Tennissen: Veel voorkomende tennisblessures

Tennissen: Veel voorkomende tennisblessures Tennissen is een populaire racketsport die wereldwijd wordt beoefend. Deze sport bevordert de hartgezondheid, verbetert de balans, motorische controle, hand-oogcoördinatie, botsterkte en flexibiliteit. Echter, tennissers worden ook vaak geconfronteerd met verschillende blessures, zoals overbelastingsletsels aan de schouders, polsen en/of ellebogen. Daarnaast kunnen traumatische verwondingen optreden. Vaak zijn deze blessures te voorkomen door een goede trainingstechniek en een geleidelijke opbouw van de trainingen. Tennissers mogen pas weer terug op het veld na goedkeuring van een arts, om het risico op verdere schade of permanente problemen te minimaliseren.

Blaren bij tennissers

Blaren zijn met vloeistof gevulde zakjes op het huidoppervlak. Ze ontstaan meestal op de handen door het dragen van een racket of op de voeten door het dragen van schoenen.

Hamstringblessure

Hamstrengen zijn spieren aan de achterzijde van het dijbeen (de buigers van het onderbeen). Bij een hamstringblessure ontstaat schade aan het bovenbeen door overbelasting of het verkeerd opwarmen en afkoelen. De patiënt ervaart stekende pijn tijdens het tennissen, verkrampte spieren, een bloeduitstorting op het bovenbeen en een hard aanvoelende hamstring. De tennisser stopt onmiddellijk met spelen en raadpleegt een fysiotherapeut voor herstel en revalidatie. Verder wordt een elastische bandage rond het bovenbeen gedragen om herhaling van het letsel te voorkomen.

Knieblessure

Gewrichtsblessures aan de knie komen regelmatig voor bij tennissers vanwege het frequente stoppen, starten en snel van richting veranderen. Deze extreme krachten op de knie kunnen leiden tot gescheurde ligamenten. Kruisbandverwondingen veroorzaken niet altijd pijn, maar gaan vaak gepaard met een luide knal. De meeste letsels zijn te identificeren met een MRI-scan.

Plantaire fasciitis (peesplaatontsteking)

Een peesplaatontsteking (plantaire fasciitis) is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de onderkant van de hiel (hielpijn). Tennissers ervaren vaak deze pijn in de ochtend bij de eerste stappen. Behandeling omvat rust, het afkoelen van de hiel, een geleidelijke opbouw van de tennistraining, het dragen van inlegzolen en het kiezen van de juiste schoenen.

Polsblessure

Bij tendinopathie (polsblessure) ontstaat schade of irritatie aan de pees in de pols. De pees wordt flink belast tijdens het tennissen, wat kan leiden tot een scheurtje in de pezen. Dit veroorzaakt irritatie, wat resulteert in polspijn en warmte. Rust en tijdelijk minderen met tennissen zijn aanbevolen. Daarna moet de tennisser de activiteiten geleidelijk weer opbouwen, mogelijk met een polsbrace.

Schouderblessure

Verwondingen door overbelasting van de schouders zijn vaak te wijten aan een slechte conditie en spierzwakte van de rotatorenmanchet (rotator cuff). De rotatorenmanchet bestaat uit vier spieren die samen de schouderkop bedekken. Deze spieren helpen het schoudergewricht stabiel te houden en maken het mogelijk om de arm op te tillen en te draaien. Bij spiervermoeidheid of spierzwakte van de rotatorenmanchet ontstaan vaak irritaties aan de weefsels, wat leidt tot ontsteking en pijn van de pees of de slijmbeurs. De tennisser ervaart vooral pijn bij ‘luchtbewegingen’, zoals serveren. Aanhoudende pijn kan leiden tot slaapproblemen en verstoring van de dagelijkse activiteiten. Tennissers worden geadviseerd om buig- en rekoefeningen tegen een lichte weerstand uit te voeren met een oefenband, wat de pijn kan verminderen en de blessure kan verbeteren.

Spierpijn

Spierpijn ontstaat meestal door snelle, plotselinge bewegingen. Een goede opwarming gevolgd door uitgebreid stretchen kan de pijnlijke spieren verminderen. De opwarming bestaat meestal uit langzaam joggen, jumping jacks en fietsen op lage intensiteit. Tennissers moeten zich langzaam uitrekken en de rekoefeningen minstens vijf minuten volhouden. Bewegend uitrekken, zoals het zwaaien van het been naar voren en achteren of het maken van cirkels met de armen, is het meest effectief.

Spierverrekking

Spierverrekkingen zijn acute verwondingen die variëren in ernst. Ze resulteren vaak in pijn, zwelling, blauwe plekken en verlies van bewegingsvermogen en functionaliteit van het gewricht. Elk mogelijk gewricht kan getroffen worden: de pols, schouder, enkel of knie.

