Syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon
In Nederland krijgen jaarlijks circa 2.500 mensen te maken met het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH, ectopische ADH-uitscheiding). Deze aandoening treedt op wanneer een overmatige hoeveelheid antidiuretisch hormoon vrijkomt, wat resulteert in vochtretentie (vasthouden van water) en een laag natriumgehalte. Diverse aandoeningen zoals een herseninfectie of een longprobleem en andere omgevingsfactoren leiden tot deze aandoening. De patiënt kampt mogelijk met onder andere spiertrekkingen en een verlies van eetlust maar in ernstige gevallen ook met verwardheid en een coma. Medicatie, het vocht beperken en de onderliggende oorzaak behandelen zijn inzetbaar voor het verlichten van de symptomen. De prognose is afhankelijk van het onderliggend probleem van SIADH. (SIADH)
Oorzaken van syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon
Het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH) is een aandoening waarbij het lichaam te veel antidiuretisch hormoon (ADH, vasopressine) aanmaakt. ADH is een stof die van nature wordt geproduceerd in de hypothalamus (deel van de
hersenen). Het wordt dan vrijgegeven door de hypofyse aan de hersenbasis. Dit hormoon helpt de nieren om de hoeveelheid water te controleren die het lichaam via de urine verliest. Het lichaam heeft het door de aandoening lastiger om water vrij te geven. Verder ontstaan
stoornissen in de elektrolytenbalans. Het natriumgehalte daalt namelijk (hyponatriëmie) door het vasthouden van het vocht.
Risicofactoren van SIADH
Veel mogelijke oorzaken en risicofactoren zijn bekend voor het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH). Vaak is de onderliggende oorzaak van de aandoening niet vast te stellen, waardoor sprake is van ‘idiopathische SIADH’.
Aandoeningen
Hersenaandoeningen
Diverse
hersenproblemen leiden mogelijk tot het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon:
Kanker
Bepaalde vormen van
kanker veroorzaken sneller SIADH:
Longaandoeningen
SIADH resulteert mogelijk uit diverse
longaandoeningen:
Andere aandoeningen
Volgende andere mogelijke aandoeningen verhogen de kans op SIADH:
Omgevingsfactoren
Ouderen lijden het vaakst aan SIADH.
Stressen lichaamsbeweging lokken mogelijk ook de ziekte uit. Het gebruik van bepaalde
medicijnen is eveneens een risicofactor. Bekende medicijnen die leiden tot het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon zijn:
- anesthetica
- antidepressiva
- anti-epileptica
- bepaalde type medicijnen voor de behandeling diabetes mellitus (suikerziekte) type 2
- hart- en bloeddrukmedicijnen
- kankermedicijnen
- vasopressine
Symptomen: Vocht vasthouden en laag natriumgehalte
Vochtretentie (het vasthouden van vocht) en een laag natriumgehalte in het bloed (
hyponatriëmie) zijn kenmerkend aan SIADH. De eerste tekenen van SIADH zijn meestal mild en omvatten
spiertrekkingen,
spierkrampen, spierzwakte, tremoren (
bevingen),
misselijkheid,
braken, een
verlies van eetlust,
prikkelbaarheid en
persoonlijkheidsveranderingen. In ernstige gevallen leidt SIADH tot
hallucinaties,
verwardheid, verdoving,
toevallen, een
coma en de dood.

Een urineonderzoek is noodzakelijk /
Bron: Frolicsomepl, PixabayDiagnose en onderzoeken
De arts bevraagt de
medische geschiedenis en de symptomen van de patiënt. Hij wil eveneens weten welke medicijnen of supplementen de patiënt gebruikt. Een lichamelijk onderzoek, een
bloedonderzoek en
urineonderzoek zijn nodig voor de bevestiging van de aandoening. Na de diagnose van SIADH zijn verdere onderzoeken nodig om het onderliggend probleem te identificeren dat heeft geresulteerd in het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon.
Behandeling van aandoening
De patiënt krijgt het advies om vocht te beperken zodat vocht zich niet verder opbouwt in het lichaam. Verder zijn soms medicijnen inzetbaar die het effect van antidiuretisch hormoon op de nieren verminderen. Daarnaast behandelt de arts het onderliggend probleem van het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon.