Caput succedaneum (geboortegezwel): Zwelling op hoofd baby

Caput succedaneum (geboortegezwel): Zwelling op hoofd baby Het caput succedaneum is een veelvoorkomende tijdelijke aandoening waarbij een zwelling op het hoofd van een pasgeboren baby ontstaat. Deze zwelling, die vaak resulteert uit de druk van de baarmoeder of vaginawand tijdens de bevalling, is meestal goedaardig en bevat een ophoping van wondvocht. Het gezwel verdwijnt doorgaans vanzelf binnen enkele dagen, en een specifieke behandeling is vaak niet nodig. De vooruitzichten voor een baby met caput succedaneum zijn over het algemeen uitstekend, hoewel in zeldzame gevallen complicaties zoals haaruitval en geelzucht kunnen optreden.

Oorzaken van caput succedaneum

Het caput succedaneum ontstaat door de druk die uitgeoefend wordt door de baarmoederhals of de vaginawand tijdens een natuurlijke bevalling. Dit gebeurt vooral in gevallen waarbij het hoofd van de baby als eerste verschijnt bij de geboorte. De druk veroorzaakt een ophoping van wondvocht in de huid van het deel van het hoofd dat als eerste door het geboortekanaal komt, meestal het achterhoofd.

Risicofactoren voor geboortegezwel

Er zijn verschillende factoren die de kans op caput succedaneum kunnen vergroten:
  • Langdurige of moeilijke bevalling: Het geboortegezwel komt vaker voor tijdens een langdurige of moeilijke bevalling waarbij de moeder langdurig moet persen. Het hoofd van de baby bevindt zich dan langer in het geboortekanaal, waardoor er meer druk op kan komen te staan.
  • Voortijdig gebroken vliezen: Wanneer de vliezen voortijdig breken, vormt de vruchtwater niet langer een beschermend kussen voor het hoofd van de baby, wat de kans op caput succedaneum vergroot.
  • Te weinig vruchtwater: Een lage hoeveelheid vruchtwater kan bijdragen aan een verhoogde druk op het hoofd van de baby.
  • Eerste bevalling: Vrouwen die voor het eerst bevallen, hebben een verhoogd risico op caput succedaneum.
  • Gebruik van bevallingsinstrumenten: Het gebruik van een vacuümextractor of tang tijdens een moeilijke bevalling kan de kans op caput succedaneum verhogen, vooral als veel kracht wordt uitgeoefend of als de hulpmiddelen verkeerd worden gebruikt.

Symptomen: Tijdelijke zwelling gevuld met wondvocht

Het belangrijkste symptoom van caput succedaneum is een zachte, elastische zwelling op het hoofd van de baby, meestal op het achterhoofd. Deze zwelling is gevuld met wondvocht en kan een kuiltje vertonen wanneer erop wordt gedrukt, dat snel weer verdwijnt. Het gezwel kan over de schedelnaden heen strekken en kan de vorm van het hoofd tijdelijk veranderen. Rode en blauwe plekjes op de huid van het geboortegezwel kunnen zichtbaar zijn, wat het gevolg is van kleine scheurtjes in bloedvaten onder de huid. Andere symptomen komen niet voor bij baby’s met caput succedaneum.

Diagnose en onderzoeken

Beeldvormend onderzoek
Caput succedaneum kan worden opgespoord met een prenatale echografie, vaak vanaf ongeveer 31 weken zwangerschap. Na de geboorte is de aandoening meestal goed zichtbaar tijdens een lichamelijk onderzoek. Indien nodig kan een echografie, CT-scan, of MRI-scan worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Differentiële diagnose
Het is belangrijk om caput succedaneum te onderscheiden van andere aandoeningen zoals:
  • Cefaal hematoom: Dit bevat bloed in plaats van wondvocht en ontstaat meestal enkele uren na de geboorte. Het kan ook worden verward met caput succedaneum, omdat beide aandoeningen zwelling van het hoofd veroorzaken.
  • Subgaleale bloeding: Dit zeldzame gezwel bevat eveneens bloed en kan ook optreden in combinatie met caput succedaneum. Baby's met een subgaleale bloeding kunnen mogelijk pijn ervaren en veel huilen.

Behandeling van afwijking aan het hoofd

Caput succedaneum veroorzaakt doorgaans geen complicaties en verdwijnt vanzelf binnen ongeveer drie dagen. Daarom is een specifieke behandeling meestal niet nodig. Het belangrijkste is om de baby goed in de gaten te houden en te zorgen voor adequate zorg en comfort.

