Chlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoening

Chlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoening Chlamydia is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Zowel mannen als vrouwen kunnen door chlamydia worden getroffen, maar de symptomen verschillen vaak tussen de geslachten. Bij mannen is de infectie doorgaans gelokaliseerd in de urethra, de buis die urine uit de blaas voert en door de penis loopt. Chlamydia wordt meestal verspreid door seksueel contact. Symptomen kunnen onder meer bestaan uit afscheiding uit de penis, bloedingen en pijn in de testikels. Een antibioticakuur is doorgaans effectief in het behandelen van deze bacteriële infectie. Het nemen van preventieve maatregelen kan helpen om de verspreiding van de aandoening te voorkomen.

Oorzaken van chlamydia bij mannen

Bacterie

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Deze bacterie kan zowel bij mannen als vrouwen symptomen veroorzaken, maar soms is er geen zichtbare infectie, waardoor iemand onbewust een ander kan besmetten. De bacterie dringt binnen via slijmvliezen tijdens seksueel contact.

Overdracht

Chlamydia verspreidt zich voornamelijk door seksueel contact, inclusief vaginale, anale en orale seks. Het delen van seksspeeltjes zonder goede hygiëne kan ook leiden tot de overdracht van de bacterie. Herhaalde infecties zijn mogelijk, zelfs na een behandeling.

Alcohol en drugs kunnen het risico op chlamydia verhogen doordat ze vaak leiden tot risicovol seksueel gedrag. / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol en drugs kunnen het risico op chlamydia verhogen doordat ze vaak leiden tot risicovol seksueel gedrag. / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Risicofactoren

Mannen lopen een hoger risico op chlamydia als ze:
  • drugs of alcohol gebruiken, wat vaak leidt tot onveilige seksuele praktijken
  • meer dan één seksuele partner hebben
  • seks hebben zonder het gebruik van een condoom

Symptomen

Chlamydia veroorzaakt vaak geen symptomen, vooral in de vroege stadia van de infectie. De incubatietijd kan enkele weken duren, wat betekent dat symptomen mogelijk pas later optreden. Wanneer symptomen aanwezig zijn, kunnen ze duiden op complicaties zoals epididymitis of urethritis.

Epididymitis

Epididymitis is een infectie van de bijbal, een buis aan de achterkant van de testikels die sperma opslaat en vervoert. Symptomen kunnen zijn:

Urethritis

Urethritis is een ontsteking van de urethra. Symptomen bij mannen kunnen zijn:

Sommige mannen kunnen ook conjunctivitis ontwikkelen, hoewel dit zeldzaam is. / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Sommige mannen kunnen ook conjunctivitis ontwikkelen, hoewel dit zeldzaam is. / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Andere symptomen

Chlamydia kan ook problemen veroorzaken met de endeldarm, zoals bloedingen, afscheiding en/of rectale pijn. Zeldzamer is conjunctivitis (ontsteking van het oogbindvlies), wat symptomen zoals roodheid, oogpijn en oogafscheiding kan veroorzaken. Soms kan de keel worden aangetast, wat kan resulteren in keelpijn, hoewel veel mannen geen symptomen ervaren.

Alarmsymptomen

Omdat chlamydia vaak asymptomatisch is, is regelmatige screening belangrijk, vooral bij het aangaan van nieuwe seksuele relaties. Mannen die symptomen ervaren, zoals afscheiding, pijn bij het urineren of testikelpijn, moeten onmiddellijk medische hulp zoeken. Indien de symptomen aanhouden na een antibioticakuur, is het belangrijk om opnieuw een arts te raadplegen. Het is cruciaal om seksuele partners op de hoogte te stellen zodat zij ook getest en behandeld kunnen worden.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van chlamydia bij mannen wordt meestal gesteld door middel van een PCR-test, waarbij een monster van afscheiding uit de penis wordt genomen en naar een laboratorium wordt gestuurd voor analyse. Resultaten zijn doorgaans binnen één à twee dagen beschikbaar. Daarnaast kan een urineonderzoek worden uitgevoerd om andere SOA's, zoals gonorroe, uit te sluiten, omdat deze vaak samen met chlamydia voorkomt.

Behandeling

Chlamydia wordt meestal behandeld met antibiotica. Veelvoorkomende antibiotica voor chlamydia zijn azithromycine en doxycycline. De behandeling kan bestaan uit een enkele grotere dosis of een serie kleinere doses over zeven dagen. Bijwerkingen kunnen maagklachten, diarree en misselijkheid zijn. Het is belangrijk de behandeling volledig te voltooien en geslachtsgemeenschap te vermijden totdat de behandeling is afgerond om herinfectie en verspreiding te voorkomen. Seksuele partners moeten ook worden geïnformeerd om verdere besmetting te voorkomen.

Prognose van chlamydia bij mannen

Met de juiste behandeling is de prognose voor chlamydia bij mannen meestal uitstekend. De meeste mannen herstellen volledig zonder blijvende effecten. Het is echter cruciaal om alle voorgeschreven medicatie te nemen en follow-up tests uit te voeren indien nodig om ervoor te zorgen dat de infectie volledig is verdwenen.

Complicaties van chlamydia bij mannen

Als chlamydia niet wordt behandeld, kunnen ernstige complicaties optreden, zoals:
Reactieve artritis veroorzaakt pijn in de hielen, tenen, vingers, onderrug en andere gewrichten.

Preventie van chlamydia

De beste manier om chlamydia te voorkomen is door veilig seksueel gedrag te beoefenen. Dit omvat het gebruik van barrièrebescherming zoals latexcondooms. Andere preventieve maatregelen zijn:
  • gebruik van bescherming tijdens orale seks
  • gebruik van condooms tijdens penetrerende seks
  • het niet delen van seksspeeltjes
  • regelmatige tests en gezondheidscontroles bij nieuwe seksuele partners

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sChlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sEen SOA, of Seksueel Overdraagbare Aandoening, is een aandoening die, zoals de naam al zegt, wordt overgedragen door sek…
SOA: chlamydia trachomatisVan alle SOA's komt chlamydia het meest voor. Geschat wordt dat elk jaar circa 60.000 mannen en vrouwen in Nederland een…
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…
Chlamydia (SOA)Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid en dus is het erg bel…

Neonatale icterus: Behandeling van geelzucht bij baby’sNeonatale icterus: Behandeling van geelzucht bij baby’sVeel pasgeboren baby's ontwikkelen geelzucht, een aandoening waarbij de huid en het wit van de ogen binnen enkele dagen…
Papulair eczeem: Huidziekte met uitslag en jeukende bultjesPapulair eczeem: Huidziekte met uitslag en jeukende bultjesPapulair eczeem, ook wel bekend als papulaire dermatitis, is een huidziekte die wordt gekenmerkt door een uitslag bestaa…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 januari 2019:
  • Chlamydia in Men Linked to Infertility, https://www.webmd.com/sexual-conditions/news/20040428/chlamydia-in-men-linked-to-infertility#2
  • Chlamydia in Men, https://www.plushcare.com/blog/chlamydia-in-men/
  • Chlamydia in men: Everything you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324260.php
  • Chlamydial infections – male, https://medlineplus.gov/ency/article/000659.htm
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Symptoms Of Chlamydia In Men, https://www.zavamed.com/uk/chlamydia-symptoms-in-men.html
  • What are the symptoms of Chlamydia in Men?, https://onlinedoctor.lloydspharmacy.com/uk/info/chlamydia-symptoms-men
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.