Oropouche-koorts: Virale infectie (tropische ziekte)

Oropouche-koorts: Virale infectie (tropische ziekte) Oropouche-koorts is een tropische virale infectie die wordt overgedragen door de beet van een besmette mug. Patiënten presenteren zich met een plotselinge opkomst van koorts, gecombineerd met niet-specifieke symptomen zoals braken, hoofdpijn en gewrichtspijn. De behandeling is voornamelijk ondersteunend en gericht op het verlichten van de symptomen. Meestal herstelt de patiënt binnen een week, maar in sommige gevallen kunnen de symptomen langer aanhouden of kan er een complicatie zoals hersenvliesontsteking optreden. Deze ziekte is vernoemd naar de regio waar de infectie voor het eerst werd ontdekt en geïsoleerd in 1955 door het 'Trinidad Regional Virus Laboratory', nabij de rivier Oropouche in Trinidad en Tobago.

Epidemiologie van Oropouche-koorts

Het Oropouche-virus (OROV) is een belangrijke oorzaak van arbovirale ziekten in Latijns-Amerikaanse landen, vooral in het Amazonegebied van Brazilië, Venezuela en Peru, maar ook in andere landen zoals Panama. Oropouche-koorts komt voornamelijk voor tijdens de regenseizoenen, hoewel epidemieën ook tijdens het droogteseizoen kunnen optreden. Dit kan worden toegeschreven aan de hoge bevolkingsdichtheid van muggen uit het voorgaande regenseizoen. Sinds de eerste isolatie van het Oropouche-virus in 1955, heeft het meer dan een half miljoen mensen getroffen (tot mei 2017). De ziekte wordt vaak verward met andere virale infecties, wat kan leiden tot onderrapportage en een mogelijk hoger aantal gevallen.

Oorzaken: Oropouche-virus

Virus
Oropouche-koorts wordt veroorzaakt door het Oropouche-virus (OROV), een arbovirus behorend tot de familie Bunyaviridae. Dit virus is een enkelstrengig negatief-RNA-virus. Luiaards, buideldieren, primaten en vogels dienen als natuurlijke gastheren voor dit virus. Het wordt overgedragen aan mensen door zeer kleine muggen zoals Aedes serratus en Culex quinquefasciatus.

Verspreiding
De verspreiding van de infectie bij mensen vindt plaats door de beet van een besmette mug. Oropouche-koorts komt vooral tot uiting in epidemieën, wat betekent dat de kans op besmetting bij normale blootstelling aan muggen relatief klein is. Mens-op-mens overdracht komt niet voor.

Symptomen: Koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn

Incubatietijd

De incubatietijd, oftewel de tijd tussen blootstelling aan het virus en het verschijnen van symptomen, bedraagt gemiddeld vier tot acht dagen. In enkele gevallen zijn incubatietijden van drie tot vier maanden gerapporteerd, zoals bij twee laboratoriumtechnici die mogelijk door inademing van het virus geïnfecteerd raakten.

Ernstige hoofdpijn is één van de tekenen van een Oropouche-infectie / Bron: Geralt, PixabayErnstige hoofdpijn is één van de tekenen van een Oropouche-infectie / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen

Oropouche-koorts begint vaak met een plotselinge hoge koorts. Andere symptomen die kunnen optreden zijn:

De eerste koortsepisode duurt meestal enkele dagen. Ongeveer 60% van de patiënten ervaart echter een terugkeer van symptomen, vaak met verminderde intensiteit in vergelijking met de eerste episode.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van oropouche-koorts wordt bevestigd door een bloedonderzoek. De klinische diagnose kan lastig zijn vanwege de vele niet-specifieke symptomen die ook voorkomen bij andere virale infecties. De ziekte wordt vaak verward met dengue, gele koorts, malaria, zika, chikungunya, Mayaro-koorts en andere arbovirale infecties.

Pijnstillers en ontstekingsremmers zijn inzetbaar bij Oropouche-koorts / Bron: Stevepb, PixabayPijnstillers en ontstekingsremmers zijn inzetbaar bij Oropouche-koorts / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

Er bestaat geen specifieke therapie voor Oropouche-koorts. De behandeling is ondersteunend en gericht op het verlichten van de symptomen. Orale pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om hoofdpijn en lichaamspijn te verminderen. Bij ernstige symptomen kan Ribavirin worden toegediend als een vorm van antivirale therapie. Het is belangrijk om veel vloeistoffen te drinken om uitdroging te voorkomen. Aspirine wordt afgeraden omdat het de bloedstolling kan beïnvloeden en bloedingen kan verergeren, wat de hersteltijd kan verlengen.

