Papulair eczeem: Huidziekte met uitslag en jeukende bultjes

Papulair eczeem: Huidziekte met uitslag en jeukende bultjes Papulair eczeem (papulaire dermatitis) is een huidaandoening waarbij een patiënt kampt met een huiduitslag die bestaat uit kleine, jeukende bultjes (papels). Papulair eczeem komt minder vaak voor dan andere vormen van eczeem. Deze aandoening is een auto-immuunziekte waarbij een foute reactie van het immuunsysteem plaatsvindt. Er is anno oktober 2020 geen remedie voor papulair eczeem, maar diverse huismiddeltjes en professionele medische behandelingen zijn inzetbaar om de symptomen onder controle te houden en opflakkeringen te verminderen.

Oorzaken en risicofactoren van papulair eczeem

Genen

Wetenschappers weten nog niet wat de oorzaak is van (papulair) eczeem anno oktober 2020, maar mogelijk spelen genen wel een rol. Als een patiënt lijdt aan (papulair) eczeem, astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen) of hooikoorts en dit is aanwezig in de familie, dan is de kans groter dat hij (papulair) eczeem krijgt. Patiënten met (papulair) eczeem hebben mogelijk een probleem met een gen dat het eiwit filaggrine creëert. Dit speelt een rol bij het bouwen van een beschermende barrière bovenop de huid. Door een verzwakte barrière sijpelt er vocht uit en kunnen bacteriën, virussen en andere irriterende stoffen binnendringen. Daarom hebben patiënten met (papulair) eczeem vaak een droge huid die gevoelig is voor infecties.

Auto-immuunziekte

Eczeem is een auto-immuunziekte. De huidaandoening is een gevolg van een te hard werkend immuunsysteem. Irriterende stoffen activeren het immuunsysteem en veroorzaken dan eczeemuitbraken. Sommige uitlokkende factoren die zorgen voor een overreactie van het immuunsysteem, zijn vervuiling, wasmiddelen en pollen. De uitlokkende factoren zijn echter verschillend voor verschillende patiënten.

Symptomen: Huiduitslag en jeukende bultjes

Patiënten met een donkere huidskleur zijn het vaakst getroffen. De patiënt heeft een huiduitslag die bestaat uit kleine bultjes. De bultjes lijken op puistjes maar zonder de pus. Ze verschijnen meestal op de romp, de armen of de benen. Jeuk komt vaak tot uiting. Andere symptomen zijn hetzelfde als andere vormen van eczeem en bestaan uit een schilferige uitslag, een droge, gebarsten huid en huidinfecties.

Behandelingen

Een remedie bestaat niet voor papulair eczeem anno oktober 2020, maar een scala aan behandelingen zijn beschikbaar om de symptomen te verlichten. Soms moet de patiënt wel meerdere behandelingen uitproberen alvorens een goed resultaat te bekomen.

Zelfzorg

Aloë vera-gel
Patiënten zijn mogelijk gebaat met aloë vera-gel. De antibacteriële eigenschappen verminderen huidinfecties.

Appelciderazijn
Verdunde appelciderazijn is nuttig voor de behandeling van papulair eczeem. Dit brengt namelijk de zuurgraad van de huid in balans en doodt bacteriën.

Cardiospermum
Het gebruik van zalven die extracten van de tropische cardiospermum-wijnstok bevatten, verminderen ontstekingen en jeuk en doden bacteriën op de huid.

Kokosolie
Veel patiënten gebruiken kokosolie voor de behandeling van eczeem zoals papulair eczeem. Kokosolie bevochtigt de huid en vermindert de symptomen van huidaandoeningen waarbij een droge huid tot stand komt. Daarnaast verminderen hierdoor ook de hoeveelheid stafylokokkenbacteriën op de huid. Dit verkleint de kans op het ontwikkelen van een bacteriële huidinfectie.

