Tennissen: Veel voorkomende tennisblessures

Tennissen: Veel voorkomende tennisblessures Tennissen is een zeer bekende racketsport die wereldwijd gespeeld wordt. Deze sport is goed voor het hart en de bloedvaten, en verbetert de balans, de motorische controle, de hand-oogcoördinatie, de botsterkte en de flexibiliteit. Tennissers krijgen echter ook sneller te maken met een aantal aandoeningen, zoals overbelastingsletsels aan de schouders, polsen en/of ellebogen. Daarnaast ontstaat mogelijk een traumatische verwonding. Vaak zijn deze tennisblessures te voorkomen door het volgen van een goede trainingstechniek en het opbouwen van de trainingen. Tennissers met een letsel mogen pas terug gaan tennissen als de arts hiervoor de toestemming gegeven heeft, anders is het risico groot dat er opnieuw schade ontstaat of zelfs permanente problemen optreden.

Blaren bij tennissers

Blaren zijn met vloeistof gevulde zakjes op het huidoppervlak. Meestal ontstaan ze op de handen door het dragen van een racket of de voeten door het dragen van schoenen.

Hamstringblessure

Hamstrengen zijn spieren aan de achterzijde van het dijbeen (de buigers van het onderbeen). Bij een hamstringblessure ontstaat schade aan het bovenbeen door overbelasting of het verkeerd opwarmen en afkoelen. De patiënt ervaart stekende pijn tijdens het tennissen, verkrampte spieren, een bloeduitstorting op het bovenbeen en een hard aanvoelende hamstring. De tennisser stopt meteen met spelen en bezoekt een fysiotherapeut voor herstel en revalidatie. Verder draagt de tennisser een elastische bandage rond het bovenbeen om een herhaling van het letsel te voorkomen.

Knieblessure

Gewrichtsblessures aan de knie komen regelmatig tot stand bij tennissers omdat ze vaak stoppen en starten of snel van richting veranderen. Deze extreme krachten op de knie resulteren in gescheurde ligamenten. Kruisbandverwondingen veroorzaken niet altijd pijn, maar veroorzaken meestal een luide knal. De meeste letsels zijn te identificeren met een MRI-scan.

Plantaire fasciitis (peesplaatsontsteking)

Een peesplaatontsteking (plantaire fasciitis) is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de onderkant van de hiel (hielpijn). Meestal voelen tennissers dit soort pijn in de ochtend bij het maken van de eerste stappen. Rust nemen, de hiel afkoelen, langzaam het tennissen weer opbouwen, inlegzolen dragen en de juiste schoenen kiezen, vormen de belangrijkste behandelingen voor een peesplaatontsteking.

Polsblessure

Bij tendinopathie (polsblessure) ontstaat schade of irritatie aan de pees in de pols. De pees krijgt het flink te verduren tijdens het tennissen, hetgeen sneller leidt tot een scheurtje in de pezen. Dit scheurtje leidt tot irritatie wat leidt tot polspijn en warmte. Rust nemen en tijdelijk minder tennissen is aanbevolen. Nadien moet de tennisser zijn activiteiten weer langzaam opbouwen, eventueel ook door het dragen van een polsbrace.

Schouderblessure

Verwondingen als gevolg van het overbelasten van de schouders zijn meestal te wijten aan een slechte conditie en spierzwakte van de rotatorenmanchet (rotator cuff). De rotatormanchet bestaat uit vier spieren. Ze komen samen als spieren en bedekken dan de schouderkop. De spier helpt om het schoudergewricht stabiel te houden en daarnaast is het hiermee mogelijk om de arm op te tillen en te draaien. Wanneer spiervermoeidheid of spierzwakte optreedt aan het rotatorenmanchet, ontstaat sneller irritatie aan de weefsels. Dit leidt tot een ontsteking en pijn van de pees of de slijmbeurs. Een tennisser ervaart dan vooral pijn bij het maken van ‘luchtbewegingen’, zoals serveren. Aanhoudende pijn leidt tot slaapproblemen en een verstoring van de dagelijkse activiteiten. Tennissers voeren best buig- en rekoefeningen tegen een lichte weerstand uit met een oefenband. Hierdoor vermindert de pijn en verbetert de blessure.

Spierpijn

Spierpijn ontstaat meestal bij snelle, plotselinge bewegingen. Een goede opwarming gevolgd door goed uitstrekken vermindert de pijnlijke spieren. De opwarming bestaat meestal uit langzaam joggen, jumping jacks en fietsen op lage intensiteit. Een tennisser rekt zich langzaam uit en houdt de rekoefeningen minstens vijf minuten vol. Bewegend uitrekken is het meest effectief. Hierbij zwaait de tennisser het been zo ver mogelijk naar voren en achteren of beweegt hij de armen in cirkels rond het lichaam.

Spierverrekking

Spierverrekkingen zijn acute verwondingen die variëren in ernst, maar meestal resulteren ze in pijn, zwelling, blauwe plekken en verlies van het vermogen om te bewegen en het gewricht te gebruiken. Elk mogelijk gewricht is getroffen: de pols, de schouder, de enkel of de knie.

Stressfractuur

Ongeveer één op de vijf jonge tennisspelers ervaart een stressfractuur. Bij professionele tennissers heeft minder dan één op de tien spelers last van een stressfractuur. Deze breuken zijn het gevolg van een te snelle training of het herhaald neerkomen op een harde ondergrond. Wanneer de spieren vermoeid zijn, ontstaat er meer spanning op het bot. Als dit te snel gebeurt, kan het bot zich niet snel genoeg aanpassen aan de druk en ontstaan scheurtjes in het bot die pijn veroorzaken. Een echte breuk of verplaatsing van het bot komen niet tot stand bij een stressfractuur. Stressfracturen treden op in het been of in de voet. Deze blessures zijn te voorkomen met het beoefenen van de juiste krachttraining en duurtraining voorafgaand aan het uitgebreid tennissen. Het kiezen van geschikte schoenen is ook essentieel om stressfracturen te voorkomen.