Stressfractuur

Ongeveer één op de vijf jonge tennisspelers ervaart een stressfractuur. Bij professionele tennissers heeft minder dan één op de tien spelers last van een stressfractuur. Deze breuken ontstaan door te snelle training of herhaaldelijk neerkomen op een harde ondergrond. Vermoeide spieren kunnen meer spanning op het bot veroorzaken. Als de aanpassing van het bot aan de druk te langzaam verloopt, ontstaan scheurtjes in het bot die pijn veroorzaken. Stressfracturen komen voor in het been of de voet en zijn te voorkomen met de juiste kracht- en duurtraining voorafgaand aan intensieve tennistraining. Het kiezen van geschikte schoenen is eveneens cruciaal om stressfracturen te voorkomen.

Tenniselleboog

De meest voorkomende blessure is een tenniselleboog (laterale epicondylitis). Deze verwonding ontstaat door onjuiste techniek of overmatig gebruik van de spieren die nodig zijn voor het uitstrekken of naar achteren buigen van de pols. Dit leidt tot ontsteking van de onderarmspieren en pezen aan de buitenkant van de elleboog. Symptomen van een tenniselleboog zijn pijn aan de buitenkant van de elleboog en matige tot ernstige pijn bij bepaalde polsbewegingen. Rust, ijs, een polsbrace en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zijn de gebruikelijke behandelingen. Sommige tennissers hebben baat bij fysiotherapie. Als de symptomen aanhouden, kan een steroïde injectie nodig zijn om de ontsteking te verminderen. Operatie wordt alleen overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn. Het strekken en versterken van de onderarmspieren in combinatie met een goede opwarming kan de kans op een tenniselleboog verkleinen. De tenniscoach moet ook letten op de technische aspecten, zoals de handgreepgrootte en de juiste techniek.

Verstuikte enkel

Een enkelverstuiking ontstaat wanneer één of meer van de ligamenten rond het enkelgewricht uitgerekt of gedeeltelijk gescheurd zijn. Het dragen van speciale tennisschoenen met stevige ondersteuning aan de buitenrand van de schoen is aanbevolen. Sommige spelers hebben baat bij stabiliserende enkelsteunen voor extra ondersteuning. Rust, ijs en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen helpen bij milde enkelblessures. Bij aanhoudende enkelpijn door een tennisblessure is het verstandig een arts te raadplegen.

Kiezen voor de juiste tennisuitrusting

Een tennisracket moet niet alleen passen bij de speelstijl, maar ook de ervaring en de fysieke eigenschappen van de tennisser spelen een belangrijke rol bij de aankoopkeuze. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen bij het kiezen van een tennisracket en het afstellen van de snaarspanning. Een ervaren tennisadviseur kan helpen bij het vinden van een racket dat goed in de hand ligt en aansluit bij je speelstijl.

Verder is het onderhoud van het tennismateriaal cruciaal voor een optimaal spel. Tennisballen moeten geschikt zijn voor het speeloppervlak en in goede staat verkeren. Natte, platte of versleten ballen kunnen de prestaties beïnvloeden en zelfs blessures veroorzaken. Het tennisveld moet goed worden onderhouden, met een regelmatig gecontroleerde en gerepareerde ondergrond.

Tot slot is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Tennisschoenen zijn doorgaans robuuster dan hardloopschoenen omdat ze ontworpen zijn om snelle bewegingen in meerdere richtingen te ondersteunen. Ze bieden betere grip en stabiliteit op het veld, wat het risico op blessures vermindert en de spelprestaties verbetert.

Tips bij het tennissen

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een effectieve en veilige training. Tennissers moeten altijd beginnen met een grondige opwarming, gevolgd door rek- en strekoefeningen, en eindigen met een afkoeling om de spieren te ontspannen en te herstellen. Dit helpt blessures te voorkomen en bevordert een sneller herstel na de training.

Het is ook belangrijk om het juiste trainingsniveau te handhaven. Oefeningen en trainingen moeten specifiek gericht zijn op de fysieke eisen van tennis, zoals snelheid, kracht en uithoudingsvermogen. Het ontwikkelen van een goede techniek door middel van gerichte oefeningen kan blessures voorkomen en de prestaties verbeteren.

Goed blijven drinken is essentieel om uitdroging te voorkomen. Tennis kan zeer intensief zijn, en het lichaam verliest veel vocht tijdens het spel. Het is aanbevolen om regelmatig water of sportdranken te drinken, vooral tijdens en na lange trainingen of wedstrijden.

Verder is het nuttig om instructies op te volgen van een gekwalificeerde coach. Een ervaren coach kan helpen bij het ontwikkelen van de juiste vaardigheden en technieken, en kan ook helpen bij het verbeteren van de strategische aspecten van het spel.

