Eetlustremmers: Medicijnen om honger te stillen

Eetlustremmers: Medicijnen om honger te stillen Honger is een normaal symptoom dat het lichaam aangeeft wanneer het tijd is om te eten. Als iemand net heeft gegeten en toch weer trek heeft, kan dit leiden tot gewichtstoename. In dergelijke gevallen kunnen eetlustremmers, een vorm van gewichtsverliesmedicatie, effectief zijn. Deze medicijnen, die alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn, helpen bij het onderdrukken van de eetlust door een verzadigd gevoel te creëren, waardoor de patiënt minder eet en uiteindelijk gewicht verliest. Net als andere medicijnen kunnen eetlustremmers bijwerkingen hebben. Het is belangrijk dat de patiënt met de arts overlegt welke stappen het beste zijn om gewicht te verliezen en of het gebruik van eetlustremmers een geschikte optie is. Bijwerkingen komen voor, maar zijn meestal mild.

Soorten eetlustremmende middelen

Liraglutide (Saxenda en Victoza)

Liraglutide wordt toegediend via een injectie. Dit medicijn werd oorspronkelijk ontwikkeld om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte). Het werkt door in te grijpen op hormonen in de darmen, waardoor de honger wordt verminderd en het gevoel van verzadiging wordt versterkt.

Naltrexon-Bupropion (Contrave, Mysimba)

De combinatie van Naltrexon en Bupropion beïnvloedt het beloningssysteem in de hersenen, wat de patiënt minder plezierig vindt in bepaalde voedingsmiddelen. Daarnaast beïnvloeden deze medicijnen de hypothalamus, het hersengebied dat de eetlust, lichaamstemperatuur en andere functies reguleert. Dit medicijn is echter niet geschikt voor patiënten met epilepsie, mensen die behandeld worden voor een verslaving aan opioïden, en patiënten met een eetstoornis. Er is ook een verhoogd risico op zelfmoordgedachten bij het gebruik van Contrave/Mysimba.

Wat zijn geen eetlustremmers?

Orlistat
Orlistat is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van obesitas. Het werkt door te voorkomen dat een deel van het vet uit de voeding wordt opgenomen door het lichaam. Hierdoor vermindert de calorie-inname en kan gewichtsverlies worden bevorderd.

Supplementen
Er zijn verschillende supplementen op de markt die beweren eetlustremmend te zijn. Deze producten zijn echter niet gecategoriseerd als medicijnen en hun effectiviteit is niet bewezen.

Effectiviteit van medicijnen om eetlust te remmen

Gezond eten is noodzakelijk in combinatie met het gebruik van eetlustremmers / Bron: Jill111, PixabayGezond eten is noodzakelijk in combinatie met het gebruik van eetlustremmers / Bron: Jill111, Pixabay

Voordelen

Eetlustremmers kunnen effectief zijn, maar de resultaten kunnen variëren. Gemiddeld verliezen patiënten binnen een jaar ongeveer 5% van hun lichaamsgewicht met behulp van deze medicijnen. Sommige patiënten kunnen meer gewicht verliezen, terwijl anderen minder resultaat ervaren. Deze medicijnen zijn het meest effectief in combinatie met gezonde voedingsveranderingen (gezonde en evenwichtige voeding) en verhoogde fysieke activiteit. Eetlustremmers werken beter wanneer ze worden gecombineerd met een actieve levensstijl en voedingsaanpassingen.

Nadelen

Eetlustremmers dienen tijdelijk te worden gebruikt, onder nauwlettende medische controle. Bij langdurig gebruik kan het lichaam zich aanpassen aan de verminderde calorie-inname door efficiënter om te gaan met beschikbare voedingsstoffen. Na het stoppen met de medicatie kan het lichaam snel extra calorieën omzetten in vet, wat kan leiden tot een jojo-effect. Dit betekent dat gewichtsverlies vaak tijdelijk is en kan worden gevolgd door gewichtstoename.

Contact met de arts

Gewichtsverliesmedicatie is niet voor iedereen geschikt, daarom is het cruciaal om eerst met een arts te overleggen. De arts zal de patiënt adviseren over dieetveranderingen, het verhogen van de lichamelijke activiteit en het verbeteren van de slaapgewoonten. Bovendien kan de arts eventuele emotionele problemen onderzoeken die bijdragen aan verhoogde eetlust en waar nodig psychologische ondersteuning bieden. Als veranderingen in levensstijl niet effectief zijn en het BMI ten minste 30 bedraagt (of ten minste 27 met een aan gewicht gerelateerd gezondheidsprobleem zoals hoge bloeddruk), kan het gebruik van medicatie een optie zijn.

