Papulair eczeem: Huidziekte met uitslag en jeukende bultjes

Papulair eczeem: Huidziekte met uitslag en jeukende bultjes Papulair eczeem, ook wel bekend als papulaire dermatitis, is een huidziekte die wordt gekenmerkt door een uitslag bestaande uit kleine, jeukende bultjes (papels). Hoewel papulair eczeem minder vaak voorkomt dan andere vormen van eczeem, kan het aanzienlijke ongemakken veroorzaken. Deze aandoening wordt beschouwd als een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem een onjuiste reactie vertoont. Anno augustus 2024 bestaat er geen definitieve genezing voor papulair eczeem, maar er zijn diverse huismiddeltjes en medische behandelingen beschikbaar om de symptomen te beheersen en opflakkeringen te verminderen.

Oorzaken en risicofactoren van papulair eczeem

Genetische factoren

De exacte oorzaak van papulair eczeem is nog niet volledig begrepen, maar genetica spelen waarschijnlijk een rol. Personen die lijden aan papulair eczeem hebben vaak een familiegeschiedenis van eczeem, astma of hooikoorts, wat kan duiden op een genetische aanleg voor deze aandoeningen. Onderzoek suggereert dat een probleem met het filaggrine-gen, dat betrokken is bij het vormen van een beschermende huidbarrière, kan bijdragen aan het ontstaan van eczeem. Een verzwakte huidbarrière maakt de huid kwetsbaarder voor vochtverlies en binnendringende irriterende stoffen, wat kan leiden tot een droge huid en een verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Auto-immuunreactie

Papulair eczeem wordt beschouwd als een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem overmatig reageert op normale omgevingsfactoren. Dit kan worden getriggerd door diverse irriterende stoffen zoals vervuiling, wasmiddelen, pollen en andere allergenen. De uitlokkende factoren kunnen echter variëren tussen individuen.

Symptomen: Huiduitslag en jeukende bultjes

Papulair eczeem treft vaak mensen met een donkere huid. De aandoening manifesteert zich als een huiduitslag bestaande uit kleine bultjes die lijken op puistjes, maar zonder pus. Deze bultjes verschijnen meestal op de romp, armen of benen en gaan vaak gepaard met intense jeuk. Andere symptomen zijn vergelijkbaar met die van andere eczeemvormen en omvatten een schilferige uitslag, een droge, gebarsten huid, en huidinfecties.

Behandelopties

Hoewel er geen genezing bestaat voor papulair eczeem, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om effectief resultaat te behalen.

Zelfzorg

Aloë Vera-gel
Aloë vera-gel kan nuttig zijn door zijn antibacteriële eigenschappen, die helpen huidinfecties te verminderen.

Appelciderazijn
Verdunde appelciderazijn kan helpen bij de behandeling van papulair eczeem door de pH van de huid te balanceren en bacteriën te doden.

Cardiospermum
Zalven met extracten van de cardiospermum-wijnstok kunnen ontstekingen en jeuk verminderen en hebben antibacteriële eigenschappen.

Kokosolie
Kokosolie is een veelgebruikte behandeling voor eczeem. Het hydrateert de huid, vermindert symptomen van huidaandoeningen met een droge huid, en helpt de groei van stafylokokkenbacteriën te verminderen, waardoor het risico op bacteriële huidinfecties afneemt.

Het gebruik van vochtinbrengende middelen kan veel patiënten met eczeem helpen. / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het gebruik van vochtinbrengende middelen kan veel patiënten met eczeem helpen. / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vochtinbrengende middelen
Een droge huid kan eczeemopflakkeringen verergeren. Het regelmatig aanbrengen van een geurloos vochtinbrengend middel na het baden of douchen helpt de huid te hydrateren en voorkomt verdere droogte. Het is aanbevolen om binnen drie minuten na het baden of douchen een royale hoeveelheid van een geurloos product aan te brengen.

Vrij verkrijgbare crèmes
Crèmes die jeuk verlichten en infecties voorkomen kunnen soms zonder doktersvoorschrift worden gekocht en kunnen nuttig zijn bij de behandeling van eczeem.

Zonnebloemolie
Voor volwassenen kan het aanbrengen van zonnebloemolie op de huid helpen om de huidbarrière te herstellen en vocht vast te houden. Dit dient twee keer per dag op een vochtige huid te worden aangebracht. Mensen met een allergie voor zonnebloempitten moeten dit middel vermijden.

Professionele medische zorg

Biologische medicijnen
Biologische medicijnen worden vaak via een infuus toegediend en richten zich op specifieke delen van het immuunsysteem die ontstekingen veroorzaken.

