Vaginale knobbeltjes: Oorzaken van bultjes op vaginagebied

Vaginale knobbeltjes: Oorzaken van bultjes op vaginagebied Een aantal vrouwen heeft knobbeltjes of bultjes op de vagina. Ingegroeide haartjes, vaginale cysten, poliepen en wratten zijn bekende oorzaken van deze bulten. Soms zijn de knobbels ook te wijten aan een ernstigere oorzaak, zoals vaginakanker. De knobbeltjes verschijnen in de binnenkant en/of op de buitenkant (vulva) van de vagina. In de meeste gevallen veroorzaken knobbels in het vaginale gebied geen problemen. Wanneer echter pijn en ongemak optreden en/of andere symptomen gepaard gaan met de kleine of grote vaginabulten, is het verstandig om een arts op te zoeken. Hij identificeert de oorzaak van de vaginale knobbel en zet dan een geschikte behandeling in.

Epidemiologie van bultjes op vagina

Vaginale knobbeltjes zijn een relatief veelvoorkomend probleem dat vrouwen van verschillende leeftijden kan treffen. De prevalentie varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaak, zoals cysten, tumoren of infecties. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden vaak goedaardige aandoeningen zoals Bartholina-cysten en vaginale fibromen vastgesteld. Onderzoek wijst uit dat deze aandoeningen vaker voorkomen bij vrouwen die hormonale veranderingen ervaren, zoals tijdens de menstruatie of de zwangerschap.

Oorzaken van vaginale knobbeltjes

Vaginale knobbeltjes kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van goedaardige aandoeningen tot ernstigere gezondheidsproblemen. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken uitgebreider besproken.

Bartholin-cysten

Bartholin-cysten ontstaan wanneer de Bartholin-klieren, die zich aan beide zijden van de vaginale opening bevinden, verstopt raken door talg, slijm of een infectie. De cyste kan gevuld zijn met vocht, wat leidt tot een zwelling. Hoewel de meeste Bartholin-cysten pijnloos zijn, kunnen ze ongemak veroorzaken, vooral bij seks of het inbrengen van tampons. Als de cyste geïnfecteerd raakt, kan deze uitgroeien tot een abces, wat vaak gepaard gaat met symptomen zoals pijn, roodheid en zwelling in het vaginale gebied. Behandeling kan bestaan uit warme kompressen, drainage van de cyste, of in sommige gevallen chirurgie.

Cysten van Gartner

Cysten van Gartner zijn ontstaan uit embryonale resten van de Wolffiaanse buizen en bevinden zich meestal aan de vaginawand. Ze zijn vaak asymptomatisch, maar kunnen groeien en druk of ongemak veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kan de hormonale verandering bijdragen aan de groei van deze cysten. In de meeste gevallen zijn ze goedaardig en vereisen ze geen behandeling, maar als ze symptomen veroorzaken, kan een chirurgische verwijdering noodzakelijk zijn.

Endometriosecysten

Endometriosecysten, ook bekend als chocoladecysten, ontstaan uit endometriaal weefsel dat zich buiten de baarmoeder nestelt, vaak op de eierstokken of in de bekkenholte. Deze cysten kunnen leiden tot intense pijn, vooral tijdens de menstruatie, en zijn vaak geassocieerd met endometriose. Symptomen kunnen ook buikpijn, pijn bij de geslachtsgemeenschap, en onregelmatige menstruaties omvatten. Behandelingen omvatten pijnstillers, hormonale therapieën, of chirurgie om de cysten en beschadigde weefsels te verwijderen.

Genitale herpes

Genitale herpes is een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening, veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV). Na de initiële infectie kunnen symptomen zoals blaren, zweren en jeuk optreden. Tijdens uitbraken kunnen de blaren zich ophopen en leiden tot pijnlijke wonden in het vaginale gebied. Genitale herpes is een chronische aandoening; het virus blijft inactief in het lichaam en kan op elk moment opnieuw opflakkeren. Behandeling omvat antivirale medicatie om de frequentie en ernst van uitbraken te verminderen en om de verspreiding naar partners te voorkomen.

Genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door bepaalde typen van het humaan papillomavirus (HPV). Ze kunnen zich ontwikkelen op of rond de vulva, anus of in de vagina. De wratten kunnen variëren in grootte en aantal en zijn vaak asymptomatisch, hoewel ze soms jeuk of ongemak kunnen veroorzaken. Vaccinatie tegen HPV kan helpen bij de preventie van genitale wratten en gerelateerde kankers. Behandelingen omvatten lokale medicatie, cryotherapie, of chirurgische verwijdering.

Ingegroeide schaamhaartjes

Ingegroeide schaamhaartjes ontstaan wanneer een haartje weer naar binnen groeit in de huid na het scheren of epileren. Dit kan leiden tot ontsteking, infectie, en de vorming van een pijnlijke bult. Het is vaak mogelijk om ingegroeide haartjes thuis te behandelen met warme kompressen en het voorzichtig exfoliëren van de huid. In ernstigere gevallen kan medische behandeling nodig zijn om infecties te behandelen of om de haartjes chirurgisch te verwijderen.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een chronische aandoening die de huid en slijmvliezen, met name rond de vulva en anus, aantast. Het leidt tot dunner wordende huid en kan jeuk, pijn en littekenvorming veroorzaken. De precieze oorzaak is onbekend, maar er wordt gedacht dat auto-immuunreacties een rol spelen. Vrouwen met deze aandoening hebben een verhoogd risico op vulvakanker en moeten regelmatig medische controles ondergaan. Behandeling kan bestaan uit corticosteroïdencrèmes, die helpen bij het verminderen van symptomen en het voorkomen van verdere schade.

Vaginale cysten

Vaginale cysten zijn gevuld met lucht, vocht, of weefsel en kunnen zich op de vaginawand vormen. Ze zijn meestal goedaardig en kunnen variëren in grootte. De meeste vaginale cysten veroorzaken geen symptomen, maar als ze groter worden, kunnen ze druk of ongemak veroorzaken. Als ze geïnfecteerd raken, kunnen ze pijn en zwelling veroorzaken. Behandeling kan bestaan uit het afvoeren van de cyste of chirurgische verwijdering als dit nodig is.

Vaginakanker

Vaginakanker is een zeldzame vorm van kanker die kan ontstaan uit de vaginale weefsels. Risicofactoren zijn onder andere een geschiedenis van HPV-infectie, roken, en eerdere bestraling van het bekkengebied. Symptomen kunnen onder andere abnormale bloeding, pijn, en knobbels in de vagina omvatten. Vaginakanker vereist vaak een combinatie van chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. Vroege detectie is cruciaal voor een betere prognose, dus regelmatige gynecologische onderzoeken zijn aanbevolen.

Vaginale poliepen

Vaginale poliepen zijn goedaardige uitgroeiingen van de vaginawand en komen voor als gevolg van chronische irritatie of ontsteking. Ze zijn vaak pijnloos, maar kunnen bloeden of ongemak veroorzaken, vooral tijdens seks of menstruatie. Poliepen kunnen meestal worden verwijderd tijdens een eenvoudige procedure en worden vaak gestuurd voor verder onderzoek om kwaadaardigheid uit te sluiten. Regelmatige controles zijn aanbevolen om te monitoren op nieuwe poliepen of veranderingen in bestaande poliepen.

Risicofactoren

Bepaalde risicofactoren kunnen de kans op het ontwikkelen van vaginale knobbeltjes verhogen. Deze omvatten een verzwakt immuunsysteem, hormonale onevenwichtigheden, en een geschiedenis van seksueel overdraagbare aandoeningen. Vrouwen die roken of regelmatig alcohol gebruiken, kunnen ook een verhoogd risico lopen. Daarnaast kunnen genetische factoren en familiale voorgeschiedenis van tumoren een rol spelen.

Geassocieerde symptomen bij knobbel op vaginale gebied

Vaginale knobbeltjes kunnen gepaard gaan met verschillende symptomen. Veel voorkomende symptomen zijn jeuk, pijn of ongemak in de vaginale regio, en mogelijk abnormale afscheiding. In sommige gevallen kunnen knobbeltjes ook druk- of pijnsensaties veroorzaken, vooral tijdens seksuele activiteit of bij het inbrengen van tampons. Het is belangrijk om bij aanhoudende of verergerende symptomen een arts te raadplegen.

