Miliaria bij baby’s: symptomen, diagnose en behandeling

Miliaria bij baby’s: symptomen, diagnose en behandeling Miliaria is een aandoening aan de huid die vooral bij pasgeboren baby’s voorkomt. Kenmerkend zijn de met vocht gevulde blaasjes en de rode puistjes op de huid. Deze pukkeltjes komen voor op het hoofd, in het gezicht, in de nek en op de romp. Ook in huidplooien vestigen de puistjes zich graag. De huidaandoening zorgt voor veel jeuk. Een warm en vochtig klimaat stimuleert de blaasjes om zich verder over het babylijfje te verspreiden. Miliaria gaat in de meeste gevallen vanzelf over.

Oorzaak

Een pasgeboren baby krijgt miliaria doordat de huid nog onrijp is. Ook speelt de ophoping van zweet in de kleine zweetklieren onder de huid een rol. Het transpiratievocht kan niet weg en hoopt zich vervolgens op.

Staphyloccus epidermis
De bacterie ‘staphyloccus epidermidis’ is vaak een belangrijke oorzaak. Als die zich vestigt op de huid kan er een wildgroei van bacteriën ontstaan die de vorming van puistjes en blaasjes uitlokt. Ongeveer 4,5 procent van alle zuigelingen krijgt ermee te maken. Het vaakst komt miliaria voor in de eerste levensweek. Warmte is een belangrijke trigger. Het is dan ook een veel voorkomende aandoening in warme landen.

Verschillende vormen van miliaria

Miliaria cristallina

Miliaria cristallina is de meest voorkomende vorm van miliaria bij baby’s. Er treedt een verstopping op in de zweetkliertjes. Daardoor ontstaan bleke blaasjes met helder vocht. Miliaria cristallina komt vooral in de zomermaanden voor. De blaasjes groeien en barsten uiteindelijk. Daarna schilferen ze vanzelf af. Dit duurt enkele uren tot enkele dagen. In zeldzame gevallen worden baby’s geboren met deze blaasjes.

Miliaria rubra / prickly heats

Als er sprake is van kleine rode, jeukende bultjes bij je baby, dan wordt er gesproken van miliaria rubra. De verstopping van de zweetkliertjes treedt dieper op in de huid. Deze rode pukkeltjes komen voor op het hoofd, op de romp en in de huidplooien, zoals onder de knietjes, onder de oksels en tussen de billetjes. In sommige gevallen ontwikkelen de bultjes zich tot puistjes. Dan is er sprake van miliaria pustulosa.

Miliaria profunda

Miliaria profunda is een zeldzame vorm van miliaria. Baby’s worden zelden getroffen. Bij miliaria profunda worden de zweetkliertjes in de opperhuid geblokkeerd door een verstopping van de afvoergang. Er ontstaan bleke of roze pukkeltjes van een paar millimeter.

Miliaria profunda gaat samen met ziek voelen, kortademigheid en een versnelde hartslag. Een heel warme en vochtige omgeving is een trigger voor deze miliariasoort. Als er sprake is van miliaria profunda bij baby’s, gebeurt dat vooral bij kindjes die in de couveuse hebben gelegen.

Diagnose

De huisarts zal de ouders een aantal vragen stellen over de uitslag. Hij wil weten wanneer de blaasjes en puistjes voor het eerst voorkwamen en welke locaties zijn aangedaan. Bij het lichamelijk onderzoek vallen bij miliaria cristallina meteen de met vocht gevulde blaasjes op. Dit geldt ook voor de rode puistjes bij miliaria rubra. Als de dokter denkt aan een infectie, kan er weefsel van een blaasje of puistje op kweek worden gezet.

Behandeling

Bij miliaria volgt er meestal geen behandeling. De dokter raadt aan om de blaasjes en pukkeltjes goed in de gaten te houden. Ze barsten vanzelf en lossen binnen twee tot drie weken geheel op.

Jeuk
Als een baby veel last heeft van jeuk, kan levomentholcrème worden voorgeschreven. Dit kan op de aangedane huid worden gesmeerd.