Fototherapie
Bij ernstige vormen van papulair eczeem kan fototherapie nuttig zijn. Deze behandeling maakt gebruik van ultraviolet B-licht om de huid te verlichten, de jeuk te verminderen, ontstekingen te verminderen en de vitamine D-productie te verhogen. Regelmatige onderhoudsbehandelingen zijn vaak nodig om de aandoening onder controle te houden.

Voorgeschreven medicijnen kunnen helpen bij het verlichten van symptomen. / Bron: Stevepb, PixabayVoorgeschreven medicijnen kunnen helpen bij het verlichten van symptomen. / Bron: Stevepb, Pixabay
Voorgeschreven medicijnen
Artsen kunnen medicinale crèmes of zalven voorschrijven, zoals steroïden, PDE4-remmers, lokale calcineurineremmers en huidbarrièrecrèmes, om symptomen van papulair eczeem te verlichten.

Prognose

De prognose voor papulair eczeem varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening en de respons op behandeling. Over het algemeen is de aandoening chronisch van aard, wat betekent dat patiënten vaak langdurige zorg en management nodig hebben. Met de juiste behandeling kunnen de meeste patiënten echter een aanzienlijke verbetering van hun symptomen ervaren. De huiduitslag kan verminderen en de jeuk kan onder controle worden gehouden. De gemiddelde duur van een opvlamming kan enkele weken tot maanden zijn, maar dit kan variëren. Regelmatige follow-ups met een zorgverlener zijn belangrijk om de voortgang te monitoren en de behandeling indien nodig aan te passen.

Complicaties

Papulair eczeem kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder:
  • Shock door ernstig bloedverlies bij zeldzame gevallen van secundaire infecties.
  • Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), hoewel dit zeldzaam is en meestal niet direct gerelateerd is aan papulair eczeem, kan een bijkomende complicatie zijn bij ernstige infecties.
  • Vetemboliesyndroom, een ernstige aandoening die kan optreden bij verwondingen, hoewel het niet vaak voorkomt bij eczeem.
  • Multisysteemorgaanfalen als gevolg van ernstige, onbehandelde secundaire infecties.
  • Infecties bij open fracturen of bij krabben van de huid, wat kan leiden tot bacteriële huidinfecties zoals stafylokokkeninfecties.
  • Bloedstolsels of infecties door chirurgische complicaties bij gevallen die een ingreep vereisen.
  • Huidinfecties die kunnen optreden door krabben en irritatie van de huid.

Het is cruciaal voor patiënten om eventuele tekenen van complicaties tijdig te melden aan hun zorgverlener om ernstige gevolgen te voorkomen.

Preventie van chronische huidziekte

Hoewel papulair eczeem niet volledig kan worden voorkomen, kunnen opflakkeringen en verergering van de symptomen worden beperkt door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Het regelmatig hydrateren van de huid na het baden en douchen en het dragen van zachte, ademende katoenen kleding kunnen helpen. Het vermijden van bekende uitlokkende factoren is cruciaal. Deze kunnen onder andere omvatten:
  • Antibacteriële zalven en persoonlijke verzorgingsproducten
  • Bepaalde stoffen zoals wol en polyester
  • Haar van huisdieren
  • Huisstofmijt
  • Kleurstoffen en tijdelijke tatoeages
  • Ontsmettingsmiddelen die formaldehyde bevatten
  • Sigarettenrook
  • Sommige metalen, met name nikkel
  • Sommige shampoos
  • Sommige zepen en wasmiddelen
  • Stress
  • Stuifmeel
  • Warm of koud weer

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: een vervelende huidaandoeningEczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die zelfs voorkomt bij babies en kinderen.Wat is eczeem?, wat zi…
Eczeem, kruiden en voedingAtopisch eczeem is een veel voorkomende huidaandoening, Het is een chronische, jeukende, inflammatoire huidziekte die me…

Chlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoeningChlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoeningChlamydia is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamyd…
Gerstmann-Sträussler-Scheinker-syndroom: HersenziekteGerstmann-Sträussler-Scheinker-syndroom: HersenziekteHet Gerstmann-Sträussler-Scheinker-syndroom (GSS) is een uiterst zeldzame, meestal familiale, dodelijke neurodegeneratie…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 23 januari 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Papular dermatitis (subacute prurigo, "itchy red bump" disease): pilot study of phototherapy., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9631999
  • Systemic treatment of papular dermatitis: A retrospective study, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546634.2014.1002443
  • Systemic treatment of papular dermatitis: A retrospective study., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25672516
  • What to know about papular eczema, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324242.php
  • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.