Tenniselleboog

De meest voorkomende blessure is een tenniselleboog (laterale epicondylitis). Deze verwonding ontstaat door een onjuiste techniek of het overmatig gebruik van de spieren die nodig zijn voor het uitstrekken of naar achteren buigen van de pols. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de onderarmspieren en pezen aan de buitenkant van de elleboog. Veel voorkomende symptomen van een tenniselleboog zijn pijn gelokaliseerd aan de buitenkant van de elleboog en matige tot ernstige pijn bij bepaalde bewegingen van de pols. Rust, ijs, een polsbrace en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) behandelen deze aandoening, al zijn sommige tennissers ook gebaat met fysiotherapie. Bij aanhoudende symptomen is een steroïde injectie nodig om de ontsteking te verminderen. Pas nadat alle andere behandelingen niet effectief blijken te zijn, volgt een operatie. Het goed strekken en versterken van de onderarmspieren in combinatie met een normale opwarming vermindert de kans op het krijgen van een tenniselleboog. Verder kijkt de tenniscoach ook naar de technische aspecten, zoals de handgreepgrootte en de juiste techniek.

Verstuikte enkel

Een enkelverstuiking treedt op wanneer één of meer van de ligamenten die aan het enkelgewricht zijn bevestigd, uitgerekt of gedeeltelijk gescheurd zijn. Het dragen van speciale tennisschoenen zoals sneakers met een stevige ondersteuning aan de buitenrand van de schoen) zijn nodig. Sommige spelers zijn gebaat bij het dragen van stabiliserende enkelsteunen voor extra ondersteuning. Rust, ijs aanbrengen en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen verlichten milde blessures aan de enkel. Bij aanhoudende enkelpijn door een tennisblessure, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Kiezen voor de juiste tennisuitrusting

Een tennisracket moet geschikt zijn voor de speelstijl maar ook de ervaring en de grootte van de tennisser spelen een belangrijke rol bij de aankoopkeuze. Tennisspelers winnen best professioneel advies in bij het kiezen van een tennisracket en het kiezen van de snaarspanning. Verder is het onderhoud van het tennismateriaal en ook het tennisveld belangrijk. De tennisballen moeten ook geschikt zijn voor het speeloppervlak. Natte, platte of versleten ballen gebruiken is uit den boze. Tot slot is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. De meeste tennisschoenen zijn robuuster dan hardloopschoenen omdat de schoenen snel in meerdere richtingen moeten kunnen bewegen.

Tips bij het tennissen

Een goede voorbereiding is belangrijk. Tennissers moeten steeds opwarmen, strekken en afkoelen, maar ook tussen de trainingen door voldoende de tijd nemen om de spieren te laten herstellen. Verder is het belangrijk om het juist trainingsniveau te handhaven. De oefeningen moeten specifiek gericht zijn op de fysieke eisen van tennis. Een goede techniek en oefeningen helpen blessures te voorkomen. Goed blijven drinken is essentieel om uitdroging te voorkomen. Verder volgen tennissers instructies op van een gekwalificeerde coach om de juiste vaardigheden en technieken te ontwikkelen. Tot slot voorkomen tennissers het beste te veel herhaling. Een reeks verschillende tennissagen oefenen is dan ook aangewezen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Veelvoorkomende sportblessuresVeelvoorkomende sportblessuresSporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, o…
Baansoort bij tennisBaansoort bij tennisTennis wordt op vele ondergronden gespeeld! Welke baansoort moet je kiezen als je tennisbanen gaat aanleggen bij de tenn…
De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat…

Spieratrofie: Oorzaken van spierverlies (spierafbraak)Spieratrofie: Oorzaken van spierverlies (spierafbraak)Bij spieratrofie gebeurt een verzwakking of verlies van het spierweefsel. Spierverlies zorgt voor een significante afnam…
Eetlustremmers: Medicijnen om honger te stillenEetlustremmers: Medicijnen om honger te stillenHonger is een normaal symptoom. Het lichaam vertelt hierdoor dat het tijd is om te eten. Heeft de persoon net gegeten en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cynthiamcastro, Pixabay (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 1 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Common Tennis Injuries and How to Prevent Them, https://brighamhealthhub.org/prevention/understanding-and-preventing-tennis-injuries
  • Common tennis injuries, https://www.sportstarlive.com/columns/fitnesswise-ramji-srinivasan/common-tennis-injuries/article22760579.ece
  • Common Tennis Injuries, https://www.verywellfit.com/common-tennis-injuries-3120761
  • How to Prevent 4 Common Tennis Injuries, https://share.upmc.com/2018/03/preventing-common-tennis-injuries/
  • Preventing Tennis Injuries, https://www.stopsportsinjuries.org/STOP/STOP/Prevent_Injuries/Tennis_Injury_Prevention.aspx
  • Scheur in rotator cuff (rotatorenmanchet): Pijn aan schouder, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/189624-scheur-in-rotator-cuff-rotatorenmanchet-pijn-aan-schouder.html
  • Tennis injuries, https://physioworks.com.au/Injuries-Conditions/Activities/tennis-injuries
  • Tennisblessures, https://www.onlinetennisser.nl/tennisblessures/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.