Polsbrace gebruiken bij carpaletunnelsyndroom

Polsbrace gebruiken bij carpaletunnelsyndroom Klachten als gevolg van het carpaletunnelsyndroom kunnen verlicht worden door gebruik van een polsbrace of polsstabilisator. De klachten die ontstaan als gevolg van de beklemming van de middelste zenuw in de pols nemen af doordat de pols geïmmobiliseerd wordt. Dit kan met een speciale carpaletunnelsyndroom-brace, maar pijnverlichting kan ook bereikt worden door gebruik van een 'gewone' polsbrace die ook gebruikt wordt bij verstuikingen. Het dragen van een polsbrace bij klachten van het carpaletunnelsyndroom is een goede keuze in aanloop naar een operatieve ingreep of bij matige klachten waarbij in het geheel niet geopteerd wordt voor een operatie.

Gebruik van polsbrace bij carpaletunnelsyndroom


Over carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom (CTS) is een pijnlijke aandoening aan de pols en hand die veroorzaakt wordt doordat de middelste zenuw in de pols - de nervus medianus - bekneld zit. De betreffende zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm en passeert daarbij een opening in de handwortelbeentjes. Deze opening noemt men ook wel de carpale tunnel of calanis carpi. Bij mensen die lijden aan het carpaletunnelsyndroom raakt het weefsel in en rondom deze carpale tunnel gezwollen waardoor de nervus medianus beklemd raakt.

Van de aandoening worden verschillende spellingswijzen gehanteerd waaronder carpaal tunnel syndroom, carpaal tunnelsyndroom en carpale tunnelsyndroom.

Symptomen

Beknelling van de nervus medianus kan tot uiteenlopende klachten leiden. Patiënten kunnen onder meer last krijgen van de volgende symptomen:
  • Krachtverlies en moeite met de fijne motoriek in de handen
  • Een verminderd gevoel in de wijsvinger, middelvinger, duim en een gedeelte van de ringvinger (niet de pink)
  • Tintelingen in de handen en vingers
  • Neiging tot bewegen met de handen in een poging om de klachten te verminderen
  • Matige tot hevige pijnklachten
  • Uitstraling van de pijn naar de onderarm
  • 's Nachts wakker worden van de pijn

Diagnose

Wie zich met dergelijke klachten tot een arts wendt zal vaak onderzocht worden op het carpaletunnelsyndroom. Daarnaast zijn echter ook nog andere diagnoses mogelijk die tot dezelfde of hierop lijkende klachten leiden zoals een hernia, de ziekte van Dupuytren, RSI, lokale artritis of complex regionaal pijnsyndroom (Sudeckse dystrofie). Of daadwerkelijk sprake is van carpaletunnelsyndroom kan worden vastgesteld middels een elektromyogram (EMG), een onderzoekstechniek waarbij de elektrische activiteit van spieren en zenuwen wordt gemeten.

Behandeling

Of er een behandeling gestart wordt en zo ja welke is volledig afhankelijk van de omstandigheden. Hierin spelen onder meer de ernst van de klachten, de duur ervan en de arbeidsomstandigheden van de patiënt een rol. Zijn de klachten ernstig, lijken ze niet vanzelf over te gaan en beperkt het de patiënt tijdens zijn of haar werk dan wordt vaak voor een chirurgische ingreep gekozen. Het gaat dan om een Carpaal Tunnel Release (CTR), een operatietechniek waarbij de carpale tunnel over de gehele lengte wordt opengesneden om zo de beklemming van de zenuw op te heffen. Het gaat om een relatief simpele ingreep die vaak wordt uitgevoerd en die doorgaans niet langer dan twintig minuten in beslag neemt. Een verbetering van de klachten van 80 tot 95% is realistisch. Voor het volledige herstel staat drie tot twaalf maanden.

