Syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon

Syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon In Nederland krijgen jaarlijks circa 2.500 mensen te maken met het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH, ectopische ADH-uitscheiding). Deze aandoening treedt op wanneer een overmatige hoeveelheid antidiuretisch hormoon vrijkomt, wat resulteert in vochtretentie (vasthouden van water) en een laag natriumgehalte. Diverse aandoeningen zoals een herseninfectie of een longprobleem en andere omgevingsfactoren leiden tot deze aandoening. De patiënt kampt mogelijk met onder andere spiertrekkingen en een verlies van eetlust maar in ernstige gevallen ook met verwardheid en een coma. Medicatie, het vocht beperken en de onderliggende oorzaak behandelen zijn inzetbaar voor het verlichten van de symptomen. De prognose is afhankelijk van het onderliggend probleem van SIADH. (SIADH)

Oorzaken van syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon

Het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH) is een aandoening waarbij het lichaam te veel antidiuretisch hormoon (ADH, vasopressine) aanmaakt. ADH is een stof die van nature wordt geproduceerd in de hypothalamus (deel van de hersenen). Het wordt dan vrijgegeven door de hypofyse aan de hersenbasis. Dit hormoon helpt de nieren om de hoeveelheid water te controleren die het lichaam via de urine verliest. Het lichaam heeft het door de aandoening lastiger om water vrij te geven. Verder ontstaan stoornissen in de elektrolytenbalans. Het natriumgehalte daalt namelijk (hyponatriëmie) door het vasthouden van het vocht.

Risicofactoren van SIADH

Veel mogelijke oorzaken en risicofactoren zijn bekend voor het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH). Vaak is de onderliggende oorzaak van de aandoening niet vast te stellen, waardoor sprake is van ‘idiopathische SIADH’.

Aandoeningen

Hersenaandoeningen
Diverse hersenproblemen leiden mogelijk tot het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon:

Kanker
Bepaalde vormen van kanker veroorzaken sneller SIADH:

Longaandoeningen
SIADH resulteert mogelijk uit diverse longaandoeningen:

Andere aandoeningen
Volgende andere mogelijke aandoeningen verhogen de kans op SIADH:

Omgevingsfactoren

Ouderen lijden het vaakst aan SIADH. Stressen lichaamsbeweging lokken mogelijk ook de ziekte uit. Het gebruik van bepaalde medicijnen is eveneens een risicofactor. Bekende medicijnen die leiden tot het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon zijn:
  • anesthetica
  • antidepressiva
  • anti-epileptica
  • bepaalde type medicijnen voor de behandeling diabetes mellitus (suikerziekte) type 2
  • hart- en bloeddrukmedicijnen
  • kankermedicijnen
  • vasopressine

Symptomen: Vocht vasthouden en laag natriumgehalte

Vochtretentie (het vasthouden van vocht) en een laag natriumgehalte in het bloed (hyponatriëmie) zijn kenmerkend aan SIADH. De eerste tekenen van SIADH zijn meestal mild en omvatten spiertrekkingen, spierkrampen, spierzwakte, tremoren (bevingen), misselijkheid, braken, een verlies van eetlust, prikkelbaarheid en persoonlijkheidsveranderingen. In ernstige gevallen leidt SIADH tot hallucinaties, verwardheid, verdoving, toevallen, een coma en de dood.

Een urineonderzoek is noodzakelijk / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen urineonderzoek is noodzakelijk / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de medische geschiedenis en de symptomen van de patiënt. Hij wil eveneens weten welke medicijnen of supplementen de patiënt gebruikt. Een lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek en urineonderzoek zijn nodig voor de bevestiging van de aandoening. Na de diagnose van SIADH zijn verdere onderzoeken nodig om het onderliggend probleem te identificeren dat heeft geresulteerd in het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon.

Behandeling van aandoening

De patiënt krijgt het advies om vocht te beperken zodat vocht zich niet verder opbouwt in het lichaam. Verder zijn soms medicijnen inzetbaar die het effect van antidiuretisch hormoon op de nieren verminderen. Daarnaast behandelt de arts het onderliggend probleem van het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het antidiuretisch hormoonHet antidiuretisch hormoonHet antidiuretisch hormoon (ADH), ook bekend als vasopressine, is een neurohormoon dat wordt geproduceerd in de hypothal…
Te laag natriumgehalte in het bloed: oorzaken en behandelingTe laag natriumgehalte in het bloed: oorzaken en behandelingEen te laag natriumgehalte in het bloed staat bekend als hyponatriëmie. De oorzaak hiervan zijn bepaalde medische aandoe…
Hyponatriëmie: Laag natriumgehalte in het bloedHyponatriëmie: Laag natriumgehalte in het bloedHyponatriëmie is de medische term voor een aandoening waarbij de hoeveelheid natrium (zout) in het bloed lager is dan no…
Hyponatriëmie: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseHyponatriëmie: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseSymptomen van hyponatriëmie zijn meestal niet erg specifiek en kunnen bestaan uit een verandering in je mentale toestand…

Liesbreuk: Uitstulping of zwelling in lies of scrotumLiesbreuk: Uitstulping of zwelling in lies of scrotumBij een liesbreuk duwt een deel van de buikinhoud (zoals de darmen) door een opening in de buikwand. Vaak is deze aandoe…
Tandpijn (kiespijn): Oorzaken van pijnlijke tand of tandenTandpijn (kiespijn): Oorzaken van pijnlijke tand of tandenTandpijn (kiespijn) ontstaat wanneer de zenuw in of rond de wortel van een tand geïrriteerd is. Een tandinfectie en tand…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 23 juni 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
  • Diagnose » SIADH, https://www.simpto.nl/diagnose/siadh/
  • Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone (SIADH), https://www.healthline.com/health/syndrome-of-inappropriate-antidiuretic-hormone
  • Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion (SIADH), http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=syndrome-of-inappropriate-antidiuretic-hormone-secretion-siadh-90-P01974
  • Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion, https://childrens.uvahealth.com/services/pediatric-diabetes-and-endocrinology/syndrome-of-inappropriate-antidiuretic-hormone-secretion
  • Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion, https://medlineplus.gov/ency/article/000314.htm
  • Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10306/syndrome-of-inappropriate-antidiuretic-hormone
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.