Antibiotica bij miliaria
Bij besmetting met de staphyloccus epidermidis wordt fucidinezuurcrème voorgeschreven. Dit is een antibioticum. Over het algemeen staat miliaria bekend als een onschuldig verschijnsel dat vanzelf overgaat. In de tropen kun je ook zonder recept verkoelende talkpoeders verkrijgen voor miliaria rubra.

Miliaria voorkomen

Je kunt zelf ook veel doen om miliaria bij je baby te voorkomen. Leg je kind niet in een te warme kamer. Het bedje van de baby mag niet bij de verwarming worden geplaatst. Zorg voor goede ventilatie en kleed je kleintje niet te warm aan.

Luchtig aankleden
Als je kindje te dikke kleertjes aan heeft, kan het zweet niet weg van de oppervlakte en verdampt het niet. Een ideale kweekvijver voor miliaria. Een belangrijke graadmeter voor je baby is hoe je jezelf voelt. Is het warm of juist koud? Als je jezelf te warm kleedt, heeft je kindje het waarschijnlijk ook te warm. Zeker als het tropisch is buiten, is het belangrijk om je baby luchtig aan te kleden. Kies voor natuurlijke materialen, zoals katoen. Synthetische stoffen zijn uit den boze. Let er bij kledingstukken op dat ze niet schuren en wrijven.

Laat je baby bij warm weer ook niet te lang in een autostoeltje zitten. Als miliaria voorkomt op de babybillen, kan het ook helpen de luier geregeld af te laten. Als een kindje ziek is, is het belangrijk de lakens regelmatig te verschonen. Anders kunnen die ook gaan schuren, waardoor miliaria kan optreden.

Naar buiten
Ga je met je kleintje naar buiten bij warm weer? Blijf lekker samen in de schaduw en zet de box neer onder de parasol. Dan heeft je kindje niet te veel last van de zon. Laat je baby nooit alleen in de zon.
© 2018 - 2024 Infomonique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warmtebultjes, zweetbultjes: jeukende pukkeltjes op lichaamWarmtebultjes, zweetbultjes: jeukende pukkeltjes op lichaamLast van jeukende pukkeltjes op het lichaam, bijvoorbeeld op borst, rug, schouders? Misschien heb je last van warmtebult…
Miliaria of zweetuitslag: symptomen, oorzaak en behandelingMiliaria of zweetuitslag: symptomen, oorzaak en behandelingMiliaria, zweetuitslag of warmte-uitslag, komt niet alleen bij baby's voor. Zweetuitslag komt ook kinderen, tieners en v…
Warmtebultjes, warmte-uitslag benen, armen en rug behandelenWarmtebultjes, warmte-uitslag benen, armen en rug behandelenWarmtebultjes bij baby, kind en volwassene op benen, armen, rug, borst, buik en gezicht. Hoe kun je warmtebultjes het be…
Zweetpuistjes behandelen: zweetuitslag op rug, borst & benenZweetpuistjes behandelen: zweetuitslag op rug, borst & benenZweetpuistjes of zweetuitslag, ook wel bekend onder de naam 'miliaria', 'warmte-uitslag' of 'warmtebultjes', is een verv…

Spierbiopsie: Verwijdering van stukje weefsel uit spierSpierbiopsie: Verwijdering van stukje weefsel uit spierEen spierbiopsie is een medische procedure waarbij de arts een klein stukje spierweefsel verwijdert voor verder onderzoe…
Eosinofiele fasciitis: Verdikking en zwelling van huidEosinofiele fasciitis: Verdikking en zwelling van huidEosinofiele fasciitis, ook wel bekend als het Shulman-syndroom of shulmansyndroom, is een uiterst zeldzame aandoening wa…
Bronnen en referenties
  • https://www.huidinfo.nl/m/miliaria-zweetpuistjes/
  • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/warmte-uitslag/
  • https://www.cbhs.com.au/health-well-being-blog/blog-article/2018/01/24/baby-heat-rash-what-it-is-and-how-to-treat-it
  • https://www.momtricks.com/babies/heat-rash/
  • Het medisch handboek, onder hoofdredactie van dr. Jannes. J.E. van Everdingen, uitgeverij Kosmos-Z&K, pagina 342
  • Kleine kwalen bij kinderen, uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, pagina 209-211
Infomonique (4 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.