Tot slot moeten tennissers te veel herhaling vermijden. Het is aan te raden om een reeks verschillende tennisslagen te oefenen in plaats van voortdurend dezelfde slagen te herhalen. Dit voorkomt overbelasting van specifieke spieren en draagt bij aan een gebalanceerde ontwikkeling van de technische en fysieke vaardigheden. Variatie in training houdt de sessies uitdagend en kan bijdragen aan betere algehele prestaties.

Voorkomen van tennisblessures

Het voorkomen van blessures is cruciaal voor een succesvolle tenniscarrière. Belangrijke preventieve maatregelen omvatten:

Juiste techniek

Het aanleren van de juiste techniek is essentieel om blessures te voorkomen. Dit omvat het correct uitvoeren van slagen en bewegingen om onnodige belasting op gewrichten en spieren te vermijden.

Oefeningen en training

Regelmatige kracht- en flexibiliteitstraining kan helpen bij het voorkomen van blessures. Oefeningen die gericht zijn op het versterken van de kernspieren, schouders en polsen zijn bijzonder nuttig. Ook stretching-oefeningen voor een goede flexibiliteit dragen bij aan blessurepreventie.

Herstel en rust

Voldoende rust en hersteltijd zijn noodzakelijk om blessures te voorkomen. Overbelasting door onvoldoende hersteltijd kan leiden tot chronische blessures zoals tendinitis of stressfracturen. Zorg voor een goed herstelplan dat voldoende rust en herstelperiodes omvat.

Kleding en uitrusting

Naast schoenen moeten ook andere onderdelen van de tennisuitrusting goed passen en in goede staat zijn. Dit geldt voor kleding, rackets en andere accessoires. Onjuiste of versleten uitrusting kan bijdragen aan blessures.

Aanpassingen in trainingsschema

Het is belangrijk om regelmatig het trainingsschema te evalueren en indien nodig aan te passen. Als een speler merkt dat bepaalde oefeningen of trainingen pijn of ongemak veroorzaken, moet het schema worden herzien. Dit kan het aanpassen van de intensiteit, frequentie of type oefeningen omvatten om de belasting te verminderen en blessures te voorkomen.

Voeding en hydratatie

Een uitgebalanceerd dieet speelt een belangrijke rol bij blessurepreventie en herstel. Zorg voor voldoende inname van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten, evenals vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor spierherstel en energie. Goede hydratatie is ook cruciaal; naast water kunnen sportdranken nuttig zijn voor het aanvullen van elektrolyten na intensieve inspanning.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Veelvoorkomende sportblessuresVeelvoorkomende sportblessuresSporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, o…
De geschiedenis en winnaars van US OpenDe geschiedenis en winnaars van US OpenHet US Open is een jaarlijks terugkerend grandslamtoernooi. Het toernooi is de laatste van vier grandslamtoernooien in h…
Baansoort bij tennisBaansoort bij tennisTennis wordt op vele ondergronden gespeeld! Welke baansoort moet je kiezen als je tennisbanen gaat aanleggen bij de tenn…

Spieratrofie: Oorzaken van spierverlies (spierafbraak)Spieratrofie: Oorzaken van spierverlies (spierafbraak)Spieratrofie verwijst naar de verzwakking of het verlies van spierweefsel, wat resulteert in een aanzienlijke afname van…
Eetlustremmers: Medicijnen om honger te stillenEetlustremmers: Medicijnen om honger te stillenHonger is een normaal symptoom dat het lichaam aangeeft wanneer het tijd is om te eten. Als iemand net heeft gegeten en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cynthiamcastro, Pixabay (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 1 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Common Tennis Injuries and How to Prevent Them, https://brighamhealthhub.org/prevention/understanding-and-preventing-tennis-injuries
  • Common tennis injuries, https://www.sportstarlive.com/columns/fitnesswise-ramji-srinivasan/common-tennis-injuries/article22760579.ece
  • Common Tennis Injuries, https://www.verywellfit.com/common-tennis-injuries-3120761
  • How to Prevent 4 Common Tennis Injuries, https://share.upmc.com/2018/03/preventing-common-tennis-injuries/
  • Preventing Tennis Injuries, https://www.stopsportsinjuries.org/STOP/STOP/Prevent_Injuries/Tennis_Injury_Prevention.aspx
  • Scheur in rotator cuff (rotatorenmanchet): Pijn aan schouder, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/189624-scheur-in-rotator-cuff-rotatorenmanchet-pijn-aan-schouder.html
  • Tennis injuries, https://physioworks.com.au/Injuries-Conditions/Activities/tennis-injuries
  • Tennisblessures, https://www.onlinetennisser.nl/tennisblessures/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 28-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.