Gebruik van een polsbrace

Zoals gezegd wordt bij ernstige en langdurige klachten als gevolg van het carpaletunnelsyndroom vaak gekozen voor een operatieve ingreep. In de fase vanaf het ontstaan van de klachten tot het plaatsvinden van de ingreep wil je als patiënt de pijnklachten natuurlijk tot een minimum beperken. Bij pijn van de zenuw is gebruik van alleen pijnstillers daarbij vaak niet erg effectief. Veel mensen kiezen er daarom voor om daarnaast gebruik te maken van een speciale polsbrace of polsstabilisator die helpt bij het verlichten van de pijn.

Het doel van een dergelijk polsbrace of polsstabilisator is het immobiliseren van de pols om zo het polsgewricht te ontlasten en daarbij tevens te voorkomen dat de beknelde zenuw pijnprikkels doorgeeft. Er bestaan speciale polsbraces voor gebruik bij het carpaletunnelsyndroom. Deze hebben vaak een extra lange spalk, langer dan die in braces die gebruikt worden bij bijvoorbeeld een verstuikte of overbelaste pols. Er zijn echter ook mensen met het carpaletunnelsyndroom die merken dat ze ook gebaat zijn bij het gebruik van een 'gewone' verstelbare polsbrace. Het is vaak een kwestie van proberen wat bij jou het beste werkt en de meeste pijnverlichting geeft.

Een carpaletunnelsyndroom-brace is nadrukkelijk niet bedoeld om te dragen in de periode van herstel ná een operatieve ingreep. Het is dan belangrijk dat de pols de eerste dagen volledig geïmmobiliseerd blijft door het dragen van het drukverband dat in het ziekenhuis is aangelegd. Is het drukverband eenmaal verwijderd dan is het belangrijk om de pols, hand en vingers weer te gaan bewegen, doch niet te belasten. Hierbij dienen altijd de instructies van de arts opgevolgd te worden.

Verkrijgbaarheid polsbraces specifiek voor carpaletunnelsyndroom

Er bestaan verschillende typen polsbraces die gebruikt kunnen worden om de pijnklachten van het carpaletunnelsyndroom te verlichten. Zo bestaan er speciale carpaletunnelsyndroom-braces en stabilisatoren van onder meer de merken Bauerfeind, Mueller Sports Medicine, Durastrong, i12Cover en Super Ortho. 'Gewone' polsbraces met een spalk en een hoog draagcomfort zijn daarnaast onder meer verkrijgbaar van de merken McDavid, Novamed, Aidapt en Thuasne. Dergelijke polsbraces en stabilisatoren zijn verkrijgbaar bij diverse webshops en winkels voor medische hulpmiddelen.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Carpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingCarpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingAls het kanaal waar de zenuwen en buig pezen doorheen lopen in de pols gezwollen raakt, en daardoor klachten veroorzaakt…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Carpale tunnelsyndroomCarpale tunnelsyndroomWanneer men last heeft van de hand en pols, is meestal de aandoening carpale tunnelsyndroom aan de orde. Dit kenmerkt zi…

Melatonine (hormoon): Indicatie, bijwerkingen en prognoseMelatonine (hormoon): Indicatie, bijwerkingen en prognoseDe pijnappelklier in de hersenen produceert vooral ’s avonds en ‘s nachts het hormoon melatonine als reactie op minder l…
Pudendale neuralgie: Pijn aan geslachtsorganen en perineumPudendale neuralgie: Pijn aan geslachtsorganen en perineumPudendale neuralgie is een aandoening waarbij een patiënt pijn, ongemak of gevoelloosheid ervaart in het bekkengebied of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BruceBlaus / Blausen.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • https://www.nvvn.org/patienteninfo/zenuwletsels/carpaal-tunnel-syndroom/
  • http://www.orthopedie.nl/content/pols/carpaal-tunnel-syndroom.asp
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Carpal_tunnel_syndrome
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Carpaletunnelrelease
  • https://www.bol.com/nl/l/polsbraces/N/31670/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.