Bijwerkingen van geneesmiddelen om gewicht te verliezen

Eetlustremmers kunnen, net als andere medicijnen, bijwerkingen veroorzaken, hoewel deze meestal mild zijn. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:

Daarnaast kan het gebruik van bepaalde eetlustremmers een verhoogd risico op pulmonale arteriële hypertensie met zich meebrengen. Problemen met de hart-, mitralis- of aortaklep kunnen ook optreden.

Bij eventuele bijwerkingen is het raadzaam om de arts te raadplegen voor verdere evaluatie en advies.

Eetlustremmers en metabole gezondheid

Eetlustremmers kunnen invloed hebben op de algehele metabole gezondheid, inclusief de glucosehuishouding. Sommige medicijnen, zoals Liraglutide, verbeteren niet alleen de eetlustregulatie, maar kunnen ook de insulinegevoeligheid verbeteren en bijdragen aan een betere bloedsuikercontrole bij diabetespatiënten.

Langetermijneffecten en ondersteuning

Bij langdurig gebruik van eetlustremmers is voortdurende medische monitoring cruciaal. Regelmatige controle door een arts helpt bij het identificeren van eventuele bijwerkingen of gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan. Het is ook belangrijk om een ondersteunend netwerk te hebben, zoals diëtisten en psychologen, om te zorgen voor een geïntegreerde aanpak van gewichtsbeheer.

Alternatieve benaderingen voor gewichtsverlies

Gezonde levensstijl en gedragsverandering
Naast medicatie kunnen gedragsveranderingen en een gezonde levensstijl een belangrijke rol spelen bij gewichtsverlies. Het implementeren van een gebalanceerd dieet, regelmatige fysieke activiteit, en gedragsinterventies zoals cognitieve gedragstherapie kunnen de effectiviteit van eetlustremmers aanvullen en duurzame resultaten opleveren.

Voedingstips voor ondersteuning van gewichtsverlies
Een gezonde voeding speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van gewichtsverlies en het maximaliseren van de effectiviteit van eetlustremmers. Voedingsadviezen zoals het verhogen van vezelinname, het vermijden van suiker en geraffineerde koolhydraten, en het kiezen van voedzame maaltijden kunnen bijdragen aan een betere controle over de eetlust en gewicht.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicijnen om te vermagerenVermageringsmedicijnen zijn medicijnen die zwaarlijvige mensen kunnen helpen om gewicht te verliezen, als aanvulling op…
Eetbuien of vreetbuien: ontstaan, oorzaken & emotiesEetbuien of vreetbuien: ontstaan, oorzaken & emotiesMensen die zich in een emotionele bui plots en ongecontroleerd op lekkernijen storten: in de moderne samenleving gebeurt…
Dieet, honger tegengaanDiëten en honger gaan altijd hand in hand. Een dieet zou veel beter vol te houden zijn zonder al te veel honger. Hoe kun…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…

Tennissen: Veel voorkomende tennisblessuresTennissen: Veel voorkomende tennisblessuresTennissen is een populaire racketsport die wereldwijd wordt beoefend. Deze sport bevordert de hartgezondheid, verbetert…
Kleptomanie: Psychische ziekte met drang om items te stelenKleptomanie: Psychische ziekte met drang om items te stelenKleptomanie is een psychische aandoening waarbij iemand een dwangmatige drang ervaart om voorwerpen te stelen die niet n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 31 juli 2018:
  • Appetite Suppressants: What You Should Know, https://www.webmd.com/diet/appetite-suppressants#1
  • Bupropion + naltrexon voor overgewicht; http://www.pw.nl/nieuws/2014/bupropion-naltrexon-voor-overgewicht
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • De zin of onzin van eetlustremmers of het gevaar van eetlustremmers? , https://www.sonneveltopleidingen.nl/artikel/de-zin-onzin-van-eetlustremmers-het-gevaar-van-eetlustremmers
  • Liraglutide; https://www.apotheek.nl/medicijnen/liraglutide#!
  • Mysimba (combinatie naltrexone / bupropion) voor behandeling van overgewicht , https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2014/12/22/mysimba-combinatie-naltrexone---bupropion-voor-behandeling-van-overgewicht
  • Wat zijn eetlustremmers?, https://afvallen.be/2008/01/14/wat-zijn-eetlustremmers/
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.