Slijmbeursontsteking knie: symptomen, oorzaken & behandeling

Slijmbeursontsteking knie: symptomen, oorzaken & behandeling Een slijmbeursontsteking aan de knie is een vervelende klacht. Een slijmbeurs of bursa is een met vloeistof gevulde zak die functioneert als een glijoppervlak om wrijving tussen bewegende weefsels van het lichaam te verminderen. Er zijn drie grote slijmbeurzen in de knie. de belangrijkste zijn de slijmbeurs die aan de voorzijde van de knie ter hoogte van de knieschijf zit (bursa prepatellaris) en tussen de knieschijfpees en de huid. Een slijmbeursontsteking aan de knie gaat vaak gepaard met lokale zwelling, warmte en gevoeligheid, evenals kniepijn. De slijmbeurs kan geïnfecteerd raken. Behandeling van niet-infectieuze bursitis omvat rust, toepassen van ijs en medicijnen voor ontsteking en pijn. Infectieuze bursitis wordt behandeld met antibiotica, aspiratie en chirurgie.

Wat is een slijmbeursontsteking aan de knie?

Een slijmbeursontsteking aan je knie (bursitis) duidt op een ontsteking van één van de slijmbeurzen in de knie. Een bursa of slijmbeurs is een gesloten, met vloeistof gevuld zakje die functioneert als een kussentje om wrijving tussen weefsels van het lichaam te verminderen. De belangrijkste bursae of slijmbeurzen bevinden zich naast de pezen nabij de grote gewrichten, zoals de schouders, ellebogen, heupen en knieën. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, dan wordt dit 'bursitis' of slijmbeursontsteking genoemd. Dit kan zwelling, warmte en gevoeligheid in het getroffen gebied veroorzaken. Meestal wordt een slijmbeursontsteking veroorzaakt door lokaal trauma van het zachte weefsel of verwonding en er is géén infectie (aseptische bursitis). In zeldzame gevallen, met name wanneer het immuunsysteem wordt onderdrukt, kan de slijmbeurs geïnfecteerd raken met bacteriën. Deze aandoening wordt septische bursitis genoemd.

Synoniemen

Een slijmbeursontsteking aan je knie wordt ook wel een huisvrouwenknie, patersknie, of stoffeerdersknie genoemd, omdat het vaak ontstaat vaak bij mensen die veel op hun knieën zitten. Het wordt ook wel 'kniebursitis' genoemd.

Symptomen

De symptomen van een peesontsteking aan de knie variëren, afhankelijk van welke slijmbeurs is getroffen en wat de ontsteking veroorzaakt. De volgende symptomen kunnen optreden bij een peesontsteking aan de knie:

Symptomen beginnen meestal geleidelijk en kunnen na verloop van tijd verergeren.

Oorzaken van een ontstoken slijmbeurs aan de knie

Een slijmbeursontsteking aan de knie kan worden veroorzaakt door:
 • frequente en aanhoudende druk, zoals knielen, vooral op harde oppervlakken
 • overmatig gebruik of inspannende activiteit
 • hard vallen op je knie
 • een directe slag op je knie
 • bacteriële infectie van de slijmbeurs
 • complicatie van artrose, reumatoïde artritis of jicht in de knie

Een aanhoudende slijmbeursontsteking wordt 'chronische slijmbeursontsteking' genoemd.

Risicofactoren

Een slijmbeursontsteking aan de knie is een veel voorkomende klacht, maar het risico wordt vergroot door de volgende factoren:
 • Langdurig geknield zitten of werken. Mensen die langdurig op hun knieën werken, zoals stoffeerders, loodgieters en tuinders, lopen een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking aan de knie.
 • Deelname aan bepaalde sporten. Sporten die resulteren in directe slagen of veelvuldig vallen op de knie, zoals worstelen, voetbal en volleybal, kunnen het risico op een slijmbeursontsteking aan de knie vergroten. Hardlopers kunnen pijn en ontsteking krijgen in de pes anserine bursa, gelegen aan de binnenkant van de knie onder het gewricht. Dit staat bekend als 'pes anserinus bursitis'.
 • Obesitas en artrose. Pes anserine bursitis, die de binnenkant van je knie onder het gewricht treft, komt vaak voor bij zwaarlijvige vrouwen met artrose.

Onderzoek en diagnose

Op basis van een gesprek over je klachten, je medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek, kan de huisarts meestal de diagnose stellen. Soms zal de arts beeldvormend onderzoek laten doen, zoals:
 • Röntgenfotos's. Deze kunnen nuttig zijn bij het onthullen van een probleem met de botten of artritis.
 • MRI-scan. Deze gebruiken radiogolven en een sterk magnetisch veld om gedetailleerde afbeeldingen van structuren in je lichaam te maken. Deze technologie visualiseert zachte weefsels, zoals slijmbeurzen.
 • Echo. Door geluidsgolven te gebruiken om beelden in realtime te produceren, kan echografie de arts helpen zwelling in de aangetaste slijmbeurs beter te visualiseren.

