Ankyloglossie: Tongafwijking met te kort tongriempje

Ankyloglossie: Tongafwijking met te kort tongriempje De tongriem (tongriempje, frenulum linguae) is een slijmvliesplooi (soort huidstrook) die de tong verbindt met de onderkant van de mond. Bij ankyloglossie is het tongriempje korter dan normaal. Deze aangeboren aandoening leidt mogelijk tot beperkte tongbewegingen, voedingsproblemen en spraakproblemen. Niet altijd is een behandeling nodig, maar wanneer klachten optreden, behandelt een ingreep succesvol de te korte tongriem. De vooruitzichten van deze tongafwijking zijn tot slot meestal zeer goed, maar onbehandeld komen wel complicaties voor.

Synoniem van ankyloglossie

‘Tongue tie’ en ‘frenulum breve’ zijn synoniemen voor ankyloglossie.

Epidemiologie

Ongeveer 4 tot 11 procent van de pasgeboren baby's krijgt te maken met een te kort tongriempje. Jongens zijn drie keer vaker dan meisjes aangetast door de tongafwijking. Slechts ongeveer de helft van de patiënten vertoont een verminderde tongfunctie, waardoor symptomen ontstaan.

Oorzaken

De huidstrook die de tong met de onderkant van de mond verbindt, staat in medische termen bekend als het frenulum (tongriempje). Meestal scheidt de tongriem zich voor de geboorte van de tong, waardoor de tong vrij kan bewegen. Bij een te kort tongriempje blijft de tongriem vastzitten aan de onderkant van de tong. Waarom dit gebeurt, is grotendeels onbekend anno september 2024, maar genetische factoren spelen vermoedelijk soms een rol.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een te kort tongriempje:
  • Genetische predispositie
  • Familiegeschiedenis van ankyloglossie
  • Bepaalde prenatale omstandigheden of afwijkingen

Symptomen: Problemen met voeding, tongbewegingen en spraak

Bij milde ankyloglossie is de tong verbonden met de mondbodem door een dunne strook weefsel; symptomen komen hierbij niet altijd tot uiting. In ernstige gevallen is de tong aan de onderkant van de mond vastgesmolten.

Baby

Een baby met een te korte tongriem ervaart mogelijk borstvoedingsproblemen. Een baby moet de tepel vastgrijpen om borstvoeding te krijgen. Een baby met ankyloglossie kan niet zo goed zuigen. De tepel van de moeder gaat hierdoor ook uitdrogen en barsten.

Problemen die optreden bij baby's die een te kort tongriempje hebben, zijn onder andere:
  • Bijten (bijtproblemen), kauwen (kauwproblemen) of tandenknarsen
  • De hele tijd hongerig zijn
  • De mond lastig kunnen openen
  • Direct na de voedingen braken
  • Een klikgeluid maken wanneer ze gevoed worden
  • Een tongpunt die gekerfd of hartvormig lijkt wanneer de baby de tong uitsteekt
  • Lang de tijd nemen om te eten (ze zuigen meer) en slechts een korte pauze nemen alvorens weer gevoed willen worden
  • Moeite om zich vast te hechten of vastgehecht te blijven voor de duur van de voeding
  • Niet zo snel in gewicht bijkomen
  • Slikproblemen

Moeder die borstvoeding geeft

Naast de pijnlijke tepels en droge, gebarsten tepels, ontstaat een lage melktoevoer en een ontsteking van de borst (mastitis). Diverse oorzaken zijn bekend voor borstvoedingsproblemen; meestal ligt een te kort tongriempje niet aan de basis. Een lactatiedeskundige of andere medische professional helpt wanneer een vrouw problemen heeft met het geven van moedermelk.

Kind

Het kind kan zijn tong mogelijk niet over de onderlip uitsteken als gevolg van ankyloglossie, waardoor hij de lippen niet kan likken of geen blaasinstrument kan bespelen. Ook het maken van tongbewegingen van links naar rechts of van boven naar beneden is mogelijk lastig bij de aangeboren aandoening. Wanneer de baby begint te praten, ontstaan spraakproblemen. De uitspraak van onder andere de letters 't', 'n,' of 'd', levert problemen op voor kinderen met een te korte tongriem.

Alarmsymptomen

Enkele alarmsymptomen bij ankyloglossie die onmiddellijke medische aandacht vereisen zijn:
  • Aanhoudende problemen met borstvoeding ondanks behandeling
  • Ernstige voedingsproblemen die leiden tot onvoldoende gewichtstoename
  • Spraakproblemen die de ontwikkeling van het kind belemmeren
  • Veranderingen in mondhygiëne of tandheelkundige problemen

Diagnose en Onderzoeken

Een te kort tongriempje wordt meestal door de arts gedetecteerd tijdens een standaardonderzoek net na de geboorte, maar soms is de afwijking moeilijk op te sporen. Ankyloglossie wordt pas duidelijk tijdens het voeden als de baby problemen ondervindt. De arts bevraagt dan de ouders over eventuele problemen bij het voeden van de baby. Hij controleert bij het lichamelijk onderzoek de tong, de mond en de tanden van het kind. Hij gebruikt een tongspatel (lijkt op een grote ijslollystok) om onder de tong van het kind te kijken en het bewegingsbereik te controleren. Bij oudere kinderen vraagt de arts om de tong uit te steken, tongbewegingen te maken en bepaalde geluiden te maken.