Het aanbrengen van vochtinbrengende middelen is nuttig voor veel patiënten met eczeem / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het aanbrengen van vochtinbrengende middelen is nuttig voor veel patiënten met eczeem / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vochtinbrengende middelen
Veel patiënten met eczeem hebben een droge huid, wat kan leiden tot opflakkeringen van eczeem. Een vochtinbrengend middel gebruiken na het baden of douchen voorkomt dit probleem. Patiënten brengen best een royale laag van een geurvrij product over de huid aan te brengen binnen drie minuten na het baden of douchen.

Vrij verkrijgbare crèmes
Crèmes die jeuk verlichten en een infectie voorkomen zijn soms zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Zonnebloemolie
Bij volwassenen helpt het aanbrengen van zonnebloemolie op de huid om de huidbarrière vocht vast te houden. Patiënten gebruiken dit best twee keer per dag op een vochtige huid. Patiënten die allergisch zijn voor zonnebloempitten moeten dit middel wel vermijden.

Professionele medische zorg

Biologische medicijnen
De arts geeft deze geneesmiddelen via een infuus. De biologische medicijnen richten zich op delen van het immuunsysteem die ontstekingen veroorzaken.

Fototherapie
Sommige patiënten zijn gebaat met een behandeling via licht en dan vooral bij zware vormen van papulair eczeem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een apparaat dat ultraviolet B-licht op de huid richt. Dit vermindert de jeuk en ontsteking, verhoogt de vitamine D-productie en helpt de huid om bacteriën te bestrijden. Een onderhoudsbehandeling is wel vaak nodig om de ziekte onder controle te houden.

Voorgeschreven medicijnen verlichten mogelijk de klachten / Bron: Stevepb, PixabayVoorgeschreven medicijnen verlichten mogelijk de klachten / Bron: Stevepb, Pixabay
Voorgeschreven medicijnen
De arts schrijft soms medicinale crèmes of zalven voor, zoals steroïden, PDE4-remmers, lokale calcineurineremmers en huidbarrièrecrèmes.

Preventie van chronische huidziekte

Het is niet mogelijk om papulair eczeem te voorkomen, maar het is wel mogelijk om opflakkeringen te voorkomen of een verergering van de klachten te voorkomen. De patiënt moet regelmatig de huid bevochtigen na het baden en douchen en steeds zachte, loszittende katoenen kleding dragen. Indien uitlokkende factoren voor eczeemuitbarstingen bekend zijn, moet de patiënt deze vermijden. Deze uitlokkende stoffen bestaan uit bijvoorbeeld:
 • antibacteriële zalven en producten voor de persoonlijke verzorging
 • bepaalde stoffen, zoals wol en polyester
 • haar van huisdieren
 • huisstofmijt
 • kleurstoffen en tijdelijke tatoeages
 • ontsmettingsmiddelen die formaldehyde bevatten
 • sigarettenrook
 • sommige metalen, met name nikkel
 • sommige shampoos
 • sommige zepen en wasmiddelen
 • stress
 • stuifmeel
 • warm of koud weer

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: een vervelende huidaandoeningEczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die zelfs voorkomt bij babies en kinderen.Wat is eczeem?, wat zi…
Eczeem, kruiden en voedingAtopisch eczeem is een veel voorkomende huidaandoening, Het is een chronische, jeukende, inflammatoire huidziekte die me…

Chlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoeningChlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoeningChlamydia is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening die wordt overgedragen via bacteriën. Mannen en vrou…
Gerstmann-Sträussler-Scheinker-syndroom: HersenziekteGerstmann-Sträussler-Scheinker-syndroom: HersenziekteHet Gerstmann-Sträussler-Scheinker-syndroom (GSS) is een uiterst zeldzame, meestal familiale, dodelijke neurodegeneratie…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 23 januari 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Papular dermatitis (subacute prurigo, "itchy red bump" disease): pilot study of phototherapy., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9631999
 • Systemic treatment of papular dermatitis: A retrospective study, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546634.2014.1002443
 • Systemic treatment of papular dermatitis: A retrospective study., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25672516
 • What to know about papular eczema, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324242.php
 • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.