Alarmsymptomen bij bulten op het vaginale gebied

Alarmsymptomen die geassocieerd kunnen worden met vaginale knobbeltjes omvatten plotselinge veranderingen in de grootte of consistentie van het knobbeltje, ernstige pijn, en bloeding buiten de menstruatie. Andere zorgwekkende symptomen zijn koorts, ongebruikelijke afscheiding met een onaangename geur, en symptomen van een infectie, zoals zwelling of roodheid. Deze symptomen vereisen onmiddellijke medische evaluatie.

Diagnose en onderzoeken van bultjes op het vaginale gebied

De arts zal eerst de vagina van buiten inspecteren. Vervolgens is een lichamelijk onderzoek nodig. De arts kan een deel van het knobbeltje verwijderen en dit laten testen op de aanwezigheid van kanker. Beeldvormende onderzoeken, zoals een transvaginale echografie (onderzoek via een sonde in de vagina) of een CT-scan of MRI-scan van de buik, kunnen de grootte van de bult onthullen. Op basis van de resultaten van de onderzoeken kan de arts een geschikt behandelplan opstellen.

Behandeling van gezwelletje op vaginale gebied

De behandeling van vaginale knobbeltjes hangt af van de onderliggende oorzaak. Goedaardige knobbeltjes zoals cysten kunnen soms vanzelf verdwijnen en vereisen mogelijk geen behandeling. In andere gevallen kan drainage of chirurgische verwijdering nodig zijn. Bij infecties wordt vaak medicatie voorgeschreven, terwijl kwaadaardige aandoeningen mogelijk chemotherapie of bestraling vereisen.

Prognose van vaginale bultjes

De prognose voor vaginale knobbeltjes is over het algemeen goed, vooral wanneer ze goedaardig zijn. De meeste goedaardige aandoeningen kunnen effectief worden behandeld zonder langdurige gevolgen. Bij kwaadaardige knobbeltjes hangt de prognose af van de vroegtijdige ontdekking en behandeling, evenals de specifieke aard van de kanker.

Complicaties van gezwellen op vagina

Complicaties van vaginale knobbeltjes kunnen optreden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kunnen infecties ontstaan, wat leidt tot ontsteking en pijn. Bij kwaadaardige knobbeltjes kunnen metastasen en verdere verspreiding van kanker optreden als de aandoening niet tijdig wordt behandeld.

Preventie van gezwelletje op vagina

Preventie van vaginale knobbeltjes omvat het handhaven van een gezonde levensstijl, inclusief een evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van risicofactoren zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Regelmatige gynaecologische controles zijn belangrijk voor vroege opsporing van eventuele afwijkingen en voor het behoud van de vaginale gezondheid. Het gebruik van veilige sekspraktijken kan ook helpen bij het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen die tot knobbeltjes kunnen leiden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Bultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingersBultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingersSoms hebben patiënten last van één of meerdere knobbeltjes op de vinger. Dit kan veroorzaakt worden door diverse aandoen…
De vaginale douche, gezond of ongezond?De vaginale douche, gezond of ongezond?Veel vrouwen gebruiken de vaginale douche voor intieme hygiëne. Hoe belangrijk is het nemen van een vaginale douche en i…
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…

Slijmbeursontsteking knie: symptomen, oorzaken & behandelingSlijmbeursontsteking knie: symptomen, oorzaken & behandelingEen slijmbeursontsteking aan de knie is een vervelende klacht. Een slijmbeurs of bursa is een met vloeistof gevulde zak…
Stijve kaak: Oorzaken van kaakstijfheid (strakke kaken)Stijve kaak: Oorzaken van kaakstijfheid (strakke kaken)Kaakstijfheid is een vervelend symptoom dat kan voortkomen uit verschillende oorzaken, waaronder ontstekingsaandoeningen…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 12 mei 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Genitale herpes: Zweren op geslachtsorganen door herpesvirus, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/178046-genitale-herpes-zweren-op-geslachtsorganen-door-herpesvirus.html
  • Genitale wratten: SOA door humaan papillomavirus (HPV), https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/178112-genitale-wratten-soa-door-humaan-papillomavirus-hpv.html#behandeling
  • Guide to Vaginal Lumps and Bumps, https://www.healthline.com/health/womens-health/vaginal-lumps-bumps
  • Lichen sclerosus, https://www.thuisarts.nl/lichen-sclerosus
  • What to do about vaginal cysts, sores, and bumps, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322782.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.