Ondersteunende zorg en zelfzorg

Bij Oropouche-koorts is zelfzorg essentieel om het herstel te bevorderen en complicaties te voorkomen. Belangrijke aanbevelingen zijn:
  • Hydratatie: Zorg voor voldoende vochtinname om uitdroging te voorkomen.
  • Rust: Neem voldoende rust om het lichaam de kans te geven te herstellen.
  • Symptoombeheer: Gebruik aanbevolen medicijnen voor pijn en koorts, zoals voorgeschreven door een arts.

Door deze richtlijnen te volgen, kunt u helpen bij het verminderen van het risico op Oropouche-koorts en bijdragen aan een snellere genezing.

Prognose van Oropouche-koorts

De infectie is meestal zelflimiterend; de symptomen verdwijnen doorgaans spontaan na ongeveer één week. Patiënten herstellen meestal volledig zonder langdurige nadelige effecten. Tot oktober 2020 zijn er geen geregistreerde sterfgevallen als gevolg van oropouche-koorts.

Complicaties

Complicaties van Oropouche-koorts zijn zeldzaam. In sommige gevallen kunnen de symptomen langer aanhouden. Zeer sporadisch kan meningitis (hersenvliesontsteking) optreden, wat gepaard gaat met hoofdpijn en een stijve nek.

Preventie van virale infecties door besmette muggen

Om de verspreiding van het Oropouche-virus te voorkomen, is het belangrijk om muggenbroedplaatsen te elimineren en contact tussen muggen en mensen te verminderen. Dit kan worden bereikt door:
  • Eliminatie van broedplaatsen: Verminder het aantal natuurlijke en kunstmatige waterhoudende habitats waarin muggen zich voortplanten.
  • Gebruik van muggenwerende middelen: Pas insectenwerende middelen toe op blootgestelde huid en kleding.
  • Muggennetten en kleding: Draag beschermende kleding en gebruik muggennetten, vooral tijdens het regenseizoen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gele koorts: Griepachtige symptomen en geelzuchtGele koorts: Griepachtige symptomen en geelzuchtGele koorts is een zeldzame virale ziekte die vooral voorkomt in tropische landen in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.…
Koorts door een virale infectieKoorts door een virale infectieHoge koorts is geen ziekte op zichzelf. Het is in de meeste gevallen een symptoom voor een onderliggende aandoening zoal…
Zesde ziekte of driedaagse koorts, symptomen en behandelingDe zesde ziekte wordt ook wel de driedaagse koorts of Roseola infantum genoemd. Deze ziekte komt enkel voor bij jonge ki…
Saint-Louis encefalitis: Virale infectie door muggenbeetSaint-Louis encefalitis: Virale infectie door muggenbeetSaint-Louis encefalitis (St. Louis-encefalitis) is een zeldzame virale infectie die wordt overgedragen door een beet van…

Slaapproblemen bij ouderen: Oorzaken van slaapstoornissenSlaapproblemen bij ouderen: Oorzaken van slaapstoornissenOuderen vertonen leeftijdsgebonden slaapveranderingen hetgeen resulteert in slaapstoornissen Senioren hebben bijvoorbeel…
Chronische pijn: Soorten, oorzaken en behandelingChronische pijn: Soorten, oorzaken en behandelingPijn is een ongemakkelijk zintuiglijk gevoel dat weefselbeschadiging (in elk deel van het lichaam of orgaan) signaleert…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 28 november 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Oropouche fever, an emergent disease from the Americas., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29247710
  • Oropouche Fever: A Review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5923469/
  • Oropouche virus disease – Peru, https://www.who.int/csr/don/03-june-2016-oropouche-peru/en/
  • Oropouche Virus: Clinical, Epidemiological, and Molecular Aspects of a Neglected Orthobunyavirus, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5417190/
  • Oropouche, https://encyclopedie.medicinfo.nl/oropouche/777882270a464c96947cd711f6a047c3
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.