclerosus-penis/ (ingezien op 15-4-2018)
 • Healthline. Gonorrhea. https://www.healthline.com/health/gonorrhea (ingezien op 15-4-2018)
 • Healthline. What Causes Pain in Penis? https://www.healthline.com/symptom/pain-in-penis (ingezien op 15-4-2018)
 • https://www.mdanderson.org/cancer-types/penile-cancer/penile-cancer-symptoms.html
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23522506
 • http://www.blaascontrole.nl/anatomie/spieren/index.htm
 • https://health.clevelandclinic.org/2014/09/why-you-may-be-having-pain-in-your-penis/
 • http://prostate.net/articles/penis-pain-symptoms-and-causes
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/priapism/home/ovc-20208946
 • http://my.clevelandclinic.org/health/articles/urinary-tract-infections
 • Mens-en-gezondheid. Prostaatstenen: oorzaken en behandeling van een prostaatsteen. https://mens-en-gezondheid.nl/home/aandoeningen/prostaatstenen-oorzaken-en-behandeling-van-een-prostaatsteen/ (ingezien op 6-1-2022)
 • Pegym. What is Penile Mondorís Disease? Penis Thrombosis. https://www.pegym.com/articles/penile-mondors-disease-penis-thrombosis (ingezien op 15-4-2018)
 • WebMD. Chlamydia. https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/chlamydia#1 (ingezien op 15-4-2018)
 • WebMD. Common Symptoms of Genital Herpes. https://www.webmd.com/genital-herpes/default.htm (ingezien op 15-4-2018)
 • Afbeelding bron 1: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.