Prognose

De prognose voor baby’s met caput succedaneum is doorgaans uitstekend. De meeste baby’s herstellen volledig zonder blijvende gevolgen. Hoewel complicaties zeldzaam zijn, kunnen ze af en toe optreden.

Complicaties bij baby's met zwelling op de hoofdhuid

Hoewel caput succedaneum meestal zonder problemen verdwijnt, kunnen er soms complicaties optreden:

Geelzucht

Bij sommige baby’s kunnen kneuzingen optreden als gevolg van de druk. Deze kneuzingen kunnen leiden tot een ophoping van bilirubine in het bloed, wat resulteert in geelzucht (gele huid en ogen). In ernstige of onbehandelde gevallen van geelzucht kunnen er bijkomende complicaties optreden, zoals:
  • Hersenschade
  • Gehoorverlies
  • Athetotische cerebrale parese, een bewegingsstoornis
  • Abnormale tandglazuurontwikkeling
  • Permanente opwaartse blik
  • Dood

Haaruitval

De druk op de hoofdhuid kan leiden tot afsterven van omliggende weefsels, wat resulteert in haarverlies (alopecia). Hoewel in de meeste gevallen het haar opnieuw groeit, kan het haarverlies in sommige gevallen permanent zijn.

Preventieve maatregelen en nazorg

Om de kans op complicaties te minimaliseren en de gezondheid van de baby te waarborgen, kunnen de volgende maatregelen nuttig zijn:
Vroege detectie en monitoring: Regelmatige prenatale controles en echografieën kunnen helpen om eventuele problemen tijdig op te sporen.
Zorgvuldige bevalling: Zorg ervoor dat de bevalling onder deskundige begeleiding plaatsvindt om het risico op complicaties te verminderen.
Nazorg: Houd de baby goed in de gaten na de bevalling en rapporteer eventuele afwijkingen of zorgen aan een arts.

Wanneer een arts raadplegen?

Neem contact op met een arts als je de volgende symptomen opmerkt bij een baby met caput succedaneum:
  • Aanhoudende of verergerende symptomen
  • Ongewone huidverkleuringen of symptomen van geelzucht
  • Ongewone symptomen zoals extreme pijn of een abnormale groei van de zwelling
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zwangerschapskaartDe zwangerschapskaartWanneer je je als zwangere vrouw aanmeld bij een verloskundige wordt er een zwangerschapskaart aangemaakt. Op deze kaart…
Caput medusae: oorzaken van spataderen rond de navelCaput medusae: oorzaken van spataderen rond de navelSpataderen of een ring van uitgezette bloedvaten rondom de navel, staat bekend als 'caput medusae' en het komt voor bij…
Scheefhals: baby en volwasseneScheefhals: baby en volwasseneScheefhals: scheef hoofd, scheve nek, voorkeurshouding bij baby, kind en volwassene. Scheefhals ontstaat soms als gevolg…
Hydrocèle bij een baby: symptomen, oorzaak en behandelingHydrocèle bij een baby: symptomen, oorzaak en behandelingEen hydrocèle is een opeenhoping van waterige vloeistof rond één of beide testikels in het scrotum, de balzak. Het zorgt…

Nierstenen (nefrolithiasis): risicofactoren en voedingNierstenen (nefrolithiasis): risicofactoren en voedingNierstenen komen relatief vaak voor. Grofweg 6% van de volwassenen zal een keer in zijn of haar leven nierstenen ontwikk…
Ankyloglossie: Tongafwijking met te kort tongriempjeAnkyloglossie: Tongafwijking met te kort tongriempjeDe tongriem (tongriempje, frenulum linguae) is een slijmvliesplooi (soort huidstrook) die de tong verbindt met de onderk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
  • Geraadpleegd op 21 augustus 2018:
  • Caput succedaneum, https://medlineplus.gov/ency/article/001587.htm
  • Caput succedaneum, https://radiopaedia.org/articles/caput-succedaneum
  • Caput Succedaneum, https://www.birthinjuryguide.org/birth-injury/types/caput-succedaneum/
  • Caput succedaneum, https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/kinderhoofdjes/caput%20succedaneum.php
  • Caput succedaneum: Symptoms, causes, and outlook, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318918.php
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.