Behandeling van een slijmbeursontsteking aan de knie

De behandelingsmogelijkheden van een slijmbeursontsteking aan de knie hangen af ​​van het feit of het al dan niet wordt veroorzaakt door een infectie.

Infectie

Als de huisarts vermoedt dat een slijmbeursontsteking aan de knie wordt veroorzaakt door een infectie, dan kan er wat vocht uit je knie worden verkregen voor onderzoek in het laboratorium. In afwachting van de resultaten, kan de arts antibiotica voorschrijven, bijvoorbeeld flucloxacilline 500 mg, 4 keer per dag gedurende 10 dagen. Als de infectie ernstig is, kan de arts voorstellen om opgenomen te worden in het ziekenhuis waar je intraveneuze antibiotica krijgt toegediend. Als je symptomen ondanks 36-48 uur antibiotica niet lijken te verbeteren, kan de arts voorstellen dat er een kleine snee (incisie) aan de voorkant van de knie wordt gemaakt. Hierdoor kan de geïnfecteerde vloeistof uit de slijmbeurs wegvloeien.

Andere oorzaken

Vaak zal een slijmbeursontsteking aan de knie met ondersteunende behandeling vanzelf verdwijnen, zonder medicijnen of een operatie. Ondersteunende behandeling kan bestaan uit:
 • De knie laten rusten.
 • Het gebruik van icepacks op de knie.
 • Tegen de pijn kun je paracetamol gebruiken.
 • NSAIDís (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen), werken bij een slijmbeursontsteking vaak niet beter dan paracetamol.
 • Gebruik bij knielen een dik schuimkussen of kniebeschermers; deze kunnen helpen voorkomen dat de aandoening terugkeert.
 • Een fysiotherapeut kan helpen door je enkele oefeningen te leren als je kniegewricht wordt beperkt door een verminderd bewegingsbereik.
 • Een stok kan helpen bij het lopen.

Als een slijmbeursontsteking aan de knie ernstiger wordt wordt, kan je arts suggereren dat de vloeistof uit de slijmbeurs wordt afgevloeid met een kleine naald. Een corticosteroïde-injectie kan geplaatst worden om de ontsteking tegen te gaan. Infectie moet van tevoren worden uitgesloten, omdat een corticosteroïde-injectie een reeds bestaande infectie kan verergeren. Als een slijmbeursontsteking aan de knie niet weggaat, of blijft terugkomen en ondraaglijke klachten veroorzaakt, kan een operatie nodig zijn.

Prognose van kniebursitis

De prognose van een slijmbeursontsteking aan de knie is over het algemeen zeer goed. Een milde slijmbeursontsteking verdwijnt spontaan met rust. Bij zwaardere vormen kunnen medicijnen nodig zijn. Infectieuze bursitis vereist drainage, mogelijk chirurgische resectie en antibiotica.

Preventie

Een slijmbeursontsteking aan de knie kan voorkomen worden door:
 • Kniebeschermers te dragen. Als je op je knieën werkt of aan sporten doet die je knieën in gevaar brengen, gebruik kniebeschermers of een kniekussen.
 • Neem regelmatig pauze. Als je een tijdje op je knieën zit, neem dan regelmatig een pauze om je benen te strekken en je knieën te laten rusten.
 • Vermijd overmatig buigen van de knieën. Overmatig of herhaaldelijk buigen van je knieën verhoogt de kracht op de kniegewrichten.
 • Bereik en behoud een gezond gewicht. Dit kan helpen druk van je kniegewricht af te nemen.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
De klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingDe klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingEen slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat…
Slijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeurzen kun je vinden in de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Een slijmbeurs, ook wel bursa of bindweefselzak…
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…

Harlekijnsyndroom: Niet kunnen zweten en blozen aan één kantHarlekijnsyndroom: Niet kunnen zweten en blozen aan één kantHet harlekijnsyndroom (Harlequin syndrome) is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt asymmetrisch zweet en bloost o…
Vaginale knobbeltjes: Oorzaken van bultjes op vaginagebiedVaginale knobbeltjes: Oorzaken van bultjes op vaginagebiedEen aantal vrouwen heeft knobbeltjes of bultjes op de vagina. Ingegroeide haartjes, vaginale cysten, poliepen en wratten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ESB Professional/Shutterstock.com
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-bursitis/symptoms-causes/syc-20355501
 • https://www.medicinenet.com/knee_bursitis/article.htm
 • https://www.knie.nl/anatomie-van-de-knie/
 • https://www.thuisarts.nl/slijmbeursontsteking-van-knie/ik-heb-ontstoken-slijmbeurs-in-knie
 • https://patient.info/bones-joints-muscles/knee-pain-patellofemoral-pain/housemaids-knee-prepatellar-bursitis
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.