Behandeling

De behandeling van een te kort tongriempje hangt af van de ernst van de symptomen en kan onder andere de volgende opties omvatten:

Baby

Wanneer voedingsproblemen en/of beperkte tongbewegingen ontstaan, is een behandeling vereist. De arts voert dan een eenvoudige en vaak pijnloze operatie uit (frenulotomie). De arts knipt het tongriempje af (doorsnijden) via een snelle, eenvoudige procedure waarbij de baby vaak geen angst of ongemak vertoont. De operatie maakt de tong los en laat deze vrijer bewegen. Een vrouw moet na de operatie haar baby meteen borstvoeding geven, omdat de baby hierdoor kalmeert. Na de ingreep treedt mogelijk een hoeveelheid bloedverlies op. In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige tongbloeding.

Oudere baby's

Een baby ouder dan zes maanden krijgt de operatie onder algemene anesthesie. De hersteltijd na de operatie bedraagt gemiddeld tien dagen. De baby heeft mogelijk wel wat ongemak na de operatie. Voorts ontwikkelt zich mogelijk een witte plek onder de tong die normaal gesproken geneest binnen 24 tot 48 uur.

Andere behandelingsopties zijn onder meer:
  • Elektrocauterisatie: Elektrocauterisatie is geschikt voor baby’s met milde ankyloglossie. De arts past hierbij lokale anesthesie (plaatselijk verdovende geneesmiddelen) toe.
  • Laserchirurgie: Deze procedure duurt twee tot drie minuten en oudere baby’s genezen binnen de twee uur. Een verdoving is niet vereist.

Oudere kinderen en volwassenen

Onbehandelde baby’s of jonge kinderen krijgen op latere leeftijd mogelijk wel klachten. Als er namelijk beperkte tongbewegingen zijn, leidt dit tot spraakproblemen en problemen met het eten van bepaalde soorten voedsel. Verder komt een slechte mondhygiëne voor, omdat de voedselresten tussen de tanden aanwezig blijven. Dit draagt bij aan tandbederf en een ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Oudere kinderen en volwassenen hebben daarom soms een ingreep nodig die lijkt op de procedure bij baby's, maar met een langere hersteltijd en mogelijk meer ongemak.

Prognose

De vooruitzichten van een te kort tongriempje zijn meestal goed, vooral na een vroege diagnose en behandeling. Kinderen die een ingreep ondergaan, herstellen doorgaans goed en vertonen vaak een verbetering in voeding, spraak en mondhygiëne. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen helemaal. Wanneer geen behandeling plaatsvindt, kunnen de symptomen verergeren, wat leidt tot langdurige problemen met voeding, spraak en mondhygiëne.

Complicaties

Mogelijke complicaties na een operatie voor een te kort tongriempje zijn:
  • Bloedingen: Er kan een kleine hoeveelheid bloedverlies optreden na de ingreep.
  • Infecties: Een infectie op de plaats van de operatie is mogelijk, maar komt zelden voor.
  • Terugkeer van symptomen: In sommige gevallen kan het tongriempje opnieuw groeien of blijven bestaan.
  • Ernstige complicaties zijn zeldzaam en meestal te vermijden met een goede nazorg.

Preventie

Ankyloglossie kan niet worden voorkomen, omdat het een aangeboren afwijking is. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen echter complicaties voorkomen en de gevolgen minimaliseren. Regelmatige controles bij een arts en deskundige begeleiding tijdens borstvoeding kunnen bijdragen aan een betere uitkomst voor baby's met een te kort tongriempje. Ouders worden aangemoedigd om problemen met voeding, spraak of mondhygiëne tijdig te melden aan medische professionals.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frenulotomie: het inknippen van het tongriempjeFrenulotomie: het inknippen van het tongriempjeEen te kort tongriempje is iets wat aangeboren is. Het kan niet op latere leeftijd voorkomen, maar het is wel erfelijk.…
De voordelen van borstvoeding voor moeder en kindDe voordelen van borstvoeding voor moeder en kindMoedermelk is beter voor het kind dan flesvoeding die uit een potje komt. Maar het heeft voor de moeder ook gezondheidsv…
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Pijn en problemen met borstvoeding voorkomenPijn en problemen met borstvoeding voorkomenBij de geboorte van een baby zal de mama de beslissing nemen of ze, al dan niet, borstvoeding zal geven. De mama kan er…

Caput succedaneum (geboortegezwel): Zwelling op hoofd babyCaput succedaneum (geboortegezwel): Zwelling op hoofd babyHet caput succedaneum is een veelvoorkomende tijdelijke aandoening waarbij een zwelling op het hoofd van een pasgeboren…
Borstvoeding: Voordelen en nadelen van geven van moedermelkBorstvoeding: Voordelen en nadelen van geven van moedermelkDe melkproductie in de borsten begint ongeveer één tot drie dagen na de bevalling. Veel vrouwen die pas bevallen zijn, k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Tongue-tie, https://www.webmd.com/children/tongue-tie-babies
  • Geraadpleegd op 21 augustus 2018:
  • Ankyloglossia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482295/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/symptoms-causes/syc-20378452
  • Frenulotomie, https://encyclopedie.medicinfo.nl/frenulotomie/f2f40868cea44222bc56a1d5171037d4
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/symptoms-causes/syc-20378452
  • Tongue tie (ankyloglossia): What you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319634.php?sr
  • What Is Tongue-Tie in Babies?, https://www.webmd.com
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.